Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία
  • Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 11 Ιούλη
  • «Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Στο Ψαχνό»Ποιος, αν όχι εμείς, θα σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα;
Στο Ψαχνό

Ποιος, αν όχι εμείς, θα σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Νοέ 2021, 00:03

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 91 θανάτους από covid-19. Στην πραγματικότητα, οι νέοι θάνατοι ήταν 93 (ο ΕΟΔΥ, καταπώς το συνηθίζει, «έθαψε» 2 θανάτους, αποδίδοντάς τους σε καθυστερημένη αναγραφή, λες και οι με καθυστέρηση καταγραφέντες θάνατοι δεν μετράνε). Το ίδιο 24ωρο διασωληνώθηκαν 110 νέοι ασθενείς (ίσως και περισσότεροι, γιατί και εδώ πέφτει «μαϊμούδισμα»). Αντιλαμβάνεστε τα μεγέθη; Μέσα σε μια μέρα 93 πεθαίνουν και 110 προστίθενται στους διασωληνωμένους, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να παραμένει πλέον εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα, και να καταλήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάνοντας μια σύγκριση των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τις τελευταίες εφτά μέρες, σε διάφορες χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ, όπως αναφέρονται στη βάση Worldometers (ενημερώνεται από επίσημες πηγές), βλέπουμε τα εξής:

Ελλάδα: 50 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Αυστρία: 33 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Γερμανία: 16 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Γαλλία: 5 θάνατοι θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Βρετανία: 15 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Ιταλία: 7 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Ισπανία: 3 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Βέλγιο: 19 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Πορτογαλία: 6 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Ισραήλ: 2 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (όπως θυμόμαστε, ο Μητσοτάκης καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι παρέα με τον έκπτωτο ακροδεξιό πρωθυπουργό Κουρτς, για την «επιτυχημένη» αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας) δοκίμασε την περασμένη εβδομάδα «λοκντάουν των ανεμβολίαστων». Αυτοί θα μπορούσαν να βγαίνουν μόνο για δουλειά, για τρόφιμα και για άθληση. «Το λοκντάουν για ανεμβολίαστους αποδίδει ήδη», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο καγκελάριος Σόλενμπεργκ στο γαλλικό πρακτορείο (AFP). «Την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν επιπλέον 500.000 άνθρωποι. Είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε», εξηγούσε με πανηγυρικό τόνο.

Χθες, αυτός ο ίδιος Σόλενμπεργκ, μετά από σύσκεψη με τους πρωθυπουργούς των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα προχωρά σε «καθολικό λοκντάουν» διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών, ενώ από την 1η Φλεβάρη του 2022 ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός για όλο τον πληθυσμό.

Δεν πρόκειται, φυσικά, για καθολικό λοκντάουν, αλλά για επανάληψη του μισο-λοκντάουν που εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. 

Η καθολικότητα αναφέρεται στην επέκταση των μέτρων και στους εμβολιασμένους. Η θεωρία της «πανδημίας ανεμβολίαστων» (από τους ακροδεξιούς της Αυστρίας την αντέγραψε το επιτελείο του Μητσοτάκη) κατέρρευσε παταγωδώς. Η Αυστρία δεν έχει φτάσει το επίπεδο ημερήσιων θανάτων της Ελλάδας (είναι στα 2/3 της Ελλάδας), όμως κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η ακροδεξιά κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόσει το γνωστό μισο-λοκντάουν (θα δουλεύουν, βεβαίως βεβαίως, γιατί στη δουλειά… δεν κολλάει) για όλο τον πληθυσμό, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει τη μετάδοση του ιού.

Την ίδια μέρα (χθες), στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (της δεξιάς πτέρυγας της Δεξιάς), απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα αποφάσεων όπως αυτές της Αυστρίας, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα». Παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, είμαστε στο “και δέκα”», καθώς και ότι το κράτος θα έπρεπε να έχει εντοπίσει νωρίτερα πως με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού το τέταρτο κύμα δεν θα μπορούσε να αναχαιτιστεί. Η Γερμανία έχει ψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από την Ελλάδα (με βάση τα «μαϊμουδισμένα» επίσημα στοιχεία), ενώ ο ρυθμός των θανάτων είναι μικρότερος από το ένα τρίτο της Ελλάδας.

Ο Σπαν είναι, βέβαια, απερχόμενος, οπότε έχει όλα τα περιθώρια για… αυτοκριτική, όμως ήδη ένα γερμανικό κρατίδιο, η Σαξονία, αποφάσισε το γνωστό μισο-λοκντάουν και ετοιμάζονται κι άλλα. Αλλωστε, προτού μιλήσει ο Σπαν, είχαν μιλήσει ειδικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος ιολόγος Ντρόστεν, που δεν είπαν μεν την «κακιά λέξη» λοκντάουν, περιέγραψαν όμως αυτήν τη διαδικασία περιφραστικά («Πιθανότατα θα χρειαστεί να ελέγξουμε ξανά την εξάπλωση του ιού μέσω μέτρων αποστασιοποίησης. Οχι πιθανότατα, σίγουρα» είχε δηλώσει ο Ντρόστεν).

Αναφερθήκαμε στις τελευταίες εξελίξεις στην Αυστρία και τη Γερμανία, όχι βέβαια για να τις φέρουμε ως πρότυπα, αλλά γιατί η σύγκριση των αποφάσεων που αναγκάζονται να πάρουν οι αστικές κυβερνήσεις εκεί, με όσα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο νέο διάγγελμά του νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, είναι συντριπτική.

Για τον Μητσοτάκη έχουμε «πανδημία ανεμβολίαστων»! Το ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα που ανιχνεύονται αφορά πλήρως εμβολιασμένο άτομο, κυρίως ηλικίας μέχρι 50 ετών (αυτοί τα λένε, δεν τα λέμε εμείς), δεν σημαίνει τίποτα. Το ότι το 17% των διασωληνωμένων είναι άνθρωποι πλήρως εμβολιασμένοι, αυτό κι αν δεν λέει τίποτα.

Ο ίδιος είπε ότι «575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα».

Οι αριθμοί είναι «μαϊμουδισμένοι» προς τα κάτω, ειδικά αυτός που αφορά τους ανεμβολίαστους, όμως και ως αληθινούς να τους πάρουμε, αποκαλύπτουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευπαθείς, πώς είναι δυνατόν να μιλάς για «πανδημία ανεμβολίαστων» σε συνθήκες πάρα πολύ υψηλής και εντελώς ανεξέλεγκτης (85% τα ορφανά κρούσματα, άρα ιχνηλάτηση μηδέν) διασποράς του κοροναϊού; Είναι έγκλημα και μόνο ως σκέψη.

Αυτό το έγκλημα έρχεται να προστεθεί στο έγκλημα της πλήρους αμεριμνησίας για τους εμβολιασμένους, που καλλιέργησαν συνειδητά από τις αρχές του καλοκαιριού, μη τυχόν και δημιουργηθούν προβλήματα στους καπιταλιστές του τουρισμού. Ακόμα και το όνομα της εμβολιαστικής καμπάνιας («Επιχείρηση Ελευθερία») παρέπεμπε στην ξεγνοιασιά και τη χαλάρωση: εμβολιάστηκες, τελείωσε για σένα.

«Αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες» είπε ο Μητσοτάκης. Και ξανά: «Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες, γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Και ποιος φταίει που έχουμε τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού; Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν, προφανώς, γιατί το ποσοστό είναι χαμηλό «παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε» η κυβέρνηση!

Δε θα επαναλάβουμε όσα έχουμε γράψει για τις επίσης εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη (και των κυβερνητικών επιστημόνων και του ιερατείου) για την παταγώδη αποτυχία του εμβολιασμού. Απλά θα πούμε ότι μπροστά στη λογική Μητσοτάκη (κάναμε άρτια εκστρατεία εμβολιασμού αλλά πατώσαμε χωρίς να φταίμε εμείς) σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Τα «νέα μέτρα» που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης θα ήταν πραγματικά για γέλια, αν δεν αφορούσαν μια τόσο δραματική κατάσταση. Δε θα έχουν κανένα, μα κανένα, αποτέλεσμα στην ανάσχεση της διάδοσης του κοροναϊού. Σκεφθείτε πόσος καιρός απαιτούνταν για να υπάρξει κάποια κάμψη των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας με τα μισο-λοκντάουν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να πηγαίνουν στις κλειστές σάλες των σουβλατζίδικων και των καφετεριών, των σινεμά και των θεάτρων;

Θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει την ίδια εγκληματική πολιτική, αν δεν υπάρξει αντίδραση «από τα κάτω», αν η εργατική τάξη και όλα τα εργαζόμενα στρώματα δεν αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τρία είναι τα μέτωπα στα οποία πρέπει να αναπτυχθεί η λαϊκή πάλη:

  • Ο καθολικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σημαντικότατο ταξικό καθήκον στις συνθήκες που διανύουμε. Με την πειθώ (άπειρα είναι τα επιχειρήματα πλέον) πρέπει να πείσουμε τον συνάδελφο, τον φίλο, τον συγγενή, τον γείτονα, ότι πρέπει να εμβολιαστεί. Σε όσους επικαλούνται ατομικό δικαίωμα για να μη συζητήσουν, πρέπει να υπενθυμίσουμε με αυστηρότητα ότι ανώτατες από τα όποια ατομικά δικαιώματα είναι οι κοινωνικές υποχρεώσεις. Σε νέους/ες που επικαλούνται τη νιότη τους («εγώ δεν κινδυνεύω, γιατί να εμβολιαστώ;»), δε χρειάζεται να μείνουμε μόνο στα στοιχεία που δείχνουν ότι και οι νέοι νοσούν βαριά, ακόμη και πεθαίνουν. Πρέπει πρωτίστως να τους πείσουμε ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ατομικιστικά, γιατί ο ατομισμός σ’ αυτό το επίπεδο είναι γαϊδουριά. Εχουμε επιχειρήματα, επιστημονικά, ιδεολογικά και πολιτικά. Ο καθένας και η καθεμιά μας ξέρει πώς πρέπει να μιλήσει στον περίγυρό του. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να παλέψουμε για ν’ αναπτυχθεί κίνημα μέσα από την εργατική τάξη υπέρ του εμβολιασμού.
  • Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές. Nα δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ, για να φτάσουν τα κρεβάτια σε αναλογία πληθυσμού εκεί που ορίζουν τα δεδομένα της επιστήμης (3.000 κλίνες ΜΕΘ πρέπει να έχει η χώρα μας). Να επιταχθεί άμεσα ΟΛΟΣ ο ιδιωτικός τομέας Υγείας (και τα στρατιωτικά νοσοκομεία) και να ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό του ΕΣΥ.

Εδώ που έχουμε φτάσει, για να συγκρατηθεί η πανδημία θα απαιτηθεί λοκντάουν. Εμείς δεν φοβόμαστε τις λέξεις. Οταν έχεις περισσότερο από το μισό πληθυσμό ανεμβολίαστο, όταν η τρίτη δόση των πλήρως εμβολιασθέντων μόλις άρχισε και ταυτόχρονα έχεις μια εκρηκτική και πλήρως ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού (τα ορφανά κρούσματα φτάνουν το 85% του συνόλου των κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά ιχνηλάτηση), ο μόνος τρόπος συγκράτησης της διασποράς είναι το λοκντάουν.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟύτε τα προσχήματα
Επόμενο άρθρο O ελέφαντας δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί

Σχετικά Αρθρα

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

Στο Ψαχνό 13 Ιαν 2026, 19:32

Κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας και κρατικής καταστολής

Στο Ψαχνό 7 Ιαν 2026, 22:29

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τουμπάρει τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις

Προσπάθεια να οργανωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» με γκεμπελίστικα non paper

Στο Ψαχνό 20 Δεκ 2025, 08:25

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Ο Μητσοτάκης στη θέση του «ψεύτη βοσκού»

Στο Ψαχνό 22 Φεβ 2025, 11:42

Εγκλημα στα Τέμπη: Δύο χρόνια αργότερα, ο κόσμος δεν ξέχασε

Στο Ψαχνό 27 Ιαν 2025, 19:04
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

Ημέρα πληθυσμών.

Ακτή Ελεφαντοστού, Νίγηρας, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Μογγολία: Εθνική γιορτή (1921).

Βέλγιο: Ημέρα Φλαμανδών.

1942: Αρχίζουν οι διωγμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1966: Επεισόδια σε συλλαλητήριο οινοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη, 128 πολίτες και 72 χωροφύλακες τραυματίες.

1969: Βόμβα της ΔΑ σε γραμματοκιβώτιο της οδού Νίκης (Αθήνα).

1994: Βόμβα στο κτίριο γερμανικής πολυεθνικής ασφαλιστικής στους Αμπελόκηπους (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo