Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η πολεμοτρομοϋστερία είναι ο καπνός παραλλαγής που προσπαθεί να κρύψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον  ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν,
  • Με νέα δίωξη παραπέμπουν στο Πειθαρχικό συνταξιούχους (!) και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς στον Πειραιά
  • Η σιωνιστική τύφλωση του Συνήγορου του Πολίτη
  • The Economist: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση στους πυραύλους αναχαίτισης μετά την εκτεταμένη χρήση τους στον πόλεμο με το Ιράν
  • «Η Αντίσταση έχει κόκκινες γραμμές και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει την κατοχή»
  • Σαν σήμερα 20 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Η Αποψή Μας»Να γίνει ο καθολικός εμβολιασμός υπόθεση της εργατικής τάξης
Η Αποψή Μας Στο Ψαχνό

Να γίνει ο καθολικός εμβολιασμός υπόθεση της εργατικής τάξης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Νοέ 2021, 00:02

Η κατάσταση είναι γνωστή. Μόνο κοινωνικά τυφλοί δεν τη βλέπουν. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι, δείχνει τα δόντια του, με έκρηξη κρουσμάτων, εφιαλτική αύξηση των ορφανών κρουσμάτων, καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων (χθες -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- ήταν 450) και μια εκατόμβη νεκρών κάθε δύο μέρες.

Για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε γράψει «άπειρες» φορές και συνεχίζουμε τις αποκαλύψεις σε καθημερινή βάση. Εδώ θέλουμε να εστιάσουμε στο κεντρικό ζήτημα, που είναι ο εμβολιασμός.

Φυσικά και υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στη διαχείριση του εμβολιασμού. Οπως και άλλων πόλων του αστικού συστήματος εξουσίας και των ιδεολογικών μηχανισμών του (κορυφαίες είναι, όπως όλα δείχνουν, οι ευθύνες του σκοταδιστικού ιερατείου).

Ομως, από τη μεριά της εργατικής τάξης έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και αναφορικά με τον εμβολιασμό;

Οταν ξεκίνησε η πανδημία, μερικοί υποστήριζαν την ανοησία της «νόσου των πλουσίων», εκκινώντας από το γεγονός ότι κάποια μέλη της αστικής τάξης, μη γνωρίζοντας ακόμη τι είναι ο SARS-CoV-2, νόσησαν και μερικοί πέθαναν. Είχαμε και στη χώρα μας αστούς που νόσησαν και πέθαναν, «αρπάζοντας» τον ιό σε κάποια πάρτι ή δεξιώσεις.

Πολύ σύντομα, όμως, οι αστοί θωρακίστηκαν έναντι του ιού και της νόσου, γιατί έχουν τη δυνατότητα να θωρακιστούν. Η εξέλιξη της πανδημίας έδειξε από τους πρώτους κιόλας μήνες ότι τα αποτελέσματα είναι καθαρά ταξικά. Οι χώροι δουλειάς των καπιταλιστικών επιχειρήσεων έγιναν εκκολαπτήρια του ιού και υπερμεταδότες, καθώς τα ψευτο-λοκντάουν περιορίστηκαν σε ορισμένες μόνο δραστηριότητες, χωρίς ούτε στιγμή να θίξουν τους χώρους εργασίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων (βιομηχανία, χοντρεμπόριο, αποθήκες, μαζικές υπηρεσίες).

Η λειτουργία των χώρων εργασίας ως υπερμεταδοτών μετέτρεψε σε υπερμεταδότες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσια και εταιρικά, στα οποία «παστώνεται» ο εργατόκοσμος για να πάει και να φύγει από τη δουλειά.

Και βέβαια, τα μικρά διαμερίσματα όπου κατοικούν οι εργατικές οικογένειες, μετατράπηκαν σε εστίες ενδοοικογενειακής διασποράς, η οποία δημιουργούσε νέες αλυσίδες μετάδοσης. Για να μην πούμε για τα σχολεία, που τα κράτησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανοιχτά, με άθλιες συνθήκες λειτουργίας.

Η COVID-19 έγινε πολύ γρήγορα ταξική νόσος, όμως η τάξη την οποία έπληξε με θανατηφόρα σφοδρότητα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη διαχείρισή της από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του ως «άθροισμα ομιλουσών μηχανών». Κάποιες κινητοποιήσεις στον ιταλικό Βορρά, σκόρπιες κινητοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σωρεία ανακοινώσεων που ζητούσαν «μέσα προστασίας» (ακόμα κι εκεί που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα) κι αυτό ήταν όλο. Λες και οι λέξεις «καθολικό λοκντάουν» ανήκαν στο λεξιλόγιο του ταξικού εχθρού. Ενώ θα έπρεπε να αποτελούν ταξικό αίτημα, προκειμένου να προστατευτούν οι εργάτες, οι εργάτριες και οι οικογένειές τους από την πανδημία.

Το τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει η εργατική τάξη είναι πολύ βαρύ. Δεν είναι μόνο οι νεκροί. Είναι και αυτοί που γλίτωσαν αλλά με βαριά προβλήματα στην υγεία τους, που αργότερα μπορεί να γίνουν βαρύτερα.

Το εξοργιστικό στη χώρα μας είναι πως από κατευθύνσεις που αυτοπροσδιορίζονται ως ταξικές, ακούστηκαν θυελλώδεις καταγγελίες ενάντια στα ψευτο-λοκντάουν, όχι επειδή ήταν ψευτο-λοκντάουν, όχι με αίτημα να εφαρμοστεί πραγματικά καθολικό λοκντάουν, αλλά ως κατασταλτικά μέτρα. Και δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στις συγκεντρώσεις και στην καταστολή που αρκετές φορές εφαρμόστηκε εναντίον τους, αλλά στα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ακούστηκαν γελοία πράγματα που κάποια στιγμή άρχισαν να εγκαταλείπονται, όταν το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας άρχισαν να σωριάζουν μια εκατόμβη νεκρών κάθε μέρα.

Ο πυρήνας της ιδεολογικής διαστροφής, όμως, δεν εγκαταλείφθηκε. Παρέμεινε εν υπνώσει και εμφανίστηκε στη διαδικασία του εμβολιασμού, ως υπεράσπιση του ατομικού δικαιώματος στον μη εμβολιασμό! Λες και ο μη εμβολιασμός είναι… πράξη αντίστασης!

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, για ν’ αποφύγουμε προκαταβολικά κάθε είδους σπέκουλα. Οταν οι υπερασπιστές του ατομικού δικαιώματος στον μη εμβολιασμό κοιμούνταν ακόμη τον ύπνο του δικαίου, εμείς πρώτοι στραφήκαμε ενάντια στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, καταγγέλλοντας ότι θα μετατραπεί σε όπλο εκβιασμών και αυθαιρεσιών στα χέρια των καπιταλιστών. Ιδού τα πρώτα δημοσιεύματα, από τον Γενάρη του 2021:

  • Δικαίωμα στους καπιταλιστές να επιλέγουν «ασφαλείς» εργάτες (2.1.2021)
  • To πιστοποιητικό εμβολιασμού και η «ταξική ευγονική» (16.1.2021)
  • Να μην περάσει το ταξικό απαρτχάιντ με το πιστοποιητικό εμβολιασμού (18.1.2021)

Να σταματήσουν, λοιπόν, τα παραμυθάκια και η βλακώδης σπέκουλα και να σταθούμε στην ουσία. Η ουσία είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά του εμβολιασμού.

Τους θρησκόληπτους, που ο «πνευματικός» τους τους λέει να μην κάνουν το εμβόλιο γιατί είναι η… σφραγίδα του διαβόλου, δεν μπορούμε να τους πείσουμε εμείς.

Τους «ψεκασμένους», που εδώ και χρόνια καταναλώνουν θεωρίες συνωμοσίας από ψευδοεπιστήμονες και άλλους αγύρτες του Διαδικτύου, επίσης δύσκολα θα τους επηρεάσουμε.

Τη μεγάλη μάζα εκείνων που φοβούνται, που έχουν αμφιβολίες, που είναι μπερδεμένοι μπορούμε να την πείσουμε για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Τι προσπάθειες έγιναν σ’ αυτήν την κατεύθυνση; Ελάχιστες!

Αντί να αντιμετωπίσουμε όλοι τον εμβολιασμό ως ταξικό καθήκον, βλέπουμε να αναγορεύεται σε μείζον ζήτημα η υποχρεωτικότητα που έχει επιβάλει σε κάποιους κλάδους η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή τα τιμωρητικά μέτρα με τη δαπάνη των ράπιντ τεστ που πρέπει να καταβάλει από την τσέπη του ο κάθε ανεμβολίαστος.

Αυτό είναι το μείζον ή το το οικτρά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, που οδηγεί την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα ως πρόβατα επί σφαγή στο τέταρτο κύμα της πανδημίας;

Η εργατική τάξη αναγνωρίζεται ως τέτοια στο βαθμό που κινείται ως τάξη, ως συλλογικότητα με κοινά συμφέροντα, άμεσα και μακροπρόθεσμα, και όχι ως άθροισμα ατομικοτήτων, με δικαιώματα που υψώνονται πάνω από το συλλογικό συμφέρον της τάξης.

Η επίκληση των ατομικών δικαιωμάτων, ως ύψιστων δικαιωμάτων, είναι αστική αντίληψη. Ποιος δε θυμάται το «δικαίωμα στην εργασία», το οποίο επικαλούνται οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους για να δικαιολογήσουν την απεργοσπασία; Πόσες φορές δεν χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής περιφρουρήσεις εργασιακών χώρων όπου οι εργάτες απεργούσαν, στο όνομα της άσκησης του δικαιώματος της εργασίας από όσους δεν ήθελαν να απεργήσουν; Πόσα νομικά τερτίπια δεν επιστρατεύτηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις, στο όνομα της «πλειοψηφίας» και της «αντιπροσωπευτικότητας», ώστε να μην μπορεί να κηρυχτεί απεργία κι αν κηρυχτεί να μπορεί να κατασταλεί από τον δικαστικό και τον αστυνομικό μηχανισμό;

Πώς αντιμετώπισε το ταξικό κίνημα αυτή τη λογική, από τότε που υπάρχει; Με βάση την αρχή της ταξικής πάλης για το συλλογικό συμφέρον των εργατών. Τίποτα λιγότερο απ’ αυτό και πάντοτε… εν γνώσει των συνεπειών του νόμου.

Και ξαφνικά, πρέπει να κάνουμε κωλοτούμπα. Εχουμε μια φονική πανδημία που θερίζει την τάξη και τα σύμμαχα στρώματα της φτωχολογιάς, έχουμε μια επιστημονική κατάκτηση, το εμβόλιο, που μπορεί να βάλει φραγμό στην πανδημία και να γλιτώσει ζωές και συνέπειες βαριών νοσήσεων (όπως έχουν προστατέψει όλα τα εμβόλια στην ιστορία της ανθρωπότητας) κι αντί να πούμε ότι είναι ταξικό καθήκον να υπερασπιστούμε το εμβόλιο ως συλλογική διεκδίκηση της τάξης, ως υποχρέωση για την υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων της τάξης, κάποιοι κρύβονται πίσω από το ατομικό δικαίωμα του κάθε μη εμβολιασμένου.

Εγιναν μαζώξεις (δεν έχει σημασία αν ήταν μικρές ή μεγάλες, η λογική έχει σημασία), στις οποίες δεν υπήρχε ούτε μια υποκριτική αναφορά στη χρησιμότητα του εμβολιασμού και μοναδικό θέμα ήταν τα… δικαιώματα των ανεμβολίαστων (οι οποίοι έχουν μόνο ατομικά δικαιώματα και όχι συλλογικές-κοινωνικές υποχρεώσεις). Βγήκαν ανακοινώσεις που μιλούσαν στα πεταχτά για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού (προσοχή: για τη χρησιμότητα και όχι για το ταξικό καθήκον που απορρέει από τη χρησιμότητα στις συγκεκριμένες συνθήκες), κυριολεκτικά για ξεκάρφωμα, και μετά ασχολούνταν με το ατομικό δικαίωμα των ανεμβολίαστων.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το ατομικό δικαίωμα και πείτε μας αν θεωρείτε τον εμβολιασμό υπόθεση της ταξικής πάλης. Μην μπερδεύετε τον κόσμο απλώνοντας μπόλικο τραχανά στο τραπέζι (για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, για την ανάγκη να δημιουργηθεί πραγματική ΠΦΥ κτλ). Σ’ αυτά όλοι συμφωνούμε και αν υπήρχαν, ιδιαίτερα μια ΠΦΥ με στενές επαφές με τον κόσμο, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα στον εμβολιασμό. Ομως δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να κατακτηθούν άμεσα, με τους σημερινούς ταξικούς συσχετισμούς. Το ερώτημα είναι σαφές και δεν μπορείτε να το αποφύγετε γενικολογώντας και βάζοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι: είστε υπέρ ή κατά του εμβολιασμού;

Είστε υπέρ ή κατά μιας επιστημονικής κατάκτησης που σώζει ζωές από μια φονική πανδημία; Αφήστε τα παραμυθάκια για τα μονοπώλια του φαρμάκου, λες και οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Και τα εμβόλια και τα φάρμακα στα χέρια του κεφαλαίου βρίσκονται, από τότε που υπάρχουν. Δεν έπαψαν, όμως, να προστατεύουν. Ειδικά τα εμβόλια, οδήγησαν στον περιορισμό ή και στην εξαφάνιση επιδημικών νόσων που θέριζαν την ανθρωπότητα.

Για μας είναι ξεκάθαρο πως όποιος/α αναγορεύει σε ύψιστο καθήκον την υπεράσπιση του ατομικού δικαιώματος, απλά έχει βρει έναν εύσχημο, έναν ντροπαλό τρόπο για να κρύψει την υποστήριξή του στο αντιεμβολιαστικό ρεύμα. Γι’ αυτό και ξεχνάει το συλλογικό δικαίωμα της εργατικής τάξης στη ζωή και στην υγεία και τα καθήκοντα που απορρέουν απ’ αυτό το δικαίωμα.

Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Ο καθολικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σημαντικότατο ταξικό καθήκον στις συνθήκες που διανύουμε.

Με την πειθώ (άπειρα είναι τα επιχειρήματα πλέον) πρέπει να πείσουμε τον συνάδελφο, τον φίλο, τον συγγενή, τον γείτονα, ότι πρέπει να εμβολιαστεί. Σε όσους επικαλούνται ατομικό δικαίωμα για να μη συζητήσουν, πρέπει να υπενθυμίσουμε με αυστηρότητα ότι ανώτατες από τα όποια ατομικά δικαιώματα είναι οι κοινωνικές υποχρεώσεις. Σε νέους/ες που επικαλούνται τη νιότη τους («εγώ δεν κινδυνεύω, γιατί να εμβολιαστώ;»), δε χρειάζεται να μείνουμε μόνο στα στοιχεία που δείχνουν ότι και νέοι νοσούν βαριά, ακόμη και πεθαίνουν. Πρέπει πρωτίστως να τους πείσουμε ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ατομικιστικά, γιατί ο ατομισμός σ’ αυτό το επίπεδο είναι γαϊδουριά.

Εχουμε επιχειρήματα, επιστημονικά, ιδεολογικά και πολιτικά. Ο καθένας και η καθεμιά μας ξέρει πώς πρέπει να μιλήσει στον περίγυρό του. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να παλέψουμε για ν’ αναπτυχθεί κίνημα μέσα από την εργατική τάξη υπέρ του εμβολιασμού.

Εκτύπωση 🖨
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

Η Αποψή Μας 27 Φεβ 2026, 09:35

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

Στο Ψαχνό 13 Ιαν 2026, 19:32

Κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας και κρατικής καταστολής

Στο Ψαχνό 7 Ιαν 2026, 22:29

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τουμπάρει τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις

Προσπάθεια να οργανωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» με γκεμπελίστικα non paper

Στο Ψαχνό 20 Δεκ 2025, 08:25

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Χαμηλοσυνταξιούχοι ΕΚΑΣ και δωρεάν φάρμακα: Γκεμπελίστικη προπαγάνδα με «πέτσινες» νομοθετικές ρυθμίσεις

Από το 2020 μέχρι τώρα συνεχίζεται η ίδια κοροϊδία

Εργατικά 19 Μαρ 2025, 09:59
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Η πολεμοτρομοϋστερία είναι ο καπνός παραλλαγής που προσπαθεί να κρύψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον  ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν,

20 Αυγ 2026, 20:51
Εργατικά

Με νέα δίωξη παραπέμπουν στο Πειθαρχικό συνταξιούχους (!) και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς στον Πειραιά

20 Αυγ 2026, 20:19
Πολιτική

Η σιωνιστική τύφλωση του Συνήγορου του Πολίτη

20 Αυγ 2026, 15:09
Διεθνή

The Economist: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση στους πυραύλους αναχαίτισης μετά την εκτεταμένη χρήση τους στον πόλεμο με το Ιράν

20 Αυγ 2026, 10:43
Διεθνή

«Η Αντίσταση έχει κόκκινες γραμμές και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει την κατοχή»

Δηλώσεις του εκπρόσωπου της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

20 Αυγ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

20 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Αμάν πια με τους εθελοντές

19 Αυγ 2026, 19:42
Πολιτική

Αγκαλιά με τους γενοκτόνους εγκληματίες πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ο αρχιστράτηγος του Μητσοτάκη

19 Αυγ 2026, 14:12
Διεθνή

Μετά τη Γροιλανδία, ο Τραμπ προσάρτησε και το Στενό του Ορμούζ!

19 Αυγ 2026, 10:28
Διεθνή

Πολιτική Ανάλυση: Η ηγεσία της ΟΑΠ και η αρχιτεκτονική του αποκλεισμού

19 Αυγ 2026, 08:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Αυγούστου

19 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Αμα ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη

18 Αυγ 2026, 19:48
Ιστορία

Eτσι σφυρηλατήθηκε τ’ ατσάλι

18 Αυγ 2026, 08:16
Παιδεία

Ξεγυμνώνονται οι άρπα κόλλα αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

18 Αυγ 2026, 07:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Αυγούστου

18 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

H πονηρή πορτοκαλιά

17 Αυγ 2026, 19:56
Διεθνή

Συνάντηση Αλ-Χάγια – Κούσνερ στην Αίγυπτο | Εντονη διπλωματική κινητικότητα για τη Γάζα

17 Αυγ 2026, 14:04
Διεθνή

Aπό εκεί που δεν το περιμένεις…

17 Αυγ 2026, 11:53
Καταστολή

Η Ευρωένωση ψάχνει χωματερή για τους «ανεπιθύμητους» – τώρα στη Ρουάντα

Η Μελόνι διαπραγματεύεται με το Κιγκάλι για return hubs, ενώ η ΕΕ μετατρέπει την Αφρική σε υπεράκτια ζώνη απελάσεων

17 Αυγ 2026, 07:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

17 Αυγ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

Ημέρα κατά των κουνουπιών.

Σενεγάλη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1940: Δολοφονείται ο Λέων Τρότσκι.

1946: Δολοφονείται ο δημοσιογράφος Κώστας Βιδάλης από δεξιούς παρακρατικούς (Θεσσαλία).

1948: Οι μαχητές του ΔΣΕ εγκαταλείπουν τον Γράμμο και με ελιγμό περνούν στο Βίτσι.

1968: Εισβολή Ρώσων στην Τσεχοσλοβακία, τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo