Επειδή πλέον έχουμε την εμπειρία ενός έτους διαχείρισης της πανδημίας, μπορούμε να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά, αποφεύγοντας τα «μαϊμουδισμένα» στοιχεία του υπουργείου Υγείας και την επιστημονική μπουρδολογία των καθηγητάδων με τα πανεπιστημιακά γαλόνια, που δεν είναι απλά ενσωματωμένοι στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και συνυπεύθυνοι γι’ αυτήν.
Σήμερα μας είπαν ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID της Αττικής έχει ξεπεράσει το 80%. Στην πραγματικότητα οι ΜΕΘ-COVID είναι υπερπλήρεις. Από προχθές, η «Σωτηρία», η ναυαρχίδα των νοσοκομείων αναφοράς με τις 78 κλίνες ΜΕΘ-COVID, έχει υποβάλει στο ΕΚΑΒ τέσσερα αιτήματα διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν έχει άδειο κρεβάτι για να βάλει τους ασθενείς που διασωλήνωσαν οι γιατροί του. Ενα αίτημα υποβλήθηκε προχθές, δύο χθες και ένα σήμερα. Το προχθεσινό και τα χθεσινά αιτήματα εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα στη βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ. Συμπέρασμα; Ούτε σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID.
Αιτήματα διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών εκκρεμούν και από άλλα νοσοκομεία της Αττικής, για πιο πολλές μέρες (από τις 7 Φλεβάρη ένα αίτημα από το «Κωνσταντοπούλειο», από τις 8 Φλεβάρη ένα αίτημα από τον «Ευαγγελισμό», από τις 10 Φλεβάρη ένα αίτημα από το «Ιπποκράτειο», από τις 11 Φλεβάρη ένα αίτημα από το «Θριάσιο»), αλλά και της επαρχίας (Πανεπιστημιακό Πάτρας, Γ.Ν. Λακωνίας, Γ.Ν. Κεφαλονιάς).
Τα νέα μέτρα θέλουν δυο βδομάδες για να αποδώσουν (όσο αποδώσουν). Επομένως, στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων θα εισάγονται συνεχώς ασθενείς, ένα ποσοστό των οποίων θα διασωληνώνεται και θα παραμένει εκτός ΜΕΘ. Κάποιοι θα μπουν σε κάποια από τις ψευδο-ΜΕΘ, κάποιοι σε κοινούς θαλάμους μ’ έναν αναπνευστήρα (σε κάθε περίπτωση χωρίς τις υπηρεσίες εξειδικευμένων στην εντατική θεραπεία γιατρών και νοσηλευτών). Να προσθέσουμε και τις ελλείψεις άκρως απαραίτητου εξοπλισμού, για τις οποίες γράψαμε αναλυτικά προχθές.
Η θνησιμότητα θα εκτιναχτεί, γιατί η πλειοψηφία αυτών των ασθενών θα καταλήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς δε θα μπορούν να δώσουν με αξιώσεις τη μάχη για τη ζωή. Οσο για το πιο αποτελεσματικό φάρμακο, τα μονοκλωνικά αντισώματα, η κυβέρνηση είναι στο «θα δούμε», «όταν το εγκρίνει ο ΕΜΑ» κτλ. Το ότι η Γερμανία παρήγγειλε 200.000 δόσεις δεν έχει σημασία. Κι εμείς έχουμε κάνει κάποιες προμήθειες (για κλινική μελέτη), αλλά είναι μόνο για υπέργηρους δεσποτάδες και άλλους «επώνυμους». Κοστίζει αυτό το φάρμακο, γύρω στα δυο χιλιάρικα η δόση, και δεν είναι να πετάμε λεφτά για τον μπαρμπα-Μήτσο από το Πέραμα που έπιασε τα 80.
Μετά από δυο βδομάδες θ’ αρχίσουν να πέφτουν και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Στις τέσσερις βδομάδες θα είναι σε «διαχειρίσιμα» επίπεδα. Και τότε θα ξανανοίξουν. Πρώτα τα σχολεία (για να μην παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού οι γονείς), μετά τα μαγαζιά (για να «ανασάνει η αγορά»). Κι αν χρειαστεί, θα ξανακλείσουμε για λίγο, όπως είπε ο Κούλης.
Νέο κλείσιμο, νέες εκατόμβες νεκρών. Ετσι πάει, μην έχετε καμιά αμφιβολία.
Ετσι πάει, γιατί τα «κλεισίματα» γίνονται πάντα με καθυστέρηση, γιατί ο εμβολιασμός προχωρά με ταχύτητα χελώνας, γιατί το εμβόλιο εμποδίζει τη νόσηση, όχι όμως και τη μετάδοση, ειδικά σε συνθήκες μεγάλης διασποράς του ιού, και κυρίως γιατί σε καμιά φάση δεν κλείνουν τα μεγάλα εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του κοροναϊού, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων.
Σήμερα μας είπαν ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στην ηλικιακή ομάδα 40-64. Δηλαδή, σε ανθρώπους που εργάζονται.
Σήμερα μας είπαν ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά. Εκεί δηλαδή που κατοικεί η πλειοψηφία του προλεταριάτου.
Δεν μας ξαναείπαν, όμως, αυτά που της είχαν ξεφύγει της Παπαευαγγέλου στις 4 Δεκέμβρη: «Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές, ας το πούμε, πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους».
Σε εκτενή ανάλυσή μας στις 30 Δεκέμβρη, υπό τον τίτλο: Σε πιθανή έξαρση της πανδημίας τον Γενάρη, οι προλεταριακές γειτονιές δε θα απέχουν πολύ από το Mπέργκαμο, είχαμε προδιαγράψει αυτό που ζούμε σήμερα.
Στις 10 Γενάρη είχαμε απευθύνει κάλεσμα να διδαχτούμε από τους εργάτες της Ιταλίας, οι οποίοι τον Μάρτη του 2020 απαίτησαν και επέβαλαν αναστολή εργασίας στους μη αναγκαίους κλάδους της οικονομίας.
Αυτή την έκκληση επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να πάψουμε να μετράμε κάθε απόγευμα στις 6 τους νεκρούς μας.