Είχαμε την πληροφορία, ότι από την περιοχή της Μαυρολίμνης μέχρι τον οικισμό του Σχίνου, που βρίσκεται τις παρυφές των Γερανείων Ορέων που κατακάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μάη του 2021, δεν είχαν αφαιρεθεί τα καμένα πεύκα. Επικοινωνήσαμε με τον Δ. Δεσύλλα, πρόεδρο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου «Τα Γεράνεια», και την 1η Ιούλη διασχίσαμε τα Γεράνεια Ορη στην περιοχή πάνω από τον οικισμό του Σχίνου μέχρι τις Βαμβακιές.
Το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν τραγικό. Κατάμαυρο το δάσος και στη θέση τους χιλιάδες καμένα πεύκα, ακόμα και στις παρυφές του οδικού δικτύου Σχίνου-Αλεποχωρίου. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια νέα μεγάλη φωτιά στην περιοχή, λόγω της διαχρονικής εγκατάλειψης του δασικού πλούτου της χώρας από τις αστικές κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων, είναι υπαρκτός. Περιττεύει να πούμε πως αν ξεσπάσει πυρκαγιά, τα καμένα πεύκα θα τη βοηθήσουν να φουντώσει.
Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνονται όψεις αυτής της αποκαρδιωτικής εικόνας.
Περιοχή Σχίνου
https://www.youtube.com/watch?v=ikqCA2BUjTc
https://www.youtube.com/shorts/8PE-uWNuTc4
Περιοχή Βαμβακιές
Επειδή ήμασταν σίγουροι ότι η αποκαρδιωτική εικόνα που αντικρίσαμε στην περιοχή του Σχίνου Κορινθίας δεν αποτελεί την εξαίρεση ανάμεσα στις περιοχές που κάηκαν την περίοδο Μάη-Αυγούστου του 2021, αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα και σε πρώτη φάση καταφύγαμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να βρούμε αν πάρθηκαν αποφάσεις για το κόψιμο και την απομάκρυνση των καμένων δένδρων που αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη για το φούντωμα των πυρκαγιών που ξεσπούν από τη μόνιμη και διαρκή εγκατάλειψη του δασικού πλούτου της χώρας. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν αγνοεί τη θεωρία του πατέρα του ότι «έχουμε πάρα πολλά δάση στην Ελλάδα» και φροντίζει να την κάνει πράξη!
Μόνο στη βιτρίνα
Από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ε. Γκουντούφα (παράνομα τοποθετημένο από τις 30 Ιούλη του 2020) πάρθηκαν, προφανώς με κυβερνητική εντολή, αποφάσεις για το κόψιμο και την απομάκρυνση των καμένων δένδρων μόνο για τη Βαρυμπόμπη και το Τατόι. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τον Ιούλη του 2022, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ δόθηκαν ως τώρα τέσσερις παρατάσεις! Στο τέλος παραθέτουμε την αρχική απόφαση και την τέταρτη απόφαση παράτασης για την Βαρυμπόμπη και την πρώτη και τέταρτη απόφαση παράτασης για το Τατόι.
Τα έργα αυτά προχωρούν μεν με βήμα χελώνας, αλλά γίνονται και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθούν. Προφανώς, επιλέχtηκαν μόνο οι δύο αυτές περιοχές, γιατί είναι περιοχές βιτρίνας. Τις άλλες όμως περιοχές, όπως για παράδειγμα οι περιοχές Λίμνης και Ιστιαίας στη βόρεια Εύβοια, τα Μέγαρα και ο Σχίνος Κορινθίας στα Γεράνεια Ορη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις έχει «στο φτύσιμο» και έτσι δεν πάρθηκαν αποφάσεις για κόψιμο και απομάκρυνση των καμένων πεύκων.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο δασικός πλούτος της χώρα αφήνεται βορά στις καταστροφικές πυρκαγιές
Στα τέσσερα χρόνια διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας εκ μέρους της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέλαβε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2021 (δηλαδή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Μάη και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς) μόλις 28 δασολόγους, 18 δασοπόνους και 6 διοικητικούς υπάλληλους (σύνολο 52). Στην αρχή μόνο για 8 μήνες και στη συνέχεια (τον Ιούνη του 2022) για άλλους 12 μήνες, μετά από πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος. Το πιο πιθανό είναι το 12μηνο να έληξε και οι 52 υπάλληλοι να απολύθηκαν.
Και την άνοιξη του 2023, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέχισε την ίδια πολιτική: να μην προσλαμβάνει δασεργάτες για την ανάπτυξη και προστασία των δασών.
Εκτός αυτού, παρέμεινε πενιχρή η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, με απόφαση που για μια φορά ακόμα εκδόθηκε πολύ καθυστερημένα. Η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Απρίλη του 2023 και το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης είναι 1,722 εκατομμύρια ευρώ! Ποσό πενιχρότατο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη και προστασία των δασών. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων όλης της χώρας, έπρεπε να δίνονται 17 εκατομμύρια το χρόνο για να γίνονται τα απαραίτητα έργα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκης έδωσε το ένα δέκατο απ’ αυτά που ζήτησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες! Ιδού η απόδειξη
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2023Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι μας περιμένει και φέτος. Για μια χρονιά ακόμα ο δασικός πλούτος της χώρας θα υποστεί μεγάλες ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Θα κλείσουμε, παραθέτοντας απόσπασμα από άρθρο μας με τίτλο Η δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αριθμούς, που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο, στις 20 Ιούλη του 2022:
«Στο άρθρο μας με τίτλο: Η διαχρονική εγκατάλειψη πυρπολεί τα δάση, που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιούνη του 2021 και αναφερόταν στην καταστροφική πυρκαγιά του Σχίνου στα Γεράνεια Ορη στις 19 Μάη της ίδιας χρονιάς, γράφαμε ότι «τη διετία 2020-2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προσέλαβε ούτε συμβασιούχους δασεργάτες. Δεν αναφερόμαστε στο 2019, γιατί εκείνη τη χρονιά τις αποφάσεις τόσο για την πενιχρή χρηματοδότηση όσο και για την πρόσληψη μερικών εκατοντάδων δασεργατών είχε πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα».
Η είδηση ήταν απόλυτα αληθής και επιβεβαιώνεται από την απόφαση που πήρε στις 9 Σεπτέμβρη του 2021 ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) Ν. Μιχαλόπουλος για την πρόσληψη 28 δασολόγων, 18 δασοπόνων και 6 διοικητικών υπαλλήλων. Ολοι αυτοί (συνολικά 52) ήταν συμβασιούχοι και η διάρκεια της σύμβασής τους ήταν οχτάμηνη. Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νόμου 4765/2021 απαγορευόταν η παράταση αυτών των συμβάσεων.
Την απόφαση Μιχαλόπουλου την παραθέτουμε στο τέλος. Εδώ θα τονίσουμε ότι οι 52 συμβασιούχοι προσλήφθηκαν από 8 Διευθύνσεις Δασών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ανάγκες για προσλήψεις μονίμου προσωπικού (και όχι συμβασιούχων) είχαν και έχουν όλες οι Διευθύνσεις Δασών και όλα τα Δασαρχεία, προκειμένου να εκπληρώσουν με επάρκεια όλες τις αρμοδιότητές τους, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ανάπτυξη και προστασία των δασών.
Την άνοιξη του 2022, η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αίτημα να παραταθεί η σύμβαση των 52 συμβασιούχων για ένα χρόνο. Ετσι η πολιτική ηγεσία αναγκάστηκε να τροποποιήσει το άρθρο 36 του νόμου 4765 με το άρθρο 51 του νόμου 4940 και να παρατείνει τις συμβάσεις των 52 συμβασιούχων, που όπως προαναφέραμε είναι μόνο για 8 Διευθύνσεις Δασών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε τρία χρόνια διακυβέρνησης, προσέλαβε μόνο 52 συμβασιούχους, τους οποίους θα κρατήσεις στη δουλιά μόνο για 20 μήνες.
Χρηματοδότηση των Διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων για την ανάπτυξη και προστασία των δασών
Διαχρονικά, αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι πενιχρές. Φέτος έδωσαν μόνο 1,7 εκατ. ευρώ, όσα και πέρυσι. Δεν έδωσαν όμως στη δημοσιότητα τον πίνακα με τα αιτήματα των Διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, διαχρονικά η χρηματοδότηση που εγκρίνεται ανέρχεται μόλις στο 10% της χρηματοδότησης που ζητούν οι Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία για την ανάπτυξη και προστασία των δασών. Τον Πίνακα με τη φετινή χρηματοδότηση των Διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων τον παραθέτουμε στο τέλος».
ΥΓ1. Θυμίζουμε ότι τα έργα για την προστασία και προστασία των δασών πρέπει να ολοκληρώνονται το δίμηνο Φλεβάρη –Μάρτη και ότι για να γίνουν αυτά χρειάζεται: γενναία χρηματοδότηση στα επίπεδα που προτείνουν τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών και μαζικές, μόνιμες προσλήψεις δασολόγων, δασοπόνων, διοικητικών υπαλλήλων και δασεργατών.
ΥΓ2. Στην καμένη έκταση των Γερανείων η ΡΑΕ ενέκρινε την τοποθέτηση 124 ανεμογεννητριών. Αυτή η προκλητική απόφαση προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων του Σχίνου, των γύρω και άλλων περιοχών, που δε θ’ αφήσουν να συντελεστεί αυτό το έγκλημα. Η Διεύθυνση Δασών Κορινθίας είχε βγάλει μελέτη αντιδιαβρωτικών έργων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη μια δε χρηματοδότησε την κατασκευή αυτών των έργων και από την άλλη διαφήμισε τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους από τα ΕΛΠΕ. Διαπιστώσαμε ότι ελάχιστα κορμοδέματα έγινα στην περιοχή Βαμβακιές και τίποτα στην περιοχή που είναι πάνω από τον οικισμό του Σχίνου. Γι’ αυτά τα δύο θέματα σε επόμενο άρθρο μας.
Γεράσιμος Λιόντος
1Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ4H ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΨΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΜΕΝΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ
1Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ
4Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