Την αναβίωση του μακαρθισμού βιώνουν τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Σκοπός είναι ο πολιτικο-ιδεολογικός στραγγαλισμός τους, η κατάπνιξη απόψεων, προγραμμάτων, έρευνας που είναι έξω από το πλαίσιο που έχει ορίσει σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς και η δραστική περικοπή της κρατικής τους χρηματοδότησης.
Ως γνωστόν οι ΗΠΑ είναι ο παράδεισος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι «μη κερδοσκοπικά», απολαμβάνοντας ευνοϊκή μεταχείριση, πλούσιες επιδοτήσεις από τον κρατικό κορβανά, φοροαπαλλαγές, νομή ολόκληρων κρατικών επικερδών «φιλέτων» κ.λπ. Η φοίτηση στα πιο φημισμένα απαιτεί τεράστια δίδακτρα, ενώ το χρέος που κουβαλούν οι φοιτητές τους με το καλημέρα της αποφοίτησής τους, λόγω των σπουδαστικών δανείων, τα οποία εξωθούνται να πάρουν για να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο κόστος σπουδών, έχει ανέλθει σε πάνω από 1,6 τρις δολάρια!
Ο πόλεμος της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στα πανεπιστήμια χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον «αντισημιτισμό», διαστρεβλώνοντας κατάφωρα και συκοφαντώντας το χαρακτήρα του δυναμικού φοιτητικού κινήματος που αναπτύχθηκε σε πολλά εξ αυτών ενάντια στον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, με τις ευλογίες και την αμέριστη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.
Σε αυτό το μήκος κύματος η Κοινή Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού δήλωσε ότι «είναι καιρός τα ελίτ πανεπιστήμια να λάβουν σοβαρά υπόψη το πρόβλημα και να δεσμευτούν για ουσιαστική αλλαγή εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από τους φορολογούμενους».
Το κυνήγι μαγισσών περιλαμβάνει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές. Σύμφωνα με το CNN «οι αξιωματούχοι του Τραμπ έχουν επίσης κινηθεί για να ανακαλέσουν τις βίζες περισσότερων από 525 φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών σε περισσότερα από 80 πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ. Ορισμένες είναι υποθέσεις υψηλού προφίλ που αφορούν υποτιθέμενη υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ άλλες αφορούν σχετικά ήσσονος σημασίας αδικήματα, όπως πλημμελήματα ετών». Τα περισσότερα πανεπιστήμια πληροφορήθηκαν τις ανακλήσεις βίζας από ελέγχους που πραγματοποίησαν στο σύστημα, ενώ δεν είχαν καμιά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Το Χάρβαρντ σηκώνει το γάντι στις προκλητικές απαιτήσεις Τραμπ
Στις 11 του Απρίλη, ο Λευκός Οίκος απέστειλε επιστολή, που περιλαμβάνει μια λίστα 10 προκλητικών απαιτήσεων στο Χάρβαρντ, η οποία, υποτίθεται, ότι αποσκοπεί στον αγώνα κατά του «αντισημιτισμού».
Αυτή περιλαμβάνει:
Μεταρρυθμίσεις: Στη διακυβέρνηση και την ηγεσία, με σκοπό τη μείωση της εξουσίας των φοιτητών, των αδιόριστων καθηγητών και των διοικητικών υπάλληλων που είναι αφοσιωμένοι στον ακτιβισμό. Στις προσλήψεις, με στόχο να πάψει κάθε προτίμηση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνική καταγωγή. Στην εισδοχή, ώστε να πάψει κάθε προτίμηση με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική καταγωγή ή τα υποκατάστατά τους, σε όλα τα προγράμματα σπουδών. Στις διεθνείς εισαγωγές για να αποτραπεί η εισαγωγή φοιτητών που εχθρεύονται τις αμερικανικές αξίες και τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία ή τον αντισημιτισμό. Το Χάρβαρντ μάλιστα υποχρεούται να αναφέρει αμέσως στις ομοσπονδιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάθε αλλοδαπό φοιτητή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν βίζα και πράσινη κάρτα, ο οποίος διαπράττει παράβαση συμπεριφοράς. Το Πανεπιστήμιο επίσης υποχρεούται να αναθέσει σε εξωτερικό φορέα, ο οποίος θα ικανοποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τον έλεγχο του φοιτητικού σώματος, του διδακτικού προσωπικού, του προσωπικού και της ηγεσίας για ποικιλομορφία απόψεων.
