Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αμπάς, Φάταχ και Χαμάς: Ανάγνωση των Παλαιστινιακών Δημόσιων Τάσεων
  • Σαν σήμερα 25 Μάη
  • Το Εθνικό Θέατρο ως άθλιος διαφημιστής του σιωνισμού
  • Γάζα: Μέλη δωσιλογικών συμμοριών παραδίνονται στην Αντίσταση
  • Πρώην επικεφαλής της σιωνιστικής ασφάλειας: Το Ιράν νίκησε· οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Βαθύ Κόκκινο»Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας
Βαθύ Κόκκινο

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Οκτ 2022, 00:02

Τον τίτλο του θεατρικού του Φρίντριχ Ντίρενματ μάς θύμισε η πρώτη δημόσια παρέμβαση (και τι παρέμβαση) της Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη. Πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε πως η Μέρκελ δεν αποσύρθηκε λόγω γήρατος (σήμερα είναι 68 ετών), αλλά επειδή αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι έκλεισε ο κύκλος της μετά από δεκαέξι συνεχή χρόνια στην καγκελαρία. Και δεν «επιστρέφει» για να πάρει εκδίκηση σαν τη ζάμπλουτη Κλερ Ζαχανασιάν, την ηρωίδα του Ντίρενματ, αλλά για να στηρίξει την πολιτική του (μόλις τέσσερα χρόνια νεότερού της) διαδόχου της στην καγκελαρία, Ολαφ Σολτς, με τον οποίο συνεργάστηκε άψογα όταν τον είχε υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο στον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2018-2021).

Είχε έτσι κι αλλιώς μια ειρωνεία θεατρικού τύπου η εμφάνιση της Μέρκελ, καθώς ήταν η ομιλήτρια στα εγκαίνια του «Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ» στο Βερολίνο. Αν ζούσε ο Κολ, δεν θα ήθελε ούτε το ολόγραμμά της να δει, καθώς υπήρξε ο μέντοράς της, ο άνθρωπος που την έμπασε στα ψηλά κλιμάκια της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας («το κορίτσι του Κολ» ήταν ο τίτλος που τη συνόδευε τη δεκαετία του ’90), για να τη δει να τον «μαχαιρώνει» το 1999 (όταν φούντωσε το σκάνδαλο των «μαύρων λογαριασμών» της CDU), ζητώντας να μπει ένα τέλος στο «σύστημα Κολ», και να του παίρνει την προεδρία (υποχρεώνοντας σε παραίτηση και τον διάδοχο του Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε παραδεχτεί ότι πήρε και αυτός δωρεά για το κόμμα από την πολεμική βιομηχανία).

H Mέρκελ επικαλέστηκε το «πνεύμα του Κολ» για να πει αυτά που πιστεύει η ίδια για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Δε θα σταθούμε, βέβαια, στο «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η ακεραιότητα της Ουκρανίας». Υπήρχε περίπτωση οποιοσδήποτε ιμπεριαλιστής πολιτικός της Δύσης να πει κάτι διαφορετικό; Μόνο που η ακεραιότητα της Ουκρανίας διασαλεύτηκε το 2014 με την απόσπαση από τη Ρωσία της Κριμαίας. Δεν είδαμε να την πολυπειράζει την «μούτι» και να την οδηγεί σε όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Αντίθετα, την είδαμε, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της σε διάφορες πρωτεύουσες το 2021, να επισκέπτεται και τη Μόσχα, όπου ο Πούτιν την περίμενε με μια αγκαλιά λουλούδια, ως γνήσιος Ρώσος.

Η είδηση, λοιπόν, δεν βρίσκεται στην κούφια ρητορική περί αποκατάστασης της ενότητας της Ουκρανίας, αλλά στα υπόλοιπα. Ο Κολ, είπε η Μέρκελ, πέτυχε την επανένωση της Γερμανίας επειδή γνώριζε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της πραγματικότητας προϋποθέτει την ικανότητα, να μπορείς να έχεις και την οπτική γωνία του άλλου». Ποιος ήταν ο άλλος; Η ρωσική ηγεσία, φυσικά. Το πιάσατε το υπονοούμενο.

«Πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια του Πούτιν. Το να παίρνετε τα λόγια του στα σοβαρά, να μην τα απορρίπτετε ως μπλόφα αλλά να τα παίρνετε στα σοβαρά, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένδειξη πολιτικής σοφίας, η οποία βοηθά στη διατήρηση του χώρου για ελιγμούς ή ακόμη και για την ανάπτυξη νέων ελιγμών», είπε η Μέρκελ σύμφωνα με τη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Η μακροβιότερη καγκελάριος της Γερμανίας θύμισε μια ακόμη φράση του Κολ από το 1991: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ανάληψη ηγετικής ευθύνης, αλλά συγκρατημένα και χωρίς τυμπανοκρουσίες». Θα έλεγε κανείς πως αυτό ήταν μπηχτή για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά δεν νομίζουμε πως η Μέρκελ ασχολείται με το πολιτικό σούργελο που η ίδια «εξόρισε» στις Βρυξέλλες για να μην την έχει μέσα στα πόδια της. Είχε κατά νου την επίσημη γερμανική πολιτική,

Η «Ντι Τσάιτ» συνόψισε ως εξής το νόημα της ομιλίας της Μέρκελ, σημειώνοντας πως αν ήταν η ίδια καγκελάριος θα ακολουθούσε την εξής πολιτική: «Αφενός, αποφασιστική στήριξη της Ουκρανίας με κάθε μέσον. Αφετέρου, στο πλευρό των δυτικών χωρών, αξιοποίηση όλων των καναλιών επικοινωνίας και των δυνατοτήτων για διπλωματική λύση, λαμβάνοντας, στο μέτρο του δυνατού, σοβαρά υπόψη τα λόγια του Πούτιν, για την επίτευξη σταδιακά μιας συνεννόησης».

Ποιο είναι το… πενταπόσταγμα της παρέμβασης Μέρκελ; Οτι η Γερμανία πρέπει να σηκώσει ανάστημα και να μη συρθεί πίσω από τους Αμερικανούς που διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν την ήττα του Πούτιν και μια ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας, αλλά να κρατήσει ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία επιδιώκοντας μια διπλωματική λύση. Με τη Ρωσία να παίρνει κομμάτια της Ουκρανίας, προφανώς, γιατί αλλιώς ο Πούτιν θα τα κάνει συμπούρδουλα (διότι δεν μπλοφάρει).

Αυτή είναι η πολιτική και της κυβέρνησης Σολτς. Η Μέρκελ ρίχνει υπέρ αυτής της πολιτικής και το δικό της κύρος. Γι’ αυτό και έσπασε τη σιωπή που τηρούσε ευλαβικά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από τότε που παρέδωσε τα ηνία της καγκελαρίας στον Σολτς.

Δεν είναι αφελής η Μέρκελ. Ξέρει ότι η Γερμανία δεν έχει σήμερα τη δύναμη να επιβάλει αυτή την πολιτική. Ούτε μαζί με τη Γαλλία (που δεν έχει διαφορετική τακτική). Εκείνο που εισηγείται είναι να μην αλλάξει η τακτική, ώστε να μπορέσει να αποδώσει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ασφαλώς. Αλλωστε, δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η Μέρκελ ρωτήθηκε αν έχει αναθεωρήσει τις απόψεις της για τις γερμανο-ρωσικές σχέσεις επί καγκελαρίας της και απάντησε ότι θεωρεί πως δεν έκανε κανένα λάθος.

Η μονοπωλιακή αστική τάξη της Γερμανίας το ξέρει καλά αυτό. Οι φτηνοί ρωσικοί υδρογονάνθρακες τής επέτρεψαν να μη διαθέσει τεράστια κεφάλαια για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων και να ντύσει με οικολογική ρητορική την εγκατάλειψη των πεπαλαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων. Η βιομηχανική υπεροχή της Γερμανίας τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχτηκε και στις φτηνές ενεργειακές πρώτες ύλες που εξασφάλιζε από τη Ρωσία.

Η ισορροπία πλέον έχει διαταραχτεί, επειδή η Ρωσία αντεπιτέθηκε στην αμερικανονατοϊκή περικύκλωση και διεκδικεί ζωτικό χώρο, βιομηχανική ισχύ και πηγές πρώτων υλών στην Ουκρανία, η Μέρκελ όμως θεωρεί ότι αυτό είναι αναστρέψιμο: η Ρωσία θα πάρει τα εδάφη που θέλει στην Ουκρανία και η Γερμανία θα εξασφαλίσει πάλι ενεργειακές πρώτες ύλες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Αλλωστε, η εναλλακτική που ανοίγεται σήμερα μπροστά στο γερμανικό καπιταλισμό, με εισαγωγή πανάκριβου LNG και σε ποσότητες που δεν επαρκούν, σημαίνει απώλεια ανταγωνιστικότητας. Μπορεί κάποιες σαν την Ούρσουλα και την Αναλένα Μπέρμποκ να έχουν ντυθεί γεράκια του πολέμου και να λειτουργούν σαν ντουντούκες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, όμως οι «κεφαλές» των γερμανικών μονοπωλίων ξέρουν ότι πρώτο η Ρωσία δεν θα ηττηθεί στα πεδία των μαχών και δεν θα αποσυρθεί από την Ουκρανία και δεύτερο ότι και σ’ ένα τέτοιο απίθανο ενδεχόμενο η Γερμανία δε θα είχε τίποτα να κερδίσει.

Αυτά που εισηγήθηκε η Μέρκελ είναι τα ίδια μ’ αυτά που εφαρμόζει ως καγκελάριος ο Σολτς (έχοντας περιθωριοποιήσει εντελώς τη Μπέρμποκ και έχοντας αναλάβει μόνος του την εξωτερική πολιτική), είναι αυτά που χρειάζεται ο γερμανικός ιμπεριαλισμός για να ανακτήσει την ισχύ του. Η Μέρκελ έριξε το βάρος της ζητώντας από τη γερμανική Δεξιά, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να στηρίξει την πολιτική Σολτς.

Π.Γ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 1 Οκτώβρη
Επόμενο άρθρο Dixi et salvavi animam meam

Σχετικά Αρθρα

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

Βαθύ Κόκκινο 10 Απρ 2026, 13:45

Πρόστυχη εξίσωση ενός καπιταλιστικού εγκλήματος με ένα τροχαίο δυστύχημα

Βαθύ Κόκκινο 28 Ιαν 2026, 13:03

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

Βαθύ Κόκκινο 26 Ιαν 2026, 10:24

Λέιλα Χάλεντ: «7th of October was a must»

«Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Βαθύ Κόκκινο 2 Φεβ 2025, 11:38

Η εργαλειοποίηση του πιο άθλιου εθνικισμού

Βαθύ Κόκκινο 2 Σεπ 2023, 00:03

Το σύνδρομο της εξουσιολαγνείας

Βαθύ Κόκκινο 27 Μάι 2023, 11:01
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Αμπάς, Φάταχ και Χαμάς: Ανάγνωση των Παλαιστινιακών Δημόσιων Τάσεων

25 Μάι 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Μάη

25 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Το Εθνικό Θέατρο ως άθλιος διαφημιστής του σιωνισμού

24 Μάι 2026, 19:39
Διεθνή

Γάζα: Μέλη δωσιλογικών συμμοριών παραδίνονται στην Αντίσταση

24 Μάι 2026, 10:17
Διεθνή

Πρώην επικεφαλής της σιωνιστικής ασφάλειας: Το Ιράν νίκησε· οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο

24 Μάι 2026, 09:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…

23 Μάι 2026, 10:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Μάη

Ημέρα αλληλεγγύης λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα.

Ημέρα Αφρικής.

Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Ημέρα της πετσέτας (οτοστόπ).

Αργεντινή: Ημέρα επανάστασης (1810).

1834: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο.

1942: Ο Θανάσης Κλάρας παίρνει το ψευδώνυμο Αρης Βελουχιώτης, βγαίνει στο βουνό με δεκαπέντε άντρες και συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.

1966: Αρχή πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα, ανάρτηση της πρώτης εφημερίδας τοίχου (“Ντατζεμπάο“) στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

1989: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται πρόεδρος της ΕΣΣΔ.

1989: Ταυτόχρονη βομβιστική στο υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Αθήνα και στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo