Κάθε βδομάδα έχουμε και ένα νέο επεισόδιο στην κόντρα ανάμεσα στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ομάδων, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μεταφερθεί από τους αγωνιστικούς χώρους στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσπαθούσε να μείνει ουδέτερη, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει όταν τα πράγματα κινδύνευαν να βγουν εκτός ορίων, όπως έγινε στην περίπτωση της πολυϊδιοκτησίας, που αναγκάστηκε να ψηφίσει την (ν)τροπολογία Γεραπετρίτη, προκειμένου να μην υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ. Αν και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θεωρείται ότι ανήκει στο «σκληρό πυρήνα» των προσκείμενων στους ερυθρόλευκους, η γραμμή της «ουδετερότητας» είχε τηρηθεί, παρά το γεγονός ότι με κάποιες δηλώσεις του έριχνε λάδι στη φωτιά και έστελνε στα κάγκελα το αντι-ερυθρόλευκο στρατόπεδο.
Την περασμένη βδομάδα, με αφορμή τροπολογία που έχει καταθέσει ο Αυγενάκης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Και οι τρεις μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός) τον κατηγορούν ότι προωθεί και υλοποιεί τις εντολές του Μαρινάκη. Η τροπολογία αναφέρεται στα κωλύματα που έχουν όσοι εμπλέκονται στις διοικήσεις των ΠΑΕ και των αθλητικών ομοσπονδιών και φέρνει τέσσερις αλλαγές.
Η πρώτη αφορά διάταξη του αθλητικού νόμου 2725/99, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας ή ένωσης όποιος είχε έμμισθη σχέση με αυτήν κατά τον τελευταίο χρόνο πριν από την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. Με την τροπολογία Αυγενάκη, το χρονικό όριο μειώνεται σε δυο μήνες (για υποψηφιότητα στο ΔΣ αθλητικής ομοσπονδίας) και σε ένα μήνα (αν πρόκειται για υποψήφιο σε ένωση), από τη λήξη της εργασιακής του σχέσης. Με την αλλαγή της διάταξης δίνεται η δυνατότητα στον Παναγιώτη Φασούλα να είναι υποψήφιος στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ο Φασούλας μέχρι τις 23/6 ήταν έμμισθος σύμβουλος της ομοσπονδίας και του Βασιλακόπουλου και πλέον θέλει να τον διαδεχθεί στην προεδρία της ΕΟΚ).
Με τη δεύτερη αλλαγή καταργείται το κώλυμα υποβολής υποψηφιότητας για όσους διαθέτουν άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων (ήταν ένα από τα bonus για τις/τους αθλήτριες/τές που έχουν πετύχει διακρίσεις στις κορυφαίες διοργανώσεις) και ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει την προεδρία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας ο παλαιός διεθνής πολίστας Κυριάκος Γιαννόπουλος. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να αλώσει στις εκλογές του φθινόπωρου τις Ομοσπονδίες που δεν ελέγχει ( ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για την ΕΟΚ – μπάσκετ, την ΕΚΟ – κολύμβηση και τον ΣΕΓΑΣ – στίβος) και για να προωθήσει τις δικές της υποψηφιότητες φροντίζει να διευθετήσει τα κωλύματα που υπάρχουν. Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για φωτογραφικές διατάξεις, τονίζοντας ότι με αθέμιτες πρακτικές η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του αθλητισμού.
Η τρίτη αλλαγή αφορά την κατάργηση της διάταξης Βασιλειάδη, που επέτρεπε σε επιχειρηματίες να είναι μέλη στις διοικήσεις ΠΑΕ και ταυτόχρονα να έχουν μετοχές σε εταιρίες αθλητικού στοιχήματος, αρκεί το ποσοστό να είναι μέχρι 15%. Η αλλαγή αυτή θεωρείται φωτογραφική σε βάρος του Μελισσανίδη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «για μία ακόμα φορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δεν διστάζει να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και να επιβεβαιώσει τα συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετεί σε όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας του…» (φωτογραφίζει τον Μαρινάκη ως εντολέα του Αυγενάκη). Οι κιτρινόμαυροι αναφέρουν ότι ο Μελισσανίδης δεν έχει εμπλοκή με την ΠΑΕ και δεν έχει κάνει χρήση της σχετικής διάταξης, όμως θεωρούν ότι ο Αυγενάκης με την τροπολογία θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην ΑΕΚ.
Η τέταρτη αλλαγή αφορά τη δυνατότητα να συμμετέχει κάποιος στη διοίκηση μιας ομάδας, ακόμα και αν υπάρχει σε βάρος του καταδικαστική απόφαση. Με το ισχύον καθεστώς, αν υπήρχε τελεσίδικη καταδίκη, ο εμπλεκόμενος δεν μπορούσε να συμμετέχει στη διοίκηση της ομάδας, όμως με την τροπολογία Αυγενάκη θα έχει τη δυνατότητα παραμονής, αν προσφύγει στον Αρειο Πάγο και μέχρι να γίνει η υπόθεση αμετάκλητη. Η συγκεκριμένη αλλαγή έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπήρξαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης), αφού άπαντες την έχουν συνδέσει με τις δικαστικές περιπέτειες του Μαρινάκη για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ο Αυγενάκης με ανάρτησή του στο twitter έκανε διευκρινιστική δήλωση (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπήρξε άνωθεν εντολή), τονίζοντας ότι «όποιος παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα, σύμφωνα με τη διάταξη που καταθέσαμε, δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται αθλητικά, έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση. Κάνουμε αυστηρότερο το κώλυμα της σχετικής διάταξης του ’99! Καθαρές κουβέντες απέναντι στην τερατώδη παραπληροφόρηση». Αν ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο Αυγενάκης στο twitter και εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία, θα έχει πετύχει το αντίθετο από την αρχική του στόχευση. Μαρινάκης και Σπανός, που είναι υπόδικοι για τους στημένους αγώνες, ενδέχεται να έχουν κώλυμα και να μην μπορούν να έχουν διοικητική σχέση με τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο αντίστοιχα. Οπως λέει και η παροιμία « πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι».
Κλείνουμε με ένα σχόλιο που αφορά το δημοσιογραφικό εσμό. Αν κάποιος ψάξει τα δημοσιεύματα για την τροπολογία Αυγενάκη, θα παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει μια συνολική αναφορά, αλλά αναλόγως με την πολιτική ή την οπαδική τοποθέτηση του κάθε ΜΜΕ, υπάρχει επιλεκτική αναφορά σε κάποια από τις τέσσερις αλλαγές. Δείγμα αδέκαστης και ανεπηρέαστης δημοσιογραφίας…
Κος Πάπιας
papias@eksegeri.gr
Η Λίβερπουλ κατέκτησε τον τίτλο στην Premier League μετά από 30 χρόνια και οι οπαδοί της δεν «κρατιούνται». Από την αρχή του πρωταθλήματος οι Reds έδειξαν ότι δε θα έχουν αντίπαλο και ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου έκαναν πράξη αυτό που περίμεναν τρεις δεκαετίες με περίσσια υπομονή οι οπαδοί τους. Είναι γνωστό ότι στο «νησί» είμαι οπαδός της Νότιγχαμ Φόρεστ, της θρυλικής ομάδας του κορυφαίου προπονητή Μπράιαν Κλαφ και του Βιβ Αντερσον (ο αέρινος δεξιός μπακ και ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε ολόκληρο παιχνίδι με την Εθνική Αγγλίας). Ωστόσο, θέλοντας και μη, συμμετείχα συχνά-πυκνά σε συζητήσεις για τη Λίβερπουλ (οι περισσότεροι φίλοι είναι οπαδοί της) και έχω ακούσει επανειλημμένα τους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι κάποιος οπαδός της Λίβερπουλ. Γιατί είναι η ομάδα της εργατικής τάξης στην Αγγλία, γιατί πάει κόντρα στο κατεστημένο, γιατί κρατάει το «ρομαντισμό» ακόμη και στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ακραίος επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο, γιατί έχει παίχτες αντι-σταρ, γιατί έχει «μέταλλο», γιατί έχει τους πιο πιστούς οπαδούς, γιατί έχει τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό ύμνο (you’ll never walk alone), γιατί είναι ταυτισμένη με την πόλη και τους κατοίκους της, γιατί…. γιατί… Μπορεί να σου απαριθμούν συνεχώς, «μικρούς» και «μεγάλους» λόγους για να είσαι Λίβερπουλ.
Αν έπρεπε να διαλέξω τον κορυφαίο από τους λόγους που επικαλούνται οι οπαδοί της, θεωρώ ότι δε θα δυσκολευόμουν. Είναι ένας πανηγυρισμός μετά από γκολ σε αγώνα για το κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, που έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις των φιλάθλων, ακόμη και σε εμάς που δεν είμαστε οπαδοί της Λίβερπουλ, ως μια από τις κορυφαίες «πολιτικές» ενέργειες αλληλεγγύης στο χώρο του ποδοσφαίρου. 20 Μάρτη του 1997, η Λίβερπουλ παίζει κόντρα στη νορβηγική Μπραν και ο Ρόμπι Φάουλερ πετυχαίνει το 3-0. Αμέσως μετά πανηγυρίζει σηκώνοντας τη φανέλα της ομάδας για να δείξει μια μπλούζα με τη φράση «500 Liverpools dockers sacked since September 1995» (500 λιμενεργάτες του Λίβερπουλ απολυμένοι από τον Σεπτέμβρη του 1995). Στέλνει ένα ξεκάθαρο και περήφανο μήνυμα αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λιμενεργάτες της πόλης του και πάει κόντρα στο politically correct ύφος της τότε εποχής. Γιος εργάτη, που μεγάλωσε με τα τρία αδέλφια του μέσα στη φτώχεια, στο νότιο μέρος της πόλης, τίμησε την καταγωγή του και την τάξη του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, σε μια εποχή που η κυριαρχία της Θάτσερ ήταν αναμφισβήτητη.
ΥΓ. Ο Μπάμπης είναι γνωστός στους παλιούς αναγνώστες της στήλης. Εκτός από διαπρεπής Παγκρατιώτης, φίλιππος και μέγας ατακαδόρος, είναι και οπαδός της Λίβερπουλ. Οταν συμμετέχει σε κουβέντα για την αγαπημένη του ομάδα, λέει συνήθως την εξής ατάκα: «Oλα τα λιμάνια φημίζονται για τις πουτάνες και τους ρουφιάνους τους. Εκτός από το λιμάνι του Λίβερπουλ που δεν έχει ρουφιάνους».