Ο πρωθυπουργός «μας» είναι πρωτοπόρος, έφτιαξε σχολή στο ψέμα πανευρωπαϊκά. Το επιτελείο λοιμωξιολόγων και συμβουλατόρων του Τζόνσον ξαφνικά εντόπισε ένα νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 στην Μεγάλη Βρετανία, το οποίο υποτίθεται ότι φταίει για την εκτίναξη των νεκρών στην Αγγλία. Θυμόμαστε πολύ καλά, ότι όταν η κατάσταση ξέφυγε με τα κρούσματα στην Ελλάδα, λίγο πριν την επιβολή του λοκντάουν (έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι τα κρούσματα υποκαταγράφονταν και υποκαταγράφονται), το κυβερνητικό επιτελείο σκηνοθέτησε έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή, με τον Κούλη να στέκεται δίπλα στον Τσιόδρα και εκεί να εκστομίζει το παραμύθι ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε γιατί… ίσως ο ιός μεταλλάχθηκε.
Ο Τσιόδρας δε δέχτηκε να υιοθετήσει ευθέως μια τέτοια παπάτζα, αλλά αντί να πάρει γενναία θέση ενάντια στις παγαπόντικες υποθέσεις της μετάλλαξης, που ευθύνεται για την επιδείνωση της καστάστασης, αναφέρθηκε δειλά κι αυτός στην καταγραφή ενός στελέχους μετάλλαξης του ιού στη… διεθνή βιβλιογραφία, που ίσως να αυξάνει κάπως τη μεταδοτικότητα κτλ… Το ίδιο παραμύθι με τον Μητσοτάκη συνέχισε εκ των υστέρων ο Γεωργιάδης. Και τώρα τη σκυτάλη παίρνει το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον.
Ο ιός SARS-CoV-2 γενικά, από τη στιγμή που εντοπίστηκε στη Ουχάν μέχρι σήμερα που έχει γυρίσει όλο τον πλανήτη, έχει υποστεί μεταλλάξεις όσον αφορά ορισμένες αζωτούχες βάσεις στη γενετική ακολουθία δεκάδων χιλιάδων αζωτούχων βάσεων του RNA του. Οι μεταλλάξεις αυτές, όμως, ως τώρα, δεν έχουν σημαντικό αντίκρισμα στη μεταβολή της πρωτεϊνικής δομής και συνακόλουθα στη λειτουργικότητα (φονικότητα, μεταδοτικότητα) του ιού. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσες πολλές εταιρίες ετοιμάζονται να παράξουν μαζικά εκατομμύρια εμβόλια, προσανατολισμένα σε μια πρωτεϊνική ακίδα του ιού, που εξετάζουν σε κλινικές μελέτες ασθενών από τον Απρίλη.
Επιπλέον, οι μεταλλάξεις αυτές αξιοποιούνται κυρίως στη λεγόμενη «γενετική ιχνηλάτηση», στην παρακολούθηση δηλαδή της μετάδοσης του ιού εντός μιας χώρας ή της μεταφοράς του σε μια άλλη. Οι ελάχιστες διαφορές στην ακολουθία των βάσεων αποδίδονται σε φορείς του ιού που συσχετίζονται σε κοινές ομάδες μετάδοσης. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται απόπειρες διεθνώς να συσχετιστούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού με τις διεθνείς πτήσεις και να αποκαλυφθεί κάποια στιγμή όλη η διαδρομή του ιού στον πλανήτη.
Εφιστούμε την προσοχή σε αυτό το σημείο. Να μην μπερδευτούμε με τη μετάλλαξη του ιού στα μινκ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας. Εδώ αναφερόμαστε σε μετάλλαξη από τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η κυβέρνηση Τζόνσον χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα αρχές Δεκέμβρη, προκειμένου να ενισχύει στις αγορές ενόψει Χριστουγέννων, και έγινε ο κακός χαμός από το συνωστισμό έξω και μέσα από τα εμπορικά κέντρα και άλλα μαγαζιά. Ηταν επόμενο, το χειμερινό πανδημικό κύμα, που δε βρέθηκε ποτέ σε πραγματική εξασθένιση, να φουντώσει. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πολύ πιο αξιόπιστοι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων σε κλίνες ΜΕΘ, σε σχέση με την υποκαταγραφή των κρουσμάτων που γίνεται πανευρωπαϊκά και διεθνώς.
Τώρα, η κυβέρνηση Τζόνσον αναγκάζεται άρον-άρον να σκληρύνει ξανά τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ειδικά στο Λονδίνο, και ψάχνει μια φτηνή δικαιολογία για το τι πήγε στραβά. Η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος δεν είναι η μόνη. Απ’ άκρου σε άκρο σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη, τα μέτρα του λοκντάουν ισχυροποιούνται, πλησιάζοντας τα μέτρα που έχει η Ελλάδα. Από στις 16 Δεκέμβρη, τα σχολεία και το λιανεμπόριο κλείνουν στη Γερμανία. Θα επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτή τη φορά οι Γερμανοί δε συνωστίστηκαν για να εξαντλήσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά για να αγοράσουν ρούχα και δώρα στα εμπορικά καταστήματα, πριν από την επιβολή του λοκντάουν.
Στην «εποχή των τεράτων», όπως την προσδιόριζε ο κομμουνιστής Γκράμσι, την εποχή που ζούμε, ένα «συνολάκι» έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή. Οι σκηνές έξω από τα εμπορικά κέντρα δηλώνουν την προφανή αδιαφορία των ανθρώπων που συνωστίζονται και που η πλειοψηφία τους είναι δυστυχώς εργαζόμενοι (ειδικά στο Λονδίνο), για τους ηλικιωμένους ανθρώπους της τάξης τους, οι οποίοι ξεκληρίζονται μαζικά είτε στις κλινικές είτε στα επείγοντα των νοσοκομείων, πριν καν φτάσουν σε διασωλήνωση.
Είναι προφανές από τον Μάρτη, ότι οι ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες αδιαφορούν πολύ περισσότερο από τις βαλκανικές χώρες για τα υγειονομικά μέτρα. Οι ισχυρές οικονομίες κρύβουν το θάνατο πίσω από τα ψίχουλα που εξασφαλίζουν για τους νέους εργαζόμενους από τα υπερκέρδη του κεφαλαίου. Σχετικά καλύτεροι μισθοί, στεγαστικά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας. Με αυτά οι νέοι εργαζόμενοι από νωρίς αναζητούν και εξασφαλίζουν βαθμιαία τη δική τους στέγη μακριά από τους δικούς του. Μέσα στο καβούκι του ατομισμού… η ζωή είναι πολύ μικρή για δυσάρεστες σκέψεις.