Επιβάλλεται άμεση διακοπή όλων των προγραμμάτων, των επιτροπών, των πρωτοβουλιών για την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη (DEI). Απαιτείται επιβολή πειθαρχίας και λογοδοσίας με πειθαρχικά, επέμβαση της αστυνομίας του Χάρβαρντ, απαγόρευση μάσκας, κ.λπ. για όλες τις παραβιάσεις που συνέβησαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2023-2024 και 2024-2025 και αποβολή φοιτητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων. Το πανεπιστήμιο υποχρεούται επίσης να καθιερώσει διαδικασίες με τις οποίες προστατεύονται οι πληροφοριοδότες (κατά το κοινώς λεγόμενο οι ρουφιάνοι).
Οι απειλές του καραγκιόζη Τραμπ ήταν κάτι πολύ βαρύ για το Χάρβαρντ, που φιλοξενεί την αφρόκρεμα της ελίτ των γόνων της μεγαλοαστικής τάξης και των μηχανισμών των ιμπεριαλιστικών ΗΠΑ και υψηλές επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου. Το Πανεπιστήμιο σήκωσε το γάντι και αρνήθηκε να εφαρμόσει τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ.
Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο του Χάρβαρντ Alan M. Garber, ο οποίος περιέγραψε τις απαιτήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως «άνευ προηγουμένου απαιτήσεις» που τίθενται «για τον έλεγχο της κοινότητας του Χάρβαρντ», καθώς «περιλαμβάνουν απαιτήσεις για ‘’έλεγχο’’ των απόψεων του φοιτητικού σώματος, του διδακτικού προσωπικού, του προσωπικού μας και για ‘’μείωση ισχύος’’ ορισμένων φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών στελεχών που στοχοποιούνται λόγω των ιδεολογικών τους απόψεων».
Ο Garber, απευθυνόμενος στην κοινότητα του Χάρβαρντ σημείωσε: «Εχουμε ενημερώσει τη διοίκηση μέσω του νομικού μας συμβούλου ότι δεν θα αποδεχθούμε την προτεινόμενη συμφωνία τους . Το Πανεπιστήμιο δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ούτε θα παραιτηθεί από τα συνταγματικά του δικαιώματα». Και πρόσθεσε: «Καμία κυβέρνηση – ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία – δεν πρέπει να υπαγορεύει τι μπορούν να διδάξουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιους μπορούν να δέχονται και να προσλαμβάνουν και ποιους τομείς σπουδών και έρευνας μπορούν να ακολουθήσουν».
Η απόρριψη από το Χάρβαρντ των απαιτήσεων Τραμπ απειλεί τη χρηματοδότηση έρευνας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση περιλαμβάνουν 256 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητική υποστήριξη για το Χάρβαρντ συν 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μελλοντικές δεσμεύσεις προς το Πανεπιστήμιο και πολλά διάσημα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το Mass General, το Dana-Farber Cancer Institute και το Boston Children’s.
Αργά τη Δευτέρα 14/4, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παγώσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και 60 εκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια στο Χάρβαρντ.
Οι επιπτώσεις από το πάγωμα της Δευτέρας γίνονται ήδη αισθητές στο πανεπιστήμιο. Ο Δρ. Donald E. Ingber, ιδρυτικός διευθυντής του Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει λάβει δύο εντολές διακοπής εργασιών σε δύο επαφές για το Κέντρο για την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Ερευνας και Ανάπτυξης, είπε ο βοηθός του στο CNN. Ενα από τα συμβόλαια που λύθηκαν είναι αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Sarah Fortune, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, έλαβε διαταγή διακοπής εργασιών για την έρευνά της για τη φυματίωση. Η έρευνα είναι μέρος μιας σύμβασης 60 εκατομμυρίων δολαρίων με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας που περιλαμβάνει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Η σύγκρουση Χάρβαρντ-κυβέρνησης Τραμπ κορυφώθηκε με την προσφυγή του Πανεπιστήμιου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια της κυβέρνησης συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ακαδημαϊκή ελευθερία, που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος.
Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ έθεσαν στο στόχαστρο και άλλα επίλεκτα πανεπιστήμια, οι αντιδράσεις των οποίων ποικίλουν, τα περισσότερα όμως, μετά την απορριπτική στάση του Χάρβαρντ, δήλωσαν την υποστήριξή τους σε αυτό.
Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ήταν ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια που στόχευσε η κυβέρνηση Τραμπ. Θυμίζουμε ότι το πανεπιστήμιο υπήρξε χώρος ανάπτυξης ισχυρού φοιτητικού κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, που η διοίκηση αντιμετώπισε με ξαναζωντάνεμα του μακαρθισμού, ασκώντας πειθαρχικές διώξεις, στην υπηρεσία του σιωναζισμού.
Από τότε που η κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα, κινήθηκε για να κόψει 400 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση από το Κολούμπια εάν δεν υιοθετήσει αλλαγές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις διαμαρτυρίες και της αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών για τη Μέση Ανατολή, το Πανεπιστήμιο διαπραγματεύεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμφωνία.
Ενώ το πανεπιστήμιο αρχικά υιοθέτησε ορισμένες από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, που επαινέστηκαν ως «θετικό πρώτο βήμα», τελικά η ηγεσία του κράτησε μια πιο σθεναρή στάση, ειδικά μετά την απορριπτική στάση του Χάρβαρντ στα αιτήματα Τραμπ.
Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κολούμπια Claire Shipman, σε επιστολή της προς τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστήμιου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτές οι συζητήσεις (με την Ομοσπονδιακή Ομάδα Εργασίας για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού) δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουμε καταλήξει σε καμία συμφωνία με την κυβέρνηση σε αυτό το σημείο. Ορισμένα από τα αιτήματα της κυβέρνησης έχουν ευθυγραμμιστεί με πολιτικές και πρακτικές που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικές για την προώθηση της αποστολής μας, ιδιαίτερα για την παροχή μιας ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητας της πανεπιστημιούπολης… Αλλες ιδέες, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά δεσμευτικών αιτημάτων σχετικά με τη διακυβέρνησή μας, τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε τη διαδικασία προεδρικής αναζήτησης και τον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων διαφορετικότητας απόψεων δεν υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις… Θα απορρίπταμε οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία η κυβέρνηση υπαγορεύει τι διδάσκουμε, ερευνούμε ή ποιον προσλαμβάνουμε. Και αν και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση, θα απορρίπταμε οποιαδήποτε συμφωνία που θα απαιτούσε να εγκαταλείψουμε την ανεξαρτησία και την αυτονομία μας ως εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Jonathan Levin και η καθηγήτρια Jenny Martinez εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Χάρβαρντ.
Σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι η δύναμη των πανεπιστημίων «έχει οικοδομηθεί στις κρατικές επενδύσεις αλλά όχι στον κυβερνητικό έλεγχο», και ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο το αναγνώρισε πριν από χρόνια όταν διατύπωσε τις βασικές ελευθερίες των πανεπιστημίων σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση ως την ικανότητα να καθορίζουν ποιος μπορεί να διδάξει, τι διδάσκεται, πώς διδάσκεται και ποιος γίνεται δεκτός για σπουδές».
Αν και το Στάνφορντ έχει αντιμετωπίσει απειλές από την κυβέρνηση Τραμπ για την ομοσπονδιακή χρηματοδότησή του, δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη ένα στοχευμένο πάγωμα χρηματοδότησης όπως το Χάρβαρντ.
Πανεπιστήμιο Κορνέλ και Northwestern University
Σε επιστολή του προς τα μέλη της κοινότητας, στις 8 Απριλίου 2025, ο Πρόεδρος του Cornell, αναφέρει τα εξής:
«Το Cornell γνωρίζει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που υποδηλώνουν ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις έχουν παγώσει. Αν και δεν έχουμε λάβει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον αριθμό, νωρίτερα σήμερα το Cornell έλαβε περισσότερες από 75 εντολές διακοπής εργασίας από το Υπουργείο Αμυνας που σχετίζονται με έρευνα που είναι πολύ σημαντική για την αμερικανική εθνική άμυνα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την υγεία.
Οι επιχορηγήσεις που επηρεάζονται περιλαμβάνουν έρευνα σε νέα υλικά για κινητήρες τζετ, συστήματα πρόωσης, δίκτυα πληροφοριών μεγάλης κλίμακας, ρομποτική, υπεραγωγούς και διαστημικές και δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και έρευνα για τον καρκίνο…
Αναζητούμε πληροφορίες από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη βάση αυτών των αποφάσεων…».
Σε νέα ενημέρωση των μελών (14 Απριλίου 2025) από τον Πρόεδρο, αναφέρεται επίσης ότι το πανεπιστήμιο μαζί με την Ενωση Αμερικανικών Πανεπιστημίων, την Ενωση Δημόσιων και Επιχορηγήσεων Πανεπιστημίων, το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Εκπαίδευση και άλλα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια προσέφυγαν δικαστικά κατά του Υπουργείου Ενέργειας (DOE) «που πρότεινε άμεσες περικοπές στο έμμεσο κόστος για τις υπάρχουσες χορηγούμενες ερευνητικές επιχορηγήσεις».
Το Cornell συνασπίστηκε επίσης με άλλα 11 πανεπιστήμια, τον Φεβρουάριο του 2025, καταθέτοντας αγωγή ενάντια στις περικοπές δαπανών που σχετίζονται με τις επιχορηγήσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH).
Οσον αφορά δε το Northwestern University, η κυβέρνηση πάγωσε 790 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, σύμφωνα με δήλωση στο CNN αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.
Αναφερόμενη στο πάγωμα της χρηματοδότησης, η σχολή ανέφερε ότι «οι ομοσπονδιακοί πόροι που λαμβάνει το Northwestern οδηγούν σε καινοτόμο και σωτήρια έρευνα, όπως η πρόσφατη ανάπτυξη του μικρότερου βηματοδότη στον κόσμο από ερευνητές του Northwestern και η έρευνα που τροφοδοτεί τη μάχη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ », «Αυτό το είδος έρευνας βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο».
Πανεπιστήμιο Πρίνστον
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε 210 εκατομμύρια δολάρια από τις ερευνητικές υποτροφίες του Πανεπιστημίου Πρίνστον, καθώς το Πανεπιστήμιο ερευνάται για «αντισημιτισμό».
Οι επιχορηγήσεις προέρχονταν από τη NASA, το Υπουργείο Αμυνας και το Υπουργείο Ενέργειας. Το Υπουργείο Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι το Πρίνστον θα χάσει σχεδόν άλλα 4 εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για προγράμματα έρευνας για το κλίμα.
Πριν ανασταλεί η χρηματοδότηση του Πρίνστον, ο πρόεδρος του Πανεπιστήμιου Christopher Eisgruber σε άρθρο του στο The Atlantic για την κατάσταση στο Κολούμπια, χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ «τη μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τον Κόκκινο Φόβο της δεκαετίας του 1950».
Σε ένδειξη δε αλληλεγγύης, σε μια ανάρτηση στο LinkedIn, δήλωσε ότι «το Πρίνστον στέκεται με το Χάρβαρντ» και ενθάρρυνε όλους να διαβάσουν ολόκληρη την επιστολή του προέδρου του Χάρβαρντ.