Η απόφαση των βελγικών ανακριτικών αρχών για παράταση της προφυλάκισης της Καϊλή για έναν ακόμη μήνα ήταν γνωστή προτού ανακοινωθεί επίσημα. Φάνηκε από τις δηλώσεις των δικηγόρων της μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. Εκεί, στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου των Βρυξελλών, ακούστηκαν και οι καταγγελίες από τον Δημητρακόπουλο περί «μεσαιωνικών βασανιστηρίων» που καταγγέλλει η Καϊλή.
Αυτά που κατήγγειλε, αν υποθέσουμε ότι είναι αλήθεια, δεν έχουν σχέση με τα βασανιστήρια του Μεσαίωνα. Ούτε με το βασανιστήριο της ανάκρισης του Σάββα Ξηρού στην Εντατική του «Ευαγγελισμού», καθηλωμένου με ιμάντες, τυφλού, με απώλεια προσανατολισμού και «μπουκωμένου» με κάθε είδους παραισθησιογόνα. Το θυμίζουμε για να μην νομίζουν ότι σ’ αυτή τη χώρα κατοικούν Λωτοφάγοι.
Κατά τα άλλα, παρατηρήσαμε ότι η συγκεκριμένη καταγγελία έγινε από τον Δημητρακόπουλο και στα ελληνικά. Προηγουμένως είχε μιλήσει στα… γαλλικά, χρησιμοποιώντας γραπτό κείμενο (για να μην ξαναπάθει κάνα ξεφτιλίκι τύπου «ζαμέ κοροπί»). Γιατί έκανε την καταγγελία για «μεσαιωνικά βασανιστήρια» και στα ελληνικά; Μήπως επειδή προοριζόταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα; Και γιατί αυτή η καταγγελία ήρθε ένα μήνα μετά τα καταγγελλόμενα γεγονότα και αφού κατέστη σαφές ότι η Καϊλή δεν πρόκειται να βγει με βραχιολάκι, όπως ζήτησε; Τέλος, γιατί δεν προσφεύγει αμέσως ο Δημητρακόπουλος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση της πελάτη του; Τέλος, ας πάρουν μια απόφαση: είναι η φυλακή του «Χάρεν» ένα «πρότυπο οικολογικό χωριό», όπως μας έλεγαν, παρουσιάζοντας φωτογραφίες και σκίτσα, ή είναι ένα «άντρο μεσαιωνικών βασανιστηρίων»;
Δεν ξέρουμε τι έχει καταθέσει για την Καϊλή ο Παντσέρι, τι έχει καταθέσει ο Τζόρτζι και τι έχει καταθέσει η ίδια. Ξέρουμε ότι ο πατέρας της πιάστηκε να προσπαθεί να απομακρύνει από το σπίτι μια βαλίτσα με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από μίζες. Πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, δηλαδή, σε αντίθεση με τον Ταραμπέλα και τον Κοτσολίνο για τους οποίους υπάρχουν μόνο καταθέσεις. Παντσέρι, Τζόρτζι και Καϊλή πιάστηκαν με λεφτά, γι’ αυτό και οι βελγικές αρχές είχαν νομική βάση για να τους προφυλακίσουν. Αρα, το επιχείρημα ότι υπάρχει «διακριτική μεταχείριση» δεν στέκει και ο Αντρέ Ριζόπουλος το είπε μάλλον επειδή κάτι έπρεπε να πει.
Ο Παντσέρι ήδη έκλεισε συμφωνία με τις βελγικές αρχές και συνεργάζεται. Η Καϊλή εξακολουθεί να δηλώνει αθώα. Θα την πιέσουν, λοιπόν, μέσω της συνέχισης της κράτησής της, να ομολογήσει, υπολογίζοντας ότι στο μεταξύ θα βρουν και άλλα στοιχεία σε βάρος της, από τον Παντσέρι ή άλλες πηγές.
Κατά τα άλλα, από χθες ζούμε στον αστερισμό της Μετσολιάδας. Σύμφωνα με το Politico, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιου καθυστέρησε να δηλώσει 125 δώρα (από χρυσοκέντητα φοιυστάνια μέχρι σαμπάνια και… αποξηραμένα λουκάνικα) που είχε πάρει από διάφορους ξένους επίσημους με τους οποίους είχε συναντηθεί. Το Ευρωκοινοβούλιο (δηλαδή η Μέτσολα) κάλυψε απόλυτα την πρόεδρό του (δηλαδή τη Μέτσολα):
«Η Πρόεδρος δεν “ξέχασε” να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την Πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού. Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου .
Επίσης, δεν υπάρχουν “δώρα που δεν έχουν δηλωθεί”, όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου. Οι Πρόεδροι είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες. Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου».
Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία, όμως πρόκειται κυριολεκτικά για καυγά περί όνου σκιάς. Τόσα δισ. ευρώ διακινούνται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες από τους λομπίστες-ενδιάμεσους, περισσότερο προς την Κομισιόν, λιγότερο προς το Ευρωκοινοβούλιο κι αυτοί μας λένε για τα δώρα πολυτελείας της Μέτσολα, που ήθελε να τα κρατήσει για πάρτη της, αλλά μετά το ντόρο με τον Παντσέρι, την Καϊλή και τους υπόλοιπους έσπευσε να τα δηλώσει.
Θυμίζουμε ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμά του χαρακτήρισε το λόμπινγκ «θεμέλιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