Ο υπουργός Γεωργίας Σ. Χατζηγάκης, βαδίζοντας στα χνάρια του προκατόχου του Α. Κοντού, εξαγγέλλει συχνά-πυκνά εγγειοβελτιωτικά έργα ενταγμένα ή μη στο Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη (ΠΑΑ) 2007-2013, για την αύξηση υποτίθεται των αρδευόμενων εκτάσεων με σκοπό να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή. Κατ’ επανάληψη έχουμε αποδείξει με στοιχεία, ότι οι ισχυρισμοί όλων των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας, ότι κατασκευάζουν μεγάλα και πολλά εγγειοβελτιωτικά έργα προκειμένου να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, είναι ψεύτικοι.
Για παράδειγμα, ενώ με το Γ’ ΚΠΣ αρχικά είχαν εγκριθεί 243 εκατ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα (ποσό σχετικά μικρό), στη συνέχεια το ποσό μειώθηκε κι άλλο και μέχρι τον Μάη του 2007 είχαν απορροφηθεί μόνο 82 περίπου εκατ. ευρώ. Η πολιτική ηγεσία ισχυριζόταν ότι όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα του Γ’ ΚΠΣ οι αρδευόμενες εκτάσεις θα αυξηθούν κατά 521.000 στρέμματα. Ισχυρίζεται ακόμη, ότι όταν ολοκληρωθούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Δ’ ΚΠΣ, θα αυξηθούν κατά 532.000 στρέμματα. Πέρασαν ήδη 2 χρόνια και 7 μήνες της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και δεν άρχισε η κατασκευή ούτε ενός εγγειοβελτιωτικού έργου. Εμείς αποδώσαμε τόσο τον μικρό προϋπολογισμό των εγγειοβελτιωτικών έργων όσο και τη χαμηλή απορροφικότητα στην πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των Κομισάριων να μειώσουν την αγροτική παραγωγή.
Προσεγγίσαμε το θέμα των εγγειοβελτιωτικών έργων και από μια άλλη πτυχή. Καταφύγαμε στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) για να διαπιστώσουμε τι γίνεται διαχρονικά με τις αρδευόμενες εκτάσεις στην Ελλάδα, βάσει των οποίων ετοιμάστηκε ο πίνακας που δημοσιεύουμε.
Στην κατηγορία των συνολικά αρδευόμενων εκτάσεων συμπεριλαμβάνουμε τις αροτραίες καλλιέργειες, την κηπευτική γη, τα αμπέλια και τους κανονικούς δενδρώνες. Αυτές οι εκτάσεις ήταν το 2008 37.092.000 στρέμματα. Οι αρδευόμενες απ’ αυτές τις εκτάσεις καταγράφονται στον πίνακα. Στην κατηγορία των αρδευόμενων αροτραίων εκτάσεων συμπεριλαμβάνουμε τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με σιτηρά, με βρώσιμα όσπρια, με βιομηχανικά φυτά, με αρωματικά φυτά, με κτηνοτροφικά φυτά, με μποστανικά και πατάτες. Οι αροτραίες εκτάσεις το 2008 ήταν 20.111.000 στρέμματα. Πόσες αρδεύονται διαχρονικά αποτυπώνεται στον πίνακα.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν ότι, παρά τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Γ’ ΚΠΣ, παρατηρείται μια στασιμότητα και με την πάροδο του χρόνου μια μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και στις δύο κατηγορίες. Το 2000 είναι η χρονιά εφαρμογής του Γ’ ΚΠΣ (2000-2006). Το πρόγραμμα αυτό στην Ελλάδα άρχισε να «περπατάει» περίπου το 2002. Το 2000 οι αρδευόμενες εκτάσεις στις δύο κατηγορίες ήταν 14.693.000 στρέμματα και 9.592.000 στρέμματα. Το 2007, που είχε απορροφηθεί ένα ποσοστό από τα εγκριθέντα κονδύλια, θα περίμενε κανένας να έχουν αυξηθεί οι αρδευόμενες εκτάσεις και στις δύο κατηγορίες. Από τον πίνακα, όμως, διαπιστώνουμε ότι οι αρδευόμενες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 483 και 685 χιλιάδες στρέμματα, ενώ θα έπρεπε το 2008 να αυξη- θούν κατά 521.000 στρέμματα και έτσι οι αρδευόμενες εκτάσεις στις δύο κατηγορίες να ανέλθουν σε 15.214.000 στρέμματα και 10.113.000 στρέμματα αντίστοιχα.
Και από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, λοιπόν, επιβεβαιώνεται, ότι παρά τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Γ’ ΚΠΣ, οι αρδευόμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν αντί να αυξηθούν. Ετσι, καταρρέει η κυβερνητική προπαγάνδα ότι αυξάνουν τα κονδύλια για τα εγγειοβελτιωτικά έργα προκειμένου να αυξη- θούν οι αρδευόμενες εκτάσεις που καλλιεργούνται στο πλαίσιο της αγροτικής παραγωγής. Μειώνονται οι αρδευόμενες εκτάσεις, γιατί από το 2000, με το Γ’ ΚΠΣ, προωθήθηκε η στρατηγική της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, που ολοκληρώνεται με τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο.