► Η οικονομική κρίση που σαρώνει τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει σημαντικά και το ποδόσφαιρο. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά για το πρωτάθλημα στην Αγγλία, αφού αρκετές ομάδες έχουν οικονομικά νταλαβέρια με τράπεζες ή εταιρίες που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στην πιο δύσκολη κατάσταση δείχνουν να είναι η Γουέστ Χαμ (ο πρόεδρός της είναι ιδιοκτήτης ισλανδικής τράπεζας που έχει καταρ- ρεύσει) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ο υπό κατάρρευση ασφαλιστικός κολοσσός AIG είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς της), ενώ το συνολικό χρέος των ομάδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Ηδη, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η ΟΥΕΦΑ ψάχνουν να βρουν λύσεις για να εκτονωθεί η κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί προειδοποίησε ότι οι ομάδες που έχουν δημιουργήσει μεγάλα χρέη κινδυνεύουν με αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το αρνητικό κλίμα επιδεινώνεται και από την οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι λαοί, η οποία έχει αντίκτυπο στην προσέλευση θεατών στα γήπεδα αλλά και στην αγορά προϊόντων των ομάδων (φανέλες, σουβενίρ κτλ.). Σε αντίθεση με τα δεδομένα στη χώρα μας, στην Αγγλία αλλά και στις άλλες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, τα έσοδα των ομάδων από τα εισιτήρια και τα προϊόντα της ομάδας αποτελούν σημαντικό ποσοστό στον προϋπολογισμό των ομάδων. Αρκεί να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθλητικού Τύπου στην Αγγλία, αν οι οπαδοί της Τσέλσι σταματήσουν να αγοράζουν εισιτήρια διάρκειας και σουβενίρ, ο Αμπράμοβιτς θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της ομάδας του.
Δεν σκοπεύουμε ν’ αμφισβητήσουμε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μπορούμε όμως ν’ αμφιβάλλουμε για τις αγαθές προθέσεις όσων διοικούν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα των αγγλικών ομάδων ήταν γνωστά στους αξιωματούχους της αγγλικής ομοσπονδίας και της ΟΥΕΦΑ πολύ καιρό πριν, όμως δεν ένιωσαν την ανάγκη να κρούσουν το κώδωνα του κινδύνου, όπως κάνουν σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα. Η καλή αγωνιστική πορεία των αγγλικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχε σαν αποτέλεσμα δημοσιεύματα που υμνούσαν το αγγλικό πρωτάθλημα και τα επιτεύγματα των ομάδων που αγωνίζονται σε αυτό. Τώρα όμως που σκουραίνουν τα πράγματα και η οικονομική κρίση απειλεί το οικοδόμημα που έχουν χτίσει και τα χοντρά φράγκα που βάζουν στις τσέπες τους, προσπαθούν να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα, αν οι ομάδες δεν καταφέρουν ν’ αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και καταρρεύσουν. Ολα τα δεινά θα φορτωθούν στις πλάτες των καουμπόηδων προέδρων, που δεν έχουν κάνει καλές επιλογές και έχουν φέρει τις ομάδες τους στα πρόθυρα της διάλυσης, και θα μείνει στο απυρόβλητο το πραγματικό πρόσωπο του ακραίου επαγγελματικού αθλητισμού.
Οπως ακριβώς συμβαίνει και στο χρηματιστήριο, έτσι και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο σκοπός των λαμόγιων που «επενδύουν» σ’ αυτό είναι να πουλάνε αέρα και να αποκομίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες. Αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους δίνει το ποδόσφαιρο (εισιτήρια διαρκείας, αγοραπωλησίες παιχτών, τουρνουά ομάδων σε Ασία και Αμερική, βιομηχανία σουβενίρ, τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ.), βγάζουν ζεστό χρήμα και αν κάτι στραβώσει την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, αφήνοντας την ομάδα στο χείλος της καταστροφής.
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Καταρχάς, οι οπαδοί της ομάδας που βάζουν το χέρι στην τσέπη (για μια ακόμη φορά) και αναλαμβάνουν δράση για να τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Στη συνέχεια, βάζουμε το χέρι στην τσέπη όλοι οι υπόλοιποι. Οι οπαδοί της ομάδας (προς αποφυγή παρεξηγήσεων: αναφερόμαστε στις μεγάλες ομάδες κάθε χώρας) στη συνέχεια πιέζουν την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα σωτηρίας της.
Σχολιάζουμε δεδομένα με αφορμή αγγλικές ομάδες και κάποιοι θα μας υπενθυμίσουν ότι στη συγκεκριμένη χώρα αρκετές ομάδες έχουν υποβιβαστεί για χρέη. Ξεχνούν όμως δυο βασικές παραμέτρους. Οι ομάδες αυτές δεν ήταν πρωτοκλασάτες και δεν επηρέαζαν συνολικά τo ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Αποτελούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ σήμερα απειλείται το σύνολο σχεδόν των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ. Ας σκεφτούμε ποια θα είναι η αναστάτωση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αν τις επόμενες μέρες Τσέλσι, Αρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταρρεύσουν. Συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες ότι η αγγλική κυβέρνηση και η ΟΥΕΦΑ θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην καταρρεύσουν ομάδες τέτοιου βεληνεκούς;
► Μετά την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που είχε με την κυβέρνηση (την οποία ανάγκασε σε μια ήττα άνευ προηγουμένου), ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης αποφάσισε να τακτοποιήσεις τις εκκρεμότητες που έχει με τη Σούπερ Λίγκα και τη διαιτησία. Εχουμε γράψει στην «Κ», ότι οι φωσφοριζέ τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν να κλέψουν την παράσταση. Εξηγήσαμε επίσης, ότι η αβεβαιότητα ως προς την έκβαση των εκλογών στην ΕΠΟ έκανε ορισμένους διαιτητές να σφυρίζουν κατά το δοκούν, γεγονός που έφερε τους παράγοντες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Την επαύριο της επανεκλογής του ο Γκαγκάτσης έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι είναι ο κυρίαρχος και στο χώρο της διαιτησίας, ξεκαθαρίζοντας στους ανιδιοτελείς εργάτες τους ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι πρέπει να είναι σε συνεννόηση μαζί του για οποιαδήποτε ενέργεια αποφασίσουν να κάνουν στο χώρο της διαιτησίας.
Απέδειξε ότι είναι πολύ μεγάλη γάτα, κάνοντας την πρόταση να αναλάβει την ελληνική διαιτησία ένας ξένος διαιτητής, ο Αντρες Φρισκ, που θεωρούνταν μια από τις κορυφαίες σφυρίχτρες στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα από την αποδοχή ή όχι της πρότασής του από τη Σούπερ Λίγκα, απαλλάσσεται από την ευθύνη αυτών που θα συμβούν στο χώρο της διαιτησίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Γκαγκάτσης πρότεινε το εξής απλό: «Ερχεται ο Φρισκ και σε συνεργασία με την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα αναλαμβάνει να βάλει σε σειρά τους φωσφοριζέ από τη θέση του αρχιδιαιτητή. Προκειμένου ο Φρισκ να κάνει ανεπηρέαστος τη δουλειά του, κατά τη διάρκεια της θητείας του καταργούνται παρατηρητές, βαθμολογίες διαιτητών και παύουν οι διάφοροι πρώην διαιτητές να κάνουν κριτική από τις αθλητικές εκπομπές».
Το μπαλάκι είναι πλέον στην πλευρά της Λίγκας. Οι παράγοντες έχουν δυο επιλογές. ‘Η αρνούνται την πρόταση Γκαγκάτση και πλέον θα πρέπει να τα βρουν μόνοι τους με τους φωσφοριζέ ή την αποδέχονται και μένουν απλά παρατηρητές των εξελίξεων, χωρίς φωνή και γνώμη. Η πρώτη αντίδραση από τη Λίγκα είναι αρνητική, όμως οι εκπρόσωποι ΑΕΚ και Παναθηναϊκού δείχνουν να τη συζητούν. Αν προσθέσουμε τη μέχρι στιγμής ουδετερότητα του Ολυμπιακού, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Προσωπικά πιστεύω ότι το ενδεχόμενο να έρθει ο Φρισκ είναι πολύ μικρό, γιατί παρά τις κόντρες και τις αντιπαραθέσεις που έχουν μεταξύ τους οι «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν συνηθίζουν να έχουν τρίτους ανάμεσά τους. Θα απορρίψουν, λοιπόν, την πρόταση του Γκαγκάτση, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι δε θα έχουν το δικαίωμα να γκρινιάζουν και να κατηγορούν την ΕΠΟ ότι παίζει παιχνίδια συγκεκριμένων ομάδων και χειραγωγεί το πρωτάθλημα. Θα λειτουργήσουν με τη λογική του μικρότερου κακού και θα συνεχίσουν να κάνουν στο παρασκήνιο τις απαραίτητες λυκοφιλίες για να προωθήσουν και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους.