Ενα ιδιότυπο πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ και τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, σχετικά με το ποιος θα ευθύνεται σε ένα ενδεχόμενο Grexit, παρακολουθούμε εδώ και μερικές μέρες. Οι δυο πλευρές, αν και συμφώνησαν ότι η συνάντηση της 30ής Μάρτη έγινε σε πολύ καλό και ειλικρινές κλίμα, παραδέχονται ότι δεν βρήκαν τη χρυσή τομή προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας.
Την περασμένη Τρίτη, ο Κοντονής παρέλαβε την επιστολή της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΦΙΦΑ, που ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά από διεξοδική συζήτηση, οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ αποφάνθηκαν ότι η κυβερνητική απόφαση παραβιάζει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και έστειλαν τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της δέκα μέρες για να αλλάξει την απόφασή της και να συνεχιστεί η διοργάνωση του Κυπέλλου. Διαφορετικά, θα ανασταλεί η ιδιότητα του μέλους της ΦΙΦΑ για την ΕΠΟ και κατά συνέπεια η εθνική ομάδα και οι ελληνικοί σύλλογοι δε θα μπορούν να συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις.
Από την πλευρά του, ο Κοντονής δηλώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα αλλάξει μόνο αν η ΕΠΟ προχωρήσει σε κάθαρση των «γραμμών» της από όλους όσοι εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις και πάρει αποφάσεις για κάθαρση της διαιτησίας. Ο Κοντονής τονίζει ότι η απόφαση της ΦΙΦΑ θα είναι η «έξωση» της ΕΠΟ από τις διεθνείς ομοσπονδίες και κατά συνέπεια η ΕΠΟ θα πρέπει να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, δηλώνει ικανοποιημένος από τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της ΦΙΦΑ, αφού εμμέσως πλην σαφώς η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΦΙΦΑ αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του παραπέμπει στο σημείο της επιστολής που αναφέρει: «Λιγότερο αυστηρά και πιο κατάλληλα μέτρα, όπως διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές ή διεθνής διαιτησία για τους εναπομείναντες αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας, θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία με την ΕΠΟ, κυρίως εφόσον το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά».
Είναι φανερό ότι οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ, αναγνωρίζουν ότι η διοίκηση της ΕΠΟ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφενός γιατί δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η διαιτησία θα είναι αντικειμενική και αποτελεσματική και αφετέρου γιατί δεν έχει πείσει κανέναν ότι μπορεί να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων με την παρουσία θεατών. Παράλληλα όμως, ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τα προβλήματα λειτουργίας και διαφάνειας της ΕΠΟ θα τα λύσουν με τις εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της ΦΙΦΑ και δε θα επιτρέψουν στον οποιοδήποτε Κοντονή να εκφέρει άποψη ή ακόμα περισσότερο να αναλάβει «πρωτοβουλίες» που σχετίζονται με τα εσωτερικά της ΕΠΟ. Σε απλά ελληνικά, του λένε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίρνει ο ίδιος μέτρα και να επιβάλλει τετελεσμένα, αλλά το μόνο που του επιτρέπεται είναι, όταν εντοπίζει προβλήματα, να ζητάει τη βοήθεια της ΦΙΦΑ προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.
Το ερώτημα είναι τι τελικά θα πράξουν ο Κοντονής και η κυβέρνηση. Θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή ή θα κάνουν μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, αλλάζοντας την απόφασή τους σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΦΙΦΑ; Στην επιστολή της ΦΙΦΑ αναφέρονται τα εξής: «Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΦΙΦΑ αποφάσισε να θέσει ως προθεσμία την 15η Απριλίου 2016 για την ανάκληση της απόφασης της οριστικής διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας 2015/2016, ειδάλλως η ΕΠΟ θα αντιμετωπίσει αυτόματη αναστολή της ιδιότητάς της ως μέλους. Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων επίσης αποφάσισε ότι σε περίπτωση που ανακληθεί η απόφαση, η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που εξέφρασαν οι αρχές και θα εκκινήσουν διάλογο με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τους προαναφερθέντες νόμους».
Η στήλη θα ρισκάρει την πρόβλεψη ότι ο Κοντονής θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή, ακόμη και αν υπάρξει Grexit, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της ΕΠΟ από το ΣτΕ, με την ελπίδα ότι η απόφαση του ΣτΕ θα λειτουργήσει υπέρ του. Σύμφωνα με το τελεσίγραφο της ΦΙΦΑ, η διορία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αλλάξει την απόφασή της λήγει στις 15 Απρίλη και αν μέχρι τότε δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, στις 16 Απρίλη το ποδοσφαιρικό Grexit θα είναι γεγονός. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ έχει οριστεί για τις 19 Απρίλη, πιθανότατα υπό καθεστώς Grexit.
Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Κοντονής θα πανηγυρίζει στην περίπτωση αποδοχής από το ΣτΕ της προσφυγής της ΕΠΟ; Επικαλούμενος την υποχρέωσή του να εφαρμόζει τις αποφάσεις της αδέκαστης και ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, θα ανακοινώσει την ημερομηνία επανέναρξης του Κυπέλλου Ελλάδας, ζητώντας ταυτόχρονα από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους περί Grexit και να συνεργαστούν για την κάθαρση του ελληνικού ποδόσφαιρου. Θα υπάρξουν πιθανόν και ορισμένοι κακεντρεχείς που θα πουν ότι το ΣτΕ «άδειασε» τον υφυπουργό και δικαίωσε την ΕΠΟ. Αυτό όμως είναι μια μικρή λεπτομέρεια στην υπόθεση και ως γνωστόν ο Κοντονής ασχολείται με τα μεγάλα θέματα και όχι με τις λεπτομέρειες.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Εκτός από την προσπάθεια του Κοντονή να το παίξει μάγκας που δεν «μασάει» στα τελεσίγραφα της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, το Grexit προσφέρει και παράπλευρες, μη αθλητικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση. Σε μια περίοδο που Τσίπρας και Καμμένος ετοιμάζονται να ψηφίσουν μια ακόμα σειρά αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση από τους «θεσμούς», μια ενδεχόμενη έξοδος της ΕΠΟ και των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα αποτελέσει έναν πρώτης τάξης αντιπερισπασμό και θα αποπροσανατολίσει μια σημαντική μερίδα του λαού από τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, θα προσπαθήσουν να τοποθετήσουν στην κορυφή της επικαιρότητας το Grexit, αδιαφορώντας για τις περικοπές στις συντάξεις και τη νέα φοροεπιδρομή. Γι’ αυτό το λόγο ο Τσίπρας σε αυτή τη χρονική στιγμή εμφανίζεται να έχει ανάψει το πράσινο φως στον Κοντονή για να πράξει κατά το δοκούν στις διαπραγματεύσεις με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Οταν κατακαθίσουν οι αντιδράσεις και ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ο Αλέξης θα βγει και θα πάρει την ευθύνη των εξελίξεων και τη δόξα, αφήνοντας τον Κοντονή στα αζήτητα.
Ντοπαρισμένος είναι μόνο όποιος πιάνεται!
Την περασμένη Κυριακή, η αγγλική εφημερίδα Sunday Times αναφέρθηκε σε σκάνδαλο ντόπινγκ στο οποίο εμπλέκονται 150 αθλητές, ανάμεσά τους και ποδοσφαιριστές της Αρσεναλ, της Τσέλσι και της Λέστερ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο 38χρονος γιατρός Mark Bonar, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικεύεται στην αντιγήρανση, δε χρησιμοποιεί διαφήμιση ή άλλα ενημερωτικά μέσα για να βρίσκει πελάτες, γιατί είναι πολύ καλός στη δουλειά του και οι πελάτες του τον διαφημίζουν από στόμα σε στόμα. Τα τελευταία έξι χρόνια χρησιμοποιούσε απαγορευμένες ουσίες, όπως ερυθροποιητίνη, στεροειδή και ανθρώπινη αυξητική ορμόνη για να βελτιώσει τις επιδόσεις των αθλητών που ζήτησαν τη βοήθειά του.
Οι διοικήσεις των ομάδων που εμπλέκονται στην υπόθεση θεωρούν αβάσιμα όσα αναφέρει η εφημερίδα και απειλούν με μηνύσεις, αν δεν δημοσιευτούν άμεσα χειροπιαστές αποδείξεις. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υπουργός Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, John Whittingdale, που τόνισε πως έδωσε εντολή για άμεση διερεύνηση των ισχυρισμών της εφημερίδας από ανεξάρτητη Αρχή. Δήλωσε, επίσης, ότι οι φίλαθλοι πρέπει να είναι σίγουροι πως αυτό που παρακολουθούν είναι αληθινό και δίκαιο. Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι ο καθαρός βρετανικός αθλητισμός, είπε, και αν χρειαστεί θα πάρει άμεσα και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αυστηρότερες ποινές.
Αν θέλουμε να κάνουμε ένα πρώτο σχόλιο για το θέμα, θα πούμε ότι οι «αποκαλύψεις» της Sunday Times κάπου «μπάζουν» και δημιουργούν μια πρώτη εντύπωση ότι το θέμα έχει να κάνει περισσότερο με λόγους κυκλοφορίας και λιγότερο με προσπάθεια αποκάλυψης σκανδάλου ντόπινγκ. Οταν όμως προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τις δηλώσεις του άγγλου υπουργού, θα διαπιστώσουμε ότι με πολύ έντεχνο τρόπο προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα.
Είναι φανερό ότι ο υπουργός Αθλητισμού αντέδρασε άμεσα και επικέντρωσε την προσπάθειά του στο να αποδείξει ότι ο βρετανικός αθλητισμός είναι απόλυτα καθαρός. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο τζογάρονται τεράστια ποσά, οι αγγλικές ομάδες μοιράζονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα περισσότερα φράγκα από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα και είναι λογικό να προσπαθούν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους, υποβαθμίζοντας δημοσιεύματα που δεν έχουν απόλυτα «δεμένο» το θέμα στο οποίο αναφέρονται.
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό η καταπόνηση των αθλητών είναι πολύ μεγάλη και χωρίς τη βοήθεια ουσιών και σκευασμάτων δε θα μπορούσαν να αντέξουν. Το θέμα είναι να μην πιαστούν ντοπαρισμένοι, αφού σε διαφορετική περίπτωση το αθλητικό κύκλωμα έχει τους τρόπους να δώσει πειστικές «εξηγήσεις» και να «θάψει» δημοσιεύματα που δε συνοδεύονται από αποδείξεις.