Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ
  • Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν
  • Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο
  • Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο
  • Σαν σήμερα 28 Ιούλη
  • Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Προσφυγικό: Αλλαγή χρονιάς, ίδια πολιτική
Καταστολή

Προσφυγικό: Αλλαγή χρονιάς, ίδια πολιτική

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Ιαν 2021, 09:54

Το νέο έτος ήρθε, όμως παρά την παραδοσιακή «μόδα» να σβήνουμε τα παλιά και να προχωράμε στα καινούργια, λες και την πρωτοχρονιά γίνεται κάποιου είδους «τομή», τα πράγματα συνεχίζονται από το σημείο που βρίσκονταν. Και το σημείο αυτό έφτανε οριακά τον πάτο.

Τις τελευταίες μέρες, όλος ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για ένα ακόμα κύμα μαζικών επαναπροωθήσεων προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ιστορία δεν είναι φρέσκια, ωστόσο οι διαστάσεις που έχει λάβει έχουν οδηγήσει τόσο την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και την ίδια την ΕΕ και τους μηχανισμούς της σε μια πολιτικής διαχείρισης των κραδασμών που προκαλούνται από τη διεθνή κατακραυγή και έκθεση των πεπραγμένων τους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ευρώπης και Τουρκίας.

Παράλληλα, η άσκηση της παραπάνω πολιτικής (που αποτελεί προφανέστατα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης με τις «ευλογίες» της ΕΕ) δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την απόφαση του ανασχηματισμού, για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου από τα χέρια του Γ. Κουμουτσάκου στη Σ. Βούλτεψη. Μια θέση που πρόκειται να εστιάσει στο ήδη γεμάτο προβλήματα κομμάτι της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και σ’ ένα υπουργείο που έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του για τη «βοήθεια» που ουσιαστικά δεν σκοπεύει να προσφέρει.

Επαναπροωθήσεις: μια μακρά πορεία καταπάτησης δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων

Το 2020 υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις πιο σκληρές χρονιές στο κομμάτι της καταστολής των προσφύγων, τόσο όσων είχαν ήδη πατήσει την πολυπόθητη ευρωπαϊκή γη όσο και όσων προσπαθούσαν συνεχώς να το πετύχουν. Ηδη από τον Φλεβάρη, με τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας να είναι «κλονισμένες» φαινομενικά, με το «παζάρι» για το τι θα δώσει η κάθε πλευρά και τι θα πάρει να βράζει και με την πανδημία ένα βήμα πριν χτυπήσει κόκκινο και στη Γηραιά Ηπειρο, οι επαναπροωθήσεις είχαν γίνει συχνό φαινόμενο τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά (το φυσικό σύνορο της Ελλάδα με την Τουρκία στον Εβρο).

Σωρηδόν μαρτυρίες ανθρώπων που συλλαμβάνονταν από συνοριοφύλακες, που οδηγούνταν σε άγνωστα μέρη χωρίς πρόσβαση σε πληροφόρηση, που τους «πουλούσαν φούμαρα» αστυνομικοί σε διάφορα αστυνομικά τμήματα που κρατούνταν (αλλά δεν καταγράφονταν ποτέ) ότι θα τους δώσουν χαρτιά, με πρακτικές που θυμίζουν ζοφερές εποχές του παρελθόντος, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. ΜΚΟ (που φροντίζουν πάντα να μιλούν όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι) και δημοσιογραφικοί φορείς (μεγάλοι και μικροί) έσπευσαν να θέσουν τότε «καυτά» ερωτήματα απευθυνόμενα κυρίως στην ΕΕ. Η τελευταία αναγκάστηκε προσωρινά να «μαζέψει» τους έλληνες συνοριοφύλακες για να μην της κρεμάσουν την ταμπέλα του καταπατητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που είναι).

Οι ΜΚΟ σταμάτησαν να «φωνάζουν». Οι δημοσιογράφοι μείωσαν τα άρθρα τους. Οι επαναπροωθήσεις, όμως, που απλώς περιορίστηκαν προσωρινά αλλά δε σταμάτησαν ποτέ επί της ουσίας, ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω. Και μάλιστα, με τον επισημότερο δυνατό τρόπο που ήταν η «διακριτική» πλέον παρουσία της Frontex στις επιχειρήσεις του ελληνικού Λιμενικού. Φυσικά, τα λεγόμενα pushbacks, όπως έχουν πολιτογραφηθεί στη διεθνή ειδησεογραφία οι επαναπροωθήσεις, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση (!!) πρακτική της Frontex, η οποία είναι εδώ μόνο ως τα μάτια και τα αυτιά της ΕΕ. Κι όποιος μπορεί (και θέλει) το πιστεύει.

Οπως όμως λέει κι ο λαός, «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσαμε». Ετσι έγινε και στην περίπτωση της Frontex. Οταν τα πρώτα βίντεο με τη «διακριτική» της παρουσία βγήκαν στο διαδίκτυο, η ΕΕ αναγκάστηκε και πάλι να διενεργήσει «εξονυχιστική έρευνα» (=να συμμαζέψει τα πράγματα προσωρινά) και να καλέσει σε «απολογία» την ηγεσία του ευρωπαϊκού μηχανισμού φύλαξης των συνόρων, προκειμένου να διαπιστωθεί τι πραγματικά έχει συμβεί.

Το θέατρο υπήρξε εξόχως καλοστημένο. Η ίδια η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον δήλωσε ικανοποιημένη, επισημαίνοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διαδικασία που με απόλυτη διαφάνεια θα δείξει τι ακριβώς έχει συμβεί από την πλευρά της Frontex. Ταυτόχρονα, στην εσωτερική σκηνή μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έσπευσαν να διατρανώσουν την παντοτινή συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τις διεθνείς επιταγές για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα; Σήμερα βρισκόμαστε ξανά στη θέση του να βλέπουμε δημοσίως πρόσθετα βίντεο με το ελληνικό Λιμενικό να ρυμουλκεί βάρκες προσφύγων προς τα τουρκικά ύδατα, να δείχνει το αληθινό φασιστικό πρόσωπο απέναντι στους ανθρώπους που έρχονται διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, να καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα και χρόνια επικυρωμένες διεθνείς συμβάσεις,.

Καλό είναι να θυμίσουμε ότι τα δικαιώματα αυτά δεν είναι απλώς αραδιασμένες λέξεις επενδυμένες με νομικό μανδύα, αλλά έχουν μια ουσία που οι ίδιες οι αστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο τους προσέδωσαν, επικυρώνοντάς τα κιόλας. Επαναπροώθηση ανθρώπου, λοιπόν, που δεν έχει υποβάλει το αίτημά του για άσυλο, που δεν έχει εξεταστεί εξατομικευμένα η υπόθεσή του σε όλους τους δυνατούς βαθμούς και με τη λήψη κατάλληλης πληροφόρησης, που δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο ενδεχόμενης απόρριψης του αιτήματός του και που δεν του έχει δοθεί εγγράφως προθεσμία για να αποχωρήσει από μια χώρα (κάτι που μπορεί να το προσβάλει άμα θέλει στο πλαίσιο των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων) είναι παράνομη και επιφέρει κυρώσεις στο κράτος που το εφαρμόζει ως πρακτική.

Ο ανασχηματισμός ως… κούκος την άνοιξη»

Η γνώμη μας είναι ότι, όπως και σε πολλά άλλα πεδία, έτσι και στο προσφυγικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει ουκ ολίγες φορές τις πραγματικές της θέσεις και προθέσεις, έχει δε δώσει τα διαπιστευτήριά της στην ΕΕ ως σκυλί που περιπολεί αγριεμένο στα σύνορα κρατώντας μακριά τους μιαρούς πρόσφυγες. Δεν αποτελεί επομένως καμία έκπληξη η τοποθέτηση της Σ. Βούλτεψη στο πλευρό του Ν. Μηταράκη. Δυο «σαμαρικοί» στο ίδιο υπουργείο. Ηδη έχουν αρχίσει να ανασύρονται και να κυκλοφορούν παλιές της δηλώσεις σχετικά με τα πιστεύω της, όπως τα έχουμε γνωρίσει από τη χρόνια πορεία της τόσο στα δημοσιογραφικά όσο και στα κοινοβουλευτικά τεκταινόμενα.

Ο πρωθυπουργός «στήνει» γύρω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου μια dream team που θα κληθεί να διαχειριστεί τις εν ενεργεία ανοιχτές φυλακές που παραμένουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις μαζικές απορριπτικές αποφάσεις που δίνονται άνευ ενδελεχούς εξέτασης αιτημάτων ασύλου ή με όλως έωλες αιτιολογίες, τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα σύνορα της χώρας. Η ομάδα αυτή έρχεται να υποστηρίξει μια πολιτική απόφαση του Μητσοτάκη και παραπέρα της ΕΕ για αμπάρωμα των θυρών της Ευρώπης με κάθε τρόπο, νόμιμο και παράνομο.

Την ώρα δε που γράφονται αυτές οι γραμμές και με φόντο όλα όσα έχουν συμβεί σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα το τελευταίο διάστημα, ο Μ. Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, εκφράζει την ανάγκη έγκρισης του Συμφώνου Μετανάστευσης από την ΕΕ εντός του 2021, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο θα έχει ο έτι αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων. Ετσι, για να πάψουμε να τρέφουμε φρούδες ελπίδες για το τι μας επιφυλάσσει το νεοφερμένο έτος!

Για ‘μας ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: εκτός από τις γενικές και αόριστες κραυγές που βγάζουν κατά καιρούς οι ΜΚΟ και οι διάφοροι δημοσιογράφοι, κάποια στιγμή χρειάζεται να δώσουμε ένα ισχυρό «χαστούκι» σ’ όλους αυτούς που ποντάρουν στη σιωπή του ελληνικού λαού. Δε έχει νόημα να μένουμε σε μια απλή καταγραφή των «δεν πρέπει» και «μην», όπως κάνουν όλοι όσοι χρειάζεται να δουν ανθρώπινες ζωές να χάνονται για να κουνήσουν το δάχτυλο.

Ολοι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι. Ολοι να πάρουν άμεσα χαρτιά και ταξιδιωτικά έγγραφα. Ολοι να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι ίσοι και με ίδιες ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους. Ντόπιοι και ξένοι δεν έχουν καμία διαφορά.

Εκτύπωση 🖨
FRONTEX PUSHBACKS ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΓλείψε, γλείψε, μπορεί στο τέλος να τα καταφέρεις
Επόμενο άρθρο Εκδοση Ασάνζ: μοίρασαν την πίτα ιμπεριαλιστικά

Σχετικά Αρθρα

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

Καταστολή 28 Ιούλ 2026, 09:52

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

Καταστολή 23 Ιούλ 2026, 10:12

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

Καταστολή 14 Ιούλ 2026, 20:13

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 13 Ιούλ 2026, 12:27

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

Καταστολή 12 Ιούλ 2026, 09:19

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

Καταστολή 9 Ιούλ 2026, 10:35
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
Πολιτική

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

27 Ιούλ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Ιλιά Ερενμπουργκ: Μια ιστορία του αυτοκινήτου

26 Ιούλ 2026, 10:50
Αθλητισμός

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

26 Ιούλ 2026, 09:59
Παιδεία

Βάσεις εισαγωγής 2026: 25.926 υποψήφιοι αποκεφαλίστηκαν λόγω Ελάχιστης Bάσης Εισαγωγής

32.910 υποψήφιοι συνολικά έμειναν εκτός νυμφώνος

26 Ιούλ 2026, 08:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούλη

26 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

25 Ιούλ 2026, 18:16
Αγροτικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Ιούλ 2026, 12:53
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

Ημέρα κατά της ηπατίτιδας.

Περού: Ημέρα ανεξαρτησίας (1824).

1904: Σοσιαλιστές επαναστάτες εκτελούν τον υπουργό Εσωτερικών Βένζελ Φον Πλέβε, σύμβολο της τσαρικής καταπίεσης.

1914: Σκανδαλώδης αθώωση της συζύγου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας για τη δολοφονία του εκδότη της “Figaro” Γκαστόν Καλμέτ.

1937: Βομβιστική απόπειρα του IRA κατά του Βρετανού βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ σε επίσκεψή του στο Μπέλφαστ.

1975: Αρχίζει η δίκη της χούντας.

2005: Ο IRA ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία μετά από 36 χρόνια δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo