Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε το πρωτάθλημα μπάσκετ, όμως τίποτε δεν θυμίζει την αίγλη των προηγούμενων χρόνων. Αν προσπαθήσουμε να το αξιολογήσουμε χρησιμοποιώντας όρους της πολιτικής επικαιρότητας, θα λέγαμε ότι έχει μπει σε περίοδο ύφεσης και ελάχιστοι είναι αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Ας δούμε τα κυριότερα στοιχεία της «ύφεσης».
Καταρχήν, η αγωνιστική διαφορά ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και τις υπόλοιπες ομάδες είναι χαώδης. Δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα όποιος ισχυριστεί ότι είναι μεγαλύτερη η αγωνιστική ένταση στην προπόνηση των δυο ομάδων σε σύγκριση με τις αναμετρήσεις τους με τις υπόλοιπες ομάδες. Τα περισσότερα παιχνίδια των «αιωνίων» θα θυμίζουν φιλικά προετοιμασίας και ο τίτλος θα κριθεί στα μεταξύ τους παιχνίδια. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του πρωταθλήματος και αν σ’ αυτό προσθέσουμε ότι το επίπεδο πέφτει χρόνο με το χρόνο, καταλαβαίνουμε γιατί στα περισσότερα παιχνίδια οι εξέδρες ήταν σχεδόν άδειες (εξαίρεση η αναμέτρηση Περιστέρι–Πανιώνιος, στην οποία οι οπαδοί των γηπεδούχων έδωσαν δυναμικό παρόν για να γιορτάσουν την επάνοδο της ομάδας τους στη μεγάλη κατηγορία).
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι η οικονομική κρίση που έχει κάνει έντονη την παρουσία της στο χώρο. Τα μπάτζετ των ομάδων (εκτός των δυο μεγάλων) έχουν μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού τους να έχει πέσει κατακόρυφα. Οι περισσότερες ομάδες έχουν επιλέξει φτηνούς ξένους παίχτες, ελπίζοντας ότι θα βρουν το «λαχείο» και θα ξεχωρίσουν αγωνιστικά από τις υπόλοιπες. Περιμέναμε ότι η οικονομική κρίση θα ανάγκαζε τις διοικήσεις των ομάδων να δώσουν περισσότερη προσοχή στους έλληνες παίχτες, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, με αποτέλεσμα στη ραδιοφωνική μετάδοση των αγώνων να ακού-με όλο και λιγότερα ελληνικά ονόματα.
Οσον αφορά το οικονομικό μέρος του πρωταθλήματος, αρκεί να τονίσουμε ότι οι εγγυητικές επιταγές των ομάδων βρίσκονται στον αέρα, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν τα έξοδα 3-4 μηνών (κυμαίνονται από 250.000-500.000 ευρώ), όταν στα καλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν με εγγυητικές επιταγές το σύνολο των υποχρεώσεών τους. Η υπόθεση με τα χρέη της ΑΕΚ (η FIBA απαγόρευσε τις μεταγραφές ξένων παιχτών μέχρι να τακτοποιήσει τα χρέη της), εκτός του ότι αποτελεί δοκιμασία για το ελληνικό μπάσκετ, έφερε στην επιφάνεια τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων. Η Ομοσπονδία και ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν να μην εγγυηθούν για τα χρέη των κιτρινόμαυρων, ώστε να αρθεί η απαγόρευση από τη FIBA, γιατί ήδη έχουν δεσμευτεί τα φράγκα που αναμένονταν στο ταμείο της ομάδας. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα θεωρούν θέμα χρόνου να σκάσουν και άλλα κανόνια, αφού δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Το τρίτο σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι μισές ομάδες δεν έχουν συμφωνήσει για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων τους. Τα κανάλια δεν δείχνουν διατεθειμένα να δώσουν φράγκα για ένα προϊόν που πλέον δεν πουλάει. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι στην προηγουμένη «κρίση» του ελληνικού μπάσκετ οι ειδικοί του αθλήματος θεωρούσαν σαν μια από τις κυριότερες αιτίες τη μεγάλη τηλεοπτική προβολή του αθλήματος. «Εχει βαρεθεί ο κόσμος να βλέπει μπάσκετ» ήταν το επιχείρημά τους και αν συγκρίνουμε την περίοδο εκείνη με τη σημερινή καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα έχουν έρθει τούμπα. Οι διεργασίες για να βρεθεί τηλεοπτική στέγη για τις «άστεγες» ομάδες συνεχίζονται και οι ομάδες δείχνουν διατεθειμένες να μειώσουν σημαντικά τις αρχικές τους απαιτήσεις, προκειμένου να βάλουν κάποια ευρώ στο ταμείο τους.
