Την περασμένη Κυριακή, έγινε στη χώρα των Βάσκων το κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και την Ατλέτικο Μπιλμπάο. Η ιστορική κόντρα άρχισε το 1909 ανάμεσα στο Σαν Σεμπαστιάν και το Μπιλμπάο ή Ντονόστια-Μπιλμπό, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τους. Η αντιπαράθεση αφορά κυρίως τις διοικήσεις των δυο ομάδων, αφού τα βίαια επεισόδια ήταν σπάνιο φαινόμενο, είτε έπαιζαν στο παλιό «Ατότσα» είτε στο θρυλικό «Σαν Μαμές» είτε στο νέο γήπεδο της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Οι οπαδοί των δυο ομάδων έβλεπαν και βλέπουν τον αγώνα αυτόν ως μέσο αντίδρασης προς την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, που έχει ανοιχτό πόλεμο με τους Βάσκους, και με τη στάση τους είχαν καταφέρει να μειώσουν την αντιπαράθεση των διοικήσεων.
Στα 111 χρόνια, κυριαρχεί ο αγώνας της 5ης Δεκεμβρη του 1976, που πέρασε στην ιστορία ως «το ντέρμπι της ανταρσίας». Σε μια εποχή που η Ισπανία προσπαθούσε να μάθει να ζει χωρίς τον δικτάτορα Φράνκο, οι δυο ομάδες κατέβηκαν στο παλιό «Ατότσα» (το γήπεδο της Σοσιεδάδ) με την «ikurrija», τη σημαία της ανεξαρτησίας, την οποία κρατούσαν επιδεικτικά οι δυο αρχηγοί, Κορτιμπαρία της Σοσιεδάδ και Ιρίμπαρ της Μπιλμπάο. Ηταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της σημαίας, κίνηση που σύμφωνα με τους νόμους της εποχής έστελνε τους παραβάτες για δυο χρόνια στη φυλακή. Η ισπανική κυβέρνηση δεν τόλμησε να εφαρμόσει το νόμο και οι δυο αρχηγοί ανέπτυξαν στη συνέχεια πλούσια πολιτική δράση. Ο Ιρίμπαρ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Herri Batasuna, της οργάνωσης που θεωρήθηκε το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ και τέθηκε εκτός νόμου το 2003. Ο Κορτιμπαρία, ήταν από τους πρώτους βάσκους παίχτες που αρνήθηκαν να αγωνιστούν με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας και σήμερα παραμένει επικεφαλής της κίνησης που παλεύει για να αγωνιστεί η Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα των Βάσκων ως ανεξάρτητη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, οι δυο σύλλογοι τηρούσαν την πολιτική να μη βασίζονται σε άλλους παίκτες, εκτός εκείνων που είχαν γεννηθεί στη Χώρα των Βάσκων. Την παράδοση έσπασε πρώτα η Οσασούνα και την ακολούθησε η Ρεάλ Σοσιεδάδ, που άνοιξε τις πόρτες για τους ξένους παίκτες. Σε αντίθεση με τις άλλες δυο ομάδες, η διοίκηση της Μπιλμπάο επέλεξε να φέρει στην ομάδα παίχτες που δεν είχαν γεννηθεί στη χώρα των Βάσκων, με την προϋπόθεση ότι είχαν βασκική καταγωγή (όπως ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε που γεννήθηκε στην Εξτρεμαδούρα και ο Βισέντε Λιζαραζού που γεννήθηκε στο βασκικό κομμάτι της Γαλλίας).
Η διοίκηση της Μπιλμπάο βρίσκει μια αφορμή για να διακόψει τους όποιους φιλικούς δεσμούς είχαν αναπτυχθεί και η παλιά έχθρα αναζωπυρώνεται. Τα τελευταία χρόνια, το βάρος της αντιπαράθεσης με την ισπανική κυβέρνηση το «σηκώνουν» κυρίως οι οπαδοί της Μπιλμπάο, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των αγώνων στο «Σαν Μαμές» εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το υπάρχον πολιτικό σύστημα της Ισπανίας και φωνάζουν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Εκτός από τον αγώνα του 1976, στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα μείνει και ο περυσινός τελικός του Copa Del Rey, μεταξύ της Μπιλμπάο και της Μπαρτσελόνα, στο γήπεδο «Μεστάγια» στη Βαλένθια. Την ώρα της ανάκρουσης του ισπανικού εθνικού ύμνου, οι βάσκοι φίλαθλοι της Μπιλμπάο και οι καταλανοί φίλοι της Μπαρτσελόνα αγκαλιασμένοι τον αποδοκίμαζαν όλοι μαζί, παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, διατρανώνοντας ταυτόχρονα την απαίτηση για ανεξαρτησία των δυο περιοχών.
Σε μια εποχή που η επαγγελματοποίηση και τα άπειρα φράγκα που «επενδύονται» στο ποδόσφαιρο έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις αξίες και τα ιδανικά που το συνόδευαν τις προηγούμενες δεκαετίες, υπάρχουν ακόμη ορισμένες ομάδες που ξεφεύγουν από τα «όρια» και το ομορφαίνουν και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Κινητικότητα από την πλευρά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο θέμα του νέου γηπέδου στο Βοτανικό. Αρχικά οι πράσινοι, στις 14 Οκτώβρη, κατήγγελλαν τη σύμβαση για τη Διπλή Ανάπλαση, εξαιτίας της αδυναμίας του δήμου Αθηναίων να τηρήσει τους όρους που προβλέπονταν, και την περασμένη βδομάδα αποφάσισαν να στείλουν εξώδικο στο δήμο, με το οποίο ζητούν την προβλεπόμενη αποζημίωση για τη μη περάτωση του έργου. Την απόφαση να σκληρύνουν την στάση τους πήραν μετά από σύσκεψη οι τρεις μεγαλομέτοχοι, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας, αφού είχε προηγηθεί ενημέρωσή τους από τον υπεύθυνο του project Βαγγέλη Σαμαρά. Η σύμβαση προέβλεπε ρητά την καταβολή ποινικής ρήτρας και αποζημίωσης στον Παναθηναϊκό, ύψους 25.900.000 ευρώ, εάν το έργο δεν προχωρούσε χωρίς δική του υπαιτιότητα, και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προχώρησε στο εξώδικο για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της. Εκτός όμως από τη νομική πλευρά, με την κίνησή τους οι πράσινοι θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση, προκειμένου να «τρέξει» με γρηγορότερους ρυθμούς τη νέα νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, από την 1/1/2011 τη δημαρχία αναλαμβάνει ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης και οι διοικούντες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πιστεύουν ότι η Μπιρμπίλη θ’ αναγκαστεί να προσεγγίσει τις θέσεις του και να προχωρήσει τη διαδικασία, προκειμένου να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση ο νέος δήμαρχος. Η στήλη πάντως δεν θα στοιχημάτιζε, ότι το εξώδικο είναι απλά και μόνο μέσο πίεσης, αφού στην πράσινη ΠΑΕ επιθυμούν περισσότερο το ζεστό χρήμα από την ανέγερση του νέου γηπέδου.
ΥΓ2: Την περασμένη βδομάδα, η κυριακάτικη Καθημερινή «διέρρευσε» στοιχεία από το πόρισμα του ΟΠΑΠ για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Φλεβάρη, με τη διαβίβαση των τριών πρώτων φακέλων στη Δικαιοσύνη, η οποία ζήτησε τη συνδρομή του ΟΠΑΠ στην έρευνα για τους 25 αγώνες ελληνικών ομάδων, που χαρακτηρίζονται ύποπτοι από την ΟΥΕΦΑ. Ο ΟΠΑΠ διαθέτει δικό του αρχείο με το ποντάρισμα σε κάθε αγώνα και από την εξέταση της στοιχηματικής συμπεριφοράς των παιχτών μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, 16 παιχνίδια δεν συμπεριλήφθηκαν στα κουπόνια του ΟΠΑΠ, γιατί ο Οργανισμός επιλέγει να βάζει ελάχιστα παιχνίδια του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής στα κουπόνια του, και συνεπώς δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη, σε 5 παιχνίδια μπήκε φραγή (απαγορεύτηκε το ποντάρισμα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στο κουπόνι), για 1 αγώνα δεν εκφράζει άποψη, 1 αγώνας κρίνεται ότι είχε φυσιολογικό αποτέλεσμα (ακριβώς αντίθετη άποψη με την ΟΥΕΦΑ) και τέλος για 2 αγώνες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για «στημένο» αποτέλεσμα. Oι δύο αγώνες που φέρεται να βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι ο αγώνας Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα για το κύπελλο (28/10/09), ο οποίος έληξε 0-3. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση της UEFA, που διαβιβάστηκε στις ελληνικές δικαστικές αρχές, αναφέρεται ότι στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα και συγκεκριμένα από το 45΄ έως το 70’ παρατηρήθηκε αυξημένος στοιχηματισμός και ασυνήθιστα μεγάλα ποσά για τη νίκη της Καβάλας και πονταρίστηκαν μεγάλα ποσά σε 16 πρακτορεία στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και το Παλαιό Φάληρο. Το άλλο παιχνίδι είναι το Εθνικός Αστέρας – Πιερικός (15/11/2009) για το περσινό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, με σκορ 1-2. Το παιχνίδι αυτό συζητήθηκε δημοσίως, λόγω της τοποθέτησης του προέδρου του Πανσερραϊκού Πέτρου Θεοδωρίδη, ο οποίος άφησε αιχμές για την αξιοπιστία του (ο Θεοδωρίδης πρόσφατα κατέθεσε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Π. Παπανδρέου που έχει αναλάβει την υπόθεση), ενώ κατά την διάρκεια του αγώνα οι οπαδοί του Εθνικού Αστέρα έβριζαν εν χορώ τη διοίκηση και τους παίχτες της ομάδας τους, επειδή θεώρησαν ότι ο αγώνας ήταν στημένος. Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον, γιατί είναι η πρώτη φορά που επίσημος φορέας παραδέχεται ότι υπάρχουν στημένοι ελληνικοί αγώνες.