Οι όμορφες ομάδες με πάταγο διαλύονται

0

Οι ειδικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας της Covid-19, έχουν δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο χώρο του αθλητισμού και η αγωνιστική περίοδος που ξεκινά θα είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Σε νορμάλ καταστάσεις αυτήν την εποχή, οι συζητήσεις στα ποδοσφαιρικά στέκια θα περιστρέφονταν γύρω από τις μεταγραφές και τη δυναμικότητα των ομάδων και τις εκτιμήσεις για τις ομάδες που θα δώσουν τη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου. Αντ’ αυτού, οι συζητήσεις έχουν θέμα την επιχειρηματική κόντρα ανάμεσα σε Μαρινάκη και Μελισσανίδη, η οποία έχει φόντο το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από το τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου.

Στο πρώτο φύλλο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, που σηματοδοτεί και την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Κόντρας», η στήλη επέλεξε να μη σχολιάσει τη διαμάχη ανάμεσα στους δυο καπιταλιστές (άλλωστε είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον θα αναγκαστούμε να ασχοληθούμε με αυτήν). Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα αναφερθούμε στη λογική της «αρπαχτής» που διέπει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αντικατοπτρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής αστικής τάξης.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια μπίζνα και συνεπώς ο πρωταρχικός στόχος των καπιταλιστών που επενδύουν στο άθλημα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, άμεσα από τα κέρδη της ομάδας ή έμμεσα από την προώθηση, μέσω της ομάδας, των επιχειρηματικών τους επιδιώξεων. Στα πρωτοκλασάτα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, γύρω από τα οποία διακινούνται πολλά φράγκα, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά κανόνες που καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να επενδύσουν και να ανταγωνιστούν. Μέσω της τήρησης του «νομοθετικού» πλαισίου που έχουν θεσπίσει, βελτιώνουν την αγωνιστική εικόνα του κάθε πρωταθλήματος, ενισχύουν την αξιοπιστία του, αυξάνουν το ενδιαφέρον του, δημιουργούν ένα ελκυστικό προϊόν για τους φιλάθλους-πελάτες, κερδίζουν νέες αγορές και αυξάνουν τα κέρδη τους και την επιρροή τους. Ταυτόχρονα, με την τήρηση των κανόνων που έχουν θεσπίσει, εξασφαλίζουν διαχρονικά τη συνέχιση της «παραγωγικής διαδικασίας» κάθε πρωταθλήματος, άρα και τα κέρδη τους.

Παρατηρώντας ότι οι ισχυρές καπιταλιστικά χώρες έχουν τα πιο αναπτυγμένα και κερδοφόρα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα (αγγλικό, γερμανικό, ισπανικό, ιταλικό, γαλλικό), μπορούμε να πούμε, τηρουμένων των αναλογιών, ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού της χώρας και το επίπεδο ανάπτυξης του ποδοσφαιρικού της «οικοδομήματος». Στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουμε αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού και την αντανάκλασή τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ελληνική αστική τάξη, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, αδιαφορούσε για την παραγωγική διαδικασία, ήταν παρασιτική, «κομπραδόρικη» και εξαρτημένη από το ξένο κεφάλαιο, στο οποίο ξεπουλούσε τους φυσικούς πόρους της χώρας. Το ίδιο παρασιτικό είναι και το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στο οποίο οι εξελίξεις δεν καθορίζονται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά από την ποδοσφαιρική «παράγκα», σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις στοχεύσεις του καπιταλιστή που την ελέγχει. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται συνεχώς η αξιοπιστία και η ανταγωνιστικότητά του, να υποβαθμίζεται συνεχώς η παραγωγική του διαδικασία και να μετατρέπεται σε πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στους αντιμαχόμενους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων.

Κος Πάπιας

ΥΓ. Από το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι», κατά την περίοδο διακοπής της κυκλοφορίας της «Κόντρας», αξίζει να σχολιάσουμε το τέλος εποχής για την ομάδα της Μπαρτσελόνα. Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου η Μπάρτσα έδειχνε ότι είχε φτάσει στα όριά της και η αγωνιστική της παρουσία δε θύμιζε την ομαδάρα των προηγούμενων χρόνων. Ο κύκλος έκλεισε με τον πάταγο της μεγάλης εντός έδρας ήττας με 2-8 από την Μπάγερν για το Champion League, που πυροδότησε εξελίξεις. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει το σίριαλ με την παραμονή ή όχι του Λιονέλ Μέσι (τη στιγμή που έκλεινε η στήλη το πιθανότερο σενάριο ήταν η παραμονή του στην ομάδα της Καταλονίας μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του το καλοκαίρι του 2021), θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο ρόστερ και να «χτιστεί» μια καινούργια ομάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: