Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται ξανά οι σχέσεις κυβέρνησης – ΕΠΟ. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η περίοδος ανακωχής ανάμεσα στις δυο πλευρές τελειώνει. Με την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου τον περασμένο Σεπτέμβρη η κυβέρνηση απέκτησε τη δυνατότητα να δρομολογήσει εξελίξεις και αξιοποιώντας τη διάταξη περί Μητρώου Αθλητικών Σωματείων να εκλέξει διοικήσεις της αρεσκείας της στις αθλητικές Ομοσπονδίες.
Την περίοδο πριν από τη ψήφιση του νόμου, κυβέρνηση και ΕΠΟ βρέθηκαν στα «χαρακώματα» για το εκλογικό σύστημα και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΟ. Με τη διαμεσολάβηση των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, οι δυο πλευρές έριξαν τους τόνους και κατέληξαν σε συμφωνία. Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο Αυγενάκη με την ανοχή της ΕΠΟ, καθώς οι ανιδιοτελείς παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου έκριναν ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές (είχαν οριστεί για τις 23 Νοέμβρη) δεν ήταν επαρκής για να αλλάξουν οι συσχετισμοί που είχαν διαμορφωθεί. Εκτοτε, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, είχαμε αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αρχικά για 12-12-2020, στη συνέχεια για 29-12-2020 και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει και νέα αλλαγή για τις 20-1-2021.
Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από πρόσφατη συνέντευξη του Αυγενάκη, υπήρχαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκάλυψε στη διαδικτυακή εκπομπή «Στρογγυλή Θεά» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Σαριδάκη (10-12-2020), ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η προσπάθεια της κυβέρνησης για να βρεθεί κοινή συνισταμένη ανάμεσα στους 4 μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου και να εκλεγεί διοίκηση κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόεδρος θα είναι παίχτης της Εθνικής του 2004).
Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει την ηγετική ομάδα της ΕΠΟ (όσο καθυστερούν οι εκλογές κερδίζει χρόνο ο Αυγενάκης) και για να προλάβει τις εξελίξεις ενημέρωσε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για προσπάθεια της κυβέρνησης να παραβιάσει το «αυτοδιοίκητο», ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να επέμβουν για να ακυρώσουν το κυβερνητικό σχέδιο. Οι διεθνείς Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της ΕΠΟ, βρήκαν την ευκαιρία να τονίσουν για μια ακόμη φορά ότι στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή χωρίς την έγκρισή τους. Με την επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, αναφέρουν ότι «επιτρέπουν» στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να παίρνει πρωτοβουλίες και να ρυθμίζει θέματα που αφορούν τον αθλητισμό, ξεκαθαρίζουν όμως ότι οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια που θέτει το ποδοσφαιρικό «αυτοδιοίκητο» και να μην το παραβιάζουν, γιατί θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις.
Η επιστολή των διεθνών Ομοσπονδιών προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο (έχει ημερομηνία 4-12-2020, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10-12-2020, αφού προηγουμένως υπήρξαν διαρροές σε εφημερίδες και ιστοσελίδες φιλικές προς τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ) αναφέρεται σε συγκεκριμένες διατάξεις και μόνο τυχαίο δε θα πρέπει να θεωρήσουμε τον τρόπο που συνδέει συγκεκριμένα σημεία του νόμου Αυγενάκη με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Το πρώτο σημείο της επιστολής αφορά το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Με βάση τον αθλητικό νόμο, αν η διοίκηση μιας Ομοσπονδίας επιτρέψει να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση σωματείο εκτός του Μητρώου ή να είναι υποψήφιος εκπρόσωπος μη αναγνωρισμένου σωματείου, τότε η διοίκηση θεωρείται έκπτωτη. ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητικών σωματείων, καθώς και να θεσπίζει τα κριτήρια για την αναγνώριση τους. Τονίζουν, όμως, ότι «τα κριτήρια αυτά δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της ΕΠΟ να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του ποια σωματεία μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της και τον καθορισμό τού ποιοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη γενική της συνέλευση». Σε απλά ελληνικά, οι διεθνείς Ομοσπονδίες προειδοποιούν στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να ακυρώσει τις εκλογές στην ΕΠΟ, αν σε αυτές είναι υποψήφιοι παράγοντες από μη αναγνωρισμένα σωματεία, γιατί θα παραβιάσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και το αποτέλεσμα θα είναι η επιβολή κυρώσεων.
Το δεύτερο σημείο που αναφέρεται η επιστολή αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Ο αθλητικός νόμος ορίζει ότι στις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΔΠΕ) και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΠΠΕ). Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 5 του Καταστατικού της ΕΠΟ, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει και να προσκαλέσει τρίτους προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις της, και την εισήγηση που υπάρχει στην ολιστική μελέτη ΦΙΦΑ–ΟΥΕΦΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι σημαντικοί εμπλεκόμενοι φορείς του ποδοσφαίρου εκπροσωπούνται με ισορροπημένο και επαρκή τρόπο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ», οι διεθνείς Ομοσπονδίες κάνουν αναφορά για να ξεκαθαρίσουν μια σημαντική παράμετρο. Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι οι αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ θα πρέπει να αποφασιστούν και να εγκριθούν από τη ΓΣ της Ομοσπονδίας και όχι να επιβληθούν από εξωτερικούς παράγοντες, εν προκειμένω από την κυβέρνηση.
Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι τα όρια θητείας και ηλικίας για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που εισάγει ο αθλητικός νόμος, δε θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ, με συνέπεια να μην μπορεί να τα επικαλεστεί η κυβέρνηση για να δρομολογήσει εξελίξεις.
Στα δυο επόμενα σημεία της επιστολής οι διεθνείς Ομοσπονδίες προσπαθούν να επιβάλουν το ποδοσφαιρικό αξίωμα: «κάθε αλλαγή (ακόμα και αν είναι στη σωστή κατεύθυνση) θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη μας». Ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση ότι η Σύμβαση Προπονητικής της ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να ισχύσει αυτούσια και κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων του αθλητικού νόμου για την αναγνώριση των διπλωμάτων προπονητικής και συναφή ζητήματα και ότι στην εθνική πλατφόρμα για το συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Μακόλιν του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει άμεσα να συμπεριληφθεί και η ΕΠΟ, που αποτελεί καίριο εμπλεκόμενο φορέα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που υπάρχουν στην ολιστική μελέτη για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Η επιστολή κλείνει με την αναγγελία μιας συνάντησης των εκπροσώπων ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ με την ελληνική πλευρά: «Ως άμεσο επόμενο βήμα, χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε άμεσα τα ζητήματα που περιέχονται στην παρούσα επιστολή με τους οικείους ειδικούς της ΕΠΟ. Δεδομένου του άμεσου αντίκτυπου που ήδη φαίνεται να έχει ο νέος νόμος στη διοργάνωση των επερχόμενων αρχαιρεσιών των ενώσεων ποδοσφαιρικών σωματείων, ιδιαιτέρως σε σχέση με την εγγραφή των σωματείων, θα εκτιμούσαμε το να διοργανωθεί αυτή η κοινή συνάντηση το συντομότερο δυνατό. Μετά από αυτή τη διαδικασία διαβουλεύσεων, προτείνουμε την επισήμανση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εναρμόνιση του Νόμου με τις υποχρεώσεις της ΕΠΟ ως ομοσπονδίας μέλους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ». Και εξουσιοδοτεί την παρέα του Γραμμένου να κανονίσει την συνάντηση.
Αν και είναι ξεκάθαρη η αβάντα προς τη διοίκηση της ΕΠΟ, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ της δίνουν «λευκή επιταγή» στην κόντρα που έχει με την κυβέρνηση. Ο σκοπός της επιστολής είναι να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες είναι αυτές που θα έχουν τον τελευταίο λόγο στις διαδικασίες για την επόμενη μέρα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ότι θα υποστηρίξουν την παράταξη που θα έχει την καλύτερη συμπεριφορά και θα υποστηρίξει χωρίς «ναι μεν, αλλά» τις επιδιώξεις τους. Με την επιστολή τους στέλνουν το μήνυμα: «όποιος και αν εκλεγεί, πρέπει να δηλώσει υποπαγή».
Οσον αφορά αυτές καθαυτές τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα διοίκηση στην ΕΠΟ, από την αξιολόγηση της κατάστασης δεν προκύπτουν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία του Αυγενάκη για λύση κοινής απόδοχης. Κατά την εκτίμηση της στήλης, το πιθανότερο είναι να θέλει να εκφράσει την επιθυμία του προς αυτή την κατεύθυνση και να δείξει ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για να βγει το ποδόσφαιρο από τη μίζερη κατάσταση που βρίσκεται.
Από τους τέσσερις μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, μόνο ο Αλαφούζος (επηρεάζει ελάχιστα τις εξελίξεις) δείχνει να είναι υπέρμαχος της κυβερνητικής προσπάθειας για «οικουμενική» διοίκηση στην ΕΠΟ. Μελισσανίδης και Σαββίδης, αν και έχουν ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Μαρινάκη (η αγωνιστική ανωτερότητα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης), δε δείχνουν έτοιμοι να μοιραστούν μαζί του τη διοίκηση της ΕΠΟ. Με τα σημερινά δεδομένα, ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση και έχουν τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των τοπικών Ενώσεων και με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια δεν έχουν κανένα λόγο να μοιραστούν την εξουσία με τους ερυθρόλευκους. Αλλωστε, όπως έχει διαμορφωθεί η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων, ο μόνος τρόπος να σταματήσουν τον Ολυμπιακό στην πορεία του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι να του βάλουν εξωαγωνιστικά εμπόδια και γι’ αυτό χρειάζονται τον απόλυτο έλεγχο στην ΕΠΟ.
Στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουμε και αν αξιολογήσουμε τα δεδομένα σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στα ΜΜΕ που ελέγχει ο Μαρινάκης υπάρχουν συχνά-πυκνά δημοσιεύματα που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μελισσανίδη και του Σαββίδη, μέσα από τα οποία είτε πιέζει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα εναντίον τους είτε την κατηγορεί ότι τους κάνει αβάντες. Σε αντίθεση με τη μείωση της έντασης ανάμεσα στις δυο πλευρές στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, σε επιχειρηματικό επίπεδο οι τόνοι της αντιπαράθεσης παραμένουν αρκετά υψηλοί και από τα δεδομένα δεν προκύπτει διάθεση για αποκλιμάκωση. Το μοναδικό σενάριο που μπορεί να οδηγήσει Μελισσανίδη και Σαββίδη στην αποδοχή της πρότασης Αυγενάκη για «οικουμενική κυβέρνηση» στην ΕΠΟ, είναι να εξασφαλίσουν στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται την ανοχή του Μαρινάκη στις επιχειρηματικές τους μπίζνες και να σταματήσουν τα δημοσιεύματα σε βάρος τους, κάτι που δε φαίνεται εφικτό με τα σημερινά δεδομένα.
Κος Πάπιας