Η αγγλική Premier League θεωρείται το κορυφαίο και το πιο κερδοφόρο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Μετά από είκοσι χρόνια στο τιμόνι της Λίγκας, ο Ρίτσαρντ Σκάνταμορ δίνει τη σκυτάλη στη Σουζάνα Ντίνατζ, γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το ποδόσφαιρο στο νησί. Η αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα δεδομένα, όμως οι εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων ασχολούνται με τα δρώμενα στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι ότι η μεταβατική περίοδος θα είναι ομαλή, αφού έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες.
Το μεγάλο θέμα που απασχολεί την Premier League είναι οι επιπτώσεις από το επερχόμενο Brexit, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Τον Ιούνιο του 2016, ο Σκάνταμορ πήρε σαφέστατη θέση υπέρ της παραμονής, τονίζοντας ότι «η παρουσία της χώρας μας στην Ευρώπη έχει ξεκάθαρα περισσότερα πλεονεκτήματα και ειδικά για το ποδόσφαιρο είναι ευνόητα. Θα πρόκειται για μεγάλο λάθος αν κλείσουμε τα σύνορά μας και ξαναγίνουμε όπως παλιά». Ο Σκάνταμορ θεωρείται ο Νο 1 υπεύθυνος πίσω από την τεράστια ποδοσφαιρική επιτυχία της αγγλικής Λίγκας και κατά συνέπεια η άποψή του έχει ιδιαίτερη σημασία. Στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα από το Brexit, το θέμα του έμψυχου δυναμικού των ομάδων είναι αυτό που κυριαρχεί και οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις συνέπειες από την αλλαγή της εργασιακής σχέσης των μη άγγλων ποδοσφαιριστών με τις ομάδες τους. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η κάθε ομάδα θα έχει στο ρόστερ της 12 παίχτες εκτός νησιού (σήμερα οι ομάδες έχουν δικαίωμα για 17 παίχτες), χωρίς όμως να διευκρινίζεται το καθεστώς για τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από από χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι συγκεκριμένοι παίχτες το πιο πιθανό είναι ότι δε θα θεωρούνται κοινοτικοί αλλά ξένοι και αυτό θεωρείται βέβαιο στην περίπτωση που υπάρξει το λεγόμενο «hard Brexit».
Σήμερα, 13 από τις 20 ομάδες της Λίγκας έχουν στο δυναμικό τους περισσότερους από 12 μη άγγλους παίχτες, με τους περισσότερους να θεωρούνται μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής αξίας από τους άγγλους συμπαίχτες τους. Ετσι, στην περίπτωση που θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους, θα υπάρξουν συνέπειες στην ποιότητα της αγωνιστικής εικόνας των ομάδων. Μια ακόμη συνέπεια αυτής της εργασιακής μεταβολής αφορά τον τρόπο απόκτησής τους από τις ομάδες, αφού χωρίς την ιδιότητα «κοινοτικοί», η μεταγραφή τους θα σχετίζεται και με τις διεθνείς συμμετοχές που έχει ο κάθε παίχτης στην εθνική ομάδα της χώρας του (στην ποδοσφαιρική νομοθεσία στο νησί, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για να διασφαλιστεί ότι οι παίχτες που θα αποκτηθούν θα μπορούν να προσφέρουν στις ομάδες τους και δε θα είναι μεταγραφές από το πανέρι).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Premier League, οι ποδοσφαιριστές που θα τεθούν σε «καθεστώς Brexit» υπολογίζονται κοντά στους 350 σε Αγγλία και Σκωτία. Αυτός ο αριθμός προδιαθέτει για σημαντικές ανακατατάξεις στο ισοζύγιο των συλλόγων. Οι περισσότεροι από τους αναλυτές θεωρούν ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και ότι η Λίγκα κινδυνεύει να χάσει την κορυφή των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θεωρούν ότι οι κραδασμοί από τις μεταβολές θα απορροφηθούν σχετικά εύκολα και θα υπάρξει όφελος, γιατί οι ομάδες θα συνεχίσουν να έχουν στο δυναμικό τους τους καλύτερους από τους μη άγγλους παίχτες που έχουν σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα δοθούν ευκαιρίες σε περισσότερους Αγγλους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, γεγονός που θα βοηθήσει και την εθνική ομάδα.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι πρώτα απ' όλα μια καπιταλιστική μπίζνα και γι' αυτό θα επηρεαστεί σημαντικά από το Brexit, που στην ουσία είναι η επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων των άγγλων καπιταλιστών με τους ανταγωνιστές τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την καπιταλιστική μπίζνα της Premier League, κατά την ταπεινή άποψη της στήλης σε αγωνιστικό επίπεδο οι συνέπειες για το άθλημα ποδόσφαιρο θα είναι θετικές, αφού η παρουσία περισσότερων γηγενών ποδοσφαιριστών θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιστρέψουν οι ομάδες στο παλιό καλό πατροπαράδοτο ποδοσφαιρικό στιλ του νησιού και στην ομορφιά του γνήσιου αγγλικού ποδοσφαίρου.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις προτεραιότητες της Σουζάνας Ντίνατζ (αναλαμβάνει την ηγεσία της Premier League μετά την αποχώρηση του Σκάνταμορ) και από τα δημοσιεύματα των μεγάλων αθλητικών ιστοσελίδων κινούνται ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσεφερίν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων Αντρέα Ανιέλι. «Είναι σενάριο φαντασίας. Ενα όνειρο που δεν έχει καμία βάση αυτή τη στιγμή. Δεν πρόκειται να γίνει. Δεν μπαίνει καν σε συζήτηση η SuperLeague, όπως την αποκάλεσαν…». Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πιθανότητες μαζικής εξόδου των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης από τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και τη δημιουργία μίας νέας Λίγκας στα πρότυπα της Euroleague, ο Αλεξάντερ Τσεφερίν. Μαζί του συντονίστηκε ο Αντρέα Ανιέλι που στήριξε τα λεγόμενά του τονίζοντας: «Επιβεβαιώνω πως δεν έχουμε συζητήσει ποτέ και δεν έχουμε εμπλακεί ποτέ σε κουβέντες που να αφορούν το θέμα της δημιουργίας νέας Λίγκας. Είμαστε μαζί με την ΟΥΕΦΑ και πορευόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση…». Παρά την κατηγορηματική διάψευση από την ΟΥΕΦΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων, στις ευρωπαϊκές αθλητικές ιστοσελίδες συνεχίζεται η σχετική συζήτηση, ενώ το θέμα της Λίγκας απασχολεί και την αγγλική Premier League, αφού θεωρείται ζήτημα εφάμιλλο με τις επιπτώσεις από το Brexit.
Τα φίδια
Πολύ δύσκολα θα αποφύγει την τιμωρία η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, εξαιτίας της δράσης των νεοναζί στον αγώνα με την Εσθονία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ, είναι όμως γνωστό στην ΕΠΟ και στην κυβέρνηση ότι οι παρατηρητές του αγώνα έχουν ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ και έχουν αποστείλει στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία αναλυτική έκθεση και πλούσιο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό για όσα έγιναν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Σε μια προσπάθεια να γλιτώσει η Εθνική την τιμωρία ή να επιβληθεί μικρή ποινή, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης διέταξε να γίνει εισαγγελική έρευνα, η οποία αφορά τόσο τον εντοπισμό των νεοναζιστικών καθαρμάτων όσο και τις ευθύνες των μπάτσων που τους επέτρεψαν να βάλουν στο γήπεδο τα πανό και τις σημαίες τους.
Οι περίπου 50 νεοναζί χρησιμοποίησαν τις εξέδρες του ΟΑΚΑ για να φωνάξουν εθνικιστικά συνθήματα, να προβάλουν τα σύμβολά τους (δυο σερβικές εθνικιστικές σημαίες και το μαίανδρο της Χρυσής Αυγής), να κάψουν μια τουρκική σημαία και να σηκώσουν ακόμα και σημαία με τον «Μαύρο Ηλιο» των SS (υιοθετήθηκε από τον ανώτατο αρχηγό τον SS Χάινριχ Χίμλερ και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε τελετές μύησης στη χιτλερική συμμορία). Η προβολή του συγκεκριμένου συμβόλου είναι απαγορευμένη από την οργάνωση FARE (οργάνωση κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, που συνεργάζεται με την ΟΥΕΦΑ) και η χρήση του στα γήπεδα επισύρει ποινές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φασίστες και οι νεοναζί χρησιμοποιούν αγώνα των εθνικών ομάδων για να προβάλουν την αποκρουστική ιδεολογία τους, όμως στο ΟΑΚΑ ξεπέρασαν κάθε όριο. Εκτός από τη δράση των φασιστοειδών, χαρακτηριστική είναι και η στάση των μπάτσων, όπως προκύπτει από την έρευνα για τον τρόπο που μπήκαν στο γήπεδο. Οι μπάτσοι στον έλεγχο εντόπισαν τις σημαίες και αρχικά τους απαγόρευσαν να μπουν στο γήπεδο, όμως μετά από μια μικρή ένταση δέχτηκαν να τους αφήσουν, αφού υποσχέθηκαν ότι δε θα βγάλουν τις σημαίες από τις τσάντες! Θα παραβιάζαμε ανοιχτές πόρτες προσπαθώντας να πείσουμε ότι αν στη θέση των νεοναζί ήταν άτομα από τον αντικαπιταλιστικό χώρο, που θα επιχειρούσαν μια πολιτική παρέμβαση, η αντιμετώπιση θα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και αντί για τις εξέδρες του γηπέδου, το πιθανότερο θα ήταν να βρεθούν κατηγορούμενοι στο αστυνομικό τμήμα του ΟΑΚΑ.
Η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές με θετικά σχόλια στην αντιφασιστική δράση των οργανωμένων οπαδών των ομάδων στους αγωνιστικούς χώρους και στις εξέδρες των γηπέδων, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δε θα πρέπει να αντικαθιστά την πολιτική δράση, αφού δεν ξεπερνά τα οπαδικά όρια και την αγάπη για την ομάδα.