Είναι φανερές οι δυσκολίες και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει επικίνδυνα. Ομως στο χώρο υπάρχει αισιοδοξία, γιατί γνωρίζουν τη «συνταγή» για την ανάκαμψη. Οι προηγούμενες «κρίσεις» ξεπεράστηκαν με επιτυχία, αφού λειτούργησε η «παραγωγική» διαδικασία και βγήκαν πρωτοκλασάτοι παίχτες που τράβηξαν μπροστά τόσο τις ομάδες τους όσο και την εθνική ομάδα. Ως παλιός στο χώρο του μπάσκετ διατηρώ αμφιβολίες και αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό τις αισιόδοξες προβλέψεις. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τους παράγοντες των ομάδων δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού μέχρι στιγμής, προτιμούν να «επενδύουν» σε αμφίβολης ποιότητας ξένους παίχτες. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Βασιλακόπουλος, ο κινητήριος μοχλός του ελληνικού μπάσκετ, αφενός έχει μεγαλώσει και δεν έχει τα κουράγια του παρελθόντος και αφετέρου έχει ικανοποιήσει όλες τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Ας κλείσουμε όμως με δυο αισιόδοξες επισημάνσεις. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν τη δυνατότητα να μας προσφέρουν πολύ όμορφο θέαμα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και να μας αποζημιώσουν για τη «σούπα» των υπόλοιπων ομάδων. Η στήλη θεωρεί ότι το ελληνικό ντέρμπι ανάμεσα στους δυο αιώνιους αντίπαλους είναι η κορυφαία αναμέτρηση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, θα έρθουν οι επιτυχίες που είναι αναγκαίες (όχι όμως και ικανές) για την ανάκαμψη. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός παιχτών μεγάλης κλάσης, που για μερικά χρόνια ακόμη μπορούν να κρατήσουν την εθνική ομάδα στην ελίτ του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ και να δώσουν χρόνο για να βγει το άθλημα από τη δύσκολη θέση που είναι σήμερα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.grΥΓ1: Πληροφορίες από το Παγκράτι αναφέρουν ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ετοιμάζονται για την ίδρυση συνδέσμου στην περιοχή και οι σχετικές προπαρασκευαστικές διεργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Αν οι διεργασίες ολοκληρωθούν και δεν υπάρξει κάποια άνωθεν παρέμβαση, το πλέον πιθανό είναι στην Υμητού να δημιουργηθεί μια εμπόλεμη ζώνη και να είναι αναγκαία η παρουσία «κυανόκρανων» για τη διέλευση από την περιοχή. Μετά την τελευταία σύγκρουση, πληροφορίες θέλουν τις διοικήσεις των δυο ομάδων να κάνουν κινήσεις εκτόνωσης της κατάστασης, όμως οι σκληροπυρηνικοί και από τις δυο πλευρές έχουν ξεπεράσει το σημείο επαναφοράς και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
ΥΓ2: Ο εξ Αμερικής ορμώμενος Κοζώνης φαίνεται διατεθειμένος να «επενδύσει» 22.000.000 ευρώ για να αναλάβει τα ηνία της ΑΕΚ και να την οδηγήσει στη λεωφόρο της δόξας. Προς το παρόν, έχουμε αρραβώνα και όχι γάμο, αφού σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ-Κοζώνη «υπάρχει διάθεση συνεργασίας, αλλά και εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν». Οι απανταχού ΑΕΚτζήδες αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις και ελπίζουν ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος και ότι ο γαμπρός δεν θα στρίψει διά του αρραβώνος. Οσον αφορά την αγωνιστική δράση, οι οπαδοί της ΑΕΚ προσπαθούν να βρουν μια άκρη, αφού οι διακυμάνσεις στην απόδοση της ομάδας είναι πολύ μεγάλες, ακόμη και ανάμεσα στα δυο ημίχρονα ενός αγώνα. Οι πλέον αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η ομάδα θα συνέλθει, θα βρει το δρόμο της και θα παλέψει για τη συμμετοχή της στο Champions League, μέσα από τα play-offs.