♦ Οι διοικητικές εξελίξεις στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό τείνουν να γίνουν το κυρίαρχο θέμα της βδομάδας που μας πέρασε, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εξέλιξη του Μουντιάλ στη Νότια Αφρική. Το θέαμα που πρόσφεραν οι ομάδες στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων ήταν κάτι περισσότερο από μέτριο και σε συνδυασμό με τη μικρή συγκομιδή των γκολ είχε σαν αποτέλεσμα να «ξενερώσει» η μεγάλη μερίδα των ποδοσφαιρόφιλων.
Κόκκαλης και Μαρινάκης είχαν την περασμένη Τρίτη το πρώτο τους ραντεβού, προκειμένου να συζητήσουν τους όρους πώλησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η συζήτηση των δυο ανδρών διήρκησε περισσότερο από δυόμισι ώρες και από το περιεχόμενο των δηλώσεων θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε ότι ο Μαρινάκης στο άμεσο μέλλον θα είναι ο ιδιοκτήτης της ερυθρόλευκης ΠΑΕ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κόκκαλης δήλωσε: «Νομίζω ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και θα έχουμε άλλη μια την Παρασκευή. Σε αυτή θα συμφωνήσουμε ή θα διαφωνήσουμε στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Είμαστε κοντά σε συνεργασία, με γνώμονα το καλό του Ολυμπιακού». Για να συμφωνήσει μαζί του ο Μαρινάκης, ο οποίος δήλωσε: «Ολα θα ξεκαθαρίσουν στη νέα συνάντηση που θα έχουμε την Παρασκευή. Συμφωνώ με αυτά που είπε ο πρόεδρος, έχουμε και οι δύο καλή διάθεση».
Διαβάζοντας, όμως, το «περιεχόμενο» της πρότασης του Μαρινάκη το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι παρά τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις οι δυο πλευρές πολύ δύσκολα θα καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με την πρόταση Μαρινάκη, το συνολικό ποσό του deal ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 65 εκατ. θα δοθούν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ο Μαρινάκης με αυτό τον τρόπο θα έχει το 78% του πακέτου), τα 10 εκατ. για το 50% της Καραϊσκάκη ΑΕ, 10 εκατ. για κάλυψη ενός μέρους των χρεών της ΠΑΕ και 15 εκατ. για τα λειτουργικά έξοδα της τρέχουσας περιόδου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα φράγκα που θα βάλει στην τσέπη του ο Κόκκαλης είναι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ και ως ποσό μοιάζει πολύ μικρό για να συμφωνήσει. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο σασπένς μετά τη συνάντηση των Μαρινάκη-Λαυρεντιάδη, το βράδυ της περασμένης Τρίτης (μετά το ραντεβού με τον Κόκκαλη). Η συνάντηση δεν είχε δημοσιοποιηθεί και τις «υποψίες» ότι κάτι συνέβαινε στην πλατεία Νυμφών της Βουλιαγμένης κίνησαν οι δέκα με δεκαπέντε ασφαλίτες που ήταν διάσπαρτοι στην πλατεία και έλεγχαν κάθε κίνηση. Στην αρχική παρέα ήταν ο Λαυρεντιάδης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης με τη γυναίκα του και τρία ακόμη άτομα και στη συνέχεια ήρθε και ο Μαρινάκης, ο οποίος είχε 40λεπτη συζήτηση με το Λαυρεντιάδη.
Στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο, αφού βλέπουν την ομάδα να βολοδέρνει χωρίς σχέδιο και την υπόθεση «νέος πρόεδρος» να μετατοπίζεται όλο και πιο πίσω. Πλέον σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Κόκκαλης, ο οποίος καλείται άμεσα να αποφασίσει αν θα τη δώσει παίρνοντας λιγότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζε, αν θα προσπαθήσει να ανεβάσει το ύψος της προσφοράς κρίνοντας ότι ο Μαρινάκης είναι «καψούρα» με την προεδρία ή αν θα απορρίψει την πρόταση και θα συνεχίσει μόνος του. Αρχικά είχε αντιμετωπίσει τελείως απαξιωτικά το ενδεχόμενο να παραδώσει στον Μαρινάκη την ΠΑΕ, όμως η απουσία οποιασδήποτε άλλης πρότασης τον ανάγκασε να τον δεχτεί σαν ισότιμο συνομιλητή, γεγονός που δείχνει ότι είναι πολύ στριμωγμένος. Εκτίμηση της στήλης είναι ότι ο Κόκκαλης δεν θα πουλήσει με το σημερινά δεδομένα.
♦ Σε ρηχά νερά κινείται μέχρι σήμερα το Μουντιάλ και με την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής επιβεβαιώνονται όσοι εκτιμούσαν ότι η κούραση των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών θα έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένο θέαμα και κακούς ποιοτικά αγώνες. Μοιραία, λοιπόν, η συζήτηση για το Μουντιάλ, ακόμη και στις αθλητικές εφημερίδες, μετατοπίζεται σε εξωαγωνιστικές ειδήσεις, όπως είναι οι βουβουζέλες και οι σχεδόν καθημερινές πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζόμενων.
Για τον ήχο της βουβουζέλας τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Ο διαπεραστικός της ήχος έχει πολύ ενδιαφέρον αν τον ακούσεις για μια στιγμή, όμως η συνεχής χρήση της παραδοσιακής νοτιοαφρικανικής καραμούζας τον κάνει απωθητικό και οδηγεί στον ωριλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ήχος της βουβουζέλας ακούγεται καθαρά κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης, αφού δεν υπάρχουν φίλτρα «καθαρισμού» του ήχου που να μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Είναι η πρώτη φορά που όσοι παρακολουθούμε τους αγώνες από την τηλεόραση δεν έχουμε καταφέρει να ακούσουμε τα συνθήματα των οπαδών των ομάδων, γιατί αυτά «σκεπάζονται» από τον ήχο των βουβουζέλων. Εντονες είναι και οι διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν ζητήσει από τη ΦΙΦΑ να απαγορευτεί η χρήση τους, όμως ο πρόεδρος Μπλάτερ υπερασπίζεται το «δικαίωμα» της τήρησης των λαϊκών ηθών και εθίμων και της χρήσης των παραδοσιακών οργάνων της Νότιας Αφρικής.
Βέβαια, για το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις τα δεδουλευμένα τους και την τήρηση των συμφωνιών που έχουν κάνει με τις εταιρίες που η ΦΙΦΑ έστειλε στη Νότια Αφρική για να υλοποιήσουν (με το αζημίωτο) τις απαραίτητες εργασίες για το Μουντιάλ, ο λαλίστατος πρόεδρος δεν έκανε κανένα σχόλιο και μετέθεσε τις όποιες ευθύνες στην αστυνομία και την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής. Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ αρχικά είχαν σαν στόχο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με την πάροδο του χρόνου αποκτούν και πολιτικά χαρακτηριστικά και συνδέονται με την εξέγερση των μαθητών στο Σοβέτο, στις 16 Ιούνη του 1976, η οποία αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων εναντίον του απαρτχάιντ. Η κυβέρνηση είχε έρθει σε συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων να μη γίνουν κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια των αγώνων, υποσχόμενη ότι θα φροντίσει να λυθούν τα προβλήματα. Η λύση δεν ήρθε και οι αρχικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν συγκεντρώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από το γήπεδο, την Κυριακή 13/6, πριν τον αγώνα Γερμανία-Αυστραλία, και με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τους χαμηλούς μισθούς στην Ν. Αφρική ενώθηκαν και οι εργαζόμενοι του γηπέδου, καθώς δεν πληρώθηκαν αυτά που είχαν συμφωνήσει. Οι μπάτσοι έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ η FIFA διέψευσε το γεγονός πως υπήρξε συμμετοχή των σεκιούριτι στα επεισόδια.
Οι μαρτυρίες λένε πως οι υπάλληλοι του σταδίου μετά το παιχνίδι διαπίστωσαν ότι στο φάκελο με το μισθό τους δεν υπήρχαν τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει, αφού αντί για 180 ευρώ πληρώθηκαν μόνο 20. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν στο Ντέρμπαν και στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, εκτός από τα συνθήματα για την τήρηση των συμφωνηθέντων, φώναξαν και συνθήματα όπως «Το απαρτχάιντ υπάρχει ακόμη» και «Παγκόσμιο Κύπελλο για όλους – Πρώτα οι άνθρωποι και μετά το κέρδος», ενώ οι εργαζόμενοι απειλούν ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με ορόσημο τον τελικό στις 11/7 στο Γιοχάνεσμπουργκ, τον οποίο θα επιχειρήσουν να ματαιώσουν.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για να ελέγξει τις αντιδράσεις των εργαζομένων έχει κινητοποιήσει το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που διαθέτει και την τήρηση της τάξης στα γήπεδα την ανέλαβαν οι μπάτσοι αντικαθιστώντας τους σεκιούριτι. Από την πλευρά της η ΦΙΦΑ ανησυχεί με το γεγονός, αφού αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα δεν θέλει και πολύ να τιναχτεί στον αέρα η όλη διοργάνωση, και εντείνει τις παρασκηνιακές πιέσεις προς την κυβέρνηση για άμεσο τερματισμό τους (προφανώς με άγρια καταστολή), αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πολυεθνικές εταιρίες που κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr