Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA) και την Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ECA) κατέληξαν σε συμφωνία και οι δυο πλευρές ανανέωσαν το μνημόνιο συνεργασίας τους μέχρι το 2024. Το γεγονός αυτό απομακρύνει το σενάριο απόσχισης των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης από τις τάξεις της UEFA και μεταθέτει το σχέδιο δημιουργίας μιας κλειστής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής λίγκας για το μέλλον.
Η ανανέωση της συνεργασίας UEFA-ECA έγινε επίσημα γνωστή με δηλώσεις των προέδρων των δυο ενώσεων. «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η UEFA ως ευρωπαϊκή ομοσπονδία και οι ομάδες θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ECA και ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι υποστήριξε: «Είναι σημαντική στιγμή στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το μνημόνιο αυτό βάζει την ECA στην καρδιά των αποφάσεων της UEFA, με τρόπο που να αναγνωρίζει τη συμβολή των ομάδων στην ανάπτυξη του παιχνιδιού».
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας και για τις αλλαγές που θα πρέπει να αναμένουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν έχουν γίνει γνωστές. Από τις δηλώσεις αξιωματούχων των δυο πλευρών και ιδιαίτερα από την πλευρά της ECA τα κομβικά σημεία γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι συζητήσεις των δυο πλευρών είναι η επίσημη έναρξη της τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Europa League 2), η χρήση του VAR αρχικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στη συνέχεια σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα και η μεγαλύτερη συμμετοχή των συλλόγων στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Επιπλέον, οι δυο πλευρές θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δυναμική που έχει το ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι» και να αποσπάσει αρμοδιότητες από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) με πρώτο στόχο το σύστημα και τον τρόπο αξιολόγησης αλλά και χορήγησης διπλωμάτων στους διαμεσολαβητές και τους μάνατζερ.
Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η UEFA ικανοποίησε τα αιτήματα των συλλόγων και τους έδωσε λόγο στη λήψη των αποφάσεων, αφού δέχτηκε την πρόταση για την επέκταση της χρήσης του VAR και τη δημιουργία μιας τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αν σκεφτούμε, όμως, ότι κλείνοντας το «εσωτερικό μέτωπο» ανοίγει ο δρόμος για τη διοίκηση της UEFA προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στη FIFA, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ηγετική ομάδα της UEFA δίνει ορισμένους «πόντους» στις ευρωπαϊκές ομάδες γιατί στοχεύει με τη βοήθειά τους να πάρει περισσότερους από τη FIFA. Αλλωστε, με τις αποφάσεις στα δυο θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις των δυο πλευρών (τρίτη διοργάνωση και VAR), οι προσδοκίες είναι ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και των εθνικών πρωταθλημάτων, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθει ακόμα περισσότερο η θέση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι» και να μπορέσει η ηγετική ομάδα της UEFA να αποσπάσει αρμοδιότητες από τη FIFA.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσω των αλλαγών που συμφώνησαν UEFA και ECA στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και της χρήσης του VAR σημαίνει περισσότερα φράγκα στα ταμεία τους. Η χρήση του VAR θα μειώσει τα διαιτητικά λάθη, ηθελημένα και αθέλητα, και θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Οσο αυξάνονται τα φράγκα που «επενδύουν» οι καπιταλιστές στις ομάδες τόσο αυξάνεται και η ανάγκη να μειωθούν τα «απρόοπτα» και οι εξωαγωνιστικές «παρεμβάσεις». Τα φράγκα που τζιράρονται είναι πολλά και κανείς καπιταλιστής δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τα κέρδη του από μια αβλεψία ή ένα λάθος του διαιτητή. Πολύ περισσότερο δεν είναι διατεθειμένος να βρεθεί «στημένος» από κάποιο ανταγωνιστή του, που θα έχει καλύτερες προσβάσεις. Οι καπιταλιστές ξέρουν πιο καλά απ' όλους ότι όλα επιτρέπονται για το κέρδος και ότι η ευγενής άμιλλα είναι για τους ερασιτέχνες και τους αδύναμους και γι' αυτό προσπαθούν μέσω της χρήσης του VAR να μειώσουν τις πιθανότητες να βρεθούν στη θέση του κορόιδου.
Η νέα διοργάνωση θα συνεισφέρει και αυτή στην προσπάθεια της UEFA και της ECA να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι περισσότερες και τα εθνικά πρωταθλήματα που θα έχουν εγγυημένη παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα αυξηθούν από 24 σε 32, άρα θα «ανοίξουν» νέες αγορές, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των αγώνων (σε 141 υπολογίζονται οι αγώνες της Europa League 2) που θα μπορεί να πουλήσει η UEFA και να αυξήσει τα κέρδη της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Μια ακόμη παράμετρος είναι ότι οι ομάδες θα είναι πιο κοντά αγωνιστικά η μία στην άλλη, οπότε θα υπάρχει ενδιαφέρον, ανταγωνισμός και αυξημένες πιθανότητες για μια καλή αγωνιστική πορεία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ECA, το δέλεαρ μιας καλής ευρωπαϊκής πορείας θα ωθήσει τους ιδιοκτήτες των ομάδων να ρίξουν φράγκα στην πιάτσα για να τις ενισχύσουν, οπότε θα αυξηθεί ο «κύκλος εργασιών» και ο τζίρος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκτός όμως από τα άμεσα οφέλη η νέα διοργάνωση θα έχει και έμμεσα οφέλη για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αφού το πλέον πιθανό είναι ότι η αγωνιστική δράση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα επεκταθεί στη διάρκεια όλης της βδομάδας.
Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει από την UEFA και την ECA προσπάθεια για αναδιάρθρωση του Champions League και αγώνες το Σαββατοκύριακο. Η Ενωση των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές ομάδες (FifPro) έχει δηλώσει την αντίθεσή της στα σχέδια αναδιάρθρωσης του Champions League και κατηγορεί την ηγεσία της UEFA ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και γι΄αυτό αποκλείει από τις διαπραγματεύσεις τους ποδοσφαιριστές. Η εκτίμηση της FifPro είναι ότι η τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση θα οδηγήσει σε εκφυλισμό τα εθνικά πρωταθλήματα, αφού θα υπάρχει ο κίνδυνος να παίζουν οι ομάδες με τα δεύτερα, να χαθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να μειωθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων, άρα και τα έσοδα των ομάδων.
Στο άμεσο μέλλον θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού είναι δεδομένο ότι στόχος είναι οι «μεταρρυθμίσεις» της UEFA και της ECA να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό στην πράξη. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι κάθε φορά που οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και της Ενωσης των ομάδων επικαλούνται το θέαμα και την ανταγωνιστικότητα των ομάδων για να προωθήσουν «αλλαγές» και «μεταρρυθμίσεις» προς όφελος των φιλάθλων που θα έχουν την ευκαιρία να βλέπουν καλό ποδόσφαιρο, ο πραγματικός τους στόχος είναι να αυξήσουν το «θέαμα» στις αποδόσεις των «επενδύσεών» τους, όπερ σημαίνει ότι ευελπιστούν και προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Το κλίμα στις τάξεις των κιτρινόμαυρων οπαδών δεν είναι καλό και ο Μελισσανίδης προσπαθεί να το αναστρέψει και να σταματήσει τα επικριτικά σχόλια σε βάρος του. Εστειλε στο «ταμείο ανεργίας» τον Ουζουνίδη και επανέφερε τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ομάδας, ελπίζοντας ότι ο ισπανός προπονητής θα καταφέρει να αξιοποιήσει καλύτερα το έμψυχο υλικό και να φτάσει η ομάδα στο τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Αρωγός στην προσπάθεια του Γατούλη και η κυβέρνηση, αφού η Δούρου, προσπαθώντας με τη σειρά της να ενισχύσει την υποψηφιότητά της στην Περιφέρεια, ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την υπογειοποίηση των δρόμων, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου. Ολα δείχνουν ότι ο κυρ-Αλέκος ελέγχει την παιδική χαρά του Μαξίμου και η απάντηση στο ερώτημα των οπαδών: «ποιος τα δίνει πιο καλά» στον Μελισσανίδη, είναι: η «αριστερά».
Σε μια περίοδο που τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, αφού η απογοήτευση έχει αδρανοποιήσει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και της νεολαίας, το καθήκον κάθε επαναστάτη είναι να επιβεβαιώνει με την καθημερινή του προσπάθεια τον στίχο του τραγουδιού: «η γη θα γίνει κόκκινη από ζωή»…