Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Ο κοροναϊός εξακολουθεί να διαδίδεται σε μινκ και ανθρώπους, σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας

0

Στις 5 Φλεβάρη, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα (ΜέΡΑ-25), διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι δεν τρέχει τίποτα με τις εκτροφές μινκ στη Δυτική Μακεδονία και κατήγγειλε ότι διασπείρονται αβάσιμες και ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν «συνθήκες σύγχυσης, φόβου, ακόμα και πανικού στην κοινή γνώμη».

Στις 8 Φλεβάρη, μια ακόμα εκτροφή μινκ βρισκόταν προσβεβλημένη από τον SARS-COV-2 (άνθρωποι και ζώα)! Είδατε καμιά ανακοίνωση της κυβέρνησης ή του ΕΟΔΥ για το γεγονός; Ακούσατε ή διαβάσατε τίποτα σχετικό στα ελληνικά ΜΜΕ; Οχι, βέβαια. Την είδηση βρήκαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΙΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων), τον οποίο έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ΟΙΕ, στο χωριό Τρικόκια, του δήμου Δεσκάτης, στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, οι κτηνιατρικές αρχές ενημερώθηκαν από τις υγειονομικές αρχές ότι βρέθηκαν θετικοί δύο άνθρωποι που συνδέονται απευθείας με την εκτροφή μινκ. Πάρθηκαν ρινοφαρυγγικά δείγματα από 20 ζώα και βρέθηκαν θετικά τα 17! Τα μινκ ήταν ασυμπτωματικά (αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα -για να μην πούμε βεβαιότητα- αυτός ο ισχυρισμός να έχει γραφεί για να καλύψει τις ευθύνες για την κοροϊδία της «επιτήρησης» που εφαρμόζεται στις εκτροφές μινκ).

Ιδού η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΙΕ:

OIE_deskath

Το μόνο βέβαιο είναι πως η μετάδοση του κοροναϊού στον πληθυσμό των ζώων αναπαραγωγής που παραμένουν στις εκτροφές μινκ και των ανθρώπων που εργάζονται στις εκτροφές (ιδιοκτητών και εργατών) συνεχίζεται, σε πείσμα των διαβεβαιώσεων της κάθε Αραμπατζή.

Μήπως όμως δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όπως μας διαβεβαιώνουν η κυβέρνηση, κάποιοι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες και τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας; Η δανική εμπειρία εξακολουθεί να τροφοδοτεί με υλικό την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς η κυβέρνηση της Δανίας ήταν η πρώτη που διέταξε την εξόντωση ολόκληρου του πληθυσμού των εκτρεφόμενων μινκ (ο μεγαλύτερος του κόσμου). Κάποιοι βρομιάρηδες παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενοι ότι η εξάλειψη των μινκ στη Δανία ήταν λάθος. Ομως, οι δανοί επιστήμονες αποδεικνύουν ότι αυτή ήταν η μοναδική ενδεδειγμένη κίνηση, χωρίς την οποία ο μεταλλαγμένος ιός που περνά από τα μινκ στον άνθρωπο θα είχε κυριαρχήσει.

Να γίνει υπόδειγμα η δανική εμπειρία

Στις 4 Φλεβάρη δημοσιεύτηκε αναλυτικό άρθρο με επιδημιολογικά δεδομένα για τη μετάδοση του SARS-COV-2 από τα μινκ στον άνθρωπο στο Eurosurveillance, ευρωπαϊκή περιοδική έκδοση σχετικά με την παρακολούθηση, την επιδημιολογία, την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών[1]. Οι συγγραφείς του είναι μέλη του δανέζικου ερευνητικού ινστιτούτου πρόληψης και καταπολέμησης λοιμωδών νοσημάτων Satens Serum Institut και του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Σας παρακαλούμε να διαβάσετε με προσοχή αυτά που ακολουθούν.

Από τον Ιούνη μέχρι τον Νοέμβρη του 2020, σε διαδοχικά κύματα, μεταλλαγμένα στελέχη του ιού άρχισαν να περνούν από τα μινκ στους ανθρώπους, αρχικά σε όσους σχετίζονταν με την παραγωγή στις φάρμες των μινκ και αργότερα μέσα στη κοινότητα. Ο SARS-COV-2 εντοπίστηκε στα μινκ σε 290 από τις 1.147 φάρμες σε όλη τη Δανία, σε ποσοστό δηλαδή 25% των παραγωγικών μονάδων. Το ποσοστό αυτό ήταν 48% (190 στις 394 φάρμες) στη Βόρεια Δανία, όπου εικάζεται ότι ξέσπασε η επιδημία μετάδοσης του ιού από μινκ σε άνθρωπο.

Το ξέσπασμα της επιδημίας τον Ιούνη στο Βορρά της Δανίας οδήγησε τις δανέζικες αρχές στην καταγραφή και παρακολούθηση όλων όσων σχετίζονταν με την παραγωγή των μινκ. Συνολικά επιβεβαιώθηκαν, με τεχνική PCR, 643 κρούσματα του SARS-COV-2 σε 3.319 άτομα που σχετίζονταν με τις φάρμες των μινκ. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-COV-2 με την ονομασία Υ453F που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο, με την αλλαγή στην πρωτεϊνική ακίδα, στην οποία προσανατολίζονται και τα εμβόλια, εντοπίστηκε τον Ιούνη. Η εκτίμηση των συγγραφέων είναι ότι ο συνολικός αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων στους ανθρώπους με το στέλεχος των μινκ ήταν 4.000.

Ειδικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος, οι επιστήμονες τονίζουν:

«Παραλλαγή του εξελικτικού κλάδου 5

Ταυτοποιήσαμε 35 αμινοξικές αντικαταστάσεις (εξαιρουμένης της αλλαγής D614G) και τέσσερις απαλείψεις στην πρωτεΐνη της ακίδας του SARS-CoV-2 στα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που κυκλοφορούσαν στα μινκ και τους ανθρώπους της Βόρειας Γιουτλάνδης μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του 2020. Ενα παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που σχετίζεται με τα μινκ και εμφανίζει ένα συνδυασμό αλλαγών στην πρωτεΐνη της ακίδας (απάλειψη H69 και V70, Y453F, D614G, I692V, M1229I), που δεν παρατηρήθηκε προηγουμένως, ονομάστηκε ομάδα 5 (cluster 5) και βρέθηκε σε 12 περιστατικά ανθρώπων και σε μινκ από πέντε εκτροφές στη Βόρεια Γιουτλάνδη, από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο του 2020. Τα προκαταρκτικά ευρήματα έδειξαν ότι ενδέχεται να υπάρχει μικρότερη ικανότητα των αντισωμάτων από ασθενείς που αναρρώνουν να εξουδετερώσουν αυτήν την παραλλαγή. Την 1η Φεβρουαρίου 2021, εκτιμούμε ότι η παραλλαγή του εξελικτικού κλάδου 5 δεν κυκλοφορεί πλέον μεταξύ των ανθρώπων στη Δανία».

Οι συγγραφείς καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα (σ.σ.: οι επισημάνσεις δικές μας):

«Μετά τον εντοπισμό του SARS-COV-2 σε 3 φάρμες μινκ και τη θανάτωση των ζώων στις συγκεκριμένες φάρμες, υιοθετήθηκε μια πολιτική βασισμένη στην παρακολούθηση της διεπαφής ανθρώπου-ζώου, στην ενίσχυση της βιοασφάλειας και στη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού. Αυτή η πολιτική αποδείχθηκε ανεπαρκής για να σταματήσει την εκτεταμένη διάδοση των λοιμώξεων ανάμεσα στις φάρμες των μινκ και την παραπέρα διάδοση των στελεχών-μινκ στις κοινότητες. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό φαίνεται να είναι η καθυστερημένη ανίχνευση του ιού στις φάρμες, έτσι τη στιγμή του εντοπισμού η λοίμωξη ήταν ήδη διαδεδομένη».

Και τονίζουν ιδιαίτερα:

«Την 1η Οκτωβρίου, όταν αποφασίστηκε να θανατωθούν τα μινκ σε φάρμες με θετικά στον ιό μινκ και σε γειτονικές φάρμες που βρίσκονταν σε απόσταση 7.8 χιλιομέτρων, οι φάρμες με θετικά στον ιό μινκ ήταν 41, κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Δανίας. Ενα μήνα αργότερα, ήταν 207. Συνολικά, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεχής εξάπλωση του ιού και αυξανόμενος αριθμός από φάρμες με θετικά μινκ σε πολλούς δήμους, σχεδόν σε όλη τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης. Στις 4 Νοεμβρίου του 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε να θανατώσει όλα τα εκτρεφόμενα μινκ στη Δανία. Παρά την εντατική δραστηριότητα, είτε καταστροφής είτε εκδοράς, ο αριθμός από φάρμες με θετικά μινκ έφτασε στις 290 προτού θανατωθούν σχεδόν όλα τα μινκ στις 27 Νοεμβρίου. Αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά τα διδάγματα που αντλήθηκαν, ότι δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης από ανθρώπους σε ζώα, από φάρμα σε φάρμα ή από ζώα σε ανθρώπους, και έτσι τα μινκ συνέβαλαν σημαντικά στη συνεχιζόμενη μετάδοση του SARS-COV-2 στο δυτικό μέρος της Δανίας».

Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, η Δανία είχε έναν πληθυσμό 17 εκατομμυρίων μινκ, που αντιστοιχούσε στο 40% της διεθνούς παραγωγής γούνας από μινκ. Ο πληθυσμός των μολυσμένων μινκ έφτασε περίπου τα 3-4 εκατομμύρια ζώα. Ο ανθρώπινος πληθυσμός που μολύνθηκε από τον SARS-COV-2 εκτιμάται ότι είχε φτάσει ως τότε σε 300.000 άτομα.

Οι συγγραφείς τονίζουν:

«Ενας τεράστιος και ευάλωτος πληθυσμός ζώων χρησιμεύει ως απειλή για μόλυνση και μετάδοση, και για ιογενή προσαρμογή και πιθανή ανοσοποιητική απόδραση που μπορεί να διαρρεύσει πίσω στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η δανέζικη εμπειρία είναι μοναδική λόγω του μεγέθους της παραγωγής μικνκ της Δανίας.Ωστόσο, άλλες χώρες με εκτρεφόμενα μινκ μπορεί να βιώσουν παρόμοιους κινδυνους».

[1] Preliminary report of an outbreak of SARS-CoV-2 in mink and mink farmers associated with community spread, Denmark, June to November 2020.

Κοινοποίηση: