Η αποχή, που ξεπέρασε το 51%, ήταν ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η πλειοψηφία του λαού γύρισε την πλάτη σε όλα τα αστικά κόμματα και ιδιαίτερα στο κόμμα του Μακρόν, που «πουσαριζόταν» με όλα τα μέσα από τα αστικά ΜΜΕ της χώρας και από όλους τους παράγοντες διαμόρφωσης πολιτικής.
Φυσικά, όπως συμβαίνει παγίως σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα αστικά ΜΜΕ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα την αποχή (αν δεν την παρέβλεψαν τελείως) και στάθηκαν στην πρωτιά του νεοσύστατου κόμματος του Μακρόν, που μετά και τον αυριανό δεύτερο γύρο (το γαλλικό σύστημα είναι πλειοψηφικό σε δύο γύρους, με τους δύο πρώτους του πρώτου γύρου να μονομαχούν στον δεύτερο) αναμένεται να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή. Δεν έκαναν θέμα ότι το κόμμα του Μακρόν θα πάρει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με μόλις το 15% των ψήφων!
Κατά τα άλλα, η Δεξιά ψιλοδιασώθηκε και θα έχει την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί, η Σοσιαλδημοκρατία έγινε… ΠΑΣΟΚ και με τη βούλα, η νέα Σοσιαλδημοκρατία που παριστάνει την «Ανυπότακτη Γαλλία», παρέα με τους άλλοτε ρεβιζιονιστές του «Κ»Κ Γαλλίας, πήρε 13,74% (πολύ κάτω από το 19,64% που είχε πάρει ο Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών), ενώ οι φασίστες της Λεπέν τα πήγαν ακόμα χειρότερα, παίρνοντας μόλις 13,20% (έναντι 21,53% που είχε πάρει η Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών).
Βοηθούντος και του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, ο Μακρόν μάλλον θα έχει μια άνετη πλειοψηφία, ενώ οι άλλοι -πλην της Δεξιάς που θα έχει μια ευπρόσωπη αξιωματική αντιπολίτευση- θα περιοριστούν μάλλον σε μονοψήφιο αριθμό εδρών. Ο Μακρόν δε θα έχει πρόβλημα στη Βουλή να περάσει ό,τι θέλει, καθώς το πολιτικό προσωπικό ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό και οι νεοφώτιστοι θα είναι… Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού. Ομως το παιχνίδι δε θα κριθεί στη Βουλή. Αν η αποχή «ορμήσει» στους δρόμους, αν από βουβή απειλή μετατραπεί σε υλική δύναμη, τότε καμιά πλειοψηφία δε θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις «μεταρρυθμίσεις».