Το σίριαλ της παραμονής του Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε με αίσιο τέλος για τους οπαδούς της «Μπλαουγκράνα», καθώς ο άσος της καταλανικής ομάδας ανακοίνωσε ότι θα μείνει στη Βαρκελώνη και ήδη προπονείται υπό τις οδηγίες του Ρόναλντ Κούμαν. Ωστόσο, τόσο η αγωνιστική εικόνα της ομάδας την περσινή περίοδο όσο και τα πρώτα μηνύματα από τη φετινή προετοιμασία, δείχνουν ότι η ομάδα βρίσκεται σε κρίση και θα χρειαστούν χρόνος και ριζικές αλλαγές για να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής ομάδας.
Μετά από μια πολύχρονη περίοδο συνεχών αγωνιστικών επιτυχιών και συλλογής κάθε είδους τίτλου, ο κύκλος δείχνει ότι κλείνει και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αγωνιστική κρίση προκαλεί διεργασίες και «ζυμώσεις» και δρομολογεί εξελίξεις και σε διοικητικό επίπεδο. Οι αντίπαλοι του νυν προέδρου της ομάδας Τζουζέπ Μαρία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τάξεις των μελών της ομάδας για τους χειρισμούς της διοίκησης στο θέμα της παραμονής του Μέσι στην ομάδα και να προκαλέσουν την ανατροπή της σημερινής διοίκησης. Δημιούργησαν την πλατφόρμα «Més queuna Moció» (σε απλά καταλανικά «κάτι παραπάνω από μια πρόταση μομφής»), έχουν μαζέψει 7.500 υπογραφές και θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 14/9 να συγκεντρώσουν 16.500 προκειμένου να προχωρήσει η πρόταση μομφής και να οδηγηθεί ο σύλλογος σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή από τον Μάρτιο του 2021, όταν και τις έχει ορίσει η τωρινή διοίκηση.
Την πρόταση μομφής εκτός από τους Βίκτορ Φοντ, Τζόρντι Φαρέ και Γιουίς Φερνάντες–Αλά, που ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για τη θέση του προέδρου, στηρίζουν και οχτώ σύνδεσμοι μελών και φιλάθλων, όμως μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των «στασιαστών» κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα καταφέρουν να μαζέψουν τις απαραίτητες υπογραφές και να στριμώξουν τον Μπερτομέου και την παρέα του.
Αν και είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση στη Μπαρτσελόνα είναι εν πολλοίς φυσιολογική και αναμενόμενη, καθώς μετά από μια πολύχρονη παρουσία της ομάδας στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι λογικό να υπάρχει μια αγωνιστική κάμψη και η ομάδα να μην καταφέρει να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί, οι αντίπαλοι του Μπερτομέου επέλεξαν ως λύση για την αγωνιστική κρίση την πρόταση μομφής στη διοίκηση και όχι την αποτύπωση των αγωνιστικών δεδομένων και τη δρομολόγηση κατάλληλων μεταγραφικών κινήσεων για την αλλαγή της εικόνας της ομάδας εντός του αγωνιστικού χώρου. Τηρουμένων των αναλογιών, οι διεργασίες στη Μπαρτσελόνα θυμίζουν περισσότερο εσωκομματικές διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας σε αστικό κόμμα και λιγότερο διαχείριση αγωνιστικής κρίσης σε ποδοσφαιρική ομάδα.
Σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν στις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, στις οποίες οι εξελίξεις και η εκλογή του προέδρου και της διοίκησης αποφασίζονται από τον καπιταλιστή-ιδιοκτήτη της ομάδας και επικυρώνονται από τη ΓΣ των μελών, στους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους που έχουν χιλιάδες μέλη ο πρόεδρος εκλέγεται μετά από εκλογές, στις οποίες συνήθως υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι (πίσω από κάθε υποψηφιότητα κρύβεται και κάποιο καπιταλιστικό λόμπι), ενώ η διαδικασία εκλογής θυμίζει τον τρόπο εκλογής αρχηγού στα αστικά κόμματα.
Στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα, η αντιπολίτευση στον Μπερτομέου, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το κλίμα δυσαρέσκειας, που υπήρχε στα μέλη του συλλόγου μετά την συντριβή από τη Μπάγερν, για να ενισχύσει τη θέση της. Επιχείρησε να συνδέσει την αγωνιστική κρίση της ομάδας με τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Μέσι και κατηγόρησε τον Μπερτομέου για λανθασμένους χειρισμούς. Η διαδικασία συλλογής υπογραφών για να γίνει πρόταση μομφής ξεκίνησε όταν όλα έδειχναν ότι ο σούπερ σταρ θα αποχωρούσε από την ομάδα. Οι «εσωκομματικοί» αντίπαλοι του Μπερτομέου προσπαθούν τώρα να πείσουν τους οπαδούς της Μπάρτσα ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση πιο αποτελεσματικά και να οδηγήσουν την ομάδα ξανά στην κορυφή.
Μετά την αλλαγή των δεδομένων και την παραμονή του Μέσι στην ομάδα, η «ανατροπή» της παρούσας διοίκησης δείχνει να γίνεται πολύ πιο δύσκολη (αρκετοί υποστηρίζουν ότι δε θα καταφέρουν να μαζέψουν τις απαιτούμενες υπογραφές). Τα διοικητικά «εσωκομματικά» της Μπαρτσελόνα, όσον αφορά τα πρόσωπα, είναι αδιάφορα, καθώς ανεξάρτητα από την κλίκα που θα καταφέρει να υπερισχύσει στις εκλογές για τον νέο πρόεδρ,ο είτε οι εκλογές γίνουν άμεσα μετά από πρόταση μομφής, είτε τον ερχόμενο Μάρτη, όπως τις έχει προγραμματίσει η νυν διοίκηση, η ουσία και ο τρόπος διαχείρισης της ομάδας δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.
Αλλωστε, ο τρόπος διοίκησης των μεγάλων συλλόγων επί της ουσίας ελάχιστα επηρεάζεται από τα πρόσωπα, αφού η διοίκηση λειτουργεί όπως οι μάνατζερ σε μια καπιταλιστική επιχείρηση, με βάση προκαθορισμένα στάνταρ και στοχοθεσίες και το βασικό της μέλημα είναι να υπάρχει οικονομικό αποτέλεσμα ικανοποιητικό για τους καπιταλιστές που «επενδύουν» στην ομάδα. Οι δεσμεύσεις ότι θα δουλέψουν νυχθημερόν, σεβόμενοι την ιστορία, το μεγαλείο και την ιστορία της ομάδας, είναι αντίστοιχης αξίας με τις προεκλογικές υποσχέσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, που προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους για να τους υφαρπάξουν την ψήφο.
Μπορεί οι διοικητικές εξελίξεις στην ομάδα να μας αφήνουν αδιάφορους, ελπίζουμε όμως, όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, ο Κούμαν και οι συνεργάτες του να βρουν τις κατάλληλες λύσεις και να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική ομάδα που θα προσφέρει γκολ και θέαμα, συνεχίζοντας την παράδοση της Μπάρτσα. Γιατί η λύση στην κρίση που ζει η ομάδα θα δοθεί στο τερέν και όχι στην κάλπη.
Κος Πάπιας