Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

To πιστοποιητικό εμβολιασμού και η «ταξική ευγονική»

0

«Κοιτάξτε, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι χώρες –ενδεχομένως και επιχειρήσεις– προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση εμβολιασμού ή έστω βεβαίωση ότι κάποιος δεν ασθενεί εκείνη τη στιγμή».

Η αποστροφή του Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την περασμένη Τρίτη, πέρασε στο ντούκου. Δε θα έπρεπε, όμως.

Από την εφημερίδα μας είχε επισημανθεί ήδη από τις 2 Γενάρη, στο πλαίσιο σχολιασμού του νόμου 4764. Δικαίωμα στους καπιταλιστές να επιλέγουν «ασφαλείς» εργάτες ήταν ο τίτλος του σχετικού κεφαλαίου της ανάλυσης, που αναφερόταν στη δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού, που θα περιέχει «το όνομα, το επώνυμο, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή όπου διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου».

Το κράτος, η κυβέρνηση και οι «ενσωματωμένοι επιστήμονες» θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τόσο τον ακριβή αριθμό των εμβολιασθέντων όσο και αυτών που θα πρέπει να εμβολιαστούν για να μπει φραγμός στη μετάδοση του κοροναϊού, έλεγε το σχόλιο. Επομένως, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έρχεται να εξυπηρετήσει μόνο τους καπιταλιστές, οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους ένα ακόμα εργαλείο εκβιασμού των εργατών.

Δέκα μέρες μετά απ’ αυτό το σχόλιο της εφημερίδας μας, ήρθε ο Μητσοτάκης να το επιβεβαιώσει πλήρως, κάνοντας ευθεία αναφορά στη δυνατότητα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το οποίο μάλιστα ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο, γι’ αυτό και έστειλε σχετική επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο ΕΕ.

«Δεν θα καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύει κάποιος», γράφει στην επιστολή του ο Μητσοτάκης. Τότε τι χρειάζεται; Ως… «θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν»! Μας δουλεύει, προφανώς. Να ‘ταν κάνα παράσημο ή κάνα χρηματικό επίδομα, θα πήγαινε στο διάολο, αλλά ένα άχρηστο χαρτί ως κίνητρο μόνο σε παιδιά του νηπιαγωγείου θα μπορούσε να «λειτουργήσει». Αυτά που δεν έγραψε στην επιστολή προς τη Φον ντερ Λάιεν, τα είπε στον Χατζηνικολάου: θα το ζητούν οι επιχειρήσεις!

Στο φύλλο των «Νέων» στις 13 Γενάρη, ο δικηγόρος Φίλιππος Μίτλεττον, πρώην προϊστάμενος του Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εθνικός εμπειρογνώμονας της Ελλάδας στην ομάδα σύνταξης του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, παρουσίασε μια σειρά ζητήματα που αναφύονται από την τυχόν θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, τονίζοντας την ανάγκη για «ουσιαστική προστασία των ατόμων από θεσμοθετημένες ή μη πρακτικές που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ιδιωτική τους ζωή και την τυχόν διακριτική μεταχείρισή τους στον εργασιακό τους χώρο, στον κοινωνικό τους περίγυρο, στη δυνατότητα μετακίνησής τους ή στην απόλαυση άλλων αγαθών ή υπηρεσιών» (οι εμφάσεις δικές μας).

Ο Μίτλεττον, ως συστημικός ειδικός, εισηγείται «νομική ρύθμιση με συνοχή και σαφήνεια ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας». Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι αυτού του τύπου οι νομικές ρυθμίσεις αποτελούν πάντοτε το φερετζέ πίσω από τον οποίο κρύβεται η αυθαιρεσία των καπιταλιστών και του αστικού κράτους. Από την τοποθέτησή του, λοιπόν, κρατάμε την επισήμανση της δυνατότητας να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού για μη θεσμοθετημένες πρακτικές διακρίσεων στον εργασιακό χώρο (και όχι μόνο).

Η Αννα Μπεντούσι, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Εξετερ, δεν μασάει τα λόγια της δηλώνοντας στο Politico ότι εγείρονται «κρίσιμα ερωτήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Αναφέρεται στη δημιουργία μιας «νέας διάκρισης μεταξύ ατόμων με βάση την κατάσταση της υγείας τους, που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καθοριστεί ο βαθμός των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που μπορεί να απολαμβάνουν».

Είναι ξεκάθαρο ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του SARS-CoV-2, οι καπιταλιστές αποκτούν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μια «ταξική ευγονική» στις επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν άνθρωποι που δε θα εμβολιαστούν, επειδή πάσχουν από κάποιο σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα ή από κάποια σοβαρή αλλεργία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που δε θα διαθέτουν θα αντικατασταθεί από κάποιο πιστοποιητικό απαλλαγής τους. Ακόμα και αν σ’ αυτό δε θα αναγράφεται ο ακριβής λόγος της απαλλαγής τους, θα αναγράφεται σίγουρα ότι απαλλάσσονται για λόγους υγείας (προκειμένου να διακρίνονται από τους αρνητές του εμβολίου). Και μόνη αυτή η απαλλαγή είναι επαρκής για να θεσπιστεί σε βάρος τους ένα καθεστώς διάκρισης.

Γιατί μια καπιταλιστική επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενο/η που πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο ή από σοβαρή αλλεργία, όταν υπάρχουν πολλοί/ές υποψήφιοι/ες για την ίδια θέση και με «καθαρό» πιστοποιητικό εμβολιασμού; Οταν οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις λόγω πιθανής εγκυμοσύνης, αμφιβάλλει κανείς ότι η θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού θα θεμελιώσει μια γενική διάκριση ανάμεσα σε «υγιείς» και «αρρώστους»; Ή ότι θα καταστεί εργαλείο άσκησης κάθε είδους εργασιακών εκβιασμών πάνω σε ήδη εργαζόμενους; Οι καπιταλιστές που στέλνουν τους ρουφιάνους τους μαζί με τους εργάτες στο ΑΤΜ της τράπεζας, για να πάρουν πίσω το δώρο που αναγκαστικά κατέθεσαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό, λέτε να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία του πιστοποιητικού εμβολιασμού;

Η κοινωνία, όπως βλέπουμε γύρω μας, ξεπερνά φοβίες και επιφυλάξεις και αποδέχεται τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Οι «ψεκασμένοι» ήταν τέτοιοι και πρωτύτερα, δεν «ψεκάστηκαν» τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι η αντιεμβολιαστική στάση ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας, αλλά η καθυστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό, παρά το αρχικό κλίμα ενθουσιασμού που καλλιέργησαν οι κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία εμβολιάστηκαν σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Ακούσαμε τον πρόεδρο του σωματείου εργαζόμενων στον «Αγιο Σάββα» να δηλώνει ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν σε ποσοστό 99%.

Οι υγειονομικές αρχές θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την πορεία του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και τα κενά που θα υπάρχουν για να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Θεωρητικά, βέβαια, γιατί και σ’ αυτόν τον τομέα θα επικρατήσει το γνωστό μπάχαλο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει καμιά συνεισφορά, θετική ή αρνητική, σ’ αυτήν τη γνώση. Μόνο ως στοιχείο κάθε είδους διακρίσεων και κυρίως ως στοιχείο ταξικών εκβιασμών στα χέρια των καπιταλιστών θα χρησιμεύσει.

Σε τελευταία ανάλυση, αν υπήρχε πρόβλημα άρνησης για εμβολιασμό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για λύσεις. Αυτήν τη στιγμή, όμως, το πρόβλημα που υπάρχει είναι το πρόβλημα έλλειψης εμβολίων και ρυθμού χελώνας στον εμβολιασμό. Αντί, όμως, να συζητήσουν γι’ αυτό, συζητούν για την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Και μόνο η συμπεριφορά των αστικών κυβερνήσεων στη διαχείριση της πανδημίας θα έπρεπε να μας «ψυλλιάσει» για τις πραγματικές προθέσεις τους. Με το που κόπασε λίγο το περσινό πρώτο κύμα της πανδημίας, αντί να φροντίσουν να συμμαζέψουν την κατάσταση σε κάθε χώρα, οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν έκαναν σημαία τους το all together. Για τα κέρδη των τουριστικών πρακτόρων, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιριών και των ξενοδόχων, άνοιξαν διάπλατα τα σύνορα σε όλη την Ευρώπη και άπλωσαν την πανδημία με ομοιόμορφο σχεδόν τρόπο σε όλη την ήπειρο. Τα μάτια των καπιταλιστών γυάλιζαν από τη δίψα για κέρδη και τα μάτια των μελών των κυβερνήσεων έμοιαζαν με τα μάτια των νεκρών, από την αδιαφορία τους για τους κινδύνους από την πρόωρη αναζωπύρωση της πανδημίας. Ξέρουμε πόσο κόστισε ειδικά στη χώρα μας αυτή η εγκληματική δίψα για κέρδος και αυτή η εγκληματική αδιαφορία για τη δημόσια υγεία.

Ξαφνικά, λοιπόν, θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι μοναδικό τους μέλημα είναι το άπλωμα του εμβολιασμού (προτού μάλιστα έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ποσότητα εμβολίων) και από το άγχος τους γι’ αυτό, προτείνουν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού! Θα γινόμασταν πολύ αφελείς αν το πιστεύαμε. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι εργαλείο για την προώθηση της «ταξικής ευγονικής», με το οποίο οι αστικές κυβερνήσεις θέλουν να εφοδιάσουν τους καπιταλιστές. Και γι’ αυτό πρέπει όχι απλώς να το αρνηθούμε, αλλά και να απαιτήσουμε να καταργηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που έσπευσε να θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΥΓ. Ενα υγειονομικό διαβατήριο θα έλυνε τα χέρια όλων μας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος! Ωστε έτσι. Πέρυσι, χωρίς εμβόλιο και με την πανδημία παρούσα, έκαναν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι (με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα), για μια χούφτα κέρδη. Εκρυβαν τα κρούσματα στα ξενοδοχεία τους (ιδιαίτερα αν αφορούσαν το προσωπικό τους) και απαίτησαν από την κυβέρνηση να μη δίνει γεωγραφικό στίγμα των κρουσμάτων, για να μην «στιγματιστούν» τα μαγαζιά τους (όπως και έγινε). Φέτος, θέλουν υγειονομικό διαβατήριο. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα το εφαρμόσουν πρώτα στο προσωπικό τους, που έτσι κι αλλιώς το έχουν να δουλεύει με το βούρδουλα σε συνθήκες γαλέρας;

Πέτρος Γιώτης

Κοινοποίηση: