Την υπόθεση Λιγνάδη, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει η απόφαση που πήρε στις 30 Ιούνη το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ (ΚΠΣΙΕ) του υπουργείου Υγείας, για την υπόθεση της επιστημονικά υπεύθυνης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), που είχε μετατρέψει τη μονάδα σε προσωπικό της «παραμάγαζο» μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού», χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα όργανο και εκφράζοντας όχι μόνο ρητά την περιφρόνησή της στις αποφάσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου, του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, αλλά και έμπρακτα. Τόσο έμπρακτα που έφτασε στο σημείο να σπάσει σφραγίδες που είχε τοποθετήσει η Αρχή για να εμποδίσει την είσοδό της στην Μονάδα, γεγονός που συνιστά όχι μόνο πειθαρχικό παράπτωμα αλλά και ποινικό αδίκημα.
Το ΚΠΣΙΕ, δέχτηκε ότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ διέπραξε όλα όσα της έχουν καταλογιστεί εδώ και πάνω από μια τριετία και στη συνέχεια άρχισε τις… εκπτώσεις στα πειθαρχικά αδικήματα, για να καταλήξει στην ποινή-χάδι του προστίμου δέκα μισθών!
Σαν να μην έφτανε αυτό, η νέα προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, αμέσως μόλις καθαρογράφηκε η απόφαση του ΚΠΣΙΕ, έσπευσε να εκδώσει Διαπιστωτική Πράξη επιστροφής στη ΜΕΥ της αποπεμφθείσας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιστημονικά υπεύθυνης, μολονότι γνωρίζει καλώς ότι σε βάρος της εκκρεμούν και νέες πειθαρχικές κατηγορίες αλλά και ποινικός έλεγχος για σοβαρότατα αδικήματα.
Θα τα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια όλ’ αυτά, προηγουμένως όμως πρέπει να τονίσουμε ότι -ανεξάρτητα από το πειθαρχικό χάδι- δικαιώνεται απόλυτα η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π&Α Κυριακού», η οποία με άοκνες προσπάθειες αποκάλυψε το σκάνδαλο σε όλες τις πτυχές του και στάθηκε στο ύψος της επιστημονικής της αποστολής και της διοικητικής θέσης που κατέχει, μολονότι δέχτηκε έναν πόλεμο που έφτασε μέχρι την υποβολή αγωγών και μηνύσεων.
Η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π&Α Κυριακού» δικαιώθηκε και δικαστικά, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε στο σύνολό της την αγωγή που υπέβαλε εναντίον της η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ και δέχτηκε εν μέρει τη δική της (της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας) ανταγωγή, επιδικάζοντας στην ενάγουσα επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ να πληρώσει αποζημίωση.
Δε θα επανέλθουμε σε αναλυτική περιγραφή του σκανδάλου του «παραμάγαζου» (αναφορές θα κάνουμε κατά την παρουσίαση της απόφασης του ΚΠΣΙΕ), γιατί είναι τόσες οι πτυχές του που θα απαιτούσε πολύ χώρο ακόμη και μια συνοπτική παρουσίασή του. Οσοι/ες δεν γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται και όσοι/ες θέλετε να ξαναθυμηθείτε τα γεγονότα μπορείτε να «κλικάρετε» στην ετικέτα [ΜΕΥ] στο τέλος της σελίδας και να δείτε την πληθώρα των σχετικών δημοσιευμάτων μας.
Θυμίζουμε πως μετά την έρευνα της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π&Α Κυριακού», οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά της επιβεβαιώθηκαν από δύο ΕΔΕ που έκανε το Νοσοκομείο, επιβεβαιώθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (πρώην ΣΕΥΥΠ) σε ένα πόρισμα-κόλαφο, επικυρώθηκαν από το ΔΣ του Νοσοκομείου σε πληθώρα αποφάσεων και παραπομπών της επιστημονικά υπεύθυνης στο Πειθαρχικό, επικυρώθηκαν από τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, στην ευθύνη της οποίας υπάγεται το Νοσοκομείο, έγιναν δεκτά από το ΚΠΣΙΕ που έθεσε την υπόλογη επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ σε δύο διαδοχικές εξάμηνες δυνητικές αργίες για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έγιναν δεκτά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Εγιναν δεκτά και στην επί της ουσίας πρόσφατη κρίση του ΚΠΣΙΕ, η οποία κατέληξε στην πειθαρχική ποινή-χάδι του προστίμου δέκα μηνών.
Μιλώντας από άποψη επιστημονικής ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας, απορεί κανείς πως μια πανεπιστημιακή γιατρός που της έχει καταλογιστεί αυτός ο τεράστιος όγκος εξευτελιστικών παραπτωμάτων και ποινικών αδικημάτων μπορεί να κοιτάξει στα μάτια ασθενείς και φοιτητές. Ο Λιγνάδης είναι εκτός φυλακής, αλλά δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σε κανένα δημόσιο χώρο, πολλώ δε μάλλον θεατρικό χώρο. Φαίνεται, όμως, πως στους κόλπους του πανεπιστημιακού κατεστημένου αρετές όπως η επιστημονική ηθική και η επαγγελματική δεοντολογία βρίσκονται εν πλήρη ανεπαρκεία.
Δικαστική απόφαση-κόλαφος
Η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, ακολουθώντας την τακτική «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» κατέθεσε τον Απρίλη του 2019 αγωγή κατά της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π&Α Κυριακού», κατηγορώντας την ότι στο πόρισμα που συνέταξε, κατόπιν ελέγχου στη ΜΕΥ, περιέλαβε ψευδή και συκοφαντικά γεγονότα, με σκοπό να βλάψει την τιμή της και να εμποδίσει την επαγγελματική της εξέλιξη.
Η αγωγή, μετά από μια αναβολή λόγω λοκντάουν, συζητήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Ιούνη του 2021. Ζητούσε να καταδικαστεί η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας σε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη της, να της πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και να μην την «ξανακατηγορήσει» στο μέλλον, με απειλή προσωπικής κράτησης ενός έτους!
Το δικαστήριο εξέδωσε τον Μάη του 2022 την υπ’ αριθμό 1396/2022 ομόφωνη απόφασή του, με την οποία απέρριψε στο σύνολό της την αγωγή. Σταχυολογούμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία από τη δικαστική απόφαση:
- «Στο πλαίσιο των καθηκόντων της [η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας] προέβη στον έλεγχο των τμημάτων του οικείου Νοσοκομείου και τον Φεβρουάριο του 2018, με την κατάθεση των πεπραγμένων της ΜΕΥ έτους 2017, διαπίστωσε μη σύννομη λειτουργία αυτής και συγκεκριμένα, συνεργασία με ιδιώτες ιατρούς και επαγγελματίες υγείας…» (ακολουθούν όλα όσα διαπίστωσε η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο «παραμάγαζο» και τα εξέθεσε στο ΔΣ του Νοσοκομείου).
- «Ετσι, κατόπιν σύμφωνης γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του Νοσοκομείου, η εισήγησης της [διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας] έγινε πλήρως αποδεκτή από όλα τα μέλη του Δοικητικού Συμβουλίου…».
- Συνεπώς, όλα όσα ισχυρίστηκε η [διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας] ήταν αληθή και δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης. Οπως δε αποδείχθηκε η [διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας] ενήργησε εντός των καθηκόντων της…».
- «Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι αποδείχθηκε η αλήθεια του πραγματικού περιστατικού της συνεργασίας της ΜΕΥ με ιδιώτες ιατρούς και επαγγελματίες υγείας και του γεγονότος ότι οι λοιπές αναφορές της [διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας] δεν αποτελούν πραγματικά γεγονότα αλλά προσωπικές της εκτιμήσεις, δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέλεση από την ίδια σε βάρος της αντιδίκου της ούτε συκοφαντικής δυσφήμησης ούτε απλής δυσφήμησης, ενώ για τους ίδιους λόγους δεν συντρέχει ούτε προσβολή της προσωπικότητας της τελευταίας…».
- «Συνεπώς, οι αναφορές της [επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ] στην τέλεση εκ μέρους της αντιδίκου της των παράνομων πράξεων της υφαρπαγής, της υπεξαίρεσης και της αυτοδικίας, αλλά και στην χωρίς δικαίωμα πραγματοποίηση απροειδοποίητων επισκέψεων, είναι ψευδείς. Εξάλλου, ψευδή είναι και τα όσα ισχυρίζεται περί παράνομης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των ανήλικων ασθενών της Β’ ΠΠΚ… Συνεπώς τα όσα ισχυρίζεται η ενάγουσα περί της πρόκλησης αναστάτωσης μπροστά σε εμβρόντητους γονείς και παιδιά, αποδεικνύονται αναληθή. Επίσης, αναληθή αποδεικνύονται και τα όσα ισχυρίζεται αναφορικά και με το γεγονός που έλαβε χώρα στις 15.4.2029, καθώς πράγματι η [διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας] διέκοψε την εξέταση της αντιδίκου της δύο φορές, πλην όμως την περίμενε 1,5 ώρα για να ολοκληρωθεί κάποια συνεδρία, επρόκειτο για ολιγόλεπτες διακοπές και είχε χτυπήσει προηγουμένως την πόρτα του ιατρείου, προκειμένου να ζητήσει ευγενικά τα βιβλία των ραντεβού».
Τρεις πρωτοδίκες λένε κατάμουτρα -τέσσερις φορές μάλιστα- σε μια αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ότι λέει ψέματα. Ψέματα που τα κατασκεύασε, διαστρέφοντας τα πραγματικά περιστατικά, για να πετύχει την καταδίκη μιας γιατρού, διευθύντριας ΕΣΥ, η οποία απλώς έκανε ευσυνείδητα το καθήκον της ως διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ενός κομβικού νοσοκομείου του ΕΣΥ όπως είναι το «Π&Α Κυριακού».
Πέρα από τη νομική πτυχή της υπόθεσης, πρόκειται για όνειδος. Για στίγμα ανεξίτηλο που θα το κουβαλάει η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ. Επινόησε ψέματα προκειμένου να οδηγήσει σε καταδίκη μια συνάδελφό της, με στόχο να τη φιμώσει και να την εμποδίσει να κάνει τη δουλειά της, ώστε το «παραμάγαζο» να συνεχίσει να λειτουργεί ανενόχλητα, ως κακόηθες μελάνωμα στο σώμα ενός Νοσοκομείου Παίδων.
Μ’ αυτό το σκεπτικό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε στο σύνολό της την αγωγή της επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ και την καταδίκασε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π&Α Κυριακού».
Επιπλέον, επειδή η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας είχε ασκήσει ανταγωγή, το δικαστήριο έκρινε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί που εκτόξευσε η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ «περιήλθαν σε γνώση αόριστου αριθμού τρίτων προσώπων, όπως -μεταξύ άλλων- και των συναδέλφων τους στο ανωτέρω Νοσοκομείο και ήταν ικανοί και πρόσφοροι, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας που το Δικαστήριο αυτεπαγγέλτως λαμβάνει υπόψη του, να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη της [διεθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας], παρουσιάζοντάς την ως άτομο που μετέρχεται ανέντιμες και παράνομες μεθόδους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων της. Η [επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ] δε ισχυρίστηκε όλα τα ανωτέρω, εν γνώσει της αναλήθειάς τους, με μοναδικό σκοπό να βλάψει τα παραπάνω έννομα αγαθά της αντιδίκου της και να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία της».
Δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε τίποτα εμείς. Τα είπε όλα το δικαστήριο. Απλά, για την ιστορία του πράγματος, να πούμε ότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ και δημιουργός του «παραμάγαζου» καταδικάστηκε για ηθική βλάβη της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας να πληρώσει αποζημίωση 8.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επομένη της κατάθεσης της ανταγωγής και μέρος των δικαστικών της εξόδων (5.000 ευρώ).
Κρατήστε στα «υπόψη» τη δικαστική απόφαση, η οποία προστίθεται στα πορίσματα των ΕΔΕ που έκανε το Νοσοκομείο, στις αποφάσεις που πήρε το ΔΣ του Νοσοκομείου και στο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ. Ολα ανεξαιρέτως τα ελεγκτικά όργανα, εντός και εκτός Νοσοκομείου, δικαίωσαν απόλυτα τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και τα συμπεράσματα του ελέγχου της που αποκάλυψε το «παραμάγαζο». Κινούμενη προκλητικά, η δημιουργός του «παραμάγαζου» ισχυριζόταν ότι το ΔΣ του νοσοκομείου είναι «πιασμένο» από τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας. Ακόμα και στους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ ανακάλυψε… διαπλοκή με την… παντοδύναμη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας! Τώρα τι θα πει; «Πιασμένες» και οι τρεις πρωτοδίκες που της έδωσαν ομόφωνα το πιο δυνατό χαστούκι;
Πρόκληση με πειθαρχική ποινή-χάδι
Οπως προείπαμε, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ (ΚΠΣΙΕ) του υπουργείου Υγείας είχε επιβάλει στην επιστημονικά υπεύθυνη του «παραμάγαζου» της ΜΕΥ δύο φορές την ονειδιστική ποινή της εξάμηνης δυνητικής αργίας (το δεύτερο εξάμηνο ολοκληρωνόταν στις 3 Αυγούστου του 2022).
Στις 30 Ιούνη, το ΚΠΣΙΕ συγκλήθηκε για να εξετάσει την πειθαρχική υπόθεση της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ. Οχι, όμως, το σύνολο των πειθαρχικών παραπομπών της από το ΔΣ του «Π&Α Κυριακού», αλλά μόνο το πρώτο πακέτο πειθαρχικών παραπτωμάτων. Αυτή η επιλογή «μύριζε κουκούλωμα».
Στην εισήγηση που έκανε το μέλος του ΚΠΣΙΕ Αγγελική Αναστοπούλου, πάρεδρος του ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους), περιγράφεται όλο το ιστορικό του «παραμάγαζου»:
- Ο πρώτος έλεγχος από τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και τα ευρήματά του.
- Η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου.
- Η μη συμμόρφωση της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ προς την απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου.
- Η διενέργεια ΕΔΕ από το Νοσοκομείο, που κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα με τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας. Ιδίως στο κεφάλαιο της χορήγησης παράνομων πιστοποιητικών μαθησιακών δυσκολιών, με τα οποία μαθητές απαλλάσσονταν από τις γραπτές εξετάσεις.
- Η καταγγελία της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας στο ΣΕΥΥΠ.
- Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (σ’ αυτήν έχει συγχωνευτεί το ΣΕΥΥΠ) που διαπίστωσε τις ίδιες παρανομίες.
- Το αίτημα του κοινού διοικητή των δύο Νοσοκομείων Παίδων προς την 1η ΥΠΕ για αναστολή λειτουργίας της ΜΕΥ και η με μεγάλη καθυστέρηση αποδοχή του από τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ.
- Η κλήση σε απολογία της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ και η άρνησή της να αναγνωρίσει ακόμη και την πειθαρχική δικαιοδοσία του ΔΣ του Νοσοκομείου, με τον νομικά αστήρικτο ισχυρισμό ότι είναι πανεπιστημιακός και δεν μπορεί να της ασκηθεί έλεγχος παρά μόνο από πανεπιστημιακά όργανα!
- Η επισήμανση σε έγγραφο του Νοσοκομείου, τον Ιούνη του 2021, ότι «η ανωτέρω ιατρός έχει επιδείξει, ως προς όλες τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη σοβαρή απείθεια, δηλαδή συμπεριφορά τέτοια που περιορίζει τις προσδοκίες μας για μελλοντική της συμμόρφωση».
- Οι ισχυρισμοί της επιστημονικά υπεύθυνης ότι η ΜΕΥ είναι πανεπιστημιακή μονάδα και λειτουργεί στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής αυτονομίας!
- Οι ισχυρισμοί της επιστημονικά υπεύθυνης πως όλα οφείλονται σε προσωπική αντιδικία της με τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και πως υπήρξε παρέμβαση του Νοσοκομείου στους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ (πρόκειται για τους ισχυρισμούς που χαρακτήρισε ως ψεύδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών).
- Το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ που πιστοποιεί ότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ εξακολουθεί να ασκεί κλινικό έργο και αφότου τέθηκε σε δυνητική αργία!
- Η επιβεβαίωση από τη διευθύντρια της Β’ ΠΠΚ ότι η υπεύθυνη της ΜΕΥ εξακολουθεί να ασκεί κλινικό έργο με τη δικαιολογία ότι έχει προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία (σ.σ. μέχρι στιγμής έχει χάσει και το αίτημα για προσωρινή διαταγή και τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έχει υποστηρίξει εγγράφως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου τη νομιμότητα και την ορθότητα της απόφασης με την οποία η επιστημονικά υπεύθυνη τέθηκε σε δυνητική αργία.
Η εισήγηση του μέλους του ΚΠΣΙΕ ξεκαθαρίζει για μια φορά ακόμη το νομικό καθεστώς: οι πανεπιστημιακοί γιατροί που εργάζονται σε κλινικές και τμήματα μέσα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους γιατρούς του ΕΣΥ, υπόκεινται στις αποφάσεις των διοικήσεων των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ και υπέχουν τις ίδιες πειθαρχικές ευθύνες με τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Πρόκειται για ένα ακόμη χαστούκι, όχι μόνο στη δημιουργό του «παραμάγαζου», αλλά και στο πανεπιστημιακό κατεστημένο, που έσπευσε να τη στηρίξει ακόμα και με παρέμβαση υπέρ της αγωγής της κατά του υπουργείου Υγείας,, υποστηρίζοντας με θράσος ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ όπως γουστάρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα όργανο πλην των δικών του, των πανεπιστημιακών! «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», δηλαδή…
Ολα τα πραγματικά περιστατικά, όπως διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν από τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, από την ΕΔΕ, από το ΣΕΥΥΠ, γίνονται δεκτά. Η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ «δεν εφήρμοσε τις αποφάσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου», «αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις συστάσεις και στο υπ’ αριθμ. … έγγραφο του κοινού διοικητή των παιδιατρικών νοσοκομείων, αμφισβητώντας την αρμοδιότητά του και συνέχισε τις μη νόμιμες πρακτικές στην κλινική δραστηριότητα της ΜΕΥ», «συνέχισε να εκδίδει πιστοποιητικά για μαθησιακές δυσκολίες με σκοπό την απαλλαγή μαθητών από γραπτές εξετάσεις… κατά παράβαση της ισχύουσας τον κρίσιμο χρόνο σχετικής διαδικασίας του ν. 3699/2008».
Υστερα, αυτά τα πραγματικά περιστατικά τυποποιούνται σε πειθαρχικά παραπτώματα: «παράβαση των διατάξεων που διέπουν την οικεία υπηρεσιακή μονάδα περίθαλψης», «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος», «παράβαση κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας».
Μολονότι τα ανωτέρω πειθαρχικά παραπτώματα που αποδόθηκαν στην επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ δεν είναι ασήμαντα, όλα τα υπόλοιπα, εξίσου σημαντικά πειθαρχικά παραπτώματα, που συνδέονται με την άρνησή της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΔΣ του Νοσοκομείου (απείθεια σε προϊσταμένη αρχή, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, σοβαρή απείθεια σε προϊσταμένη αρχή, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας, αναξιοπρεπής για υπάλληλο συμπεριφορά εντός υπηρεσίας, κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις), πετάχτηκαν στα σκουπίδια.
«Δεν προέκυψε, χωρίς αμφιβολία, ότι η ιατρός υπέπεσε και στα λοιπά πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία της αποδίδονται», είναι ο αυθαίρετος, παντελώς αστήρικτος και γι’ αυτό εξοργιστικός συλλογισμός της εισήγησης στο ΚΠΣΙΕ! Μ’ άλλα λόγια, ο κοινός διοικητής των δύο Νοσοκομείων, το ΔΣ του «Π&Α Κυριακού», ο διευθυντής που διεξήγαγε την ΕΔΕ, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ (αφήνουμε σκόπιμα εκτός τη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας)… δεν ξέρουν τι λένε, τι πειθαρχικά παραπτώματα διαπίστωσαν και τι πρότειναν στο ΚΠΣΙΕ!
Στη συνέχεια, το ΚΠΣΙΕ δέχτηκε ομόφωνα την εισήγηση, καταδίκασε την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ για τα τρία πειθαρχικά παραπτώματα της εισήγησης («παράβαση των διατάξεων που διέπουν την οικεία υπηρεσιακή μονάδα περίθαλψης», «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος», «παράβαση κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας») και της επέβαλε την ποινή-χάδι του προστίμου δέκα μηνών! Είναι η δεύτερη ελαφρύτερη ποινή που προβλέπεται στο πειθαρχικό ποινολόγιο. Πάλι καλά που δεν της επέβαλαν την ελαφρύτερη ποινή της… επίπληξης!
Τα πειθαρχικά παραπτώματα είναι ατιμωτικά για γιατρό (ειδικά το παράπτωμα της «παράβασης κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας»), όπως όμως προείπαμε, η ευθιξία ηθικού και δεοντολογικού τύπου είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία στο πανεπιστημιακό κατεστημένο. Ενώ έπρεπε να της απαγορεύσουν να ξαναπατήσει το πόδι της σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, αυτοί της επιτρέπουν να επιστρέψει, πληρώνοντας ένα πρόστιμο σε δόσεις (μηνιαία παρακράτηση του ⅕ των αποδοχών της)!
Θα πρέπει να επισημάνουμε και μια ακόμη… λεπτομέρεια. Η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ, που μέχρι τώρα δεν αναγνώριζε καμιά πειθαρχική δικαιοδοσία στα όργανα του ΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας, θεωρώντας -όπως και το υπόλοιπο πανεπιστημιακό κατεστημένο- ότι έχει το ανεξέλεγκτο εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δεν παρέστη μεν στη συνεδρίαση του ΚΠΣΙΕ, όπου είχε κληθεί για να δώσει τις εξηγήσεις της, κατέθεσε όμως στη Γραμματεία του ΚΠΣΙΕ έγγραφο με επισυναπτόμενα δεκατέσσερα έγγραφα. Δεν ξέρουμε τι ισχυριζόταν στο εν λόγω έγγραφο, όμως όλη η διαδικασία θυμίζει… βελούδινη διευθέτηση.
Αμα βρούμε αυτό το έγγραφο, θα είμαστε σε θέση και να το σχολιάσουμε. Προς το παρόν μένουμε στα γεγονότα: η δημιουργός του «παραμάγαζου» δέχεται μύδρους από όλα τα αρμόδια όργανα (ΔΣ Νοσοκομείου, ΕΔΕ Νοσοκομείου, Εθνική Αρχή Διαφάνειας – ΣΕΥΥΠ, Διοίκηση 1ης ΥΠΕ), δέχεται ισχυρό κόλαφο από το δικαστήριο που προσπάθησε να σύρει αυτήν που αποκάλυψε το σκάνδαλο, χάνει σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες, έχει πλακώσει στις μηνύσεις ακόμη και τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ και την πρώην γενική διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας, που έκανε δεκτή την εισήγηση του ΚΠΣΙΕ και την έθεσε σε ατιμωτική δυνητική αργία, και τελικά πέφτει στα μαλακά από το ΚΠΣΙΕ.
Γι’ αυτό μιλάμε για αναλογίες με το σκάνδαλο Λιγνάδη: σε καταδικάσαμε για δύο βιασμούς ανηλίκων, αλλά σε βγάζουμε από τη φυλακή. Tα συμπεράσματα τα αφήνουμε στους αναγνώστες μας.
Παρόντες και απόντες
Ενδιαφέρον έχει να δούμε και ποιοι/ες πήραν αυτή την προκλητική απόφαση του ΚΠΣΙΕ. Μιλάμε για πέντε άτομα: την πρόεδρο του ΚΠΣΙΕ Μεταξία Ανδροβιτσανέα (αντιπρόεδρο του ΝΣΚ ε.τ.), τις παρέδρους του ΝΣΚ Αγγελική Αναστοπούλου (εισηγήτρια) και Σπυριδούλα Θωμοπούλου, την αντιπρόεδρο του Κεντρικού Συμβούλιου Υγείας (ΚΕΣΥ) Χρυσούλα-Ηλιάνα Νικολάου, καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ (δηλαδή συνάδελφο της επιστημονικά υπεύθυνης του «παραμάγαζου») και υποψήφια βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ (!) και τη γνωστή Ματίνα Παγώνη, με την ιδιότητα της προέδρου του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Απόντες ήταν: Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, που υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης (προφανώς γιατί η κυρία του «παραμάγαζου» τον έχει μηνύσει)! Απουσίαζε, όμως, και ο αναπληρωτής του, διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, που επικαλέστηκε… υπηρεσιακό κώλυμα. Ο Ροϊλός, γεωλόγος το επάγγελμα, δεξιός… εξ απαλών ονύχων, έχει χρησιμοποιηθεί και από τις κυβερνήσεις Καραμανλή σε διοικήσεις Νοσοκομείων. Το 2008 τον βρίσκουμε διοικητή του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν»…
Δεν προσεκλήθη το τακτικό μέλος Παρασκευή Θεοφίλου, γενική διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας, διότι αποχώρησε από τη συγκεκριμένη θέση. Δεν προσεκλήθη, όμως, ούτε το αναπληρωματικό μέλος Βασιλική Καραούλη, προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας. «Δεν δύναται να παραστεί» και «επίσης δεν προσεκλήθη», αναφέρει το πρακτικό του ΚΠΣΙΕ, άνευ περαιτέρω αιτιολογίας…
Εχουμε, λοιπόν, τρία μέλη του ΝΣΚ, μία πανεπιστημιακή γιατρό (και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ!) και τη Ματίνα Παγώνη, που πήραν την προκλητική απόφαση ομόφωνα. Επικοινωνήσαμε με την κ. Παγώνη και τη ρωτήσαμε για τη συμμετοχή της σ’ αυτή την απόφαση. Η απάντησή της ήταν… «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Δεν είχε δει το φάκελο, άκουσε τις δικαστικούς να έχουν ενιαία άποψη κτλ.!
Περιττεύει να πούμε ότι η ευθύνη της είναι τεράστια. Είναι πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και ψήφισε υπέρ μιας απόφασης που αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά στο ΕΣΥ και στους μάχιμους γιατρούς που υπερασπίζονται το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη δημόσια υγεία και την εφαρμογή αυτής της ρημάδας της τυπικής νομιμότητας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Θέση οφείλουν να πάρουν τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών. Κακώς δεν πήραν μέχρι τώρα (τα ρεπορτάζ μας εδώ και δεκατέσσερις μήνες έχουν αποκαλύψει τα πάντα και οι επικεφαλής τους ξέρουν πού θα μας βρουν, αν ήθελαν περισσότερα στοιχεία). Και βέβαια, υπάρχουν οι συνάδελφοί τους, μέλη της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ στο «Π&Α Κυριακού», στους οποίους έπρεπε να προστρέξουν, για να λάβουν πληροφορίες και να τους στηρίξουν στον αγώνα τους.
Τώρα, μετά την προκλητική απόφαση του ΚΠΣΙΕ, «τα ψέματα τελείωσαν». ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ οφείλουν να πάρουν θέση. Τα μεγάλα λόγια και οι ηχηρές καταγγελίες ενάντια στο ιατρικό πανεπιστημιακό κατεστημένο θα ηχούν σαν κουδουνίσματα γκαζοτενεκέδων, αν δεν συνοδευτούν από ανάληψη δράσης. Εμείς, πάντως, θα τους «ενοχλήσουμε».
Προς βοήθειά τους, συστηματοποιούμε σε τίτλους την ουσία της μετατροπής της ΜΕΥ σε «παραμάγαζο», για να καταλάβουν ότι το θέμα δεν αφορά μόνο ούτε κυρίως το κράτος, αλλά αφορά πρωτίστως τον συνδικαλισμό των νοσοκομειακών γιατρών και τον αγώνα ενάντια στην προελαύνουσα ιδιωτικοποίηση:
- Ανέπτυξε πολυετή συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, που ασκούσαν κλινικό έργο μέσα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.
- Εξέδιδε πιστοποιητικά μαθησιακών δυσκολιών για απαλλαγή μαθητών από τις γραπτές εξετάσεις, τα οποία υπέγραφαν η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ και ιδιώτες επαγγελματίες Υγείας!
- Εισέπραττε επί σειρά ετών εισιτήριο και αμοιβή για νοομετρικές εξετάσεις, που στο νοσοκομείο γίνονται δωρεάν!
- Επέτρεπε την εξέταση, παρακολούθηση και θεραπευτική παρέμβαση σε εφήβους με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, από ιδιώτες ψυχιάτρους και ψυχολόγους!
- Παρέβαινε επί σειρά ετών το εκ του νόμου καθοριζόμενο ωράριο.
Προς τι η πρεμούρα;
Οπως γράψαμε στον πρόλογο, η νέα προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, Β. Φακουκάκη, έσπευσε να εκδώσει Διαπιστωτική Πράξη για την επιστροφή της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ στο «Π&Α Κυριακού». Προς τι η πρεμούρα;
Το ερώτημα κάθε άλλο παρά ρητορικό είναι.
Πώς εκδίδεται η εν λόγω Διαπιστωτική Πράξη, όταν η γνωμοδότηση του ΚΠΣΙΕ αφορά δύο πειθαρχικές παραπομπές της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ (Γενάρης και Απρίλης 2021), εκκρεμούν όμως ενώπιον του ΚΠΣΙΕ δύο ακόμη πειθαρχικές παραπομπές της ίδιας γιατρού;
- Η μία πειθαρχική παραπομπή είναι του Φλεβάρη του 2022 και προέκυψε μετά το πόρισμα δεύτερης ΕΔΕ σε βάρος της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ. Επειδή τα παραπτώματα είναι βαριά (απλή απείθεια, σοβαρή απείθεια, κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της δημοσίας αρχής που γίνεται δημοσίως γραπτώς ή προφορικώς με σκόπιμη χρήση, εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή χαρακτηριστικά απρεπείς φράσεις, άρνηση ή παρέλκυση υπηρεσίας) και επειδή το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τις αναλογούσες ποινές, παρέπεμψε την υπόθεση στο ΚΠΣΙΕ.
- Η δεύτερη πειθαρχική παραπομπή είναι του Μάρτη του 2022, λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης δράσης της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ. Τα παραπτώματα είναι και πάλι βαριά (σοβαρή απείθεια και κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της δημοσίας αρχής που γίνεται δημοσίως γραπτώς ή προφορικώς με σκόπιμη χρήση, εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή χαρακτηριστικά απρεπείς φράσεις) και επειδή το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τις αναλογούσες ποινές, παρέπεμψε την υπόθεση στο ΚΠΣΙΕ.
Επίσης, το νοσοκομείο αποφάσισε να διενεργηθεί και άλλη ΕΔΕ, για την απώλεια 530 ιατρικών φακέλων ασθενών της ΜΕΥ. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ του Νοσοκομείου, θεωρείται δε σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε τρίτη πειθαρχική παραπομπή της επιστημονικά υπεύθυνης της ΜΕΥ στο ΚΠΣΙΕ. Επειδή δε η απώλεια των φακέλων είναι και ποινικό αδίκημα, η σχετική απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου έχει σταλεί και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Και βέβαια, είναι γνωστό ότι η επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ έχει καταθέσει μηνύσεις (χωριστές για τον καθένα και την καθεμιά) κατά της πρώην προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, κατά του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Π. Στάθη, κατά του κοινού διοικητή των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων Ε, Παπασάββα και κατά της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του «Π&Α Κυριακού».
Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες, πειθαρχικές και ποινικές, η πρεμούρα της νέας προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας να επαναφέρει την επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΥ στο «Π&Α Κυριακού» αποκτά άλλο χαρακτήρα. Ο νοών νοείτω…