Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν να καταργήσει την αγρανάπαυση για την καλλιέργεια του φθινοπώρου του 2007 και της άνοιξης του 2008, γιατί δήθεν λόγω της ξηρασίας αυξήθηκαν σημαντικά οι διεθνείς τιμές των σιτηρών. Εκτιμούν δε, ότι και η σοδειά από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες του 2007 θα είναι κάτω απ’ αυτή του 2006. Τόσο το Συμβούλιο όσο και η Κομισιόν σκόπιμα αποσιωπούν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους μειώθηκε η παραγωγή σταριού το 2006.
Στο θέμα έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη, καταδεικνύοντας τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το 2006 μειώθηκε η παραγωγή σταριού στην ΕΕ, καθώς και ποιοι ωφελήθηκαν απ’ αυτή.
Από τη μερική αποδέσμευση της κοινοτικής ενίσχυσης, που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις αρχές της δεκαετίας του 90, φτάσαμε στην πλήρη αποδέσμευση της κοινοτικής ενίσχυσης από την παραγωγή με τη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα, με αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών) στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις και οι δασμοί για εισαγόμενα από τρίτες χώρες αγροτικά προϊόντα. Με την πλήρη αποδέσμευση οι Κομισάριοι επεδίωκαν τη μείωση τόσο της καλλιεργούμενης έκτασης όσο και της παραγωγής. Το πέτυχαν το 2006 (πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ), γιατί για πάρα πολλούς αγρότες, ιδιαίτερα φτωχούς, το επιπλέον χρηματικό κίνητρο της ποιοτικής παραγωγής σκληρού σταριού, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές, καθιστούσε ασύμφορη την καλλιέργεια σκληρού σταριού στην Ελλάδα και σ’ όλη την ΕΕ.
Ας θυμηθούμε πόσα στρέμματα καλλιεργήθηκαν με μαλακό στάρι, σκληρό στάρι, καλαμπόκι και καπνό και τι ποσότητες παρήχθησαν το 2006. Η καλλιεργηθείσα έκταση μειώθηκε κατά 150.000 στρέμματα για το μαλακό στάρι, 2.200.000 για το σκληρό στάρι, 510.000 για το καλαμπόκι και 288.000 στρέμματα για τον καπνό. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 20.000 τόνους στο μαλακό στάρι, κατά 362.000 τόνους στο σκληρό, κατά 459.000 τόνους στο καλαμπόκι και κατά 87.000 τόνους στον καπνό (ο καπνός δεν ανήκει στα δημητριακά, αλλά ασχολούμαστε και μ’ αυτόν γιατί η εξέλιξη σ’ αυτή την καλλιέργεια δείχνει πόσο καταστροφική είναι η νέα ΚΑΠ). Στοιχεία για τα φθινοπωρινά του 2006 και τα ανοιξιάτικα του 2007 σιτηρά δεν έχουμε. Ούτε για τον καπνό. Είναι, όμως, σίγουρο ότι οι ποσότητες θα είναι ακόμα πιο μειωμένες.
Οι Κομισάριοι, λοιπόν, με τη νέα ΚΑΠ και την πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, πέτυχαν το στόχο τους, προς όφελος των εισαγωγέων και των βιομηχάνων που τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη. Κατάφεραν να μειώσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, σε βάρος των αγροτών.
Ως συνέπεια της ξηρασίας και άλλων παραγόντων αυξήθηκαν οι διεθνείς τιμές των δημητριακών και ιδιαίτερα των σιτηρών, τόσο το φθινόπωρο του 2006 όσο και το φθινόπωρο του 2007. Αυτό θορύβησε τους Κομισάριους, γιατί συνεπεία αυτών των εξελίξεων οι εισαγωγείς και βιομήχανοι σιτηρών δεν εξασφάλισαν χαμηλές τιμές. Ετσι, έσπευσαν να πάρουν το εφάπαξ μέτρο της κατάργησης της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης για τα φθινοπωρινά του 2007 και τα ανοιξιάτικα του 2008 σιτηρά, με σκοπό να αυξήσουν τα αποθέματα και να αγοράσουν οι βιομήχανοι σε χαμηλότερες τιμές. Φυσικά, όχι για να μειώσουν τις τιμές πώλησης του ψωμιού και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούν τα σιτηρά ως πρώτη ύλη, αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πότε, άλλωστε, οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ αποφάσισαν να μειώσουν τις τιμές βιομηχανικών προϊόντων, όταν έπεφταν οι διεθνείς τιμές των αγροτικών πρώτων υλών; Παρεμβαίνουν μόνο όταν παραβιάζεται η οικονομική νομοτέλεια που τα θέλει φτηνά ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Πρόσθετη απόδειξη το ότι δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία και για τον καπνό, αφού το μεγάλο κεφάλαιο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αύξησης των διεθνών τιμών των διάφορων ποικιλιών καπνού.
Δεν είναι λοιπόν η ξηρασία που θα οδηγήσει στην άνοδο των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που χρησιμοποιούν τα δημητριακά και ιδιαίτερα τα σιτηρά ως πρώτη ύλη, αλλά η νομοτέλεια του καπιταλιστικού συστήματος να αποκομίζει το κεφάλαιο το ανώτατο κέρδος.