Προτού ακόμη συγκροτηθεί και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συγκρότησης της ΕΔΟΦ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας), αποκαλύπταμε ότι αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, επειδή είχαμε την πεποίθηση ότι η κυριαρχία του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Παραγωγής Γαλακτοκομικών Προϊόντων) επί των των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων και των μικρών καπιταλιστικών τυροκομικών επιχειρήσεων θα αποτυπώνεται και στο καταστατικό της ΕΔΟΦ, ζητούσαμε εδώ και ένα χρόνο από αρκετούς εκπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην ΕΔΟΦ να μας δώσουν αντίγραφο του καταστατικού της.
Παρά τις υποσχέσεις τους ότι θα μας δώσουν αντίγραφο, δεν το έκαναν. Προφανώς αντιλήφθηκαν ότι δεν το θέλαμε για μουσειακούς λόγους, αλλά για να αποκαλύψουμε τις πραγματικές σχέσεις στο εσωτερικό της ΕΔΟΦ, την κυριαρχική θέση του ΣΕΒΓΑΠ, που καθορίζει και το ρόλο της ΕΔΟΦ: να συγκαλύπτει το ρόλο των γαλακτοκομικών και τυροκομικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν ελληνοποίηση γάλακτος και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνοποίηση γάλακτος, μέσω εισαγωγών από χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες νωπού, παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος όλων των τύπων. Ελληνοποιούν ακόμη και τυροκομικά προϊόντα, σε μεγάλη κλίμακα. Ενώ τα παράγουν σε χώρες της ΕΕ, στις συσκευασίες τους τα παρουσιάζουν σαν να παρήχθησαν στη χώρα μας.
Και βέβαια βαφτίζουν «Φέτα ΠΟΠ» το λευκό τυρί που παράγουν στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας μαζικά αγελαδινό γάλα (και εισαγόμενο, νωπό και συμπυκνωμένο). Πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις των εταιριών ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ και ΛΑΦΑΡΜ ΑΕ των οικογενειών Γιαννίτση και Πλεξίδα, αντίστοιχα.
Επίσης, πολλές γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν σαν «Φέτα ΠΟΠ» το τυρί που παράγουν χρησιμοποιώντας στις εγκαταστάσεις τους μηχανήματα υπερδιήθησης, με τα οποία παρανομούν παράγοντας ένα κιλό λευκό τυρί με τρία κιλά γάλα (πρόβειο ή γελαδινό).
Οπως επανειλημμένα έχουμε αποκαλύψει, αυτή η πρακτική των γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών επιχειρήσεων είναι διαχρονικά σε πλήρη γνώση τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ όσο και των Διοικήσεων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ. Αυτοί, όμως, τους αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης και όταν οι παρανομίες τους αποκαλύπτονται, είτε από δικές μας αποκαλύψεις είτε από ανταγωνιστές τους, τους επιβάλλουν πρόστιμα της πλάκας.
Κυριαρχία του ΣΕΒΓΑΠ στην ΕΔΟΦ
Επειδή στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ την περασμένη Δευτέρα διανεμήθηκε το καταστατικό της σε αντιπροσώπους και παρατηρητές, μπορέσαμε να προμηθευτούμε κι εμείς αντίγραφό του (το δημοσιεύουμε στο τέλος). Οι διατάξεις του είναι αποκαλυπτικές και θα τις σχολιάσουμε εκτενώς στη συνέχεια.
Οι αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ είναι 33, από τους οποίους οι 12 ανήκουν στον ΣΕΒΓΑΠ. Ανάμεσα στους 12 αντιπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ είναι και ο Ι. Γιαννίτσης της ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ (είναι και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΦ) και ο Ε. Πλεξίδας της LA FARM ΑΕ! Σε αυτή τη Γενική Συνέλευση δεν εμφανίστηκε ο Πλεξίδας και έτσι ήταν παρόντες οι 11 από τους 12 αντιπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ. Απουσίαζε ένας ακόμη αντιπρόσωπος που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε σε ποιο φορέα ανήκει. Ετσι, στη γενική συνέλευση ήταν παρόντες 31 από τους 33 αντιπροσώπους.
• Ο ΣΕΒΓΑΠ έχει τέσσερις έδρες στο εννεαμελές ΔΣ της ΕΔΟΦ.
• Ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) έχει έξι αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ (ο περιφερειάρχης Ηπείρου Καχριμάνης είναι ένας από τους έξι αντιπροσώπους του ΣΕΚ).
• Η ΠΕΚ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων) έχει επίσης έξι αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ (ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κασαπίδης είναι ένας από τους έξι αντιπροσώπους της ΠΕΚ).
• Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας έχει τρεις αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ.
• Η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ. Φ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας) έχει τρεις αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ.
• Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας έχει δύο αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ.
• Τέλος, ο Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός προβατοτρόφων έχει έναν αντιπρόσωπο στη γενική συνέλευση και ένα μέλος το ΔΣ.
Πριν ασχοληθούμε με τις εξελίξεις στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ, κρίνουμε επιβεβλημένο να αναφερθούμε στην παράνομη και αυθαίρετη απόφαση που έλαβε η αναπληρώτρια προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ Ε. Αποστολάκη, στις 8 του περασμένου Αυγούστου, για το σοβαρότατο θέμα του ποσοστού της παραγωγής του γάλακτος που πρέπει να πιάνουν τα μέλη των φορέων προκειμένου να είναι μέλη της ΕΔΟΦ. Περιττεύει να πούμε ότι η Αποστολάκη δεν λειτούργησε πρωτοβουλιακά για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ιδού γιατί είναι παράνομη και αυθαίρετη η απόφαση της Ε. Αποστολάκη. Παραθέτουμε καταρχάς το πρώτο εδάφιο του άρθρου 55 του νόμου 4647/Δεκέμβρης 2019 (τον ψήφισε η ΝΔ δηλαδή):
Αρθρο 55
Αντιπροσωπευτικότητα Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Για την αναγνώριση ίδρυσης και λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, απαιτείται να αποδεικνύεται ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της συνολικής παραγωγής» (η έμφαση δική μας).
Στην παράγραφο 4 του προοίμιου του καταστατικού της ΕΔΟΦ (σελίδα 5) διαβάζουμε: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την αναγνώρισή της σε εθνικό επίπεδο η παρούσα διεπαγγελματκή οργάνωση αντιπροσωπεύει διά των οργανώσεων μελών της σε εθνικό επίπεδο κατ’ ελάχιστον το 15% της εθνικής παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος».
Η Ε. Αποστολάκη με την απόφασή της ανέτρεψε τόσο τη διάταξη του νόμου 4647/2019 όσο και τη διάταξη του καταστατικού της ΕΔΟΦ. Αναφέρει: «2. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Τυριού ‘ΦΕΤΑΣ’ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πληροί τις οριζόμενες προϋποθέσεις αναγνώρισης του άρθρου 54 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/τ.Α’/16-12-2019 και τεκμηρίωσε ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 20,37% της συνολικής παραγωγής (μ.ό. τριετίας)» (η έμφαση δική μας).
Καταρχάς το ύψος του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος που πρέπει να παράγουν τα μέλη του φορέα που μπορεί να γίνει μέλος της ΕΔΟΦ προβλέπεται από το άρθρο 55 του νόμου 4647/2019 και όχι από το άρθρο 54 που αναφέρει η Αποστολάκη.
Δεύτερο και σπουδαιότερο, το ποσοστό που προβλέπεται από το άρθρο αυτό είναι 15% και όχι 20,37%, όπως αυθαίρετα το τροποποίησε η Αποστολάκη, η οποία παραβιάζει ευθέως το νόμο 4647/2019.
Με αυτή την τροποποίηση της Αποστολάκη πέταξαν έξω από την ΕΔΟΦ τον ΣΕΚ και τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό των προβατοτρόφων, μολονότι αυτοί οι δύο φορείς παρουσίασαν, όπως μας ανέφερε αντιπρόσωπος του ΣΕΚ στην ΕΔΟΦ, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα μέλη τους παράγουν το 29% και το 17%, αντίστοιχα, του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος!
Οσον αφορά την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, έχουν ως μέλη τους ίδιους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και λέγεται στην πιάτσα ότι μεταποιητικοί φορείς – καπιταλιστικές επιχειρήσεις εμφάνισαν πολλά από τα μέλη των δύο φορέων ως προμηθευτές αιγοπρόβειου γάλακτος με σκοπό να πιάσουν το ποσοστό.
Στο άρθρο 55 του νόμου 4647/2019 προβλέπεται για τους μεταποιητές και εμπόρους Φέτας ΠΟΠ, προκειμένου να αναγνωριστεί η ΕΔΟΦ, να έχουν «τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της μεταποίησης ή/και της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση». Οπως διαπιστώνουμε, το ποσοστό 15% της παραγωγής γάλακτος συμβαδίζει με το ποσοστό 15% της μεταποίησης και εμπορίας.
Με το β’ εδάφιο του άρθρου 55 προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 30%, για παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία εντός πέντε χρόνων: «Οι ΔΟ οφείλουν εντός πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αναγνώρισής τους, να αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) της μεταποίησης ή της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής».
Το τερατούργημα της Ε. Αποστολάκη αναφέρει ότι η ΕΔΟΦ «αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 20,37% της συνολικής παραγωγής (μ.ό. τριετίας) και το 89,33% της μεταποίησης (μ.ό. τριετίας), στον τομέα που ζητείται η αναγνώριση».
Τα ποσοστά αυτά είναι αυθαίρετα, όμως καθώς στην ουσία τρεις είναι οι φορείς (ΣΕΚ, ΠΕΚ και Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός προβατοτρόφων), οι κτηνοτρόφοι μέλη τους πρέπει -σύμφωνα με την Αποστολάκη- να παράγουν το (20,37 Χ 3 =) 61,11% του πρόβειου γάλακτος. Με τι αιγοπρόβειο γάλα θα μεταποιείται το 89,33%;
Τι συνέβη στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ
Στη γενική συνέλευση πρώτος πήρε το λόγο ο Δ. Μόσχος, αντιπρόσωπος του ΣΕΚ και μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΦ και έθεσε τα εξής ζητήματα:
Πρώτο, να αναβληθεί η γενική συνέλευση για δύο μήνες το αργότερο και ένα μήνα το νωρίτερο.
Δεύτερο, στο διάστημα αυτό να αποφασίσει ο ΣΕΒΓΑΠ να βγάλει τον Γιαννίτση και τον Πλεξίδα από αντιπροσώπους του στην ΕΔΟΦ. Το ζήτησε, γιατί σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΟΦ, μέλη της θεωρούνται οι επτά φορείς και όχι οι 33 αντιπρόσωποι της γενικής συνέλευσης. Αν ζητούσε τη διαγραφή τους επειδή παράγουν συστηματικά «μαϊμού» Φέτα ΠΟΠ, θα έπρεπε να διαγραφεί όλος ο ΣΕΒΓΑΠ (παρακάτω θα αναφερθούμε στη σκοπιμότητα αυτής και άλλων διατάξεων του καταστατικού της ΕΔΟΦ).
Τρίτο, να λυθεί και το πρόβλημα της εκπροσώπησης υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να καταργήσει την παράνομη απόφαση της Ε. Αποστολάκη.
Οι αντιπρόσωποι των ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δεν δέχθηκαν να μπουν τα ζητήματα αυτά σε ψηφοφορία. Μετά απ’ αυτή την άρνησή τους, ήταν επόμενο να αποχωρήσουν οι αντιπρόσωποι του ΣΕΚ και του Κλαδικού Αγροτικού Συνεταιρισμού προβατοτρόφων. Μαζί τους αποχώρησαν ακόμη οι αντιπρόσωποι του Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ και οι Καμπούρης και Κασαπίδης που είναι αντιπρόσωποι της ΠΕΚ στη γενική συνέλευση. Ο Καμπούρης ήταν παλιά πρόεδρος της ΠΕΚ και ο Κασαπίδης είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ και τώρα περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.
Εκτιμούμε ότι οι επικεφαλής της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας επέλεξαν να παραμείνουν στη γενική συνέλευση για να μην τα χαλάσουν με τον ΣΕΒΓΑΠ, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το γεγονός ότι συστηματικά (όχι μόνο οι Γιαννίτσης και Πλεξίδας αλλά και άλλες γαλακτοκομικές και τυροκομικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒΓΑΠ) παράγουν «μαϊμού» Φέτα ΠΟΠ και ελληνοποιούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ετσι παρέμειναν στη γενική συνέλευση 20 αντιπρόσωποι (11 του ΣΒΓΑΠ, 2 του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, 4 της ΠΕΚ και 3 της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας). Απ’ αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορέσαμε να τις επιβεβαιώσουμε, ψήφισαν μόνο οι 18 και αποφάσισαν μόνο για την παράταση της ισχύος του ΔΣ μέχρι να γίνουν οι εκλογές.
Πλάτες στους «μαϊμουδιάρηδες»
Επικοινωνήσαμε με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΕΒΓΑΠ και τον ρωτήσαμε για πολλά ζητήματα. Ανάμεσα σ’ αυτά και για τη στάση του ΣΒΓΑΠ όσον αφορά την απομάκρυνση των Γιαννίτση και Πλεξίδα. Μας ανέφερε ότι σε ένα μήνα θα γίνει η γενική συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ και όσον αφορά τις αποφάσεις που θα παρθούν μας είπε ότι η προσωπική του γνώμη είναι:
Για τον Γιαννίτση (ΟΜΗΡΟΣ): Από τη στιγμή που «πήρε πίσω» την πιστοποίηση για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, δεν τίθεται θέμα να μη συνεχίσει να είναι αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ. Από την πλευρά μας του θυμίσαμε τις θέσεις μας για αυτή την «επιστροφή» της πιστοποίησης. Του θυμίσαμε, ακόμη, ότι κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, στο οποίο αρχικά ο Γιαννίτσης είχε αρνηθεί την είσοδο και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, βρήκε και κατέσχεσε 40 τόνους «μαϊμού» φέτας παραχθείσας με αγελαδινό γάλα. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΓΑΠ δέχτηκε μεν ότι έγινε κατάσχεση των 40 τόνων, αλλά «με την υποψία ότι έχει παραχθεί με αγελαδινό γάλα». Αυτός ο ισχυρισμός του παραπέμπει στην άποψη που είχε διατυπώσει πριν από μερικούς μήνες η ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, ότι η ποσότητα «μαϊμού» Φέτας ΠΟΠ που εξήγαγε στη Γερμανία οφειλόταν σε… βιομηχανικό λάθος!
Για τον Πλεξίδα (LA FARM): Το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ βγήκε λίγο πριν από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης της ΕΔΟΦ. Το Δελτίο Τύπου «μπάζει» και είναι νωρίς ακόμη για να εκφράσει ο ίδιος γνώμη γα το τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΕΒΓΑΠ.
Προφανώς, ο ΣΕΒΓΑΠ σε πρώτη φάση δε θέλει να βγάλει από αντιπροσώπους τους Γιαννίτση και Πλεξίδα, καθώς το «μαϊμούδισμα» της Φέτας ΠΟΠ και η ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων γίνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒΓΑΠ. Και βέβαια, με βάση το καταστατικό της ΕΔΟΦ μπορεί να παίξει το κύριο ρόλο και να μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων απ΄ αυτήν.
Για το καταστατικό της ΕΔΟΦ
Αναφέραμε παραπάνω, ότι ο ΣΕΒΓΑΠ, με βάση διατάξεις του καταστατικού της ΕΔΟΦ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλοκάρει τα πάντα. Από τη στιγμή δε που τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων καπιταλιστών είναι συγκρουόμενα με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, είναι επόμενο ο ΣΕΒΓΑΠ να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρόταση των κτηνοτρόφων για την υπεράσπιση της Φέτας ΠΟΠ από το «μαϊμούδισμα» και για την καταπολέμηση της ελληνοποίησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Θυμίζουμε ότι οι αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση είναι 33. Για να έχει απαρτία η πρώτη γενική συνέλευση πρέπει να είναι παρόντα τα 2/3 των αντιπροσώπων και να ψηφίσουν και οι 22. Αν όμως αφαιρέσουμε τους 12 αντιπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ, μένουν 21 που δεν φτάνουν για να βγει απόφαση.
Θα μας αντικρούσει κάποιος πονηρός λέγοντας ότι μπορεί να γίνει δεύτερη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης και να είναι έγκυρη με τη συμμετοχή μόνο του 51% των αντιπροσώπων. Για το επιχείρημα αυτό έχουμε να πούμε τα εξής:
Πρώτο, ο ΣΕΒΓΑΠ έχει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό στην μεταποίηση και εμπορία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και έτσι, όταν θα υπάρχει κίνδυνος να βγάλει η ΕΔΟΦ μια απόφαση μη αρεστή σε αυτόν, θα βάζει μπροστά την απειλή της αποχώρησής του από την ΕΔΟΦ. Απειλή που αν υλοποιηθεί η ΕΔΟΦ οδηγείται σε διάλυση.
Δεύτερο, ο ΣΕΒΓΑΠ έχει τη δυνατότητα να προσεταιρίζεται άλλους φορείς μέλη της ΕΔΟΦ, προσφέροντάς τους εκδουλεύσεις, όπως έκανε στη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη με την ΠΕΚ και την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
«Μαϊμού» φέτα και ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
Ο ΣΕΒΓΑΠ με το άρθρο 7 του καταστατικού διασφάλισε να μένουν στο απυρόβλητο τα μέλη του που παράγουν «μαϊμού» φέτα και ελληνοποιούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. «Τα μέλη διαγράφονται υποχρεωτικά όταν παραβιάζουν τον κανονισμό περί προστασίας και παραγωγής Φέτας», αναφέρει η διάταξη του καταστατικού. Μέλος της ΕΔΟΦ, όμως, είναι ο ΣΕΒΓΑΠ και όχι οι επιχειρήσεις-μέλη του. Ετσι, δεν διαγράφεται η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία ή τυροκομική επιχείρηση – μέλος του ΣΕΒΓΑΠ, που έκανε την νοθεία ή την ελληνοποίηση, αλλά ο ίδιος ο ΣΕΒΓΑΠ! Αυτό όμως αποκλείεται να συμβεί για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
Συμπέρασμα: Η ΕΔΟΦ είναι όργανο στα χέρια γαλακτοβιομήχανων και τυροκόμων καπιταλιστών σε βάρος των κτηνοτρόφων -ακόμη και των πλούσιων- και της ελληνικής κτηνοτροφίας.
ΥΓ1. Οι τιμές στο πρόβειο γάλα ανέβηκαν στο 1,15 με 1,25 ευρώ ανά κιλό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να παρουσιάσει αυτή την αύξηση σαν απόδειξη της φιλοκτηνοτροφικής πολιτικής της. Από κοντά και οι γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι καπιταλιστές. Ψεύδονται ασύστολα.
Η αύξηση είναι συγκυριακή και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Οι τιμές στο πρόβειο γάλα που παράγεται σε ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ανέβει πολύ, γιατί λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να αφυδατώνουν το γάλα και να το πωλούν στην κινέζικη αγορά σε μορφή σκόνης.
Ετσι, οι γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι καπιταλιστές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην αγορά ελληνικού πρόβειου γάλακτος, με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση να ανεβάσει τις τιμές. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η άνοδος σίγουρα δε θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Επίσης, λόγω της αυξημένης τιμής του πρόβειου γάλακτος, γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι γενίκευσαν αυτή την περίοδο τη χρήση αγελαδινού γάλακτος για την παραγωγή «μαϊμού» φέτας, βοηθούμενοι στο παράνομο έργο τους από τα «στραβά μάτια» που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ.