Σας λένε τίποτα τα ονόματα Καθλίν Χικς, Μισέλ Φλούρνοϊ και Τζε Τζόνσον; Το πιθανότερο είναι να μην τα έχετε ξανακούσει ή -ακόμα κι αν τα είχατε κάποτε ακούσει- να μην τα θυμόσαστε. Δεν σας αδικούμε. Ούτε κι εμείς τους γνωρίζουμε ιδιαίτερα. Αν αναφέρουμε τα ονόματα αυτά είναι γιατί τα διαβάσαμε σε ενδιαφέρον άρθρο της ιστοσελίδας Antiwar, που αναφέρεται σε επιστολή δύο βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος προς τον νεοεκλεγμένο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την οποία τον καλούν να μη διορίσει υπουργό «Αμυνας» άτομο που συνδέεται με την πολεμική βιομηχανία.
Ομως, η κυρία Καθλίν Χικς, που εμφανίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των 23, που ο Μπάιντεν παρουσίασε την περασμένη βδομάδα ως προοριζόμενους για το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ, είναι σήμερα διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας του Κέντρου Διεθνών και Στραγητικών Μελετών (CSIS). Τι το κακό μ’ αυτό; Το προβληματάκι είναι ότι στο «ευαγές» αυτό ινστιτούτο ως δωρητές φιγουράρουν, μεταξύ άλλων, φανταχτερά ονόματα της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, όπως οι Lockheed Martin, Northrop Grumman και Raytheon, που δώρισαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια (μισό εκατομμύριο έδωσε η πρώτη) στο ίδρυμα για να το ενισχύσουν. Οι εταιρίες αυτές βρίσκονται αντίστοιχα στην πρώτη, τέταρτη και πέμπτη θέση με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο! Η κυρία Χικς διετέλεσε υφυπουργός «Αμυνας» επί διακυβέρνησης Ομπάμα, γι’ αυτό και κατέχει το αντικείμενο καλά, αλλά τώρα έχει και καλύτερες διασυνδέσεις με τους εμπόρους του θανάτου.
Η Μισέλ Φλούρνοϊ ίσως να αποτελέσει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Πενταγώνου! Η κυρία αυτή ήταν συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του θινκ τανκ «Κέντρο για μία Νέα Αμερικανική Ασφάλεια» (Center for a New American Security – CNAS), που επίσης χρηματοδοτείται (όλως τυχαίως!) από τις τρεις προαναφερθείσες εταιρίες, αλλά και από το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ! Ομως η… αγαπητή Μισέλ από το 2018 μπήκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο μίας άλλης πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, της Booz Allen Hamilton (η οποία επίσης χρηματοδοτεί το CNAS). Παλιά καραβάνα η Μισέλ, είχε διατελέσει υφυπουργός «Αμυνας» επί διακυβέρνησης Ομπάμα για τρία ολόκληρα χρόνια (2009-2012), ενώ είχε δουλέψει στο Πεντάγωνο και παλιότερα, επί διακυβέρνησης Κλίντον. Τώρα, με τέτοια καριέρα και τέτοιες διασυνδέσεις, αποτελεί το φαβορί για το υπουργείο Πολέμου.
To 2016, μάλιστα, η κυρία Φλούρνοϊ φιγουράριζε μεταξύ των συγγραφέων ενός ψυχροπολεμικού άρθρου με τον εύγλωττο τίτλο «Επεκτείνοντας την Αμερικάνικη Ισχύ», που ζητούσε αποστολές όπλων στην Ουκρανία, αύξηση στρατιωτικών δαπανών και κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν και το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, αλλά και αυξημένη συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS στο Ιράκ. Δεν παρέλειπε φυσικά να χαρακτηρίσει ως «εχθρούς της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης» τα «απολυταρχικά καθεστώτα» σε Κίνα και Ρωσία (όχι ότι δεν είναι απολυταρχικά, αλλά οι ΗΠΑ δεν πάνε πίσω, για να λέμε όλη την αλήθεια).
Τέλος, ο Τζε Τζόνσον, που σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης διεκδικεί κι αυτός τη θέση του επικεφαλής του Πενταγώνου από την ομάδα του Μπάιντεν, ήταν υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας από το 2013 μέχρι το 2017 και αμέσως μετά (από το Γενάρη του 2018) βρήκε ζεστή θεσούλα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ισχυρότερης πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο, της Lockheed Martin!
Ο κατάλογος της διαπλοκής των υψηλόβαθμων στελεχών των αμερικάνικων κυβερνήσεων με τις βιομηχανίες όπλων είναι μεγάλος. Ο «αδέκαστος» Τραμπ δεν εξαιρούνταν από τη διαπλοκή αυτή. Ο Μαρκ Εσπερ, που πρόσφατα καθαιρέθηκε από τον Τραμπ από τη θέση του υπουργού Πολέμου, την οποία κατείχε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ήταν επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της πολεμικής βιομηχανίας Raytheon, ενώ ο προηγούμενος, ο Πάτρικ Σανάχαν, ήταν για τρεις δεκαετίες μεγαλοστέλεχος της Boeing (το 45% των εσόδων της οποίας προέρχεται από τα όπλα), έχοντας φτάσει στη θέση του αντιπροέδρου της εταιρίας προτού πάρει το υπουργείο Πολέμου. Ο Τζέιμς Μάτις, που διετέλεσε 26ος υπουργός Πολέμου, από τον Γενάρη του 2017 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 (επί διακυβέρνησης Τραμπ), ήταν κι αυτός στο Διοικητικό Συμβούλιο πολεμικής βιομηχανίας, της τρίτης μεγαλύτερης στον κόσμο μάλιστα, της General Dynamics. Αφού έφυγε από το υπουργείο (για την ακρίβεια παραιτήθηκε, επειδή διαφωνούσε με την πολιτική Τραμπ στο συριακό), επέστρεψε κανονικά στο πόστο του!
Δεν είναι λοιπόν παράξενο που οι δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, στην επιστολή που έστειλαν στον Μπάιντεν, υπογράμμισαν ότι περίπου οι μισοί υπουργοί «Αμυνας» σχετίζονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις πολεμικές βιομηχανίες! Δε χρειάζεται να μαντέψετε πού θα βάλει ο Μπάιντεν αυτή την επιστολή…
ΥΓ. Μέρα που είναι σήμερα, να μην τιμήσουμε τους… αμερικάνους φίλους μας;