► Ποδοσφαιρική η επικαιρότητα της βδομάδας που πέρασε. Η Ισπανία κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις εξελίξεις που υπάρχουν στην ΑΕΚ και τον Αρη. Θα ξεκινήσουμε με τον απολογισμό του Euro 2008 και θα συνεχίσουμε με τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αποτελεί παρελθόν και τρία είναι κατά τη γνώμη μου τα στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε. Πρώτα από όλα την αποτυχία της Εθνικής μας να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις μιας μεγάλης διοργάνωσης. Επί της ουσίας, αυτή η αποτυχία αποκαθιστά την τάξη και τοποθετεί το ελληνικό ποδόσφαιρο εκεί που πραγματικά ανήκει, δηλαδή στη μεσαία κατηγορία. Για τις αιτίες της αποτυχίας η θέση της στήλης είναι γνωστή. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανυπόληπτο, οι έλληνες παίχτες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη μετριότητα και γι’ αυτό ελάχιστοι είναι αυτοί που μπόρεσαν να κάνουν καριέρα στα σοβαρά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η «παραγωγική» ποδοσφαιρική διαδικασία στη χώρα μας είναι υποτυπώδης, συνεπώς η εθνική ομάδα, που αποτελεί τον καθρέφτη του ποδοσφαίρου μας, δε θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στην ελίτ του αθλήματος. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με την εμμονή του Ρεχάγκελ να χρησιμοποιήσει τους ίδιους παίχτες και να εφαρμόσει την ίδια τακτική με το 2004, μπορούμε εύκολα να βρούμε τους λόγους που κατέταξαν την Εθνική στην τελευταία θέση του τουρνουά. Το παρήγορο είναι ότι ξεμπερδέψαμε με τους ελληναράδες και τους τσολιάδες, που έχουν λουφάξει με την τσαπού στο λοκώ τους.
Το δεύτερο σημείο είναι η κατάκτηση του τροπαίου από την Ισπανία. Οι Ιβηρες ήταν η πιο σταθερή ομάδα του τουρνουά, έπαιξαν συγκριτικά την καλύτερη μπάλα και δίκαια έφτασαν στην κορυφή. Αν και στις μεγάλες διοργανώσεις, είθισται ο τίτλος να πηγαίνει στην πιο αποτελεσματική και όχι στην καλύτερη ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα. Εκεί που θα διαφωνήσουμε είναι ότι οι Ισπανοί έπαιξαν καλή μπάλα. Κατά συνέπεια θα διαφωνήσουμε με όσους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από το θέαμα που παρακολουθήσαμε. Οι Ισπανοί ήταν η καλύτερη ομάδα, όμως το επίπεδο του ποδοσφαίρου που έπαιξαν ήταν οριακά πάνω από το μέτριο (εξαίρεση αποτελεί ο ημιτελικός κόντρα στους Ρώσους, στον οποίο έπαιξαν πολύ καλή μπάλα). Οταν λοιπόν οι καλύτεροι είναι μέτριοι, καταλαβαίνουμε τι είναι οι χειρότεροι και ποιο είναι το θέαμα που είδαμε.
Το τρίτο και κατά την γνώμη μας το κυριότερο σημείο που πρέπει να κρατήσουμε από τα όσα διαδραματιστήκαν στο Euro 2008 είναι η πτωτική πορεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κατά γενική ομολογία, οι ομάδες κατέβασαν στο γήπεδο ό,τι καλύτερο είχαν από έμψυχο δυναμικό και ελάχιστοι ήταν οι παίχτες που δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγω τραυματισμού. Παρά ταύτα, δεν είδαμε τη μπάλα που περιμέναμε. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι οι ποδοσφαιριστές είναι κουρασμένοι από τους πολλούς αγώνες με τις ομάδες τους και συνεπώς δε μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Οσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν διαπιστώσει ότι οι παίχτες που κάνουν τη διαφορά στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. Είχαμε γράψει παλιότερα, ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βασίζεται στην «εκμετάλλευση» των ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Κατ’ αναλογία με όσα συμβαίνουν και σε άλλους κλάδους της καπιταλιστικής παραγωγής, το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κεφάλαιο χρησιμοποιεί φτηνή «πρώτη ύλη» από τον Τρίτο Κόσμο για να βγάλει «υπεραξία» και μεγάλα κέρδη. Εκεί κατά τη γνώμη μου οφείλεται η ποιοτική διαφορά στο θέαμα που προσφέρει το ισπανικό πρωτάθλημα σε σχέση με αυτό που μας πρόσφερε η Εθνική Ισπανίας και η ποιοτική διαφορά του ιταλικού, του γερμανικού ή του γαλλικού πρωταθλήματος σε σχέση με το θέαμα που προσφέρουν οι αντίστοιχες Εθνικές ομάδες.
► Συνεχίζουμε με τα όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στην ΑΕΚ και τον Αρη. Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο, ότι η απόσταση που χωρίζει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες δείχνει να μεγαλώνει συνεχώς και ότι μόνο η ΑΕΚ και ο Αρης προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες προς τους δυο «αιωνίους» αντίπαλους. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Στην ΑΕΚ, η διοικητική κόντρα ανάμεσα στη σημερινή διοίκηση και την ομάδα «επενδυτών» υπό την καθοδήγηση του Μελισσανίδη δείχνει να χοντραίνει, μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ Τάκη Κανελλόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής». Ο Κανελλόπουλος, που αναφέρεται ως σκληρός αντι-μελισσανιδικός, πέταξε το γάντι στην πλευρά Μελισσανίδη και πλέον η προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι πολύ δύσκολη. Η ΑΕΚ, μετά από 4 χρόνια διοικητικής ηρεμίας, κινδυνεύει να μπει σε ένα νέο γύρο εσωστρέφειας και μάλιστα σε μια περίοδο που θα έπρεπε όλοι οι επιφανείς ΑΕΚτζήδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν κόκκινους και πράσινους. Δε θα μπούμε στην ουσία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυο πλευρές, αφού χρειαζόμαστε αρκετό χώρο για να σχολιάσουμε τα πιθανά σενάρια. Προς το παρόν, οι οπαδοί της ΑΕΚ δείχνουν μουδιασμένοι και κρατούν αποστάσεις και από τις δυο πλευρές. Ο Μελισσανίδης και η παρέα του δείχνουν ότι έχουν τα οικονομικά εχέγγυα για να κάνουν σοβαρές μεταγραφές, όμως ο κόσμος της ΑΕΚ δεν ξεχνά ότι στα δύσκολα έκαναν πίσω και άφησαν το Νικολαΐδη να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Η νυν διοίκηση της ΑΕΚ, η οποία έχει και τον πρώτο λόγο στη δρομολόγηση ή όχι διοικητικών εξελίξεων, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει τον απόλυτο έλεγχο της ΠΑΕ, έχει το σεβασμό των οπαδών, γιατί έσωσε την ομάδα από την οικονομική καταστροφή και την πτώση στη Δ’ Εθνική, όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει τη δυνατότητα να κοντράρει στα ίσια τον Κόκκαλη και τους πολυμετοχικούς. Ελπίδα των κιτρινόμαυρων οπαδών είναι οι δυο πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συνεργαστούν, όμως προς το παρόν αυτό δε φαίνεται εφικτό.
Στους κιτρινόμαυρους της συμπρωτεύουσας το κλίμα ευφορίας που υπήρχε στην ομάδα διαταράχτηκε από την παραίτηση του Μπάγιεβιτς, με αφορμή την υπόθεση του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Ο παίχτης, που αποτελεί μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να φύγει από την ομάδα και γι’ αυτό αρνήθηκε να υπογράψει το νέο συμβόλαιο που του πρότεινε η διοίκηση του Αρη. Με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης Λάμπρος Σκόρδας άναψε το πράσινο φως σε περίπου 7.000 οπαδούς της ομάδας, που παρακολούθησαν την έναρξη της προετοιμασίας, να βρίσουν τον παίχτη, τον οποίο θεωρούν προδότη. Παράλληλα, η διοίκηση ξεκαθάρισε στο Μπάγιεβιτς, ότι ο παίχτης θα μπει σε καραντίνα και δε μπορεί να τον έχει στο σχεδιασμό του. Ο Μπάγιεβιτς δε δέχτηκε τους όρους της ΠΑΕ και παραιτήθηκε.
Τα αισθήματα της στήλης προς το πρόσωπο του Μπάγιεβιτς είναι γνωστά, όμως στην προκειμένη περίπτωση έκανε αυτό που πρέπει να κάνει ένας προπονητής που έχει αξιοπρέπεια και σέβεται τον εαυτό του. Ο Μπάγιεβιτς με την απόφασή του αυτή προφύλαξε πρώτα και κύρια το εαυτό του, αφού κάθε σοβαρός προπονητής απαιτεί να τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά όπως αυτός νομίζει. Ισως και να έψαχνε την αφορμή για να φύγει από τον Αρη, σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια που γράφονται τις τελευταίες μέρες , παρολαυτά, όμως, ο τρόπος που υπερασπίστηκε τον παίχτη ήταν απόλυτα σωστός και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Ο Σκόρδας το έπαιζε πολύ μούρη και είχε καβαλήσει το καλάμι, όμως η παραίτηση του Μπάγιεβιτς και η άσχημη τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του Παπαδόπουλου τσαλάκωσαν την καλή εικόνα που είχε γι’ αυτόν η πλειοψηφία των φιλάθλων, ανεξάρτητα οπαδικής προτίμησης. Μάλιστα, μετά την εισαγγελική παρέμβαση για καταλογισμό τυχόν ευθυνών για ηθική αυτουργία στη δημόσια διαπόμπευση του παίχτη, έκανε την κότα και έβγαλε ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να μας πείσει ότι σέβεται τον παίχτη και ότι αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά των οπαδών της ομάδας.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr