Τα αστικά δικαστήρια ξέρουν να μοιράζουν την πίτα, πάντοτε υπακούοντας στις πολιτικές σκοπιμότητες της αστικής εξουσίας. Αυτόν τον κανόνα ακολούθησε και το βρετανικό δικαστήριο που έκρινε το αμερικάνικο αίτημα έκδοσης του Τζουλιάν Ασάνζ, του ανθρώπου που δημιούργησε τα WikiLeaks, βγάζοντας στη φόρα πολλές από τις βρομιές και πολλά εγκλήματα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
Το αμερικάνικο αίτημα απορρίφθηκε, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του Ασάνζ σε όλο τον κόσμο και στην ίδια τη Βρετανία, που είναι αντίθετα σε μια έκδοση που ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη (ο Ασάνζ αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 175 χρόνια).
Η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, όμως, έγινε για λόγους υγείας. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, όπως το ανέγνωσε η δικαστής Βανέσα Μπερέιτσερ, δέχεται μόνο ότι ο Ασάνζ αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και εμφανίζει αυτοκτονικές τάσεις, που δημιουργούν τον κίνδυνο να τις κάνει πράξη αν αποφασιστεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ. «Η γενική του εικόνα είναι αυτή ενός ανθρώπου σε κατάθλιψη και ορισμένες φορές σε απελπισία, ο οποίος φοβάται πραγματικά για το μέλλον του», είπε η δικαστής.
Ολα τα υπόλοιπα αιτήματα της υπεράσπισης του Ασάνζ απορρίφθηκαν από το δικαστήριο της αυτής μεγαλειότητος. Κρίθηκε ότι ο Ασάνζ δεν αντιμετωπίζει πολιτική δίωξη από τις ΗΠΑ και πως το αμερικάνικο δικαστικό σύστημα εγγυάται τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, χωρίς οποιαδήποτε μεροληψία ή προκατάληψη! Εγινε δεκτή η ουσία του αμερικάνικου αιτήματος έκδοσης, σύμφωνα με την οποία η ελευθερία του Τύπου κάμπτεται όταν αφορά τη δημοσιοποίηση κρατικών μυστικών. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Ασάνζ δικαίως κατηγορήθηκε, καθώς είχε προτρέψει ανθρώπους να ενταχθούν στη CIA και να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία (περίπτωση Τσέλσι Μάνινγκ).
Ετσι, η βρετανική αστική Δικαιοσύνη θύμισε τις μέρες της βρετανικής αυτοκρατορίας, ολοκληρώνοντας αυτό που είχε ξεκινήσει στις 11 Απρίλη του 2019, εισβάλλοντας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ και συλλαμβάνοντας τον Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε εκεί από το καλοκαίρι του 2012, όταν και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Δεν εξέδωσε μεν τον Ασάνζ, για να μην κατηγορηθεί ότι λειτουργεί ως εντολοδόχος των ΗΠΑ, ταυτόχρονα όμως υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ιμπεριαλιστικών κρατών να εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας και να κρατούν μυστικά τα έγγραφα που αφορούν τα εγκλήματά τους. Σύμφωνα με την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, εγκληματίας είναι όποιος αποκαλύπτει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα! Πραγματικά, δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι περισσότερο από δικαστήριο μιας ξεπεσμένης αυτοκρατορίας, που έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στις χώρες που κρατούσε στο αποικιοκρατικό της σύστημα (ρωτήστε τους Ιρλανδούς, τους Ινδούς και πολλούς ακόμα).
Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη. Οι αμερικάνικες αρχές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν έφεση εντός 14 ημερών, στέλνοντας την υπόθεση στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Την υπόθεση θα χειριστεί η διοίκηση Τραμπ, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν θα ορκιστεί και θα αναλάβει στις 20 Γενάρη. Από την άλλη, η υπεράσπιση του Ασάνζ νομιμοποιείται να αιτηθεί την άμεση αποφυλάκισή του.
Για τους αγγλομαθείς νομικούς (ή μη), η απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου εδώ.