Aυτές τις μέρες, οι διαπραγματευτές της Κομισιόν υπέγραψαν συμφωνία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που συνδέονται με τη συμφωνία MERCOSUR: Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη. O Αραχωβίτης που από την ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να βλογάει τα γένια του, μιλώντας ακατάπαυστα για επιτυχείς διαπραγματεύσεις, έσπευσε απ΄ αφορμή την υπογραφή αυτής της συμφωνίας να εκδώσει πανηγυρικό δελτίο Τύπου, στο οποίο μιλάει για επιτυχή διαπραγμάτευση της χώρας, που οδήγησε σε σημαντική προστασία των αγροτικών προϊόντων της. Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην προστασία της φέτας ΠΟΠ που εξάγεται σ’ αυτές τις χώρες.
Πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε ότι στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρίτες χώρες για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών δε συμμετέχουν εκπρόσωποι κρατών-μελών. Οχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των ιμπεριαλιστικών χωρών.
Η εν λόγω συμφωνία προκάλεσε μεγάλη σύγκρουση στο γαλλογερμανικό άξονα. Η Γαλλία συμμάχησε με το Βέλγιο, που είναι ιμπεριαλιστική χώρα με μεγάλη κτηνοτροφία, όπως και η Γαλλία, και στράφηκε ενάντια στη συμφωνία, γιατί πλήττεται η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η βοοτροφία της ΕΕ. Οταν δύο ιμπεριαλιστικές χώρες διαφωνούν με τη συγκεκριμένη συμφωνία, επειδή πλήττεται η κτηνοτροφία, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στην ήδη προβληματική βοοτροφία στην Ελλάδα, που επιπλέον εξαρτάται από τις εισαγωγές από τις μεγάλες κτηνοτροφικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία).
Η κτηνοτροφία στην ΕΕ θα πληγεί απ’ αυτή τη συμφωνία, γιατί καταργούνται όλοι οι δασμοί στη βοοτροφία και την πτηνοτροφία. Σε προϊόντα-εμπορεύματα που εισάγονται από τις χώρες της MERCOSUR δε θα μπαίνουν δασμοί, αλλά μόνο ποσοστώσεις. Eπομένως, η ζημιά θα είναι μεγάλη για τους κτηνοτρόφους της Γαλλίας και του Βελγίου, γι’ αυτό και αυτοί άρχισαν να αντιδρούν.
Αυτό είναι σίγουρο ότι δεν το πήρε καν χαμπάρι ο Αραχωβίτης, γιατί πέραν της προσωπικής του ανεπάρκειας (κι ας έχει τελειώσει τη Γεωπονική Σχολή Αθήνας), περιστοιχίζεται και από ανεπαρκείς συμβούλους. Εκτός όμως, από το γενικό πανηγυρισμό για τις… επιτυχίες σε μια συμφωνία για την οποία διαμαρτύρονται κτηνοτρόφοι και κυβερνήσεις ιμπεριαλιστικών χωρών με πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία, ο Αραχωβίτης δε δίστασε να γράψει κι ένα χοντροκομμένο ψέμα, ισχυριζόμενος ότι με αυτή τη συμφωνία κατοχυρώθηκε η ελληνική φέτα ΠΟΠ.
Είναι ίδιον των συριζαίων να ψευδολογούν αδίστακτα και ξεδιάντροπα, αλλά σε κάποια πράγματα θα έπρεπε να κρατούν μια πισινή, αναλογιζόμενοι ότι μπορεί να τους πιάσουμε στα πράσα.
Πώς μπορεί να κατοχυρώνεται η ελληνική φέτα ΠΟΠ μετά την πάροδο ενός μεταβατικού καθεστώτος επτά ετών, όταν σ’ αυτές τις χώρες δεν εξάγεται ούτε φετούλα φέτας;
Ο Πίνακας που δημοσιεύουμε περιλαμβάνει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές φέτας (τα ζητήσαμε με αίτησή μας, επειδή υποψιαστήκαμε ότι ο αδίστακτος Αραχωβίτης λέει πάλι ψέματα). Βλέπουμε, λοιπόν, ότι για το 2017, το 2018 και το πρώτο τετράμηνο του 2019 δεν εξήχθη ούτε γραμμάριο φέτας σε Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη, ενώ στην Ουρουγουάη είχαν εξαχθεί 792 κιλά (μιλάμε για τεράστια ποσότητα!) το 2018.
Για να γίνει πιστευτός στους αγρότες και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, τους οποίους και ο ίδιος έπληξε συνεχίζοντας την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, ο Αραχωβίτης δε δίστασε να πλαστογραφήσει το δελτίο Τύπου της Κομισιόν που αναφερόταν στη Συμφωνία της ΕΕ με τα τέσσερα κράτη της MERCOSUR.
Οι Κομισάριοι, στα δελτία Τύπου που εκδίδουν απ’ αφορμή συμφωνίες που υπογράφει η ΕΕ με τρίτες χώρες, αναφέρονται σε προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) που όντως εξάγονται σ’ αυτές τις τρίτες χώρες. Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι στις χώρες της MERCOSUR δεν εξάγεται φέτα (εκτός από 792 κιλά που εξήχθησαν το 2018 στην Ουρουγουάη), δε θα ήταν νορμάλ να γράψει η Κομισιόν στο δελτίο Τύπου ότι με τη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες MERCOSUR κατοχυρώθηκε η φέτα ΠΟΠ. Αντίθετα, η Κομισιόν έχει κάθε λόγο να αναφερθεί σε άλλα προϊόντα.
Γράφει λοιπόν το δελτίο Τύπου της Κομισιόν: «Οι χώρες της Mercosur θα θεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι το Tiroler Spek (Aυστρία), το Fromage de Herne (Βέλγιο), η Munchener Bier (Γερμανία), το Comte (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wodka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Τokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία)».
Στο δελτίο Τύπου του Αραχωβίτη, όμως, που δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα» για να εκλεγεί βουλευτής, δελτίο που κατ’ εντολή του εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, υπάρχει μια αισχρή παραχάραξη. Γράφει: «Οι χώρες της MERCOSUR θα θεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι η Φέτα (Ελλάδα), το Tiroler Spek (Αυστρία)…».
Στα προϊόντα που αναφέρει η Κομισιόν, ο Αραχωβίτης έδωσε εντολή να προσθέσουν και τη φέτα, σαν κοινοί πλαστογράφοι, προκειμένου να εξαπατήσει τους κτηνοτρόφους, παρουσιάζοντάς τους… μεγάλες διεθνείς επιτυχίες. Προστάτευσε τη φέτα, η οποία δεν εξάγεται στις χώρες της MERCOSUR!
Οι αγρότες όμως δεν παραμυθιάζονται. Γνωρίζουν καλά ότι η ελληνική φέτα ΠΟΠ δεν προστατεύθηκε σε χώρες της Αφρικής, στον Καναδά, στο Βιετνάμ, στη Σιγκαπούρη και στην Ιαπωνία, χώρες με τις οποίες η ΕΕ υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες. Μ’ αυτές τις συμφωνίες δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς αυτών των χωρών να συνεχίσουν να παράγουν λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα και να το βαφτίζουν φέτα! Το ίδιο συνέβηκε και με τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR. Ομως ο Αραχωβίτης το απέκρυψε, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία δε μεταφράστηκε ακόμα στα ελληνικά.
Στον Πίνακα που φτιάξαμε με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλάβαμε και τις εξαγωγές φέτας στον Καναδά, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, χώρες με τις οποίες –όπως είπαμε- η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει εμπορικές συμφωνίες, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα και να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά ότι η ελληνική φέτα ΠΟΠ ξεπουλήθηκε με τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κομισιόν με αυτές τις χώρες και τις επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα οι χώρες του γαλλογερμανικού άξονα να διεισδύσουν στις αγορές αυτών των χωρών. Στην ιστοσελίδα μας θα αναρτήσουμε τους Πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ για την εξαγωγή φέτας ΠΟΠ σε όλες τις χώρες του κόσμου, για το 2017, το 2018 και το πρώτο τετράμηνο του 2019.