Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στις εξαγωγές και στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων (διαφορά εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων). Το κάνουμε γιατί η κυβέρνηση, διά του προηγούμενου υπουργού Γεωργίας Ε. Μπασιάκου, συνήθιζε να παρουσιάζει ως πετυχημένη την αγροτική της πολιτική επικαλούμενη μονομερώς τις αυξήσεις των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων που είχαν παρατηρηθεί το 2006 (τη συγκεκριμένη χρονιά είχαμε πολλές τέτοιες τοποθετήσεις). Το 2007, όμως, το υπουργείο Γεωργίας δεν έβγαλε ούτε ένα δελτίο για την πορεία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, γιατί τα στοιχεία ήταν και εξακολουθούν να είναι δυσμενή για την κυβερνητική πολιτική (και το πολιτικό πρεστίζ του Ε. Μπασιάκου).
Πριν λίγο καιρό, η ΕΣΥΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων για το επτάμηνο Γενάρης-Ιούλης 2007. Με βάση αυτά τα στοιχεία η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Γεωργίας έφτιαξε τον Πίνακα που παραθέτουμε.
Το επτάμηνο Γενάρης-Ιούλης 2007 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 210,03 εκατ. ευρώ (ποσοστό 9%) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 267 εκατ. ευρώ (ποσοστό 8%). Το εμπορικό έλλειμμα αγροτικών προϊόντων στο επτάμηνο ήταν το 2006 1.188 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 ανήλθε σε 1.664 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 40%). Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, σε ποια επίπεδα θα κινηθεί το εμπορικό έλλειμμα αγροτικών προϊόντων σε δωδεκάμηνη βάση.
Ας δούμε το εμπορικό ισοζύγιο μερικών αγροτικών προϊόντων, στα οποία (και όχι μόνο, βέβαια) αποτυπώθηκε η επίπτωση της νέας ΚΑΠ.
Δημητριακά: Οι εξαγωγές το 2007 σε σχέση με το 2006 μειώθηκαν κατά 14%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 32% και το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 76%.
Ζάχαρη και μέλι: Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 69%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 46% και το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 353%.
Ζωοτροφές: Οι εξαγωγές κινήθηκαν στα ίδια με το 2006 επίπεδα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 22% και το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 25%.
Φυσικές υφαντικές ίνες (συμπεριλαμβάνεται το βαμβάκι): Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 49% (από 246 σε 124 εκατ. ευρώ), οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 37% (από 7.34 σε 10 εκατ. ευρώ) και το εμπορικό ισοζύγιο, που εξακολουθεί να είναι θετικό, μειώθηκε κατά 52%.
Το εμπορικό έλλειμμα του 2006 σε δωδεκάμηνη βάση ανήλθε σε 2,18 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το 2007 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 40%, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το 2007 θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Εάν δε συνυπολογίσουμε, ότι το εμπορικό έλλειμμα το 2005 είχε ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ, μπορούμε να προσμετρήσουμε στις… επιτυχίες της κυβέρνησης της ΝΔ την αύξηση με γρήγορους ρυθμούς του εμπορικού ελλείμματος των αγροτικών προϊόντων. Η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου φτιάχνει τους πίνακες με τις εξαγωγές, τις εισαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, αλλά η πολιτική ηγεσία (πρώην και νυν) τους κρατάει στα συρτάρια της, γιατί δεν της επιτρέπουν να κάνει πολιτικό παιχνίδι, παρουσιάζοντάς τους ως απόδειξη της πετυχημένης πολιτικής της.
Το εμπορικό έλλειμμα αγροτικών προϊόντων, λοιπόν, θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας αύξηση 1 δισ. ευρώ τη διετία 2006-2007. Δύο χρόνια λειτουργίας της νέας ΚΑΠ ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν αυτή την εξέλιξη. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι θα συμβεί όταν περάσουν άλλα δύο χρόνια λειτουργίας της νέας ΚΑΠ και φτάσουμε στο 2010, όταν η ΚΑΠ θα αναθεωρηθεί και πάλι, επί το δυσμενέστερο για τους φτωχούς αγρότες.
Η «επιτυχημένη πολιτική» στον τομέα του εμπορικού ισοζυγίου δεν αφορά μόνο τα αγροτικά προϊόντα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Αφορά την κυβέρνηση συνολικά και τις εξελίξεις στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12% και το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 15%.