Η αγωνιστική δράση στο πρωτάθλημα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, επισκιάστηκε από τα όσα διαδραματίστηκαν στις εξέδρες του Χαριλάου και του γηπέδου του Αστέρα Τρίπολης. Η εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Αρη, η πρώτη εκτός έδρας νίκη του γαύρου στο Περιστέρι, η νίκη του Αστέρα Τρίπολης επί του ΠΑΟΚ, που τον έφερε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, και η γκέλα του Παναθηναϊκού (0-0) με την Ξάνθη στη Λεωφόρο πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού πρώτη είδηση ήταν η εκκένωση της εξέδρας των οπαδών της ΑΕΚ στο Χαριλάου και η κατάληψη της εξέδρας των επίσημων στην Τρίπολη από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αξίζει να σχολιάσουμε αυτά που διαδραματίστηκαν στις εξέδρες των δυο γηπέδων, γιατί συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πριν όμως αρχίσουμε το σχολιασμό, ας θυμηθούμε επί τροχάδην τα γεγονότα.
Στο Χαριλάου, κάποιοι από τους 800 οπαδούς της ΑΕΚ, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου (από το 3ο έως το 41ο λεπτό), εκτόξευσαν με το γνωστό πιστόλι-στυλό 5-6 φωτοβολίδες προς τους οπαδούς του Αρη. Ο διαιτητής διέκοψε προσωρινά το παιχνίδι και ανακοινώθηκε πως αν συνεχιζόταν η ρίψη των κροτίδων θα διέκοπτε τον αγώνα. Δυο λεπτά αργότερα έπεσαν δυο ακόμη κροτίδες από τους οπαδούς της ΑΕΚ, όμως το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά. Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και του Νικολαΐδη, να εκκενωθεί η εξέδρα των οπαδών της ΑΕΚ. Τα ηγετικά στελέχη της Original βγήκαν πρώτα από το γήπεδο, όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν έδειχναν διατεθειμένοι να βγουν από το γήπεδο. Η διαδικασία εκκένωσης κράτησε περισσότερο από μια ώρα και οι κιτρινόμαυροι οπαδοί άρχισαν να αποχωρούν μόνο όταν στην εξέδρα μπήκαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ.
Στην Τρίπολη, το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε προμηθευτεί 550 εισιτήρια, όμως οι οπαδοί της ομάδας που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του υπό σύσταση πελοποννησιακού κράτους ήταν περισσότεροι από 1.000. Η αστυνομία προσπάθησε αρχικά να τους στριμώξει στο πέταλο που προορίζεται για τους φιλοξενούμενους οπαδούς, όμως αυτοί δε χωρούσαν εκεί (η χωρητικότητα της συγκεκριμένης εξέδρας δεν ξεπερνά τις 600 θέσεις) και με ντου κατέλαβαν τη γειτονική εξέδρα, στην οποία κάθονταν οι κάτοχοι των διαρκείας της πελοποννησιακής ομάδας. Η διοίκηση του Αστέρα απαίτησε από την αστυνομία την εκκένωσή της, από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι αν δεν αποχωρήσουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δε θα ξεκινούσε ο αγώνας, ο αστυνομικός διευθυντής ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και μπροστά στο αδιέξοδο τη λύση έδωσε ο διαιτητής Γερμανάκος που αποφάσισε να ξεκινήσει τον αγώνα.
Τα γεγονότα στα δυο γήπεδα μπορεί να φαίνονται με μια πρώτη ματιά εκ διαμέτρου αντίθετα, όμως όπως είπαμε και παραπάνω αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και στις δυο περιπτώσεις οι διαιτητές λειτούργησαν όχι με βάση την αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά με βάση τα συμφέροντα των προέδρων της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη, ο διαιτητής θα ήταν αδύνατο να επιμείνει στην εκκένωση του γηπέδου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΑΕΚ. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Χαριλάου στο συγκεκριμένο αγώνα είναι πταίσματα μπροστά στα απίστευτα που έχουν γίνει στα γήπεδα της Θεσσαλονίκης. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι κάποιοι αγώνες έληξαν στο 80ό ή στο 85ο λεπτό, προκειμένου να μη τιμωρηθούν οι ομάδες, ενώ σχεδόν πάντα οι αθηναϊκές ομάδες έπαιζαν σε κλίμα τρομοκρατίας.
Ο Κουκουλάκης έγινε μάγκας, για τον απλούστατο λόγο ότι με την εκκένωση της εξέδρας των οπαδών της ΑΕΚ ο Νικολαΐδης βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε πολύ καιρό, για να πετύχει μια μεγάλη νίκη σε βάρος των οργανωμένων οπαδών της ομάδας του. Η κόντρα ανάμεσα στη διοίκηση της ΠΑΕ και την Original βαστάει εδώ και πολύ καιρό. Η έναρξη του πρωταθλήματος βρήκε τις δυο πλευρές στα χαρακώματα και οι οργανωμένοι οπαδοί απαιτούσαν από την ΠΑΕ να τους εξασφαλίζει εισιτήρια για τους εκτός έδρας αγώνες. Η καλή πορεία της ομάδας, το όραμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος, αλλά και η άψογη συμπεριφορά των κιτρινόμαυρων οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια ανάγκασαν την ΠΑΕ να αλλάξει ρότα και να συναινέσει στις μετακινήσεις τους. Η «εκεχειρία» ανάμεσα στις δυο πλευρές (σοβαρές υποχωρήσεις είχαν κάνει και οι ηγέτες της Original, αφού η πολύ καλή πορεία της ομάδας δικαίωνε την πολιτική του Νικολαΐδη, ο οποίος είχε πλέον την πλειοψηφία του κόσμου της ΑΕΚ στο πλευρό του) ήταν κάτι περισσότερο από εύθραυστη. Και οι δυο πλευρές έψαχναν την ευκαιρία που θα τους έδινε το πλεονέκτημα σε βάρος του αντίπαλου. Οι ενέργειες των οπαδών της ΑΕΚ στις εξέδρες του Χαριλάου ήταν η χρυσή ευκαιρία για τον Νικολαΐδη. Συμφώνησε, για να μην πούμε υπερθεμάτισε, στην απόφαση για εκκένωση της κιτρινόμαυρης εξέδρας, έδωσε σόου στη συνέντευξη Τύπου, ζητώντας συγνώμη από τον κόσμο του Αρη, ανακοίνωσε ότι δε θα ξαναδώσει εισιτήρια για τους εκτός έδρας αγώνες της ομάδας και ανάγκασε την ηγεσία της Original να του ζητήσει συγνώμη και να βάλει την ουρά στα σκέλια. Ο Νικολαΐδης εκμεταλλεύτηκε τους οργανωμένους οπαδούς για να πάρει τσάμπα την ΑΕΚ και να διαλύσει κάθε αντιπολίτευση, τους χρησιμοποίησε σαν μοχλό πίεσης για να αναγκάσει την κυβέρνηση να τη βάλει στο άρθρο 44, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, όμως μετά οι οπαδοί ήταν άχρηστοι γι’ αυτό και έπρεπε να τους ξεφορτωθεί. Τα τελευταία χρόνια η Original είχε εκμεταλλευτεί τη διοικητική αστάθεια στην ΑΕΚ και αποτελούσε πόλο εξουσίας. Οι οργανωμένοι οπαδοί έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και μπορούσαν να ανεβοκατεβάζουν διοικήσεις. Ο Νικολαΐδης απέδειξε στην πράξη, ότι διαθέτει όλα τα προσόντα ενός πολύ καλού επιχειρηματία, είναι «αδίστακτος» και χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα διευθύνει με επιτυχία το μαγαζί που λέγεται ΑΕΚ.
Και ας πάμε στην άλλη όψη του νομίσματος. Η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ακολουθεί διαφορετική πολιτική. Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την επιβίωση της ομάδας, συνεπώς και τη δική της, έχει ταυτιστεί απόλυτα με τους οργανωμένους οπαδούς. Ο Ζαγοράκης πριν λίγο καιρό απαγόρευσε στον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην Τούμπα να κατεβάσει το πανό που τα έχωνε στον Καραμανλή, συμμετείχε στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με αίτημα να χαριστούν όλα τα χρέη και να δοθεί κρατική χορηγία στην ομάδα, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει εισιτήρια για τους εκτός έδρας αγώνeς και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα έχει καλά μαζί τους. Για τους παραπάνω λόγους, από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν βγήκε καταδικαστική ανακοίνωση για τη συμπεριφορά των οπαδών, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ φόρτωσε στους μπάτσους τα ντράβαλα που έγιναν στην Τρίπολη. Μάλιστα, ορισμένοι από την ΠΑΟΚτζίδικη οικογένεια υποστήριξαν ότι το ντου και η κατάληψη της εξέδρας ήταν αναγκαία προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα, υποστηρίζοντας ότι όταν 1.000 οπαδοί βρεθούν σε μια εξέδρα χωρητικότητας 500-600 ατόμων, ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πολύ μεγάλος. Η άποψη αυτή έχει βάση, όμως πρώτα θα έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί μετέφεραν 1.000 οπαδούς στην Τρίπολη, όταν είχαν πάρει εισιτήρια για 500. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Ζαγοράκης και η διοίκηση του ΠΑΟΚ χρειάζονται τη βοήθεια των οπαδών της ομάδας, αφού αφενός είναι οι μοναδικοί που μπορούν να πιέσουν καταστάσεις και να πετύχουν παροχές από την κυβέρνηση και αφετέρου αποτελούν ίσως τη βασική πηγή εσόδων για την ΠΑΕ.
Οσο για τους υπεύθυνους της Λίγκας, τα σχόλια περιττεύουν. Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της. Εκκένωσαν την εξέδρα στο γήπεδο Χαριλάου, όταν όλα έδειχναν ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν ηρεμήσει, και την ίδια στιγμή επέτρεψαν (θεωρώ ότι ο Γερμανάκος ήταν σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Λίγκας και δεν ήταν προσωπική του πρωτοβουλία η διεξαγωγή του αγώνα) να γίνει ο αγώνας στην Τρίπολη, παρά την ξεκάθαρη στάση του αστυνομικού διευθυντή ότι δεν εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή του, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο ΠΑΟΚ θα κινδύνευε με μηδενισμό και αφαίρεση βαθμών. Και στις δυο περιπτώσεις «μέτρησαν» οι ανάγκες των προέδρων. Ο Νικολαΐδης, εκτός από την επικράτησή του στη μάχη με την Original, κατάφερε να εξασφαλίσει και άλλοθι, ενόψει της εκδίκασης της απόφασης από τον αθλητικό δικαστή. Ο Ζαγοράκης έχει ανάγκη τους οπαδούς του ΠΑΟΚ για να πετύχει τα σχέδιά του και γι’ αυτό το λόγο κάνει ελαφρώς τα κλειστά μάτια και ταυτίζεται με τα συνθήματα και τα αιτήματά τους, αδιαφορώντας αν με τη στάση του η ομάδα τιμωρηθεί σε κάποιους αγώνες.
Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε κάτι που έχει γραφεί αρκετές φορές στη στήλη. Τα σχέδια και τα «οράματα», των προέδρων των ΠΑΕ είναι αντίθετα με τα οράματα και τις επιθυμίες των οπαδών τους. Οι καπιταλιστές που «επενδύουν» στο ποδόσφαιρο έχουν σαν πρώτο και κυριότερο στόχο να αυξάνονται συνεχώς τα κέρδη τους, ενώ ο απλός οπαδός θέλει να δει την ομάδα του στην κορυφή. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι επιδιώξεις των προέδρων ταυτίζονται πρόσκαιρα με τις επιθυμίες των οπαδών, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η φιλία με τους οπαδούς διαρκεί για το χρονικό διάστημα που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και μετά ο «υπέροχος λαός» της ομάδας γίνεται «τσούρμο από κακοποιούς και εγκληματίες που πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr