Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθήσει στις 21 Φλεβάρη του 2023 ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κρήτας, για τη σκανδαλώδη υπόθεση της εισαγωγής επικίνδυνου κινεζικού στελέχους της νόσου Aujeszky των χοίρων.
Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση απασχόλησε επί μακρόν το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, το οποίο σύσσωμο αποδοκίμασε τον καθηγητή Κρήτα και διά του τότε προέδρου του, καθηγητή Δημήτριου Φλετούρη, απευθύνθηκε πρώτα στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (τότε ήταν ο Βορίδης) και στη συνέχεια στις δικαστικές αρχές.
Η Κόντρα αποκάλυψε το σκάνδαλο σε όλες τις λεπτομέρειές του και μόλις ολοκλήρωσε την έρευνά της υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Eφετών Θεσσαλονίκης, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που ολοκλήρωσε την προδικασία.
Οι δικαστικές αρχές ασχολήθηκαν με την υπόθεση δυόμισι χρόνια και κατέληξαν στην παραπομπή του Σπ. Κρήτα με την κατηγορία της «παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Πρόκειται για το άρθρο 285 ΠΚ, το οποίο έχει ως εξής:
Αρθρο 285 – Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
-
-
- Οποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα (10) έτη.
- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος, μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ισόβια κάθειρξη.
- Όποιος στις περιπτώσεις της παρ. 1 από αμέλεια παραβιάζει τα μέτρα και από την παραβίαση μπορεί να προκύψει: α) κοινός κίνδυνος για ζώα, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, και β) κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.
-
Την πορεία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης μπορείτε να δείτε στο Πιστοποιητικό που ζητήσαμε και λάβαμε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Πιστοποιητικό Πορείας (Α20-24729)Ενόψει αυτής της εξέλιξης, προκύπτει ένα μείζον ζήτημα για τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, καθώς οφείλουν να εκκινήσουν άμεσα πειθαρχική διαδικασία κατά του καθηγητή Κρήτα, όπως προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των μελών ΔΕΠ.
Σημειώνουμε πως σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο μελών ΔΕΠ (άρθρο 182 Ν. 4957/2022), ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει υποχρέωση να ανακοινώνει στον υπουργό Παιδείας και στον πρύτανη του ΑΕΙ κάθε ποινική δίωξη που ασκείται κατά μέλους ΔΕΠ. Δεδομένου ότι η άσκηση δίωξης κατά Κρήτα, όπως προκύπτει από το Πιστοποιητικό που παραθέσαμε παραπάνω, έγινε στις 29 Νοέμβρη του 2022, είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη φτάσει στο γραφείο του πρύτανη του ΑΠΘ Νικόλαου Παπαϊωάννου (όπως και στο γραφείο της υπουργού Παιδείας) η ενημέρωση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την άσκηση της ποινικής δίωξης. Και φυσικά, θα έπρεπε να έχουν εκκινήσει ήδη την πειθαρχική διαδικασία κατά Σπ. Κρήτα.
Μετά από τη δική μας δημοσιοποίηση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κωλυσιεργίας. Ο πρύτανης του ΑΠΘ οφείλει άμεσα να εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία. Κι αν δεν το κάνει, οφείλει να τον διατάξει η υπουργός Παιδείας, όπως υποχρεούται εκ του νόμου.
ΥΓ. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, μπας και γλιτώσει ή αναβάλει την παραπομπή του σε δίκη, ο Σπ. Κρήτας υπέβαλε μήνυση για… συκοφαντική δυσφήμηση κατά του συντάκτη της Κόντρας, συντρόφου Γεράσιμου Λιόντου. Χωρίς ούτε ένα συνάδελφό του του Τμήματος Κτηνιατρικής ως μάρτυρα (!), με μοναδικούς μάρτυρες δύο συνεργάτες του εκτός πανεπιστημίου. Δείγμα της πλήρους απομόνωσής του από τους συναδέλφους του της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Αντίθετα, ο συντάκτης της Κόντρας πρότεινε ως μάρτυρες στην προκαταρκτική εξέταση τον πρώην και τον νυν πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) και τον συντάκτη της εφημερίδας μας, σύντροφο Πέτρο Γιώτη, ενώ κατέθεσε υπόμνημα δεκάδων σελίδων, συνοδευόμενο από έναν τεράστιο όγκο αποδεικτικού υλικού.
Ο εισαγγελέας που διέταξε την προκαταρκτική εξέταση έθεσε τη μήνυση στο αρχείο, με ένα σκεπτικό-καταπέλτη κατά του καθηγητή Κρήτα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας έκρινε πως ο Σπ. Κρήτας υπέβαλε εκπρόθεσμα τη μήνυση. Αυτή η κρίση του εισαγγελέα αποδεικνύει ότι ο Σπ. Κρήτας υπέβαλε τη μήνυση καθαρά για αντιπερισπασμό, όταν ξεκίνησε η σε βάρος του δικαστική διαδικασία στη Θεσσαλονίκη.
Ο εισαγγελέας, όμως, δεν έμεινε μόνο στο τυπικό μέρος, αλλά μπήκε και στην ουσία, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτα το ψευδές δεν δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Κόντρα και ο συντάκτης της, ούτε υπήρξε πρόθεση να θιγεί ως άτομο ο Σπ. Κρήτας, αλλά υπήρξε μόνο δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την ενημέρωση του κοινού.
Ο Σπ. Κρήτας υπέβαλε προσφυγή κατά της εισαγγελικής διάταξης στην Εισαγγελία Εφετών, που αναμένεται να έχει την ίδια τύχη.
Παραθέτουμε το σκεπτικό με το οποίο ο εισαγγελέας έθεσε τη μήνυση Κρήτα στο αρχείο, γιατί έχει κι αυτό τη σημασία του, ενόψει της δίκης με κατηγορούμενο τον Σπ. Κρήτα, που θα γίνει στις 21 του προσεχούς Φλεβάρη.
ARXEIO_KRHTAS_EDITED