Ποιος είπε ότι η πείνα είναι «προνόμιο» των οικονομικά καθυστερημένων χωρών; Ερευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό στις 8 Απρίλη (https://www.bmj.com/content/350/bmj.h1775), αποκαλύπτει το αντίθετο. Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε στα στοιχεία από το Trussell Trust, τη ΜΚΟ που οργανώνει τα συσσίτια στη Βρετανία, οι αποστολές πακέτων σίτισης επταπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Μέσα στο 2014, η ΜΚΟ διένειμε συσσίτια σε 913.138 παιδιά και ενήλικες και από 29 κοινότητες στις οποίες διένειμε συσσίτια το 2011-12, έφτασε το 2013-14 να διανέμει σε 251!
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε παλαιότερη έκθεση του Trussel Trust, της Εκκλησίας της Αγγλίας, της Oxfam και του Ομίλου Δράσης για την Παιδική Φτώχεια, επισημαινόταν ότι αυτοί που λαμβάνουν τα συσσίτια είναι κυρίως άγαμοι ενήλικες ή μονογονεϊκές οικογένειες που ζουν σε ενοίκιο, είναι κατά καιρούς άνεργοι και έχουν υποστεί περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας.
Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η ραγδαία αύξηση των συσσιτίων οφείλεται στην πολιτική της περικοπής των επιδομάτων που εδώ και καιρό εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/762/Διεθνή/20815.eθνικά-τείχη-και-για-μετανάστες-από-την-ΕΕ).
Ενας βρετανός οικονομολόγος από το «θινκ τανκ» New Economics Foundation (NEF), ονόματι Τζέιμς Μίντγουέι, υποστήριξε στο πρακτορείο Russia Today (RT) ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται παρερμηνείες, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (2013), το φτωχότερο 10% των πολιτών διαπίστωσε μείωση των εισοδημάτων του κατά 15% (σε σταθερές τιμές) μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στο πετσόκομμα των διαφόρων επιδομάτων ακόμα και σε μετανάστες από χώρες εντός ΕΕ.