Ασορτί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τις «διαπραγματεύσεις» που κάνει με τους παγκόσμιους τοκογλύφους είναι η διοίκηση της ΕΠΟ στις δικές της «διαπραγματεύσεις» με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Το ποδοσφαιρικό Grexit αποφεύχθηκε, μετά την ομαλή διεξαγωγή του τελικού (τα παρατράγουδα πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του τελικού θεωρήθηκαν εντός των επιτρεπτών ορίων), όμως η ΕΠΟ δεν κατάφερε να γλιτώσει την εποπτεία από τις διεθνείς ομοσπονδίες, η οποία γίνεται πιο αυστηρή.
Στην επιστολή που έστειλαν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ υποδεικνύουν στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, έξι αλλαγές και τις καταληκτικές ημερομηνίες που θα πρέπει να γίνουν, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει τις ενέργειες μέχρι τις υποδεικνυόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, μπορεί να αποφασιστεί ότι η ΕΠΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδάφιο α του Καταστατικού της FIFA. Κατά συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας, μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ».
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Αν δε συμμορφωθεί με «τας υποδείξεις», η ελληνική ομοσπονδία θα βρεθεί έξω από τη διεθνή ποδοσφαιρική αγκαλιά. Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που ζητούν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ είναι: 1. Η εκπόνηση στρατηγικού πλάνου για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ, το οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί στη ΦΙΦΑ μέχρι τις 15 Ιούλη του 2018. Στην εκπόνηση του σχεδίου η ΕΠΟ θα έχει τη βοήθεια ειδικού που θα αποφασιστεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες και θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα χρόνο στην Ελλάδα. 2. Θα οριστεί τρίτο ξένο μέλος στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, το οποίο θα συμμετέχει στον ορισμό των διαιτητών, ενώ η ΚΕΔ θα έχει το δικαίωμα, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ορίζει ξένους διαιτητές σε αγώνες του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να έχει γίνει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ενώ το τρίτο μέλος της ΚΕΔ θα έχει οριστεί μέχρι τις 30 Ιούνη του 2018. Επίσης, μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές της ΕΠΟ προς τους διαιτητές, 3. Μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων και πλέον οι πρωτόδικες αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ θα πρέπει να λαμβάνονται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών και οι αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων εντός επτά (7) εργάσιμων ημερών. Δε θα υπάρχει τρίτος βαθμός (καταργείται το διαιτητικό δικαστήριο) και πλέον οι προσφυγές κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων θα εκδικάζονται από το CAS. 4. Για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας θα συσταθεί ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και μέχρι τις 28 Δεκέμβρη του 2018 θα υπάρχει νέο νομοθετικό πλαίσιο. 5. Για τις υποθέσεις που αφορούν σε «στημένους» αγώνες θα υπάρξει ειδικό νομικό πλαίσιο αντίστοιχο με αυτό που έχει η ΦΙΦΑ, το οποίο θα πρέπει να έχει θεσπιστεί πριν την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2018-19. 6. Θα θεσπιστεί κώδικας επικοινωνιακής πολιτικής για τα ΜΜΕ που θα συνδέεται με τον κώδικα δεοντολογίας και τις ποινές προς τις ομάδες που τον παραβιάζουν και θα έχει παρουσιαστεί μέχρι τις 29 Ιούνη του 2018.
Είναι ξεκάθαρο, ότι για μια σημαντική χρονική περίοδο τα «κλειδιά» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα τα έχουν οι διεθνείς ομοσπονδίες και οι «ειδικοί» που θα τοποθετήσουν για να ελέγχουν την κατάσταση, ενώ η διοίκηση της ΕΠΟ θα αρκεστεί στο ρόλο του διεκπεραιωτή των εντολών και αποφάσεων. Οσον αφορά την ουσία, οι αλλαγές δε θα επηρεάσουν την αγωνιστική παρουσία των ομάδων, δε θα ενισχύσουν την οικονομική κατάσταση των ομάδων, ούτε τη βελτίωση του έμψυχου δυναμικού τους, οπότε θα συνεχιστεί η απαξίωση του πρωταθλήματος και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε άθλιο αγωνιστικό θέαμα από τις ομάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που ενδιαφέρει τις διεθνείς ομοσπονδίες δεν είναι να βελτιωθεί το ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι» στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά να διασφαλίσουν ότι θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο και ότι θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τις οποίες εξελίξεις και την πορεία του.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Μια νέα κόντρα γεννιέται ανάμεσα στους καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό. Ο ισχυρός άνδρας του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος φιλοδοξεί να αναλάβει τα ηνία και της πράσινης ΠΑΕ (με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει να του παραχωρήσει το ΟΑΚΑ για να στήσει μπίζνα με ξενοδοχεία κτλ.), επιτέθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη, αφήνοντας υπονοούμενα για προνομιακή μεταχείριση της ΠΑΕ ΑΕΚ από κυβερνητικά στελέχη, εν αγνοία του Τσίπρα. Μέχρι τη στιγμή που έκλεισε η ύλη της «Κ» δεν είχε οριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης Γιαννακόπουλου – Τσίπρα για την παραχώρηση του ΟΑΚΑ (είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα αλλά αναβλήθηκε), η έκβαση της οποίας θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και τις εξελίξεις στην πράσινη ΠΑΕ. Το «πέσιμο» του Γιαννακόπουλου στον Μελισσανίδη είχε σαν στόχο αφενός να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ και να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης του κόσμου του Παναθηναϊκού στο πρόσωπό του και αφετέρου να πιέσει την κυβέρνηση και τον Τσίπρα να αποδεχτεί την πρότασή του για το ΟΑΚΑ. Με το «πέσιμο» στους κιτρινόμαυρους ο Γιαννακόπουλος αφήνει να αιωρείται στους πράσινους οπαδούς η άποψη ότι αν «στραβώσει» η δουλειά, αυτό θα οφείλεται στην κυβέρνηση που έχει επιλέξει να κάνει τα χατίρια στον Μελισσανίδη, αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες ομάδες. Ο Γιαννακόπουλος είχε και έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή που η παρέα του Τσίπρα ήταν στην αντιπολίτευση και ξεκινούσε την «έφοδο» για να πάρει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ηταν από τους καπιταλιστές που είχαν πει και μερικά καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές τις «επαφές» θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει στην παρούσα φάση για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Αν δει ότι η δουλειά «στραβώνει», θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους πράσινους οπαδούς εναντίον της κυβέρνησης, απειλώντας την με ένα σοβαρό επικοινωνιακό στραπάτσο, το οποίο θα έχει σαν συνέπεια και απώλεια ψήφων.
Η «Κ» ήταν εκεί: 16η ανάβαση Κύμης, μηχανοκίνητος αθλητισμός
Τα πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ έχουν ολοκληρωθεί, όμως η στήλη δε θα μπορούσε να περάσει ένα Σαββατοκύριακο χωρίς αγωνιστική δράση. Εκμεταλλεύτηκε την παρουσία της στην όμορφη κωμόπολη της Εύβοιας και αντί για ένα χαλαρό Σ-Κ επέλεξε να περάσει αρκετές ώρες στα χωράφια δεξιά και αριστερά του δρόμου μεταξύ του λιμανιού και της πλατείας της Κύμης, για να παρακολουθήσει τα δοκιμαστικά του Σαββάτου και τον αγώνα που έδωσαν τα 87 αγωνιστικά και οι οδηγοί τους. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ελλάδα, έχει όμως φανατικούς φίλους που δίνουν πραγματική μάχη για να βρουν την κατάλληλη θέση, να βγάλουν φωτογραφίες τα αυτοκίνητα και να θαυμάσουν τις δεξιότητες των οδηγών. Επίσης, είναι πολύ «ακριβός» και όποιος αποφασίσει να συμμετάσχει σε μια από τις αναβάσεις του πρωταθλήματος, εκτός από το θάρρος θα πρέπει να διαθέσει για μια απλή συμμετοχή περισσότερα από 3.000 ευρώ (ενοίκιο αυτοκίνητου, στολής, καύσιμα, ατομικά μέσα προστασίας κτλ.).
Σύμμαχος των εκατοντάδων θεατών ήταν ο πολύ καλός καιρός (συννεφιά με ένα ελαφρό αεράκι) και το όμορφο τοπίο, αφού όπως ενημερωθήκαμε από τους μυημένους, η ανάβαση της Κύμης και η ανάβαση της Πορταριάς (Πήλιο) είναι από τις ομορφότερες διαδρομές. Η στήλη, εκτός του τοπίου και του θεάματος, απόλαυσε την παγωμένη μπίρα και τα καλοψημένα χοιρινά σουβλάκια στις υπαίθριες καντίνες που είχαν στηθεί κατά μήκος της διαδρομής και προγραμματίζει να παρευρεθεί, αν το επιτρέψουν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της, και σε έναν από τους επόμενους αγώνες του πρωταθλήματος. Στη φωτογραφία, η OPEL Αskona του Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος χάρισε μοναδικό θέαμα, αφήνοντας στην άσφαλτο τα λάστιχα της Askona, αφού ανέβηκε με «ανάποδο τιμόνι» όλες τις στροφές της ανάβασης.