Η πλειοψηφία των φιλάθλων έχει πειστεί ότι το ποδοσφαιρικό σκάνδαλο της παράγκας Νο2, οδηγείται σε κουκούλωμα. Παρά τις διακηρύξεις ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο και οι υπαίτιοι θα πληρώσουν όσο ψηλά και αν βρίσκονται, στην πράξη οι εξελίξεις κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο και το μαχαίρι δεν έχει τρυπήσει το δέρμα για να μπει στο κρέας. Οι ρυθμοί της ποινικής δικαιοσύνης έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά και μετά τις πρώτες διώξεις στον Μπέο, τον Τσακογιάννη και την παρέα των «15», τα πράγματα δείχνουν να βαλτώνουν. Οι υπόλοιποι 68 κατηγορούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, που αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί των εξελίξεων, δεν έχουν ακόμη προσέλθει για να απολογηθούν στις δικαστικές αρχές.
Τη «βραδύτητα» αυτή έχει εκμεταλλευτεί και η αθλητική δικαιοσύνη, η οποία έχει επιλέξει να περιμένει τις εξελίξεις στο ποινικό μέρος και να μην τρέξει την υπόθεση για τα αμιγώς αθλητικά θέματα, όπως θα μπορούσε, εκμεταλλευομένη την κείμενη νομοθεσία. Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ οι πιέσεις προς την ΕΠΟ και την κυβέρνηση έχουν μειωθεί σημαντικά, μετά την προφυλάκιση του Μπέου, που αποτελεί το κόκκινο πανί για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, γίνεται φανερό ότι άπαντες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να βρεθεί μια λύση που θα διατηρήσει το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει επέλθει κάθαρση.
Από την πλευρά της ΕΠΟ και της Super League από την πρώτη στιγμή ήταν φανερή η προσπάθεια για καθυστέρηση των εξελίξεων, αφού η εμπλοκή του Μαρινάκη μπορεί να δρομολογήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και όπως όλα δείχνουν σε πρώτη φάση θα την πληρώσουν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα. Τις τελευταίες μέρες, όμως, έχουμε σημαντική διαφοροποίηση και στη στάση της κυβέρνησης που δείχνει να συντονίζεται με τις αιτιάσεις και τις επιδιώξεις του Πιλάβιου και των «ανιδιοτελών εργατών» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, έκανε ένα βήμα πίσω από την αρχική του θέση, ότι το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, οι ομάδες δεν θα πρέπει να υπολογίζουν στην κρατική βοήθεια και ότι το πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατική οικονομική ενίσχυση από τον ΟΠΑΠ, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη από την κρατική τηλεόραση και χωρίς τη δυνατότητα χρήσης των γηπέδων που ανήκουν στο κράτος.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην ΕΠΟ και τη Super League και ξεκαθαρίζει εμμέσως πλην σαφώς, ότι φτάνει να καταφέρουν να τα βρουν οι ομάδες μεταξύ τους και να πείσουν την κοινή γνώμη, ότι τιμωρώντας τον Μπέο και τον Τσακογιάννη θα έχει επέλθει η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η προσπάθεια να αποδεχτεί η πλειοψηφία των φιλάθλων την παραπάνω «λύση» έχει ήδη ξεκινήσει. Στον αθλητικό Τύπο σχεδόν καθημερινά υπάρχουν «αναλύσεις» που προσπαθούν να πείσουν τους φιλάθλους ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει σχέση με τα λαμόγια που έστησαν την παράγκα Νο2 και ότι δεν πρέπει να εκδιωχτεί από το ελληνικό ποδόσφαιρο ένας παράγοντας με τη δική του οικονομική επιφάνεια. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι ο Μαρινάκης ξόδεψε περισσότερα από 70.000.000 ευρώ σε περίοδο οικονομικής κρίσης για να αγοράσει και να ενισχύσει τον Ολυμπιακό και ότι η διαφορά δυναμικότητας των ερυθρόλευκων από τις άλλες ομάδες είναι τέτοια που δεν χρειάζεται τη βοήθεια της διαιτησίας και του Μπέου.
Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε τους λόγους στήριξης του ερυθρόλευκου προέδρου. Το μόνο που ενδιαφέρει τους «ανιδιοτελείς εργάτες» που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τα φράγκα και αυτός που τα διαθέτει και τα ρίχνει στην αγορά είναι ο Μαρινάκης. Θα προσπαθήσουν λοιπόν με κάθε τρόπο να τον κρατήσουν στο χώρο για να τζογάρεται το χρήμα και να μπορούν να βγάζουν μεροκάματο. Ακόμη και οι ορκισμένοι αντίπαλοι των ερυθρόλευκων (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης) έκαναν τα στραβά μάτια και εμμέσως πλην σαφώς επέτρεψαν να επικυρωθεί η βαθμολογία της Super League, προκειμένου να εξασφαλιστούν (έστω και μειωμένα) τα φράγκα της NOVA από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι εξελίξεις είναι προκαθορισμένες και ότι όλα θα σταματήσουν με την καταδίκη του Μπέου και της παρέας του. Ομως, από τη στιγμή που το θέμα έχει ξεπεράσει το χώρο του ποδοσφαίρου και έχουν μπει και άλλοι παράγοντες στο παιχνίδι, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι εκπλήξεις. Ο Μαρινάκης για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι μπλεγμένος, έμμεσα ή άμεσα, στην υπόθεση και εκτός από τους φανατικούς οπαδούς του Ολυμπιακού δύσκολα θα βρεθούν άλλοι να αντιδράσουν σε μια πιθανή καταδίκη του. Από αυτή την άποψη, είναι ευάλωτος σε «επίθεση» από επιχειρηματικά συμφέροντα εκτός ποδοσφαίρου, τα οποία είναι πιθανόν να επιδιώξουν να τον τελειώσουν αρχικά από το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια να τον πλήξουν οικονομικά και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Αλλωστε, η κόντρα του με τον Αλαφούζο για τις εφοπλιστικές μπίζνες είναι γνωστή και επειδή οι καπιταλιστές, όταν πρόκειται για χρήμα είναι ικανοί για τα πάντα, είναι πολύ πιθανό τα αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα να επιδιώξουν και να πιέσουν για την τιμωρία και την αποπομπή του από το ποδόσφαιρο. Ηδη έχουμε τα πρώτα δείγματα μιας τέτοιας προσπάθειας, αφού ΜΜΕ που είναι προσκείμενα σε επιχειρηματι- κούς αντίπαλους του Μαρινάκη φροντίζουν να συντηρούν στην επικαιρότητα την εμπλοκή του στο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο και να απαιτούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι «όσο ψηλά και αν βρίσκονται». Η μάχη αναμένεται σκληρή, θα χρησιμοποιηθούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα και για το λόγο αυτό η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι παρακινδυνευμένη. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως με βεβαιότητα είναι ότι όποια λύση και αν δοθεί δεν θα φέρει την κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ρεμούλα και η λαμογιά είναι βασικά συστατικά του επαγγελματικού αθλητισμού.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Η μεταγραφή του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν άλλαξε τα δεδομένα και αποδεικνύεται μια πολύ έξυπνη κίνηση από τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αν και η αγωνιστική προσφορά του δεν μπορεί να αξιολογηθεί στην παρούσα φάση, αφού θα κληθεί να σηκώσει στις πλάτες του μια ομάδα που σε σχέση με πέρσι έχει χάσει αρκετούς από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της, επικοινωνιακά ο Αδαμίδης πέτυχε διάνα. Σε ένα πολύ φτωχό μεταγραφικό παζάρι, λόγω της οικονομικής κρίσης, και σε μια γενικότερη κατάσταση απαξίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, λόγω του σκανδάλου της «παράγκας Νο2», κατάφερε να στείλει 1.500 οπαδού της ομάδας στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν ένα μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα ποδοσφαιρικό όνομα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν «ξενερώσει», αφού έβλεπαν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους (Σκόκο, Σάχα, Μπλάνκο) να αποχωρούν για άλλες πολιτείες. Το αποτέλεσμα, εκτός από την γκρίνια, ήταν να μειω- θούν σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων διάρκειας από τις οποίες η κιτρινόμαυρη δι-οίκηση, φιλοδοξούσε να καλύψει άμεσα λειτουργικά έξοδα. Μετά την απόκτηση του Ισλανδού, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Οι οπαδοί της ομάδας μπορούν να κάνουν όνειρα για κάτι καλύτερο από την περσινή χρονιά και η κιτρινόμαυρη διοίκηση ελπίζει ότι θα τονωθεί η αγορά εισιτηρίων διάρκειας.
ΥΓ2: Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στη διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι οι οπαδοί της ομάδας έχουν αποδεχτεί ότι την επόμενη σεζόν θα βλέπουν την πλάτη του γαύρου, όμως πολύ δύσκολα θα αποδεχτούν να βλέπουν και την πλάτη της ΑΕΚ…