Νέα δεδομένα στη διαμάχη ανάμεσα στα κρατικά μονοπώλια του τζόγου και τις ιδιωτικές στοιχηματικές εταιρίες δημιούργησε με απόφασή του στις 15/9 το ΔΕΚ (ευρωπαϊκό δικαστήριο). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, κάθε κράτος–μέλος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει περιοριστική πολιτική στο θέμα του τζόγου (και του διαδικτυακού) και να παραχωρεί άδεια σε ένα μόνο δημόσιο ή ιδιωτικό συμφέρον, αν επικαλεστεί την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία από το οργανωμένο έγκλημα και την απάτη. Με την απόφασή του το ΔΕΚ δέχτηκε το επιχείρημα μιας σειράς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (ανάμεσά τους και η ελληνική), οι οποίες επικαλούμενες την αδυναμία να ελέγξουν μια «ανοιχτή» αγορά αθλητικού τζόγου, είχαν επιλέξει μονοπωλιακές καταστάσεις, τύπου ΟΠΑΠ. Οι στοιχηματικές εταιρίες, που είχαν πάρει άδεια σε ένα κράτος–μέλος, είχαν προσφύγει στο ΔΕΚ, επικαλούμενες το άρθρο 49 του ΕΚ, περί ελεύθερης εγκατάστασης εταιριών στα κράτη–μέλη, επιδιώκοντας να κερδίσουν μια δικαστική απόφαση που θα τους επέτρεπε ν’ ανοίξουν γραφεία και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.
Η απόφαση του ΔΕΚ δίνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαχειριστούν κατά το δοκούν την αγορά του αθλητικού τζόγου, σε μια περίοδο που ο επαγγελματικός αθλητισμός πλήττεται τόσο από σκάνδαλα με στημένους αγώνες όσο και από τη βαθιά οικονομική κρίση. Το δικαστήριο αποφάσισε σε μια επιχειρηματική κόντρα ανάμεσα σε κυβερνήσεις και ιδιώτες να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στις κυβερνήσεις και τους επιτρέπει να διαπραγματευτούν με τις στοιχηματικές εταιρίες και να βάλουν στα κρατικά ταμεία ένα ποσοστό από τα φράγκα που τζογάρονται στο αθλητικό στοίχημα. Επί της ουσίας και με δεδομένη την αδυναμία των κυβερνήσεων να ελέγξουν το διαδικτυακό τζόγο και να βάλουν κανόνες, η συγκεκριμένη απόφαση υποχρεώνει τις εταιρίες στοιχηματισμού να λειτουργούν με το σύστημα των πολλαπλών αδειών (αν καταφέρουν να τις εξασφαλίσουν) και δίνει τη δυνατότητα στα κρατικά μονοπώλια τζόγου να παζαρέψουν μαζί τους και να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά.
Οσον αφορά την ελληνική αγορά, η απόφαση έρχεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ΟΠΑΠ και να ανεβάσει το τίμημα της ιδιωτικοποίησής του (θεωρητικά, βέβαια, γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει όσο-όσο τα «ασημικά» του ελληνικού κράτους). Οσο για το δημόσιο συμφέρον και την καταπολέμηση του εγκλήματος και της απάτης στο χώρο του αθλητισμού, που επικαλείται η απόφαση του ΔΕΚ, δε νομίζω ότι χρειάζεται να καταναλώσουμε φαιά ουσία και επιχειρήματα για να αποδείξουμε ότι είναι απλά και μόνο μια δικαιολογία για να εξηγηθεί το αβαντάρισμα υπέρ των κυβερνήσεων και των κρατικών μονοπωλίων του τζόγου. Αν πραγματικά ήθελαν να «τελειώσουν» το έγκλημα και την απάτη στο χώρο του αθλητισμού, θα έπρεπε να απαγορεύσουν το στοίχημα και τον αθλητικό τζόγο. Εκτός αν πιστεύει κάποιος, ότι οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι του επαγγελματικού αθλητισμού δεν έχουν σχέση με τις λαμογιές και τα στησίματα. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΠΟ το σκάνδαλο με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες αρκεί για να καταλάβουμε την υποκρισία του ΔΕΚ.
«Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία, στην περίπτωσή μας, όμως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Οι στίχοι από το γνωστό καψουροτράγουδο ταιριάζουν απόλυτα στα διοικητικά δρώμενα του Παναθηναϊκού, αφού στην κόντρα Βαρδινογιάννη – Βγενόπουλου έχει εμπλακεί και ο πρίγκιπας Σουλτάν Αλ Σαούντ. Την προηγούμενη βδομάδα, άπαντες στην πράσινη οικογένεια έψαχναν να βρουν αν ο πρίγκιπας είναι υπαρκτό πρόσωπο, αφού ο συνεργάτης του Βλάσσης Τσάκας και κομιστής της πριγκιπικής πρότασης δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη και δεν έπειθε για τη σοβαρότητά του. Μετά την αποστολή πληρεξουσίου του πρίγκιπα, που ξεκαθαρίζει τόσο την ύπαρξή του όσο και την πρόθεσή του να αγοράσει τον Παναθηναϊκό, τα δεδομένα αλλάζουν. Μέχρι σήμερα είχαμε τον Βαρδινογιάννη που ήθελε να ξεφορτωθεί την ομάδα, τον Βγενόπουλο που έψαχνε δικαιολογίες για να μην την φορτωθεί και το Πρωτοδικείο που φάνταζε σαν η πιο πιθανή λύση για το διοικητικό αδιέξοδο. Η εμφάνιση του πρίγκιπα βάζει και ένα τρίτο πρωταγωνιστή στο σίριαλ. Τα τελεσίγραφα και οι όροι του Βγενόπουλου προς τον Βαρδινογιάννη περνούν σε δεύτερο φόντο και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Βαρδινογιάννηδες και τους εμίρηδες.
Πρόγνωση για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να γίνει, όμως σε αυτή τη φάση μπορούμε να πούμε ότι ο Βγενόπουλος και ο «Ενιαίος Φορέας» (οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού) έχουν χάσει την πρώτη επικοινωνιακή μάχη. Οι οργανωμένοι οπαδοί αμφισβήτησαν την ύπαρξη του πρίγκιπα και με ειρωνική διάθεση προσπάθησαν να λοιδορήσουν τον Βαρδινογιάννη και να του φορτώσουν τον Τσάκα και τον ψευτο-πρίγκιπα. Στην ίδια κατεύθυνση και ο Βγενόπουλος, που εκτός από την αμφισβήτηση του πρίγκιπα έθεσε και όρους για τη ΓΗΠΕΛ και όταν ο Τζίγγερ τους αποδέχτηκε, ξαναέκανε πίσω ζητώντας δημοσιοποίηση του φακέλου της ΓΗΠΕΛ (ο οποίος είναι γνωστός σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός). Πρόταση της στήλης είναι ο Βαρδινογιάννης να φέρει σε επαφή τον Τσάκα με τον Βγενόπουλο και αφού δοθούν οι εκατέρωθεν εξηγήσεις και λυθούν οι παρεξηγήσεις με τον Τσάκα (ο οποίος είναι άνθρωπος έξω καρδιά που δεν κρατάει κακία), να βάλει ο πρίγκιπας τα φράγκα και να κάνει ο Βγενόπουλος τον πρόεδρο.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Προφυλακιστέος κρίθηκε από το Τριμελές Συμβού-λιο Πλημμελειοδικών ο Μάκης Ψωμιάδης και εκδόθηκε εκ νέου ένταλμα για τη σύλληψή του. Οι μπάτσοι που πήγαν στα δύο σπίτια που είχε δηλώσει ότι διαμένει (σε Ψυχικό και Ανάβυσσο δεν τον βρήκαν, οι φήμες λένε ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό και οι συνήγοροί του δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ανεξάρτητα από το αν θα παραδοθεί ή όχι ο Ψωμιάδης, το γεγονός ότι από τη δικαστική διαδικασία προέκυψε ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ήταν ένας από τους συνομιλητές του και του ζητούσε συμβουλές για τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι αρκετό για να οδηγήσει τον πρόεδρο της ΕΠΟ σε παραίτηση από το αξίωμά του. Ομως, να ψάχνουμε για ευθιξία και φιλότιμο στο χώρο των ανιδιοτελών εργατών του ποδοσφαίρου είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα.
ΥΓ2: Στο προηγούμενο φύλλο, με αφορμή την απρόκλητη επίθεση των μπάτσων στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, στη διάρκεια του ημιχρόνου της συνάντησης Πανιώνιου – ΠΑΟΚ, είχαμε τονίσει ότι στην πλειοψηφία τους οι αθλητικοί συντάκτες πήραν το μέρος της αστυνομίας και σχολίασαν αρνητικά την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κατηγορώντας την ότι χαϊδεύει τους χουλιγκάνους και τους βανδάλους. Στην «Κ» έφτασε e-mail του Σ.Κ., επαγγελματία δημοσιογράφου της ΕΣΗΕΜΘ και ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, με τον τίτλο «η απάντηση ενός ΑΡΔ», ο οποίος, με αφορμή την αναφορά μας στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, ζητά να μη τσουβαλιάζουμε όλους τους δημοσιογράφους γιατί δεν είναι όλοι ΑΡΔ (αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι). Καταρχάς, το μήνυμα είναι ευπρόσδεκτο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να «απολογηθούμε», γιατί ούτε η στήλη ούτε πολύ περισσότερο η «Κ» έχουμε τσουβαλιάσει ανθρώπους. Με αφορμή όμως το e-mail του Σ.Κ., θα συμφωνήσουμε μαζί του, ότι υπάρχει ανάγκη να συσπειρωθούμε και να συνεργαστούμε όσοι δηλώνουμε ότι δεν ακολουθούμε το ρεύμα, αλλά πηγαίνουμε κόντρα σ’ αυτό. Και για να ελαφρύνουμε λίγο την κατάσταση, ο φετινός ΠΑΟΚ δείχνει καλύτερος από πέρσι και ικανός να εκμεταλλευτεί την «ανυπαρξία» Παναθηναϊκού και ΑΕΚ και να διεκδικήσει τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, γεγονός που θα επιτρέψει στον Σ.Κ. να ευχαριστηθεί περισσότερο τη δουλειά του ως ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ.