Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Ιούλη
  • Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund
  • Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών
  • Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν
  • Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Αξιολόγηση: Ο υπονομευτικός ρόλος διευθυντών σχολικών μονάδων
Εργατικά Παιδεία

Αξιολόγηση: Ο υπονομευτικός ρόλος διευθυντών σχολικών μονάδων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Φεβ 2021, 06:40

Εδώ και χρόνια, με δεδομένα την κατάργηση του επιθεωρητισμού, τις ψευδαισθήσεις -ειδικά των πρώτων χρόνων διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της «συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων»- και το γεγονός ότι είχε ατονίσει ο ρόλος των διευθυντών, καθώς είχε προβάλει πιο έντονα ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων, στα σχολεία είχαν καλλιεργηθεί, με ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων του αστισμού όλου του φάσματος (των Περισσού και Σύριζα συμπεριλαμβανομένων, που επιζητούσαν ψηφαλάκια), αυταπάτες σχετικά με το ρόλο των διευθυντών στη διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι παρατάξεις της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, των οποίων μέλη ανέλαβαν διευθυντικό ρόλο σε σχολικές μονάδες.

Οι προσπάθειες επαναφοράς του επιθεωρητισμού με τον καλυμμένο μανδύα του «προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου», που έδινε ενισχυμένο ρόλο στους διευθυντές καθώς ήταν κρίκος στην διοικητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (την εκπαιδευτική την ασκούσε ο σχολικός σύμβουλος), άρχισαν σιγά-σιγά να διαλύουν αυτόν τον μύθο στους πιο προωθημένους πολιτικά εκπαιδευτικούς.

Οι αυταπάτες όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα μη ταξικά συνειδητοποιημένα στρώματα.

Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, τώρα πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να αντικρύσουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι οι διευθυντές από τη στιγμή που ξεκόβουν από τα σπλάχνα της βάσης της μαχόμενης εκπαίδευσης, φεύγοντας από την τάξη και επιλέγοντας να καθήσουν σε αυτήν τη θέση, τοποθετούν τον εαυτό τους στη διοικητική ιεραρχία, αναλαμβάνοντας ρόλο προώθησης των εκάστοτε επιλογών του υπουργείου Παιδείας.

Ιδού μια τελευταία απόδειξη.

Δεν πρόλαβε η Κεραμέως να στείλει το φιρμάνι στα σχολεία να αρχίσει μέχρι το τέλος του Φλεβάρη η «αυτοαξιολόγηση», που πυροδότησε την αντίθεση των εκπαιδευτικών και εξ αυτής την απόφαση των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή από κάθε τέτοια διαδικασία που ανοίγει το δρόμο στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών, και μια δράκα διευθυντές του Ηρακλείου Κρήτης -69 τον αριθμό- έσπευσε να κάνει «διορθωτικές» προτάσεις, υπονομεύοντας τον αγώνα που μόλις τώρα αρχίζει.

Οι διευθυντές αυτοί συνέταξαν κείμενο, στο οποίο με φιοριτούρες και «δημιουργική κριτική» αποσκοπούν να βάλουν τρικλοποδιές στους εκπαιδευτικούς, να κρύψουν την ουσία, τον πραγματικό δηλαδή ρόλο της αξιολόγησης, η οποία στον καπιταλισμό θα είναι πάντα τιμωρητική, ειδικά εναντίον εκείνων που δεν «βολεύονται» στο σάπιο σύστημα και αντιπαλεύουν τα αντιδραστικά μέτρα και το περιεχόμενο του αστικού σχολείου, αποσπώντας συγχρόνως, διά του φόβου, τη συναίνεση των ευθυνόφοβων.

Τέτοιες «εποικοδομητικές» προτάσεις για τους διευθυντές αυτούς είναι π.χ.: Η αναστολή στην έναρξη εφαρμογής της διαδικασίας, καθώς τα σχολεία είναι στο άνοιγμα-κλείσιμο. Η εφαρμογή μόνο της εσωτερικής αξιολόγησης γιατί αυτή «μπορεί να αποδώσει όλα τα ζητούμενα αποτελέσματα χωρίς την εμπλοκή που θα επιφέρει η μονοπρόσωπη εξωτερική αξιολόγηση». Η μη εμπλοκή φορέων όπως ο Σύλλογος Γονέων γιατί το μόνο που θα προσφέρει είναι ένταση και συγκρούσεις. Περιγραφική αξιολόγηση των δεικτών και όχι βαθμολογική. Οι δείκτες που προτείνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις σχολικές μονάδες (μονοθέσια, ολιγοθέσια σχολεία, μικρά επαρχιακά γυμνάσια και λύκεια). Λιγότεροι δείκτες για τα σχολεία αυτά. Πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας. Η αποτίμηση να είναι περιγραφική.

Η υπονόμευση του αγώνα όμως δεν σταματά στην κίνηση αυτή των 69 διευθυντών του Ηρακλείου Κρήτης. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι παρατάξεις «Εκπαιδευτική Προοπτική» και «ΠΕΚ/ΠΑΣΚ», που από τη θέση αξιωμάτων (προεδρίας και αντιπροεδρίας) στην ΕΛΜΕ απαίτησαν από το Δ.Σ του σωματείου να σταλεί μέσω της ΕΛΜΕ (!) το κείμενο των διευθυντών στα σχολεία, ακυρώνοντας ακόμη και την απόφαση της ΟΛΜΕ.

Παραθέτουμε το κείμενο-καταγγελία της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΕ «ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ» ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ, ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ Η «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» ΚΑΙ Η «ΠΕΚ/ΠΑΣΚ» ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ-ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ «ΣΕΙΡΗΝΕΣ» ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ-ΚΑΜΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ

ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ.

ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ-ΑΤΟΜΙΚΗΣ)

 Η ΕΠΕΛΑΣΗ  ΣΤΙΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΖΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ «ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ»(!) ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΚΑΙ  ΜΕ… ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ  ΠΡΟΠΟΜΠΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ «ΒΗΜΑΤΑ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΟΛΜΕ.

Ενώ κορυφώνεται η επίθεση της κυβέρνησης με τον αντιδραστικό νόμο 4692/20 και την Υ. Απόφαση 6603/21 και υπάρχει ήδη απόφαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ για άρνηση αποδοχής του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου της «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»-ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ-ΑΠΟΛΥΣΗΣ, οι δυο κυρίαρχες εκλογικά παρατάξεις: η «αριστερή» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»  και η συνοδοιπόρος της ΠΕΚ/ΠΑΣΚ, εκμεταλλεύονται, με τη σειρά τους, την αναστολή των συλλογικών διαδικασιών του σωματείου, για να δώσουν από τη θέση πια των αξιωμάτων του σωματείου (Προεδρίας και Αντιπροεδρίας αντιστοίχως) το δικό τους ΥΠΟΓΕΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ στην ανάπτυξη της αγωνιστικής διάθεσης της βάσης  και της συλλογικής πάλης συνολικότερα, αξιοποιώντας το δίκτυο των μελών και επιρροών τους που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στα σχολεία, με στόχο να ΚΑΜΨΟΥΝ το αγωνιστικό φρόνημα  της βάσης  και να ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ στην αντιλαϊκή επίθεση στο… όνομα της «μετριοπάθειας»(!)

Ειδικότερα, με ένα «ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ» των σχολείων, οι δυο παρατάξεις «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» και «ΠΕΚ/ΠΑΣΚ» προσπαθούν να «κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους», ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ έτσι την ΑΠΟΔΟΧΗ  και ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ τους σε όλο το αντιδραστικό θεσμικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο με άλλη ορολογία και μανδύα είχαν υποστηρίξει, όταν την κυβερνητική εξουσία κατείχαν τα κόμματα της πολιτικής αναφοράς τους,  ΣΥΡΙΖΑ και  ΠΑΣΟΚ  αντιστοίχως, ή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αξιοποιούν δηλ το κείμενο των διευθυντών, για να μη δηλώσουν ευθέως οι δυο πρώην κυβερνητικές παρατάξεις τη σύμπλευσή τους, σε μεγάλο βαθμό, με τα αντιδραστικά κυβερνητικά μέτρα και την ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΨΗΦΟ στήριξης στην απόφασης της ΟΛΜΕ και στο αγωνιστικό πρόγραμμα της που έδωσαν κεντρικά.

Ετσι, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ από τη θέση της προεδρίας της ΕΛΜΕ και η ΠΕΚ/ΠΑΣΚ από τη θέση της αντιπροεδρίας, απαίτησαν από το Δ.Σ του σωματείου- με τη μορφή ενός ιδιότυπου «εντέλλεσθαι» που παραπέμπει σε συνδικαλιστικές πρακτικές αντιδημοκρατικού κατήφορου και πραξικοπηματικής στάσης-να ΣΤΑΛΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΛΜΕ(!) το κείμενο των διευθυντών στα σχολεία. Ενα κείμενο, που, στην ουσία του, ΑΚΥΡΩΝΕΙ τόσο το πλαίσιο της απόφασης της ΟΛΜΕ, όσο και τα αγωνιστικά βήματα άρνησης συμμετοχής που προτείνει στη βάση του κλάδου. Σημειώνεται πως οι προαναφερόμενες παρατάξεις δεν κατέθεσαν το εν λόγω κείμενο στο πρόσφατο Δ.Σ της ΕΛΜΕ (15/2), αλλά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απαίτησαν(!) να σταλεί στα σχολεία, επειδή αυτές το «εγκρίνουν»(!) και έχουν την πλειοψηφία (4 ψήφοι έναντι 4, δηλ η πλειοψηφία στηριζόταν στη διπλή ψήφο του προέδρου)

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αντισταθήκαμε σε αυτόν τον εκφυλισμό της ουσίας και των αρχών του συνδικαλισμού, δηλώσαμε ότι η «ΕΛΜΕ δεν είναι ο ταχυδρόμος οποιασδήποτε συνάθροισης διευθυντών», επικαλεστήκαμε τις δημοκρατικές και καταστατικές αρχές λειτουργίας του σωματείου και απαιτήσαμε να σταλεί από την ΕΛΜΕ, όπως είναι το καταστατικό της χρέος, η απόφαση της ΟΛΜΕ και να δοθεί  έμφαση στα προτεινόμενα «βήματα» Αντίστασης των συναδέλφων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ» ΩΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΚΕΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ «ΣΕΙΡΗΝΕΣ» ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.

    • Τονίζουμε ότι το «ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ» που ασμένως υποστηρίζουν οι δυο προαναφερόμενες παρατάξεις, σύμφωνα με δήλωσή τους, στο βασικό τους περιεχόμενο και στους στόχους του, ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ» για την επιβολή του πιο βάρβαρου μέτρου που ξεθεμελιώνει όλες τις κατακτήσεις στο δημόσιο σχολείο και  καταργεί τις βασικότερες εργασιακές κατακτήσεις και τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Για του λόγου το αληθές, ανθολογούμε μερικά αποσπάσματα του κειμένου: «Κυρία υπουργέ, Πιστεύουμε πως επιδίωξη σας είναι να οδηγηθούμε σε μια ποιοτικότερη εκπαίδευση, δια μέσου ενός συστήματος που θα ενισχύει το συντονισμό,τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα κάθε Σχολικής Μονάδας», «Δείτε το λοιπόν, Κυρία Υπουργέ, ως μια καλή βάση, ως μια «εκπαιδευτική συνεννόηση», « Χρόνια τώρα μιλάμε για έναν εκπαιδευτικό σχεδιασμό της συμπερίληψης και της γενικότερης», «Η εσωτερική αξιολόγηση μπορεί να αποδώσει όλα τα ζητούμενα αποτελέσματα χωρίς την εμπλοκή που θα επιφέρει η μονοπρόσωπη εξωτερική αξιολόγηση», «Οι δείκτες που προτείνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις σχολικές μονάδες… Ως εκ  τούτου, θα έπρεπε να προβλέπεται μια διαβάθμιση με λιγότερους δείκτες (δείκτες βάσης) για τα σχολεία αυτά.», « Οι ομάδες που προτείνονται είναι πολλές. Αν θέλουμε να υπάρξει ποιότητα και ουσία, κάθε σχολείο θα πρέπει να επιλέγει λίγους από τους δείκτες αυτούς»
    • Αλήθεια, ποιος άραγε, εχέφρων, διαβάζοντας το παραπάνω «Υμνολόγιο» και «καλόπιασμα» της Υπουργού, μαζί με  τις βοηθητικές… προτάσεις υλοποίησης των μέτρων της «για μια ποιοτικότερη εκπαίδευση» , μπορεί να διανοηθεί ότι το κείμενο αυτό έχει καμία σχέση με την ΑΠΟΦΑΣΗ της ΟΛΜΕ που καλεί σε μαζική άρνηση; Ποιος  δεν καταλαβαίνει ότι, ουσιαστικά, μέσω αυτού του κειμένου,  όχι μόνο ευξεγενίζονται, αλλά γίνονται αποδεκτά  όλα τα βάρβαρα μέτρα, από την κατηγοριοποίηση των σχολείων στη τετραβάθμια κλίμακα («επαρκής, ανεπαρκής, καλή, εξαιρετική) μέχρι και τη συμπερίληψη;
      Τίθεται λοιπόν ευθέως το ερώτημα προς τις δυο παρατάξεις (…) που δηλώνουν επίσημα ότι υιοθετούν αυτό το κείμενο.Τάσσονται με την αντιλαϊκή επίθεση ή με την αγωνιστική στάση και συλλογική αντίσταση του κλάδου; Θα υποστηρίξουν την απόφαση της ΟΛΜΕ για αντίσταση στην Αξιολόγηση ή θα ακούσουμε  ξανά  από την κορυφή του σωματείου μας την αλήστου μνήμης δήλωση στον αιματοβαμμένο ΑΣΕΠΑ του 1998 «άλλο ΕΛΜΕ, άλλο ΟΛΜΕ»;
    • Τονίζουμε ότι οποιαδήποτε «ομάδα» μπορεί να γράφει ό,τι κρίνει και να παίρνει την ευθύνη της δημοσιοποίησης των απόψεών της. Το σωματείο όμως έχει συντεταγμένη λειτουργία, καταστατικές αρχές και οφείλει απέναντι σε μια επίθεση να προασπίζεται τα συλλογικά συμφέροντα. Αν οι συγκεκριμένες παρατάξεις θέλουν να  ΑΝΑΙΡΕΣΟΥΝ τη συγκατάθεσή τους στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΟΛΜΕ, ας πάρουν την ευθύνη και να το πουν ευθέως και στη συντεταγμένη λειτουργία του σωματείου, όχι όμως  συγκαλυμμένα και παρασκηνιακά.
      Σε αυτή τη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε, όπως και σε κάθε μάχη, δε χωρούν διγλωσσίες και «κρυφά χαρτιά». Τα στρατόπεδα είναι σαφή:  τασσόμαστε ή με την αντιλαϊκή επίθεση ή με την προάσπιση των συλλογικών συμφερόντων.
    • Τονίζουμε επίσης ότι η απόφαση της ΟΛΜΕ καλύπτει όλα τα μέλη, διευθυντές και μη. Συνεπώς, οι διευθυντές έχουν μέσο πάλης και συνδικαλιστική κάλυψη στον αγώνα τους, αρκεί να τον επιλέξουν.
    • Εμείς από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ: ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΜΑΖΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ.
    • ΑΥΤΟΣ Ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ.
Εκτύπωση 🖨
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤην ανηφόρα τραβούν τα κλειστά σχολεία λόγω κοροναϊού
Επόμενο άρθρο Ολος ο καλός ο κόσμος…

Σχετικά Αρθρα

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Χιλιάδες υποψήφιους θα αποκεφαλίσει και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συνειδητός «κόφτης» της τάσης για πανεπιστημιακή εκπαίδευση οι Πανελλαδικές

Παιδεία 29 Ιούν 2025, 07:37

Απόλυτη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Βγάζουν ξανά σε Δυνητική Αργία τη Χρύσα Χοτζόγλου

Απόφαση-πρόκληση του Α3 Τμήματος Ακυρωτικής Διαδικασίας του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 28 Ιούν 2025, 07:32

Στρατιωτικού τύπου έλεγχος, ένταση του αυταρχισμού, ποινικοποίηση της εργασιακής ζωής, προληπτική καταστολή

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων θα πέσει με απεργιακό αγώνα

Εργατικά 26 Ιούν 2025, 20:58

Ασφαλίτες άρπαξαν βίαια δασκάλα μωρομάνα από στάση λεωφορείου!

Aναίτια, αυθαίρετη και βίαιη προσαγωγή από ασφαλίτες και με συμβατικό αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά

Καταστολή 25 Ιούν 2025, 21:10

Εθνικό Απολυτήριο: Η εκτίναξη των ταξικών φραγμών

Παιδεία 23 Ιούν 2025, 12:35
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Κόντρες

Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν

1 Ιούλ 2025, 13:41
Πολιτισμός

Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

1 Ιούλ 2025, 09:59
Διεθνή

Γιατί λυσσάει ο σιωναζιστικός όχλος;

1 Ιούλ 2025, 08:42
Διεθνή

Γάζα: To τελευταίο ρεπορτάζ

Θερίζουν τους δημοσιογράφους της Γάζας οι σιωναζιστές

1 Ιούλ 2025, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Στις 25 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

30 Ιούν 2025, 19:55
Πολιτική

Οι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Παίδων στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

30 Ιούν 2025, 19:16
Διεθνή

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών: Το Ισραήλ επιβάλλει απαρτχάιντ

30 Ιούν 2025, 18:37
Πολιτική

Ο Τσίπρας φωνάζει «παρών» με γιαλαντζί μανούρα

30 Ιούν 2025, 18:28
Πολιτισμός

To Γκλάστονμπερι βάφτηκε στα χρώματα της Παλαιστίνης από Kneecap και Bob Vylan

Σπασμωδικές αντιδράσεις από βρετανική κυβέρνηση και BBC

30 Ιούν 2025, 14:02
Κόντρες

Φλωρίδη, έχεις καμιά εξήγηση;

30 Ιούν 2025, 09:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούνη

30 Ιούν 2025, 00:01
Αθλητισμός

Μποϊκοτάζ στο σιωναζισμό

29 Ιούν 2025, 22:34
Αγροτικά

Ο περιφερειάρχης (και καθηγητής) Κουρέτας συμβάλλει στο φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία

Καταστροφική και παράνομη απόφαση για διακίνηση ζωοτροφών και εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης!

29 Ιούν 2025, 13:51
Πολιτική

Σφουγγοκωλάριοι και δουλάρες (part two)

29 Ιούν 2025, 10:06
Η παπάρα

Παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ

29 Ιούν 2025, 09:07
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

Ημέρα ΑΤΙΑ.

1902: Συνεχίζονται οι βίαιες εξεγέρσεις στη Ρωσία. Στο Ροστόβ ξεσηκώνονται οι εργάτες και στον νότο οι χωρικοί.

1939: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παναγούλης.

1964: Οι ΗΠΑ γνωστοποιούν ότι η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο υπήρξε πληροφοριοδότρια της CIA για τέσσερα χρόνια.

1974: Παρουσία του Δημήτρη Ιωαννίδη ο στρατηγός Μπονάνος δίνει εντολή στον ταξίαρχο Γεωργίτση και στον συνταγματάρχη Κομπόκη για πραξικόπημα κατά του Μακάριου στην Κύπρο.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των απριλιανών.

1976: Ενοποιούνται το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ.

1982: Τριπλή επίθεση του ΕΛΑ σε ισραηλινούς στόχους και τρεις βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες.

1989: Η πρώτη, στη νεοελληνική ιστορία κυβέρνηση συντηρητικών και αριστερών (ΝΔ – ΚΚΕ – ΣΥΝ) με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Το μεταναστευτικό κατά την άποψή μου μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους, οι οποίοι σιγά σιγά πρέπει να λέγονται ξεκάθαρα. Ο πρώτος τρόπος είναι η φύλαξη των συνόρων, να καταλάβουμε τι εννοούμε, φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί. Η φύλαξη των συνόρων έχει νεκρούς. Πρώτο είναι αυτό. Και δεύτερο, όσοι πλέον μπουν εδώ, θα έχουν τη λογική των αντικινήτρων. Όταν βρίσκεσαι εδώ πέρα, όχι κοινωνική παροχή δεν θα έχεις, δεν θα μπορείς να φας, δεν θα μπορείς να πιείς, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο, και θα λες στους άλλους στο Πακιστάν, εδώ πέρα περνάμε χειρότερα από ό,τι στο Πακιστάν. Αν δεν περνάνε χειρότερα, θα έρχονται. Πρέπει να περνάνε χειρότερα. Η ζωή τους, η κόλαση, να φαντάζει παράδεισος σ’ αυτά που θα ζουν εδώ πέρα.

Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης

(To -κάθε άλλο παρά μακρινό- 2011 τα έλεγε αυτά ο υιός Πλεύρης, θέλοντας να εντυπωσιάσει σύναξη φασιστών. Ηταν τότε στο ΛΑΟΣ. Σε ένα χρόνο είχε περάσει στη ΝΔ του Σαμαρά. Στη δε ΝΔ του Μητσοτάκη έγινε υπουργός Υγείας και τώρα γίνεται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στη θέση του «ατυχήσαντα» τέως χουντόφρονα και τσεκουροφόρου φασίστα Βορίδη. Mηπως άλλαξε στο μεταξύ απόψεις; Μήπως έχει αποκηρύξει αυτές τις ανοιχτά φασιστικές απόψεις σαν «νεανικά αμαρτήματα»; Οχι βέβαια. Απλά δεν τις λέει με την ίδια ωμότητα που τις έλεγε σ’ εκείνη την παλιά σύναξη νεοφασιστών και νεοναζιστών. Ο Δεκέμβρης του 2023 είναι πολύ κοντά. Τότε, απ’ αφορμή τροπολογία της κυβέρνησης για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες για λόγους εργασίας, ο Πλεύρης έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, έστω και για έκτακτες συνθήκες, έστω και για όρους που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο κόσμο, για συγκεκριμένη περίοδο… Ακολουθήσαμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό, πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο, είναι μία έκπτωση από αυτή την πολιτική. Εγώ δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα ότι δεν είναι τίποτα αυτό. Αυτό είναι ότι έχουμε πει, ότι δεν θα επιτρέπουμε στους παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα και θα τους επαναπροωθούμε και τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι για έκτακτες συνθήκες, τους δίνουμε τη δυνατότητα και θα παραμένουν. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω ως μία κακή εξαίρεση της καλής μας μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος». Ο Μητσοτάκης έβαλε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, παίζοντας «μουσικές καρέκλες» με τα φασιστοειδή της ΝΔ. Α, να μην το ξεχάσουμε: ο Πλεύρης -όπως και ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, όταν έφυγαν από το φασιστοΛΑΟΣ και άρχισαν να παίρνουν υπουργικές καρέκλες από τη ΝΔ, υποχρεώθηκαν, κατ’ απαίτηση των σιωνιστών, να κάνουν δημόσια δήλωση μετάνοιας για αντισημιτικές θέσεις που εξέφραζαν ως συνεπείς νεοφασίστες. «Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν ότι σε καμία περίπτωση δε διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα», έγραφε ο Πλεύρης στη δική του δήλωση μετάνοιας, τον Σεπτέμβρη του 2021. Για τις δηλώσεις ότι θέλει νεκρούς μετανάστες στα σύνορα δεν έκανε ποτέ δήλωση μετάνοιας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo