Μπορεί η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανίας) να είναι για φτύσιμο (δυσκολεύει ακόμα και στην παροχή βοήθειας στους 2.5 εκατομμύρια πληγέντες από τον τελευταίο τυφώνα, αφού πρώτα είχε αγνοήσει την προειδοποίηση των μετεωρολόγων, 36 ώρες τουλάχιστον πριν από τον τυφώνα), όμως αυτή η πρεμούρα της Δύσης ενάντιά της για άλλο λόγο γίνεται. Μας έχει παραξενέψει όλο αυτό το ιερό μένος των ηγετών της Δύσης, από Μπους μέχρι Σαρκοζί, ενάντια στη χού-ντα της Μιανμάρ και οι απειλές που εκτοξεύονταν. Ψάξαμε, λοιπόν, το ζήτημα και βρήκαμε την εξήγηση αυτής της επιλεκτικής ευαισθησίας.
Η Μιανμάρ έχει από καιρό συνδεθεί στενά στο κινέζικο άρμα. Οχι μόνο έχει χοντρές οικονομικές δοσοληψίες με την Κίνα (το 35% των εισαγωγών της είναι απ’ αυτή), αλλά η τελευταία χτίζει ναυτική βάση και έχει πάρει την άδεια για εγκατάσταση στρατευμάτων στη χώρα. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο των «Τάιμς της Ασίας» (18/10/07), «τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει παράσχει αφειδώς δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στη Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών και μεταφορικών αεροπλάνων, τανκς και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, σκαφών και πυραύλων εδάφους-αέρος. Η Κίνα έχει χτίσει τους δρόμους και σιδηρόδρομους της Μιανμάρ και κέρδισε την άδεια για να εγκαταστήσει τα στρατεύματά της στη Μιανμάρ. Η Κίνα, σύμφωνα με ινδικές στρατιωτικές πηγές, έχει χτίσει επίσης μια μεγάλη εγκατάσταση ηλεκτρονικής επίβλεψης στα νησιά Κόκο της Μιανμάρ και χτίζει επίσης ναυτικές βάσεις για την πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό. Στην πραγματικότητα, η Μιανμάρ είναι ένα αναπόσπαστο μέρος αυτού που η Κίνα αποκαλεί “αρμαθιά μαργαριταριών”, του στρατηγικού της σχεδιασμού, δηλαδή, για εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη, με σκοπό να αντισταθμίσει τον αμερικάνικο έλεγχο των στενών του Malacca (σσ. από τα οποία περνάει το 80% περίπου του πετρελαίου που προορίζεται για την Κίνα)».
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η Κίνα επωφελήθηκε από το τέλμα στις διαπραγματεύσεις της Μιανμάρ με την Ινδία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (που η Μιανμάρ διαθέτει πολύ), λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ Κίνας και Μπαγκλαντές, και το περασμένο καλοκαίρι πέτυχε 30ετές συμβόλαιο μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Μιανμάρ στην Κίνα, μέσω νέου αγωγού που θα κατασκευαστεί από τον κόλπο της Βεγγάλης ως την κινέζικη επαρχία Γιουνάν.
Επόμενο είναι, λοιπόν, η Δύση να μη βλέπει με καλό μάτι τη χούντα, και να εκμεταλλεύεται την εγκληματική της στάση μετά τον τυφώνα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο η Παγκόσμια Τράπεζα να αρνείται να δώσει οικονομική βοήθεια με το αιτιολογικό ότι η χούντα χρωστάει από το 1998 και απέτυχε να πραγματοποιήσει οικονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις!
Οικονομικοί και πολιτικοί είναι οι λόγοι που κάνουν τη Δύση να εξαπολύει αυτά τα επιλεκτικά πυρά προς τη χούντα της Μιανμάρ και όχι ότι τους έπιασε πόνος για την ανθρώπινη δυστυχία και την αδιαφορία της χούντας.