3 Σήμερα θα ξεκινήσουμε με την αντιπαράθεση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι προσπαθούν να ενισχύσουν το ρόστερ τους, ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς, ταυτόχρονα όμως προσπαθούν να κερδίσουν και το παιχνίδι των εντυπώσεων. Μετά από πολλά χρόνια, στο ποδόσφαιρο οι πράσινοι δείχνουν να αλλάζουν πολιτική, να αμφισβητούν την κυριαρχία του Κόκκαλη και να μην αρκού-νται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στο μπάσκετ οι ερυθρόλευκοι, υπό την καθοδήγηση των Αγγελοπουλαίων, δείχνουν έτοιμοι να γκρεμίσουν από την κορυφή τους Γιαννακοπουλαίους.
Μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο δεν έχουμε κάποια ηχηρή μεταγραφή πρωτοκλασάτου παίχτη που να κάνει την διαφορά, αν και ακούγονται αρκετά ονόματα και για τις δυο ομάδες. Οι πράσινοι κατάφεραν να κερδίσουν στην πρώτη κόντρα, αφού απέκτησαν από τον ΠΑΟΚ τον Χριστοδουλόπουλο (με τη μεταγραφή αυτή θα ασχοληθούμε παρακάτω), ενώ το ρεπορτάζ έδειχνε ότι οι ερυθρόλευκοι ήταν μια ανάσα από την απόκτησή του, και πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο εξωτερικό, όπου προσπαθούν να βρουν παίχτες οι δυο ομάδες. Από τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αναμένεται άλλη κόντρα ανάμεσά τους, αφού οι παίχτες-στόχοι είναι διαφορετικοί, όμως ποτέ μη λες ποτέ. Οι πράσινοι οπαδοί είναι περισσότερο ανεβασμένοι από τους ερυθρόλευκους, γιατί η ομάδα τους κινείται για σοβαρές μεταγραφές, κάτι ασυνήθιστο γι’ αυτούς τα τελευταία χρόνια. Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα δεδομένα στο μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι οπαδοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, αφού οι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας τους (ήδη έχουν κλείσει Παπαλουκάς και Βούιτσιτς) τους δίνουν τη δυνατότητα να ονειρεύονται τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ούτε στο μπάσκετ έχουμε περιπτώσεις παιχτών που να διεκδικούνται από τις δυο ομάδες και κατά συνέπεια δε θα υπάρξουν «θερμά» επεισόδια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφού το θέμα του ασυμβίβαστου για τον Παναγιώτη Γιαννάκη (προπονητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής) παραμένει ανοιχτό για τους πράσινους.
Πριν δυο-τρεις βδομάδες είχαμε πει ότι είναι θετικό που πέφτουν φράγκα στην αθλητική πιάτσα και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, αφού αν γίνουν μεταγραφές τύπου Ριβάλντο έχουμε ελπίδες να δούμε λίγο θέαμα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είχαμε όμως τονίσει, ότι δε θα έχουμε και συνολική άνοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο (κατ’ αναλογία τα ίδια ισχύουν και για το μπάσκετ, όμως εκεί είχαμε την τύχη να δούμε μεγάλους παίχτες να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα). Η απόσταση που χωρίζει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό από τις υπόλοιπες ομάδες ανοίγει συνεχώς και όπως όλα δείχνουν ο τίτλος θα είναι υπόθεση των δυο ομάδων. ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο και Αρης στο μπάσκετ προσπαθούν να «αντιπαρατεθούν» και να υψώσουν το ανάστημά τους, αλλά χωρίς επιτυχία. Η έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η στήλη δεν ανήκει στους αισιόδοξους και διαφωνεί με αυτούς που υποστηρίζουν ότι αρχίζει μια νέα εποχή. Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε τελικών στο μπάσκετ την περσινή αγωνιστική περίοδο πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά. Οσο η υπόθεση τίτλος αποτελεί υπόθεση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους στρατούς και τις συμμορίες που έχουν δημιουργήσει οι οργανωμένοι οπαδοί τους θα είναι πιο συχνές και περισσότερο άγριες. Η κατάσταση θυμίζει περισσότερο «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών ανάμεσα στους αιωνίους αντίπαλους και λιγότερο πορεία ανάπτυξης και εξυγίανσης των δυο αθλημάτων.
3 Ο τρόπος που κατάφερε ο Παναθηναϊκός να βγει νικητής στη μάχη με τον Ολυμπιακό στη μεταγραφή του Χριστοδουλόπουλου μας δίνει τη δυνατότητα να σχολιάσουμε μια πτυχή του ελληνικού ποδοσφαίρου, που όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει τον παίχτη με μια κίνηση ματ του Βγενόπουλου, ο οποίος έταξε στη διοίκηση του ΠΑΟΚ, ότι μια από τις εταιρίες του ομίλου MIG θα δώσει χορηγία της τάξης των 1,6 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των συναδέλφων μου στον αθλητικό Τύπο δεν σχολίασε καθόλου την παράμετρο αυτή. Στον επαγγελματικό αθλητισμό, η χορηγία από μια καπιταλιστική επιχείρηση σε μια ομάδα σημαίνει σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής. Οταν η οικονομική επιβίωση μιας ομάδας εξαρτάται από τις «χορηγίες» κάποιου καπιταλιστή, πόσες είναι οι πιθανότητες η διοίκηση της ομάδας αυτής να μην κάνει τα χατίρια του «ευεργέτη» της; Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μακρά παράδοση στις ομάδες-παραρτήματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και η εποχή που οι καπιταλιστικοί όμιλοι του Βγενόπουλου, του Κόκκαλη, των Βαρδινογιάννηδων, των Αγγελοπουλαίων ή όποιων άλλων καπιταλιστών θα μπο- ρούν να διαμορφώνουν τους συσχετισμούς και τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσω των χορηγιών τους, δεν δείχνει να είναι πολύ μακρινή. Ο Βγενόπουλος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «ο συσχετισμός μεταγραφών με τις από καιρού διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις ανταποδοτικής χορηγίας εταιριών του ομίλου που διευθύνω, είναι ανακριβής και ατυχής», θυμίζοντάς μας ανάλογες ανακοινώσεις των ερυθρόλευκων, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε καμιά σχέση εξάρτησης των ΠΑΕ που διαφήμιζαν στις φανέλες τους εταιρίες συμφερόντων Κόκκαλη. Σε όσους θεωρήσουν υπερβολική την άποψη χορηγία = εξάρτηση, αρκεί να θυμίσουμε την άμεση αντίδραση της ΟΥΕΦΑ, πριν μερικά χρόνια, όταν το φαινόμενο Αμπράμοβιτς τάραζε τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο διατάξεων που καθορίζουν τη διαδικασία χορηγιών σε ομάδες από εταιρίες που ανήκουν σε ιδιοκτήτες άλλων ομάδων, απαγορεύτηκε στους καπιταλιστές να είναι ιδιοκτήτες ή να έχουν μεγάλο πακέτο μετοχών σε πολλές ομάδες ταυτόχρονα και μια σειρά παρόμοια μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
3 Πλήρη αποτυχία είχαν οι προβλέψεις μας για τους αγώνες της προημιτελικής φάσης του Euro 2008. Η μοναδική ομάδα που πέρασε στα ημιτελικά ήταν η Ισπανία, την οποία δίναμε ως το πιο αδύνατο από τα φαβορί, ενώ Πορτογαλία, Κροατία και Ολλανδία βρίσκονται ήδη στο σπίτι τους. Ευτυχώς που βρισκόμαστε σε περίοδο αποτοξίνωσης από το τζόγο (παίζουμε αραιά και που κάνα άλογο για να περνάει η ώρα), γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε πέσει σε πολύ μεγάλο κουβά. Στους τέσσερις αγώνες της προημιτελικής φάσης μπάλα είδαμε στην αναμέτρηση της Ολλανδίας με τη Ρωσία, με τους Ρώσους να πιάνουν εκπληκτική απόδοση και να ισοπεδώνουν τους Ολλανδούς, που προσπάθησαν αλλά ήταν αδύνατο να αποφύγουν την ήττα, ενώ ικανοποιητικό ήταν και το παιχνίδι Πορτογαλία – Γερμανία. Οι Γερμανοί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πίεση των αντιπάλων τους στην αρχή του αγώνα και να προηγηθούν στο σκορ, γεγονός που ανάγκασε τους Πορτογάλους να ρισκάρουν και να παίξουν πολύ επιθετικά, δημιουργώντας κάποιες φάσεις, χωρίς όμως να καταφέρουν τίποτα περισσότερο από μια αξιοπρεπή ήττα. Στους άλλους δυο αγώνες είχαμε κακοποίηση της μπάλας. Την αναμέτρηση ανάμεσα σε Κροάτες και Τούρκους θα τη θυμόμαστε μόνο για την «άγρια» εξέλιξή της, αφού οι Κροάτες προηγήθηκαν στο 119ο λεπτό και ισοφαρίστηκαν στο 122ο. Στη διαδικασία των πέναλτι η ψυχολογία των παιχτών της Κροατίας ήταν κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα να βρεθούν οι Τούρκοι στον ημιτελικό. Τέλος, Ισπανοί και Ιταλοί έπαιξαν κάτι σαν ποδόσφαιρο και στη διαδικασία των πέναλτι οι Ιβηρες έσπασαν πολλές παραδόσεις. Κέρδισαν τους Ιταλούς μετά από 88 χρόνια, πήραν την πρόκριση στις 22 Ιούνη (στο παρελθόν είχαν αποκλειστεί τρεις φορές στη διαδικασία των πέναλτι τη συγκεκριμένη ημερομηνία) και προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση. Ηρωας για τους Ισπανούς ο τερματοφύλακας Ικερ Κασίγιας, ο οποίος κατάφερε να αποκρούσει δυο φορές και να χαρίσει στην ομάδα του την πρόκριση. Στο επόμενο φύλλο ο σχολιασμός των ημιτελικών και του τελικού και όσο αφορά το στοίχημα θα παίξουμε μερικά ευρώ στην ανατροπή του αποτελέσματος και στους δυο αγώνες (άσσο ημίχρονο – διπλό τελικό και διπλό ημίχρονο – άσσο τελικό), για να μην περάσει το Euro χωρίς να έχει στοιχηματική συμμετοχή η στήλη.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr