Η ακύρωση του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του Ισραήλ και της Αργεντινής ήταν μια πολύ σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή ήττα για τους σιωνιστές και τους υποστηρικτές τους. Το παιχνίδι, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Χάιφα, στο γήπεδο «Sammy Ofer» (είναι το καλύτερο γήπεδο της χώρας), όμως η κυβέρνηση των σιωνιστών προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη δημοτικότητα της Αργεντινής και τη δημοσιότητα που θα είχε ο αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο για να προωθήσει τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Οι δηλώσεις της υπουργού Αθλητισμού, Μίρι Ρέγκεφ, είναι χαρακτηριστικές: «Είναι μια μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε στην Ιερουσαλήμ την Εθνική Αργεντινής με όλους τους πρωταθλητές της, επικεφαλής των οποίων είναι ο Λιονέλ Μέσι. Με τη διεξαγωγή του αγώνα στην Ιερουσαλήμ θα επιτρέψουμε στους οπαδούς μας να φτάσουν στην πρωτεύουσά μας και να παρευρεθούν σε ένα σημαντικό και συναρπαστικό παιχνίδι».
Οι σιωνιστές θεωρούσαν δεδομένο ότι η πλευρά των Αργεντινών θα συμφωνούσε στην αλλαγή του τόπου διεξαγωγής του αγώνα, γιατί τα φράγκα που θα έμπαιναν στο ταμείο της λατινοαμερικανικής ομοσπονδίας ήταν πολλά. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής πέρσι είχε φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας και χρησιμοποιεί τους φιλικούς αγώνες της εθνικής για να ξελασπώσει οικονομικά. Η συμφωνία με τους σιωνιστές για το φιλικό που ακυρώθηκε προέβλεπε εφάπαξ ποσό 2.500.000 ευρώ και επιπλέον ποσό 42.500 ευρώ για κάθε λεπτό συμμετοχής του Λιονέλ Μέσι (αν έπαιζε και τα 90 λεπτά το συνολικό ποσό θα έφτανε τα 6.345.000 ευρώ). Ομως, όπως αποδείχτηκε από το τελικό αποτέλεσμα, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Η αντίδραση από την πλευρά των Παλαιστίνιων και των αλληλέγγυων ήταν άμεση και ιδιαίτερα δυναμική και ανάγκασε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής να ακυρώσει τον αγώνα.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αλλαγής του τόπου διεξαγωγής του αγώνα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, απεύθυνε έκκληση στον αργεντινό σταρ και του ζήτησε «να μη βοηθήσει στο ξέπλυμα των εγκλημάτων» και να μη δώσει το παρών στην Ιερουσαλήμ. Στις δηλώσεις του ο Ρατζούμπ ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει γίνει εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς. Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει πολιτικές διαστάσεις, επιμένοντας να γίνει στην Ιερουσαλήμ. Ο Μέσι είναι σύμβολο ειρήνης και αγάπης. Του ζητάμε να μη γίνει μέρος του ξεπλύματος των εγκλημάτων που έγιναν για την κατοχή της Ιερουσαλήμ. Εχει εκατομμύρια οπαδούς σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Αν πάρει μέρος στο παιχνίδι ζητάμε από όλους να κάψουν τις φανέλες με το όνομά του και τα πόστερ με τη μορφή του». Μάλιστα, σε μια κίνηση τακτικής για να τονίσει ότι οι σιωνιστές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον συγκεκριμένο αγώνα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι δε θα υπήρχαν αντιδράσεις αν το παιχνίδι γινόταν στη Χάιφα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Οι αντιδράσεις πήραν μεγάλη διάσταση τόσο στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες όσο και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Δεκάδες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούσαν τη ματαίωση του αγώνα, ενώ ακτιβιστές, κρατώντας φανέλες της «αλμπισελέστε» βαμμένες με κόκκινη μπογιά, που συμβόλιζε το αίμα των νεκρών Παλαιστίνιων, διαδήλωναν έξω από το προπονητικό κέντρο της Καταλονίας όπου προετοιμαζόταν η Αργεντινή και καλούσαν τον Μέσι και τους άλλους παίχτες της Αργεντινής να δηλώσουν ότι δε θα πάρουν μέρος στον αγώνα. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί μια σημαντική ποδοσφαιρική αγορά, οι σπόνσορες του Μέσι και της Μπαρτσελόνα (όσοι έχουν επισκεφτεί τη Γάζα γνωρίζουν ότι όλοι οι πιτσιρικάδες φορούν φανέλα της ομάδας με το όνομα του Μέσι, ενώ η καταλανική ομάδα είναι μακράν πρώτη στις προτιμήσεις των φιλάθλων στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες), πίεσαν στο παρασκήνιο την ομοσπονδία της Αργεντινής και ο αγώνας ακυρώθηκε.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η ακύρωση του φιλικού προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση των σιωνιστών, αφού είδαν τα σχέδιά τους να αποτυγχάνουν και πλέον, αντί να μετρούν τα κέρδη από την πανηγυρική διεξαγωγή του αγώνα στην Ιερουσαλήμ, έπρεπε να διαχειριστούν μια σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή ήττα. Ο σιωνιστής πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και του ζήτησε να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να διεξαχθεί η φιλική αναμέτρηση, χωρίς όμως να καταφέρει να πάρει κάτι θετικό από την πλευρά του Μάκρι. Πιο επιθετική η υπουργός Αθλητισμού, προσπάθησε να πείσει ότι υπήρχαν σοβαρές απειλές από παλαιστίνιους εξτρεμιστές και άφησε να εννοηθεί πως υπήρχαν φόβοι για επανάληψη των «τραγικών γεγονότων» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, γιατί οι Παλαιστίνιοι απείλησαν τη ζωή του Μέσι και της οικογένειάς του. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι όλοι όσοι άσκησαν πιέσεις για να ματαιωθεί ο φιλικός αγώνας είναι… αντισημίτες εξτρεμιστές που θέλουν την καταστροφή του Ισραήλ.
Εκτός από τις πολιτικές παρεμβάσεις, είχαμε και την παρέμβαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ισραήλ προς τη ΦΙΦΑ, με την οποία ζητάει από την παγκόσμια ομοσπονδία να διερευνήσει τα όσα ειπώθηκαν περί απειλών προς τους παίκτες της Εθνικής Αργεντινής και οδήγησαν στην ακύρωση του αγώνα. Στο αίτημά τους, προκειμένου να ενισχύσουν την άποψη ότι η ματαίωση έγινε εξαιτίας απειλών από «παλαιστίνιους εξτρεμιστές», οι σιωνιστές ποδοσφαιροπαράγοντες έκαναν μια «ακροβασία», υποστηρίζοντας ότι «αν ένας πολιτικός καλεί δημοσίως να κάψουν ένα μπλουζάκι, κάποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει ένα βήμα παραπέρα», πιστεύοντας ότι με αυτό το γελοίο επιχείρημα θα μπορούσαν να πείσουν για τις απόψεις τους.
Δυο είναι τα σημεία που πρέπει να σχολιάσουμε με αφορμή την ακύρωση του φιλικού αγώνα. Το πρώτο είναι η «σιγή ιχθύος» από τους ποδοσφαιριστές της Αργεντινής, οι οποίοι δεν έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα. Μοναδική επιβεβαιωμένη εξαίρεση ο επιθετικός της Γιουβέντους, Γκονσάλο Ιγκουαΐν, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απόφασης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία της πατρίδας του «επιτέλους έπραξε το σωστό». Σε ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρεται δήλωση του Μέσι (από το «ψάξιμο» στο διαδίκτυο δεν καταφέραμε να τη διασταυρώσουμε), σύμφωνα με την οποία ο παίχτης της Μπαρτσελόνα τόνισε: «Δεν μπορώ να παίξω με κάποιους που σκοτώνουν αθώα παιδιά στην Παλαιστίνη. Επρεπε να ακυρώσουμε το παιχνίδι, γιατί είμαστε πρώτα άνθρωποι και μετά ποδοσφαιριστές». Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αργεντινής «κρύφτηκαν» πίσω από την απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας τους και βγήκαν από τη δύσκολη θέση, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δε θα είχαν κανένα ενδοιασμό να συμμετάσχουν στον αγώνα.
Ειδικά ο Μέσι, ο οποίος είναι ίνδαλμα στον αραβικό κόσμο και που δεν είχε τίποτα να κερδίσει (αντίθετα, είχε να χάσει πολλά), αν συμμετείχε στην αναμέτρηση, θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση, αφού κατάφερε και να μη «βάψει» τα χέρια του με το αίμα των νεκρών Παλαιστίνιων και να πάρει τα εύσημα για τη ματαίωση του φιλικού. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην απόφαση ακύρωσης του αγώνα και ο γνωστός σκιτσογράφος Latuff του αφιέρωσε ένα σκίτσο που τα λέει όλα.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι το θέμα «κρύφτηκε» από τα ελληνικά αθλητικά sites, τα οποία έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Αν κάποιος δεν ήξερε το θέμα και ενημερωνόταν για την επικαιρότητα από τις αθλητικές ιστοσελίδες, το πιο πιθανό είναι να μη μάθαινε τη συγκεκριμένη είδηση, ενώ αν την ήξερε και προσπαθούσε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, θα την έβρισκε μόνο σε ιστοσελίδες με πολιτικές ειδήσεις. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι σιωνιστές έχουν καταφέρει, ρίχνοντας πολύ χρήμα στην πιάτσα, να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή των ειδήσεων και τον τρόπο παρουσίασής τους. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λειτουργεί ανοιχτά ως κολαούζος των Αμερικανών και των Σιωνιστών, θα πρέπει να δυναμώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, που καθημερινά καταθέτει μεγάλο φόρο αίματος στον αγώνα για τη λευτεριά.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr