Στις 28 Μάη του 2024 συζητήθηκαν στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ οι εφέσεις που είχαν υποβάλει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) κατά της απόφασης 1665 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή, στην οποία διαφώνησε και μειοψήφισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δικαιώθηκε προκλητικά η εταιρία LA FARM AE, από την οποία είχε αφαιρεθεί η άδεια πιστοποίησης για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).
Σηεμιώνουμε πως ενώ η ΕΔΟΦ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας) είχε δηλώσει παράσταση προς υπεράσπιση των εφέσεων, δεν έστειλε τους συνηγόρους της να παραστούν στη δίκη του ΣτΕ.
Η εταιρία LA FARM AE, συμφερόντων της οικογένειας Πλεξίδα, τον Ιούλη του 2021 πιάστηκε στη Σουηδία να πλασάρει λευκό τυρί ως Φέτα ΠΟΠ. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χατζηνικολάου, ενώ είχε ενημερωθεί γι’ αυτή την υπόθεση, απέκρυψε το γεγονός από το ΔΣ και δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια, με αποτέλεσμα η εταιρία να συνεχίζει να πλασάρει και στην Ελλάδα λευκό τυρί σαν φέτα ΠΟΠ.
Ιδιώτες (τα στοιχεία τους ήταν από την πρώτη στιγμή στη διάθεσή μας) πήραν τον Αύγουστο του 2021 συσκευασίες της ίδιας εταιρίας από το σούπερ μάρκετ Κρητικός και τα έστειλαν σε εργαστήριο για ανάλυση. Από την ανάλυση προέκυψε ότι ήταν λευκό τυρί που είχε παραχθεί με αγελαδινό γάλα. Προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια γιατί τους είχε κάνει εντύπωση ότι τα τυριά χαρακτηρίζονταν σαν Φέτα ΠΟΠ και πωλούνταν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Και γι’ αυτή την υπόθεση ο Χατζηνικολάου ήταν ενημερωμένος από τον Αύγουστο του 2021, αλλά στις 3 Σεπτέμβρη του 2021 επέβαλε στην εταιρία διοικητικό πρόστιμο επειδή δεν είχε στείλει στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τα ισοζύγια. Το ίδιο είχε κάνει και για τη γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, ενώ και αυτή πλασάριζε στη Γερμανία λευκό τυρί σαν Φέτα ΠΟΠ.
Οι ιδιοκτήτες της LA FARM AE είχαν το 2006 εταιρία με διαφορετική επωνυμία, μέσω της οποίας πλασάριζαν στην αγορά λευκό τυρί σαν Φέτα ΠΟΠ. Πιάστηκαν, έκλεισαν αυτή την εταιρία, ίδρυσαν νέα και συνέχισαν το… θεάρεστο έργο τους ανεχόχλητοι!
Τα παραπάνω είχαμε αποκαλύψει με σειρά άρθρων μας. Στο τέλος θα παραθέσουμε αποσπάσματα από δύο άρθρα που είχαμε δημοσιεύσει στις 9 Σεπτέμβρη του 2021 και στις 8 Φλεβάρη του 2023.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και νυν Β’ αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε την προσωρινή αφαίρεση της άδειας πιστοποίησης από τη LA FARM AE (αρχικά στις 9 Σεπτέμβρη και στη συνέχεια στις 11 Νοέμβρη του 2021) και στη συνέχεια προχώρησε στην οριστική αφαίρεση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ.
Στο φάκελο που είχε σχηματίσει γι’ αυτές τις αποφάσεις του ο Χατζηνικολάου δεν συμπεριέλαβε τα στοιχεία που του είχαν προσκομίσει οι ιδιώτες τον Αύγουστο του 2021, ούτε ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες της LA FARM AE ήταν υπότροποι και πως είχε «ασπρίσει» η Σουηδία από το λευκό τυρί που πλασάριζαν σαν Φέτα ΠΟΠ. Παρουσίασε μόνο το αποτέλεσμα του ελέγχου που είχε γίνει σε μια συσκευασία 400 γραμμαρίων και άλλες παραβάσεις, από τις οποίες δεν στοιχειοθετούνταν η απόφαση για οριστική αφαίρεση της άδειας πιστοποίησης τγια την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ. Επίσης, η νομική βάση για τη λήψη αυτής της απόφασης ήταν ανεπαρκής.
Η εταιρία πέτυχε αρχικά την έκδοση Προσωρινής Διαταγής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την οποία πάγωσε την απόφαση του Χατζηνικολάου, και στη συνέχεια, με την απόφαση 1665/2022 του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου, η απόφαση Χατζηνικολάου ακυρώθηκε.
Η απόφαση 1665 δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου του 2022 και η νομική υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έλαβε γνώση. Ο Χατζηνικολάου όφειλε να δώσει εντολή στη νομική υπηρεσία να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη του δικόγραφου για την υποβολή έφεσης και να το καταθέσει στο Θ’ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Η έφεση κατατίθεται στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση και αυτό προωθεί το φάκελο στο ΣτΕ. Από την πλευρά της η εταιρία δεν κοινοποίησε σκόπιμα την απόφαση 1665/2022, για να μην τρέξει η προθεσμία των 60 ημερών μέσα στην οποία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει έφεση.
Με δημοσιεύματά μας πιέζαμε τον Χατζηνικολάου και τη νομική του υπηρεσία να καταθέσουν την έφεση και εισπράτταμε την απάντηση ότι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους. Την κατέθεσαν στις 29 Μάρτη του 2023 και η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε για τις 26 Μάρτη του 2024 και στη συνέχεια υπήρξε αναβολή για τις 28 Μάη του 2024. Δεν γνωρίζουμε αν η αναβολή έγινε από τον εισηγητή της εκδικαζόμενης υπόθεσης ή ύστερα από αίτημα των αντιδίκων.
Δεν γνωρίζαμε, επίσης, αν η άδεια πιστοποίησης για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ, που είχε δοθεί στη LA FARM AE, έληγε στις 20 Μάρτη του 2024. Αυτό το πληροφορηθήκαμε προχθές (28 Μάη), όταν το ανέφερε στην προφορική του παρέμβαση ο εισηγητής κ. Ι. Παπαγιάννης.
Από τον ορισμό ήδη της πρώτης δικασίμου, στις 26 Μάρτη του 2024, έξι ημέρες μετά τη λήξη της άδειας πιστοποίησης στη LA FARM AE, ανέκυπτε ζήτημα λυσιτέλειας και παραδεκτού της έφεσης. Αυτό το είχε επισημάνει στη γραπτή του εισήγηση ο εισηγητής Ι. Παπαγιάννης και το επανέλαβε στην προφορική του παρέμβαση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ στη συνεδρίασή του θ’ αποφασίσει το μη παραδεκτό της έφεσης.
Εμείς μεν δεν γνωρίζαμε ότι ανέκυπτε ζήτημα λυσιτέλειας και παραδεκτού της έφεσης, όμως ο Χατζηνικολάου και η νομική υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ γνώριζαν ότι το ΣτΕ θα απορρίψει την έφεση. Ετσι, έχουμε διπλό φιάσκο της απόφασης του Χατζηνικολάου να αφαιρέσει την άδεια πιστοποίησης από τη LA FARM AE.
Πρώτο, η απόφαση για αφαίρεση της πιστοποίησης «έμπαζε», για τους λόγους που προαναφέραμε.
Δεύτερο, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κατέθεσε την έφεση στις 29 Μάρτη του 2023, ενώ γνώριζε ότι η άδεια της πιστοποίησης της εταιρίας λήγει στις 20 Μάρτη του 2024 και επομένως η έφεση θα απορριπτόταν ως αλυσιτελής και μη παραδεκτή.
Κατά την γνώμη μας, αυτοί οι χειρισμοί δεν έγιναν λόγω άγνοιας. Είναι ενταγμένοι στην πρακτική της Διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ελέγχουν και να αφήνουν ασύδοτους τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των γαλακτοκομικών και τυροκομικών επιχειρήσεων.
Ανανεώθηκε η άδεια πιστοποίησης της LA FARM AE για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ; Ανανεώθηκε… μετά πολλών επαίνων. Από το Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσεως των Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ, που είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προκύπτει ότι η άδεια πιστοποίησης της LA FARM AE ανανεώθηκε στις 21 Μάρτη του 2024 για τρία χρόνια (μέχρι 20.3.2027). Είναι στον αύξοντα αριθμό 20 του σχετικού exel, το οποίο παραθέτουμε.
tyria (3).xlsx - Μητρώο Επιχειρήσεων ΠΟΠ-ΠΓΕΣημειώνουμε πως ενώ ο εισηγητής του ΣτΕ, Ι. Παπαγιάννης, επισήμανε ότι η άδεια πιστοποίησης στη LA FARM AE είχε λήξει στις 20 Μάρτη του 2024, ο νομικός σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Φαίδων Δημόπουλος, στην προφορική του παρέμβαση δεν ανέφερε ότι η άδεια πιστοποίησης είχε ανανεωθεί μέχρι της 21 Μάρτη του 2027! Τα συμπεράσματα δικά σας.
Για να θυμηθούμε την ουσία αυτής της βρόμικης ιστορίας, παραθέτουμε αποσπάσματα από δύο παλαιότερα άρθρα μας.
«Μαϊμού» φέτα και στην Ελλάδα
9 Σεπτέμβρη 2021
Η είδηση δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: «μαϊμού» φέτα βρέθηκε και στα ράφια ελληνικών σούπερ μάρκετ. Ο έλεγχος και ο επανέλεγχος των δειγμάτων έδειξε 70% αγελαδινό γάλα, 30% γίδινο και ίχνη πρόβειου γάλακτος. (Τα ίχνη πρόβειου γάλακτος, προφανώς υπήρχαν στα σιλό-κάδους, στα οποία οι γαλακτοβιομηχανίες αναμειγνύουν κάθε είδους γάλα -ντόπιο και εισαγόμενο, νωπό και συμπυκνωμένο, αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο- και παρασκευάζουν τα διάφορα προϊόντα τους).
Το σημαντικότερο είναι ότι τα δείγματα δεν συνέλεξαν οι αρμόδιοι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά ιδιώτες. Δεν τους ήρθε φυσικά κάποια επιφοίτηση. Διαπίστωσαν ότι αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, από τις μεσαίες, πουλούσε «φέτα ΠΟΠ» σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή, πράγμα εντελώς αφύσικο με όρους αγοράς. Μόνο αν η φέτα ήταν «μαϊμού» (με αγελαδινό γάλα) θα μπορούσε να πουληθεί σε τόσο χαμηλή τιμή.
Πήραν δείγματα, τα έστειλαν σε εργαστήριο για ανάλυση, έγινε και ο δεύτερος έλεγχος και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που γράψαμε στην αρχή: καραμπινάτο λευκό τυρί (70% αγελαδινό – 30% γίδινο γάλα), που είχε βαφτιστεί «φέτα ΠΟΠ».
Αυτή τη φορά δεν πωλούνταν σε σουηδούς ή γερμανούς καταναλωτές, αλλά σε έλληνες καταναλωτές. Το είχε παραγάγει, όμως, η ίδια εταιρία (μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή των Τρικάλων) που είχε πιαστεί να εξάγει «μαϊμού» φέτα και στη Σουηδία και στη Γερμανία (όχι η «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ», άλλη, της ίδιας γειτονιάς)…
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πλήρως ενήμεροι για τη «μαϊμού» φέτα που πιάστηκε στα ράφια ελληνικής αλυσίδας, όπως ήταν ενήμεροι και για τη «μαϊμού» φέτα που βρέθηκε στη Σουηδία και στη Γερμανία.
Και τι έκαναν ο λαλίστατος (το μοναδικό του προσόν) υπουργός Λιβανός και ο «πολύς» διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Χατζηνικολάου; Εριξαν καπνό παραλλαγής ή, αν θέλετε, ακολούθησαν την τακτική που ακολουθούν ναρκέμποροι και διεφθαρμένοι ασφαλίτες: οι ναρκέμποροι «δίνουν» ένα μικρό φορτίο ναρκωτικών, οι ασφαλίτες το πιάνουν και στήνουν σόου προπαγάνδας και την ίδια στιγμή περνάει ανενόχλητο το βαπόρι με το μεγάλο φορτίο.
Στις 3 Σεπτέμβρη, ο Λιβανός έδωσε εντολή να εκδοθεί πανηγυρικό Δελτίο Τύπου με τίτλο: «Νέες παραπομπές επιχειρήσεων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας». Ολες οι παραπομπές αφορούσαν παραβάσεις στα ισοζύγια γάλακτος. Μιλάμε για πταίσματα σε σχέση με την παραγωγή «μαϊμού» φέτας.
Το σημαντικότερο είναι πως ανάμεσα στις εταιρίες που παραπέμφθηκαν για παραβάσεις στα ισοζύγια γάλακτος είναι και η εταιρία που εξήγαγε «μαϊμού» φέτα σε Γερμανία και Σουηδία και τώρα πιάστηκε να έχει βγάλει «μαϊμού» φέτα και στην ελληνική αγορά! …
Η εταιρία που πούλησε τη «μαϊμού» φέτα που βγήκε σε ελληνικά ράφια είναι, φυσικά, υπότροπη (το «φυσικά» μπαίνει γιατί δεν είναι η μόνη: κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια με τους «μαϊμουδιάρηδες» γαλακτοβιομήχανους). Κάποτε της έβαλαν ένα μεγάλο πρόστιμο, αλλά εν μιά νυκτί άλλαξε ένδυμα (άλλαξε όνομα και εταιρική μορφή, αλλά με τους ίδιους μετόχους και διαχειριστές) και συνέχισε ανενόχλητη το… θεάρεστο έργο της! To ίδιο έγινε με την «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ». Της έβαλαν ένα πρόστιμο (για… βιομηχανικό λάθος!) και δεν της πήραν την πιστοποίηση για παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Και, φυσικά, αυτή (και όχι μόνο) ξανά προς τη δόξα τραβά…».
Νοθεία στη φέτα: Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης που δικαίωσε τη LA FARM AE!
8 Φλεβάρη του 2023.:
«Στις 22 Ιούλη του 2021, σε άρθρο μας με τίτλο: Σε τροχιά συγκάλυψης του σκανδάλου ο υπουργός Σ. Λιβανός, σχολιάζοντας το έγγραφο της ΓΔΤ του ΥΠΑΑΤ, γράφαμε:
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ παρακαλείται να συνεργαστεί με το Γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας στο Βερολίνο, για να βρει ποια ή ποιες εταιρίες «καταστρατηγούν την νομοθεσία για τις ΠΟΠ/ΠΓΕ και ειδικότερα τις προδιαγραφές της ΠΟΠ ΦΕΤΑΣ». Το δικό μας δημοσίευμα, όμως, στο οποίο στηρίχτηκε το έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ της πρεσβείας στο Βερολίνο, περιλάμβανε την έκθεση ελέγχου του σουηδικού βιοχημικού εργαστηρίου, από την οποία φαινόταν καθαρά ότι το δείγμα έστειλε για έλεγχο η σουηδική εταιρία Di Luca & Di Luca AB (η οποία εισάγει και πουλάει και φέτα υπό τον διακριτικό τίτλο ΖΕΤΑ). Το δε δείγμα (που ελέγχθηκε και βρέθηκε με 100% αγελαδινό γάλα) έφερε τον διακριτικό τίτλο ΒΑΒΑ FARΜ, τον οποίο χρησιμοποιεί άλλη εισαγωγική εταιρία.
Επομένως, ξέρουν καλά σε ποιον ν’ απευθυνθούν. Υπάρχει η Di Luca & Di Luca AB, από την οποία μπορούν αμέσως να πληροφορηθούν ποιο ελληνικό εργοστάσιο παρήγαγε τη «μαϊμού» φέτα. Αντί να κάνουν αυτό, μιλούν γενικά και αόριστα για συνεργασία με το Γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας και… έρευνα».
Επίσης στις 29 Ιούλη του 2021 κα Catarina Edwardsson, υπεύθυνη της σουηδικής εταιρίας Di Luca & Di Luca AB, με την οποία επικοινώνησε συνεργάτης μας, μας απάντησε με e-mail ότι η εταιρία της έχει επικοινωνήσει με τον ΕLOG AgroCert και τους έχει παραδώσει όλες τις πληροφορίες που έχει. «Πραγματοποιούν έρευνα γι’ αυτή την υπόθεση», γράφει η κα Edwardsson και μας παραπέμπει στον αρμόδιο γενικό διευθυντή Στράτο Νικολάου, δίνοντάς μας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
Πράγματι, ο Ευστράτιος Νικολάου είναι προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όχι Γενικός Διευθυντής. Και συμμετέχει, όπως αποκαλύπτεται, στο πέπλο σιωπής που έχει ρίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάνω από το νέο σκάνδαλο εξαγωγής «μαϊμού» φέτας.
Δεν είναι εκπληκτικό; Μια ξένη εταιρία πιάνει τη «μαϊμού» φέτα στο εξωτερικό, η οποία έχει εξαχθεί κανονικότατα σαν… Φέτα ΠΟΠ από την Ελλάδα, με τις ευλογίες των ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτή η εταιρία ενημερώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν κάνουν καμιά ανακοίνωση, διευκολύνοντας έτσι τη γαλακτοβιομηχανία να κρύψει όσο μπορεί τα ίχνη της!
Αρα ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Χατζηνικολάου και ο πρώην Υπουργός Σ. Λιβανός γνώριζαν την ελληνική εταιρία που είχε ασπρίσει την Σουηδία και την Γερμανία με λευκό τυρί που το πλασάριζε ως φέτα ΠΟΠ.
Και τον Αύγουστο του 2021 μετά από έλεγχο που προκάλεσαν ιδιώτες σε συσκευασία τυριού της ίδιας εταιρίας που πλασάρονταν ως φέτα ΠΟΠ διαπιστώθηκε από τον εργαστηριακό έλεγχο ότι είναι λευκό τυρί που παράχθηκε με αγελαδινό γάλα.
Στις 10 Σεπτέμβρη του 2021 δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: Ιδού οι αποδείξεις για τη «μαϊμού» φέτα που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Παραθέτουμε απόσπασμα απ’ αυτό το άρθρο, στο οποίο, εκτός των άλλων, αποκαλύψαμε ότι η εταιρία είναι η LA FARM AE, συμφερόντων της οικογένειας Πλεξίδα:
Είχαμε προειδοποιήσει τον ΥΠΑΑΤ Λιβανό να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας που εξήγαγε «μαϊμού» φέτα στη Σουηδία και τη Γερμανία, αλλιώς θα το κάνουμε εμείς. Επειδή η ίδια εταιρία που εξήγαγε «μαϊμού» φέτα σε Σουηδία και Γερμανία, παρήγαγε και τη «μαϊμού» φέτα που βρέθηκε στα ράφια της ελληνικής αλυσίδας, αποκαλύπτουμε το όνομα. Είναι η εταιρία με διακριτικό τίτλο LA FARM (LITTLE ACRE MILK FARM AE), ιδιοκτησίας της οικογένειας Πλεξίδα, με έδρα τα Τρίκαλα.
Η «μαϊμού» φέτα παρασκευάστηκε για λογαριασμό της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» και πωλήθηκε στα καταστήματά της το τελευταίο διάστημα σε συσκευασίες των 200 γρ. και 400 γρ.
Τα δείγματα στάλθηκαν στο εργαστήριο για ανάλυση στις 24 Αυγούστου. Και το εργαστήριο, με βάση τα στοιχεία της μοριακής (PCR) ανάλυσης εκτιμά ότι περιέχουν περίπου 60-70% αγελαδινό γάλα, περίπου 25-35% γίδινο γάλα και περίπου 3-5% πρόβειο γάλα (στο τέλος παραθέτουμε τα πλήρη έγγραφα των εργαστηριακών αναλύσεων – έχουν ημερομηνία 27 Αυγούστου, δηλαδή τρεις μέρες μετά την παραλαβή των δειγμάτων).
Η συγκεκριμένη εταιρία είναι υπότροπος κατ’ επανάληψη. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην υπόθεση της «μαϊμού» φέτας που εξήγαγε πρόσφατα στο εξωτερικό, αλλά και στην παλιά ιστορία της ΒΙΟΓΑΛ (των ιδίων ιδιοκτητών), που της αφαιρέθηκε η πιστοποίηση για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Η «Πλεξίδας Αθανάσιος και Υιοί ΟΕ» απορροφήθηκε (συγχωνεύθηκε) από την Little Acre Milk Farm AE, και συνέχισε τη… δουλειά σαν να μην έτρεξε τίποτα! Ηταν το 2007, όταν ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε «μαϊμού» φέτα (από αγελαδινό γάλα) στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΓΑΛ στα Τρίκαλα και σε ψυγείο στο Βόλο. Η «μαϊμού» φέτα προοριζόταν για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΓΑΛΑΞΙΑΣ». Βρέθηκαν και άλλα νοθευμένα προϊόντα. Το γεγονός είχε λάβει ευρεία δημοσιότητα στον αστικό Τύπο της εποχής, αλλά για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ελεγχόμενο απ’ αυτήν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ… περασμένα-ξεχασμένα.
Σκεφθείτε το λίγο. Εχεις μια εταιρία που έχει πιαστεί στη Σουηδία και τη Γερμανία να έχει εξαγάγει «μαϊμού» φέτα (το γεγονός το αποκαλύψαμε εμείς και επιβεβαιώθηκε από τις εκεί ελληνικές πρεσβείες). Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ο ελεγχόμενος απ’ αυτήν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν κάνουν τίποτα. Και η εταιρία κυκλοφορεί «μαϊμού» φέτα και στην Ελλάδα! Και την πιάνουν ιδιώτες και όχι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί! Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή η αποθράσυνση οφείλεται στις «πλάτες» που κάνουν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στους «μαϊμουδιάρηδες» γαλακτοβιομήχανους;
Κι όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά κοροϊδεύουν τον κόσμο, εκδίδοντας ανακοίνωση ότι τάχα είναι ανένδοτοι σε θέματα νοθείας, γι’ αυτό και θα βάλουν πρόστιμα σε διάφορες εταιρίες για 13 παραβάσεις. Τι παραβάσεις; Στα ισοζύγια γάλακτος, που είναι πταίσματα μπροστά στην παραγωγή και διανομή «μαϊμού» φέτας! Οπως γράψαμε, ανάμεσα στις εταιρίες που παραπέμπονται για μη σωστά ισοζύγια είναι και η γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Πλεξίδα (Little Acre Milk Farm AE). Δηλαδή, έχεις όλα τα στοιχεία ότι η εν λόγω εταιρία έχει εξαγάγει «μαϊμού» φέτα σε ευρωπαϊκές χώρες, έχεις όλα τα δεδομένα ότι έβγαλε «μαϊμού» φέτα και στην Ελλάδα, ξέρεις πολύ καλά ότι αυτή η εταιρία είναι κατ’ επανάληψη υπότροπος (τουλάχιστον από το 2006) και εσύ την παραπέμπεις για παραβάσεις στα ισοζύγια!
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Π. Χατζηνικολάου, όπως προαναφέραμε, εξέδωσε στις 11 Νοέμβρη του 2021 απόφαση για οριστική αφαίρεση της πιστοποίησης της εταιρίας LA FΑRM AE που είχε παραβιάσει τα άρθρα 12 και 13 της ΚΥΑ με αριθμό 261611 (ΦΕΚ 406 Β, 22.3.2007). Ο Χατζηνικολάου όχι μόνο δεν δημοσίευσε τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και δεν την εισήγαγε για έγκριση στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην την γνωρίζουν και μέλη του ΔΣ στα οποία ο Χατζηνικολάου δεν είχε εμπιστοσύνη και φοβόταν διαρροή (τη φοβόταν όπως ο διάβολος το λιβάνι).
Μετά από τη δημοσίευσή της στις 26 Αυγούστου του 2022 μπορέσαμε να πάρουμε αντίγραφο της απόφασης 1665/2022 σε ανωνυμοποιημένη μορφή, μετά από αίτησή μας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Από τη μελέτη της διαπιστώσαμε ότι ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα καταλογίσαμε στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Π. Χατζηνικολάου.
Εκτιμούμε πως αν όλα αυτά τα στοιχεία είχαν συμπεριληφθεί στην απόφαση για την αφαίρεση της πιστοποίησης από τη LA FARM AE και ταυτόχρονα είχαν τηρηθεί για την έκδοσή της οι διατάξεις της ΚΥΑ του 2007, δεν υπήρχε περίπτωση το Θ’ Τμήμα του Ακυρωτικού Σχηματισμού του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει απόφαση σαν αυτή που εξέδωσε.
ΥΓ. Προχθές (6 Φλεβάρη) είχαμε μια επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τον ρωτήσαμε και γιατί μέχρι τώρα δεν κατέθεσαν την έφεση κατά της απόφασης 1665/2022. Από τις απαντήσεις του φάνηκε καθαρά ότι αιφνιδιάστηκε, γιατί δεν περίμενε τηλεφώνημα από εμάς και κυρίως ερωτήσεις για το ότι πέρασαν πάνω από τρεις μήνες από την απόφαση του ΔΣ στις 31 Οκτώβρη του 2022 και δεν έχει κατατεθεί η έφεση κατά της απόφασης 1665/2022.
Στην αρχή ο πρόεδρος απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από τα Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, πιστοποιώντας πως δεν θυμόταν καν τι είχε αποφασιστεί στο ΔΣ. Οταν τον ενημερώσαμε για την απόφαση του ΔΣ για την υποβολή έφεσης, μας είπε ότι η υπόθεση αυτή είναι δύσκολη και θα πρέπει να εξεταστεί αν μπορεί να μπουν νέα στοιχεία.
Με την απάντηση αυτή ο πρόεδρος, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται, ότι η απόφαση του Π. Χατζηνικολάου είναι ανεπαρκής και ότι είναι δύσκολο να μπορέσουν με την έφεση να ανατρέψουν την απόφαση 1665/2022. Θεωρούμε ως το πιο πιθανό να τρενάρουν την κατάθεση της έφεσης για μετά τις βουλευτικές εκλογές».
Γεράσιμος Λιόντος