Είναι κοινά παραδεκτό ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται μια είδηση ή ένα περιστατικό παίζει σημαντικό ρόλο για τα συμπεράσματα που μπορεί να βγουν, αφού τονίζοντας διαφορετικές πτυχές του θέματος ή προβάλλοντας κάποιες ιδιαιτερότητές του καταλήγεις σε διαφορετικό «διά ταύτα». Αν αυτή την παραδοχή τη συνδυάσουμε με το ποδοσφαιρικό αξίωμα «το αποτέλεσμα μετράει και καθορίζει τις εξελίξεις», τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί παρά τις πολλές ομοιότητές τους, οι «αναλύσεις» και τα σχόλια για τους αγώνες Παναθηναϊκός – Λάρισα (1-1) και Πανιώνιος – ΑΕΚ (0-2) είχαν το εκ διαμέτρου αντίθετο «διά ταύτα».
Οι πράσινοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη Λάρισα, παρά το γεγονός ότι έπαιζαν από την αρχή του αγώνα με παίχτη παραπάνω. Αν και δεν είχαν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη, δημιούργησαν αρκετές φάσεις, τις οποίες όμως δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε γκολ και από ένα λάθος δέχτηκαν την ισοφάριση. Προς το τέλος του αγώνα (87ο λεπτό), ο διαιτητής δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να φτάσουν στη νίκη, αφού δεν καταλόγισε πέναλτι όταν ο Ζίζιτς έσπρωξε τον Μακέντα και του τράβηξε τη φανέλα, τη στιγμή που ο επιθετικός του τριφυλλιού βρισκόταν μπροστά σε άδεια εστία και ήταν έτοιμος να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα.
Οπως ήταν φυσικό, το αποτέλεσμα δημιούργησε προβληματισμό στους πράσινους και μια αγωνιστική κρίση. Ο προπονητής Γιώργος Δώνης στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα ανέλαβε την ευθύνη για το άσχημο αποτέλεσμα και προς τιμή του δεν στάθηκε στο λάθος του διαιτητή. Την επάυριο του αγώνα, οι αθλητικοί «αναλυτές» προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί οι πράσινοι δεν έχουν νίκη στους πρώτους αγώνες του 2019 και αναπαρήγαγαν ένα κλίμα εσωστρέφειας, τονίζοντας το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι οι πράσινοι δεν έκαναν σεφτέ στις νίκες, αν και έπαιζαν με παίχτη παραπάνω, και όχι τη συνολική προσπάθεια των παιχτών του Παναθηναϊκού και το σοβαρό διαιτητικό λάθος.
Αντίθετη ήταν η «εικόνα» και οι «αναλύσεις» για τον αγώνα Πανιώνιος-ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι εκμεταλλεύτηκαν το σοβαρό λάθος του διαιτητή στο 14ο λεπτό, ο οποίος δεν είδε ότι ο Μάνταλος χρησιμοποίησε το χέρι του για να κοντρολάρει και να στρώσει τη μπάλα πριν σουτάρει και πετύχει το γκολ (ήταν «πιαστό» ακόμη και στο βόλεϊ), απλοποίησαν τη διαδικασία κάνοντας σωστή διαχείριση του αγώνα και στις φάσεις που χρειάστηκε είχαν τον τερματοφύλακά τους σε ετοιμότητα. Παρά την άσχημη εμφάνιση, εξαιτίας του αποτελέσματος, οι «αναλυτές» έκαναν λόγο για μια «επαγγελματική» νίκη και έπλεξαν το εγκώμιο του Ουζουνίδη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι. Εμειναν στο αποτέλεσμα και προσπέρασαν την άσχημη αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ και τη μεγάλη αβάντα από το διαιτητή.
Διαφορετική προσέγγιση, διαφορετικό αποτέλεσμα, διαφορετικό «διά ταύτα» για τους δυο αγώνες από τις «αναλύσεις» των αθλητικογράφων. Στην περίπτωση των κιτρινόμαυρων, εκτός από το αποτέλεσμα, για να εξηγήσουμε τον τρόπο που προσέγγισαν τον αγώνα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι έπρεπε να πουλήσουν εκδούλευση στον Μελισσανίδη προσπαθώντας να πείσουν το πόπολο ότι όλα πάνε καλά στην ομάδα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Η Λίβερπουλ γιόρτασε την περασμένη βδομάδα κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπομπ Πέισλι, του ανθρώπου που κατάφερε να καθιερώσει την ομάδα στα κορυφαία ποδοσφαιρικά club της Ευρώπης. Ο Πέισλι γεννήθηκε στις 23 Γενάρη του 1919 στο Κάουντι Ντούραμ, λίγο έξω από το Σάντερλαντ, και ήταν ο δεύτερος από τους τέσσερις γιους της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης αναγκάστηκε από τα 13 του να δουλέψει αρχικά ως ανθρακωρύχος μαζί με τον πατέρα του και στη συνέχεια ως οικοδόμος (το επάγγελμα του οικοδόμου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο για να πείσει τον πεθερό του να επιτρέψει το γάμο με την κόρη του).
Επαιξε ποδόσφαιρο στην ομάδα του σχολείου και συνέχισε στο εφηβικό της τοπικής ομάδας του Ιτον, πριν μετακομίσει στους Μπίσοπ Οκλαντ (η αμοιβή του ήταν 3 σελίνια και 6 πένες ανά παιχνίδι), με τους οποίους κέρδισε το κύπελλο Ερασιτεχνών. Η προσπάθειά του να παίξει στη Σάντερλαντ δεν είχε αίσια κατάληξη, όμως αυτή η αποτυχία του άνοιξε το δρόμο προς το μεγάλο λιμάνι του Λίβερπουλ, αφού σε αντίθεση με το τεχνικό επιτελείο της Σάντερλαντ, ο προπονητής της Λίβερπουλ, Τζορτζ Κέι, διέκρινε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και του έδωσε θέση στην ομάδα.
Στη διαδρομή του στους Reds ξεκίνησε ως παίχτης, συνέχισε ως φυσικοθεραπευτής και βοηθός προπονητή και έκλεισε ως ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους (20 συνολικά), οι οποίοι αποτελούν την πιο ξεκάθαρη απόδειξη της παντοδυναμίας των «κόκκινων» μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80.
Ηταν θιασώτης του συστήματος 4-4-2 (με δεύτερο επιθετικό πίσω από τον κλασικό σέντερ φορ). Με αυτό το σύστημα η Λίβερπουλ σάρωσε στο αγγλικό πρωτάθλημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στα εννέα χρόνια που έμεινε στον πάγκο, ο Πέισλι κέρδισε 20 εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους και ήταν ο πρώτος προπονητής που κέρδισε τρία κύπελλα Πρωταθλητριών, δημιουργώντας τον μύθο των «Reds». Εκτός από την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια έμεινε στην ιστορία και για τις ατάκες και τα αποφθέγματά του, ένα από τα οποία είναι ο τίτλος της στήλης.

Μετά το τέλος του ημιτελικού Ράφα Ναδάλ – Στέφανος Τσιτσιπάς 3-0 σετ, τον οποίο παρακολούθησαν με πολύ μεγάλη προσοχή οι θαμώνες σε καφενείο της Καισαριανής (η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας), ακολούθησε συζήτηση, στην οποία αναδείχθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά οι αιτίες που οδήγησαν στην ήττα του έλληνα τενίστα. Τρανή απόδειξη ότι το τένις είναι άθλημα βαθιά ριζωμένο στις καρδιές των Ελλήνων.

Οι οπαδοί του Πανιωνίου είναι γνωστό ότι δεν έχουν και τα καλύτερα των αισθημάτων για τους οπαδούς της ΑΕΚ. Στον αγώνα της περασμένης αγωνιστικής, οι «Πάνθηρες» κρέμασαν στο πέταλο του γηπέδου της Νέας Σμύρνης το πανό της φωτογραφίας, το οποίο θεωρήθηκε απάντηση στο πανό των ΑΕΚτζήδων στον αγώνα του πρώτου γύρου. Στο ΟΑΚΑ οι κιτρινόμαυροι οπαδοί είχαν κρεμάσει πανό με το σύνθημα «Ιστορικέ πες μας που πουλιέσαι πιο ακριβά, στον Πειραιά ή στον Βορρά;». Στη ρεβάνς οι «Πάνθηρες» ανταπέδωσαν την πρόκληση.