Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Προσκυνούν το δεσποταριάτο

0

Εννιά φεμινίστριες που φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους άνοιξαν ένα πανό στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Συντάγματος, κρίθηκε ότι παραβιάζουν τα υγειονομικά μέτρα και συνελήφθησαν. Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι η συνάθροισή τους εντασσόταν σ’ αυτές που προστατεύονται από το άρθρο 11 του Συντάγματος και εξαιρούνται ρητά από τη γενική απαγόρευση των συναθροίσεων (το προβλέπει η ΚΥΑ για το λοκντάουν) και μένουμε στην καθαρά υγειονομική πλευρά: εννιά άτομα, σε ανοιχτό χώρο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα, 25 άτομα στον κλειστό χώρο μιας εκκλησίας (50 άτομα, αν πρόκειται για μητρόπολη), με κεριά και λιβάνια και ψαλμωδίες, μπορούν να συναθροιστούν νομίμως, να παραμείνουν εκεί για μερικές ώρες και στο τέλος να μεταλάβουν με το ίδιο κουταλάκι. Αυτό προβλέπει η «διορθωτική» ΚΥΑ που εκδόθηκε χθες. Και όπως φρόντισε να μας ενημερώσει η κυβέρνηση, η σχετική συμφωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου έτυχε της σύμφωνης γνώμης της «επιστημονικής επιτροπής» (δεν είναι ψέμα, το επιβεβαίωσαν δημόσια και μέλη της επιτροπής).

Η ίδια ΚΥΑ προβλέπει ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για «ατομική προσευχή». Είναι η εκκλησιαστική παραλλαγή του click away. Πολύ πιο αβανταδόρικη με τον μαγαζάτορα. Διότι ο κανονικός μαγαζάτορας δεν επιτρέπεται να έχει καμιά επαφή με τον πελάτη, ο οποίος απαγορεύεται να δρασκελίσει τηξν είσοδο του μαγαζιού, ενώ ο ρασοφόρος μαγαζάτορας μπορεί να βάλει μέσα τους πελάτες και να ασχοληθεί συστηματικά με τις ανάγκες τους.

Αν ο τριπλασιασμός του κοινού στις λειτουργίες έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα (υποδηλώνει την εξουσία, όπως ακριβώς το στέμμα και η ράβδος των δεσποτάδων), το διαρκές άνοιγμα των εκκλησιών για «ατομική προσευχή» είναι το σημαντικότερο από επιχειρηματικής πλευράς. Δεν είναι ασφαλώς το ίδιο με την κανονική λειτουργία των εκκλησιών, επιτρέπει όμως στο ιερατείο να δέχεται τους πιστούς, να τους εξομολογά, να τους μεταλαβαίνει και κυρίως να παίρνει τις προσφορές τους (κατά προτίμηση σε χρήμα).

Γι’ αυτό και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (κάτι σαν ΚΥΣΕΑ του ιερατείου) ανακοίνωσε ότι πρόκειται για την «προσώρας κατάλληλη λύση που στηρίζεται στη λογική και στην προστασία της δημόσιας υγείας». Σημείωση: οι δεσποτάδες συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη, δεν είναι κορόιδα να συνωστιστούν. Από τότε που άρχισαν να έχουν ασθένειες και θανάτους, κατάλαβαν τα ζόρια, έκοψαν τα ιερά πάρτι και τους μεταξύ τους «συνωστισμούς».

Και το κράτος; Το κράτος υποτάχτηκε για μια φορά ακόμα στον τσαμπουκά του ιερατείου, με την κυβέρνηση να γίνεται ρόμπα ξεκούμπωτη. Γιατί ρόμπα ξεκούμπωτη γίνεσαι, όταν βγάζεις μια ΚΥΑ που κρατάει κλειστές τις εκκλησίες και επιτρέπει ν’ ανοίξουν δυο φορές με 9 άτομα μάξιμουμ, και σε μια εβδομάδα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει τίποτα από υγειονομική άποψη, βγάζεις άλλη ΚΥΑ, με την οποία συντρίβεις την προηγούμενη (επιτρέπει τρία ανοίγματα, με 25-50 άτομα τη φορά και διαρκή «ατομική προσευχή» σε όλες τις εκκλησίες), επειδή άρχισαν να σε «κράζουν» δημόσια οι δεσποτάδες.

Δεξιό κόμμα η ΝΔ, η ελληνική εκδοχή της χριστιανοδημοκρατίας, δε θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να έχει το ιερατείο «απέναντι». Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που έχει πάρει την κατηφόρα. ΣΥΡΙΖΑ και Περισσός, όμως; Μούγκα στη στρούγκα. Για τους ίδιους λόγους. Γιατί όλοι θέλουν να τα έχουν καλά με το σύστημα του δεσποταριάτου, το οποίο επηρεάζει ψηφόφορους. Ετσι, ο φαύλος κύκλος δε σπάει. Ανατροφοδοτείται και από κάθε ανατροφοδότηση το ιερατείο βγαίνει περισσότερο δυνατό. Κάποιοι αστοί διανοούμενοι και επιστήμονες, που λένε καμιά κουβέντα ενάντια στο δεσποταριάτο και τα καμώματά του, κινούμενοι σε μια κοσμοπολίτικη σφαίρα, δεν έχουν καμιά δυνατότητα μαζικού επηρεασμού της «κοινής γνώμης» (δεν την επιδιώκουν κιόλας, κινούμενοι συνήθως με ελιτίστικο τρόπο) και απλά λειτουργούν ως η… διαφωτιστική συνιστώσα του αστισμού. Κάτι σαν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, στο πιο κοσμικό…

Κοινοποίηση: