Δύο χιλιάδες είκοσι ένα
και δεν αρκεί μόνο η πένα…
Επειδή πολλά “επετειακά” και “πατριωτικά” ακούμε και διαβάζουμε από τα καθεστωτικά και αστικά μουμουέ, παραθέτουμε κάτι σχετικό από το παρελθόν και ο καθένας ας κάνει σκέψεις, αναγωγές και αντιπαραβολές: “Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξαίρεσαν εν ώρα νυκτός την Γερμανικήν σημαίαν, η οποία εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως, παραπλεύρως της Εθνικής μας Σημαίας. Διότι μόνον παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μιαν τόσο επαίσχυντο πράξιν. Και είναι βέβαιον ότι αν οι δράσται του εγκλήματός της περιήρχοντο εις χείρας του ελληνικού λαού, θα λυντσάροντο από αυτόν τον ίδιον ως εχθροί της πατρίδος μας” (εφημερίδα «Βραδυνή», 2 Ιουνίου 1941).
Για ν’ αποφύγουνε συρμούς, μετρό και λεωφορεία
μη πέσουν στο συνωστισμό και τον ιό κολλήσουν
παίρνουνε τ’ αυτοκίνητα, κολλάν’ σε κάθε βήμα
δεν βρίσκουν να παρκάρουνε και ψάχνουν ποιον να βρίσουν.
Κι έπειτα οι… προσεκτικοί κατά της πανδημίας
ποδοπατιούνται στην Ερμού και στην Ακαδημίας!…
Ολίγη αριθμο-ποίηση, όχι από τίποτα κομμουνιστές και καταστροφολόγους, αλλά από την EuroStat: Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 31,5% των παιδιών (κάτω των δεκαοκτώ ετών) στην Ελλάδα, έναντι ποσοστού 24,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ όσον αφορά στον κίνδυνο της φτώχειας που διατρέχουν τα παιδιά, μετά τη Ρουμανία (41,5%), τη Βουλγαρία (36,2%) και την Ισπανία (31,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ κατέγραψαν οι Σλοβενία (12,1%), Τσεχία (12,9%), Δανία (13,5%) και Φινλανδία (14,5%).
Πάντως, για την ακρίβεια, η ακρίβεια είναι μεγάλο βάσανο: στις 19.04′ αναχωρεί το τρένο, 53,95 λέει ο τάδε λογαριασμός, 1,99 οι μπανάνες, 1,639 η βενζίνη. Οχι τόση ακρίβεια ρε παιδιά, δημιουργείται ανακρίβεια, στρογγυλέψτε τις άκρες να κοιμηθούν ήσυχα οι ιθαγενείς τις μεγάλες φθινοπωρινές νύχτες στη μεγάλη νύχτα της πανδημίας και στην ακόμα μεγαλύτερη της παραίτησης.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και σχετικοί με σχολεία, πηγαίνετε μια βόλτα, ρίξτε μια ματιά και πείτε μας για την τήρηση ή μη. Ο νόμος (τους) λέει ότι στα σχολικά κυλικεία πρέπει να πωλούνται τα ακόλουθα είδη και στις ακόλουθες τιμές:
- Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιόλαδου και άλλων): 1,10 ευρώ
- Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιόλαδου και άλλων): 1,35
- Απλό αρτοσκεύασμα-κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων: 0,50
- δ) Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γραμμαρίων: 1,20
- Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,35
- Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία των 250 ml: 1,00.
Εχουν μεγάλη πλάκα οι προσδιορισμοί ατόμων στα δελτία ειδήσεων με βάση και μόνο την ηλικία. Ούτε “δράστης” ούτε “θύμα” ούτε “μάρτυρας“, τίποτα άλλο από ηλικίες. Πάνω-κάτω ακούς πάντα αυτά: Ο 48χρονος επιτέθηκε στην 24χρονη, μαζί με έναν 35χρονο και μία 37χρονή. Ενας 25χρονος κι ένας 62χρονος που άκουσαν τις φωνές, έτρεξαν να βοηθήσουν και ο δεύτερος παρασύρθηκε από μηχανάκι που οδηγούσε 29χρονος. Μιλώντας στις κάμερες, ο 62χρονος είπε ότι η 24χρονη είχε χτυπηθεί και ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ ο 48χρονος έχει καταγραφεί από τις κάμερες του καταστήματος 55χρονου επιχειρηματία.
“Και να φοβηθείτε τους καιρούς που θα σταματήσουν οι απεργίες ενώ θα εξακολουθούνε να ζουν οι μεγάλοι ιδιοκτήτες, γιατί κάθε μικρή απεργία κατασταλμένη είναι κι απόδειξη πως γίνεται κάποιο βήμα. Να φοβηθείτε τους καιρούς που η ανθρωπότητα θ’ αρνηθεί να υποφέρει, να πεθαίνει για μια ιδέα, γιατί αυτή και μόνο η ιδιότητα είναι το θεμέλιο του ανθρώπου, αυτή και μόνο ιδιότητα είναι ο άνθρωπος, ξεχωριστός μέσα σε όλη την υφήλιο” (John Steinbeck – “Τα σταφύλια της οργής“).
Κοκκινοσκουφίτσα