Οπως είναι γνωστό, τα άσχημα αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα από την ερχομένη αγωνιστική περίοδο να μην είναι δεδομένη η παρουσία του πρωταθλητή Ελλάδας στους ομίλους του Champions League, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν και οι εκπρόσωποι της χώρας μας στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ιδιαίτερα οδυνηρή για το υποβαθμισμένο και αναξιόπιστο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεδομένου ότι οι «επενδύσεις» των ομάδων μας συνδέονται στενά με τα φράγκα που θα πάρουν από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ιδιαίτερα στο Champions League. Μοναδική ελπίδα για τους «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η επιτροπή στρατηγικής της ΟΥΕΦΑ να εγκρίνει τις εισηγήσεις του νέου προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί σχετικά με τη συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ιδιαίτερα στην προκριματική φάση του Champions League. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο Πλατινί για την τριετία 2009-2012, οι τρεις πρώτες χώρες στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ θα έχουν τρεις απευθείας εκπρόσωπους (μέχρι σήμερα είχαν δύο απευθείας και δύο στα προκριματικά) στους «32», οι τρεις επόμενες δύο, οι χώρες 7-12 έναν (μέχρι σήμερα ισχύει μέχρι την 9η της βαθμολογίας), οι πρωταθλητές των θέσεων 13-53 θα παίζουν μεταξύ τους για έξι εισιτήρια και οι κυπελλούχοι των 16 πρώτων χωρών θα παίζουν μεταξύ τους για τέσσερις θέσεις στους ομίλους. Στο σχέδιο αυτό αντιδρούν έντονα χώρες όπως η Σκωτία, το Βέλγιο και η Ουκρανία (χώρες στις θέσεις 7-15), που βλέπουν ότι χάνουν τη δεύτερη προνομιούχο θέση από το πρωτάθλημά τους και χλιαρά ορισμένες ισχυρές λίγκες που είχαν τέσσερις ή τρεις ομάδες στους «32», όμως στηρίζεται από τις μικρομεσαίες ομοσπονδίες (οι οποίες έδωσαν και τη νίκη στον Πλατινί στις πρόσφατες εκλογές της ΟΥΕΦΑ) και αναμένεται να υιοθετηθεί από την εκτελεστική επιτροπή που θα συνεδριάσει στην Ισταμπούλ τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Αν ψηφιστούν οι αλλαγές που προτείνει ο Πλατινί, ιδιαίτερα ευνοημένη θα είναι η χώρα μας που βρίσκεται στη 16η θέση της βαθμολογίας. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, ο πρωταθλητής Ελλάδος θα ξεκινούσε από τον Β’ προκριματικό γύρο, με ισχυρό ενδεχόμενο να έβρισκε στο δρόμο του κάποιο μεγαθήριο στους δυο προκριματικούς γύρους, ενώ τώρα θα διεκδικήσει ένα από τα έξι εισιτήρια με τις πρωταθλήτριες των χώρων που βρίσκονται από την 13η έως την 53η της βαθμολογίας. Επιπλέον, για την χώρα μας υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει και 2η ομάδα στους ομίλους του Champions League, αφού οι κυπελλούχοι από τις πρώτες δεκαέξι χώρες, θα παίξουν μεταξύ τους για τέσσερα εισιτήρια. Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι, αν υιοθετηθούν οι προτάσεις Πλατινί, θα αποτελέσουν ίσως το φιλί της ζωής για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο θα πάρει πίστωση χρόνου, στην προσπάθειά του να αποφύγει την πλήρη απαξίωση. Η δυνατότητα να βρεθούν στους ομίλους του Champions League ίσως ωθήσει κάποιους προέδρους ομάδων να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να «επενδύσουν», προσδοκώντας ότι θα πάρουν πίσω τα φράγκα που έβαλαν, αν προκριθούν. Σε περίπτωση που ισχύσει το σημερινό καθεστώς, οι πιθανότητες για «επενδύσεις» μειώνονται αισθητά, αφού οι πιθανότητες γρήγορης απόσβεσης θα είναι πολύ περιορισμένες.
Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις από τον ευρωπαϊκό αθλητικό Τύπο και τα διεθνή φόρουμ αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα θετικά σχόλια και αυτό γιατί «ανοίγει» η αγορά για μπίζνες στο ποδόσφαιρο σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο Πλατινί κατάφερε στο λίγο διάστημα που βρίσκεται στην προεδρία της ΟΥΕΦΑ να βρει τη φόρμουλα και να τηρήσει μια από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, στους ομίλους του Champions League θα εκπροσωπούνται σίγουρα 18 πρωταθλήτριες ομάδες (συνήθως είναι 13-15), οι πρωταθλητές των δώδεκα πρώτων και οι έξι πρωταθλητές από τη μάχη της 13ης μέχρι την 15η θέση, συνεπώς ανοίγει η αγορά για όσους θέλουν να ασχοληθούν «επενδυτικά» με το άθλημα. Επιπλέον, ο Πλατινί καταφέρνει να στηρίξει τις χώρες δεύτερης ταχύτητας (Βουλγαρία, Βέλγιο, Αυστρία κτλ.) και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις εθνικές ομοσπονδίες. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας) οι εθνικές ομοσπονδίες έχουν στη δικαιοδοσία τους το θεσμό του κυπέλλου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί αρκετά. Η δυνατότητα να βρεθεί ο κυπελλούχος στους ομίλους του Champions League θα δώσει πνοή στο συγκεκριμένο θεσμό και θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τις ομάδες της περιφέρειας, που θα μπορούν να ελπίζουν στη συμμετοχή τους στην φάση των «32».
Ενα ακόμη σημείο που θα πρέπει να σταθούμε για να καταλάβουμε τη βοήθεια του Πλατινί προς τις Εθνικές ομοσπονδίες είναι και η απόφασή του να περιοριστούν οι αγώνες της προκριματικής φάσης του επόμενου Μουντιάλ. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Περισσότερες κενές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων των εθνικών ομάδων, άρα και περισσότερα έσοδα για τις ομοσπονδίες.
Οι αντιδράσεις, όπως είπαμε και παραπάνω, προέρχονται από τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ 7 και 15, οι οποίες μετά το 2009 αντί να έχουν και τη 2η θέση τους προνομιούχο θα δίνουν ένα εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ηδη, η σκωτσέζικη συγκάλεσε σύσκεψη υπό την καθοδήγηση των Σέλτικ και Ρέιντζερς, στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι των τριών ελληνικών ομάδων. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να οργανωθεί η αντίδραση εναντίον του σχεδίου Πλατινί και να καθυστερήσουν οι αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει.
Επί της ουσίας, ο Πλατινί, όπως κάθε καλός πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, φροντίζει να πιάσουν τόπο οι «επενδύσεις» των μεγαλοαστών και να γεμίσουν με φράγκα τις τσέπες τους. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να μεταφερθεί το ενδιαφέρον από τα εθνικά πρωταθλήματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται περισσότερα φράγκα για τους καπιταλιστές που «επενδύουν» στο ποδόσφαιρο. Ο Πλατινί συνεχίζει ακάθεκτος στο δρόμο των προκατόχων του, όμως επειδή είναι αρκετά έξυπνος και γνωρίζει καλά ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ευρωστία και των εθνικών πρωταθλημάτων, βρίσκει τον τρόπο να πετύχει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Κος Πάπιας
ΥΓ1: Η κόντρα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ συνεχίζεται και μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Η απόφαση του Σισκαούσκας να αφήσει τους πράσινους για τα χοντρά φράγκα που του έδινε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε σαν αποτέλεσμα να κοντραριστούν οι δυο ελληνικές ομάδες για την απόκτηση του Περπέρογλου από τον Πανιώνιο. Μέχρι πριν μερικές μέρες η μεταγραφή του στους ερυθρόλευκους ήταν κάτι περισσότερο από σίγουρη, όμως με αστραπιαίες κινήσεις στο παρασκήνιο οι Γιαννακόπουλοι κατάφεραν να τον ντύσουν στα πράσινα και να «αποκαταστήσουν» το πληγωμένο τους γόητρο από τη φυγή του Λιθουανού, δείχνοιντας ταυτόχρονα ποιοι είναι τα αφεντικά του χώρου στην Ελλάδα.
ΥΓ2: Τάραξε τα νερά του ελληνικού μπάσκετ με τις δηλώσεις του ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Ο διεθνής σέντερ, με την ιδιότητα του αντιπρόεδρου του ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών), δήλωσε τα εξής: «Γελάνε πίσω από την πλάτη μας με το ελληνικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Εχουμε ένα από τα χειρότερα πρωταθλήματα, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο». Προκάλεσε έτσι την οργή των εκπροσώπων του ΕΣΑΚΕ (Λίγκα του μπάσκετ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Αν και η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ είναι πολύ όμορφη και ελκυστική (όλοι απολαύσαμε την μάχη μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για τον τίτλο του πρωταθλήματος), αμέσως παρακάτω επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΣΑΚ, οι περισσότεροι παίχτες της Α1 είναι απλήρωτοι και αγωνίζονται χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που προβλέπονται στα συμβόλαιά τους, οι κοινοτικοί παίχτες έχουν περισσότερα δικαιώματα και εξασφαλίζουν τα χρήματά τους ευκολότερα από τους Ελληνες, η Α2 κατηγορία είναι επί της ουσίας Ερασιτεχνική, οι παίχτες είναι στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστοι και τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Οι συνδικαλιστές του ΠΣΑΚ απειλούν ακόμη και με κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν μια σειρά αιτημάτων τους, όμως η προσωπική μας άποψη είναι ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να τα καταφέρουν, γιατί τα συμφέροντα και οι προτεραιότητες των παιχτών της Α1 είναι εντελώς διαφορετικά από αυτών της Α2. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι αρκετοί από τους πρωτοκλασάτους μπασκετμπολίστες της χώρας μας, αγωνίζονται στο εξωτερικό, καταλαβαίνουμε ότι μόνο αν δεν συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδας μπορεί να υπάρξει κάποια πίεση. Ομως, αυτό δεν είναι καν στην σκέψη των συνδικαλιστών, συνεπώς τα κεφάλια θα παραμείνουν, δυστυχώς, σκυμμένα.