Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Με τις ψευδο-ΜΕΘ που ετοιμάζονται να ξαναλειτουργήσουν θα έχουμε νέες εκατόμβες αδικοχαμένων νεκρών

0

Ρωτάει ο Παπαχελάς τον Μητσοτάκη: «Αν μου επιτρέπετε σε αυτό το σημείο, μια κριτική που ακούω από ανθρώπους στο Σύστημα Υγείας, που δεν το κάνουν για πολιτικούς λόγους, εν πάση περιπτώσει, είναι ότι από το Μάρτιο και μετά κυρίως στην επαρχία αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν φτιαχτεί δεν είναι πραγματικές ΜΕΘ. Οτι είναι κάτι που έγινε πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς τον ανάλογο επαγγελματισμό. Και, επίσης, στην Αθήνα αυτό που ακούω είναι ότι οι καινούργιες ΜΕΘ δεν έχουν επανδρωθεί από νέα άτομα, με αποτέλεσμα να παίρνουν από διάφορα νοσοκομεία και να τους στέλνουν εκεί».

Ο Μητσοτάκης, που ξέρει τις ερωτήσεις και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, απαντά απνευστί: «Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε ή να “γεννήσουμε“ πρόσθετους νοσηλευτές, γιατρούς, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους πέραν αυτών που έχουμε. Οποιος είναι διαθέσιμος σας διαβεβαιώνω ότι αξιοποιείται. Τα κρεβάτια ΜΕΘ που ανοίγουν, ανοίγουν πλήρως στελεχωμένα. Και έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τη δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση για να καλύψει και τα υπόλοιπα περιστατικά».

Προηγουμένως είχε πει: «Εχουμε προσθέσει πάρα πολλά κρεβάτια Εντατικής και στην Αττική. Είχα δώσει μια δέσμευση ότι θα διπλασιάσουμε τα κρεβάτια Εντατικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την τήρησα αυτή τη δέσμευση και θέλω να ευχαριστήσω και τους ιδιώτες χορηγούς και δωρητές που μας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν και πριν από κάποιους μήνες».

Η απάντηση του Μητσοτάκη για γιατρούς και νοσηλευτές είναι γεμάτη νεοφιλελεύθερη ιταμότητα. Κανένας δεν του είπε να γεννήσει γιατρούς και νοσηλευτές. Να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές του φωνάζουμε. Τι έκανε αυτός, όμως; Τον Απρίλη του 2020 ψήφισε νόμο που προέβλεπε την πρόσληψη 800 γιατρών (300 για τις ΜΕΘ και 500 για τις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα των νοσοκομείων) και 1.000 νοσηλευτών. Προκήρυξη έκαναν μετά από τέσσερις μήνες (στις 21 Σεπτέμβρη). Ομως η προκήρυξη ήταν μόνο για 400 γιατρούς (198 για τις ΜΕΘ και 202 για άλλες κλινικές). Εξαφανίστηκαν οι μισοί γιατροί (400) και όλοι οι νοσηλευτές. Κι έχει τώρα το θράσος να λέει ότι δεν μπορεί να «γεννήσει» γιατρούς και νοσηλευτές!

Εχει κι άλλο: Μάρτη και Απρίλη του 2020, μέσα στο πρώτο lockdown, προσπαθώντας να μπαλώσουν τρύπες στο εγκαταλελειμμένο και σχεδόν διαλυμένο σύστημα υγείας, έτρεχαν πανικόβλητοι να προσλάβουν επικουρικούς (συμβασιούχους) γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες. Επειδή δε υπήρχε ένας διάχυτος φόβος για έναν άγνωστο ιό, όχι μόνο οι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης υπόσχονταν στους υγειονομικούς ότι μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (διετούς διάρκειας) θα τους μονιμοποιήσουν. Στη συνέχεια, «ξέχασαν» τις υποσχέσεις τους και απαίτησαν με φορτικότητα από όλους αυτούς τους επικουρικούς υγειονομικούς να αλλάξουν τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τους φορείς του Δημοσίου (Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ) και να υπογράψουν συμβάσεις ΕΣΠΑ με τις περιφέρειες, οι οποίες –εκτός από προβλήματα στην πληρωμή αυτών των εργαζόμενων (διότι τα έργα ΕΣΠΑ έχουν κλειστό προϋπολογισμό)- φράζουν το δρόμο προς τη μονιμοποίησή τους, γιατί οισυμβάσεις ΕΣΠΑ είναι συμβάσεις έργου και λήγουν με την ολοκλήρωση του έργου, ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 2527/1997, άρθρο 6, παρ. 6.3) απαγορεύεται η ανανέωση αυτών των συμβάσεων!

Ιδού οι ψεύτικες υποσχέσεις του Κικίλια:

Πάμε και στις υλικές επιδομές θέτοντας μια ερώτηση (που δεν υπήρχε περίπτωση να την κάνει ο Παπαχελάς): Αφού είστε «σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν και πριν από κάποιους μήνες», τότε γιατί

  1. Αποφασίσατε να μειώσετε και πάλι τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%;
  2. Ζητάτε από τα νοσοκομεία σχέδιο μετατροπής χειρουργείων, θαλάμων ανάνηψης και λοιπών χώρων σε ΜΕΘ-COVID;

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε χθες (ΦΕΚ 534 Β) για τα νέα μέτρα προβλέπεται ότι οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις θα μειωθούν έως και 80%.

Η ΕΙΝΑΠ, που δεν τη λες και επαναστατικό συνδικάτο, διαμαρτύρεται με σημερινή της ανακοίνωση ότι την κορόιδεψαν. Οπως αναφέρει, σε συναντήσεις της με τους διοικητές της 1ης και της 2ης ΥΠΕ «πρότεινε να μη μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία» και «οι διοικητές των δύο Υ.Πε. είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει τέτοια μείωση». Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ: «Δυστυχώς εχθές, Τετάρτη 10/02/21, ανακοινώθηκε μείωση των χειρουργείων έως και 80%. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει αυτή η μείωση γιατί ένα τακτικό χειρουργείο μπορεί να εξελιχθεί σε επείγον. Θα πρέπει τα επιστημονικά συμβούλια και οι επιτροπές χειρουργείων σε κάθε νοσοκομείο να αποφασίζουν για τη διεκπεραίωση αυτών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα δεχθούν να μετακυλιθεί η ευθύνη της μη αντιμετώπισης των ασθενών σε αυτούς. Απαιτούμε την άρση του περιορισμού των χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ».

Το ότι η ΕΙΝΑΠ έδωσε βάση στις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών διοικητών των δύο ΥΠΕ (διοικητής της 1ης ΥΠΕ είναι ως γνωστόν, ο απόστρατος αρχηγός της ΕΛΑΣ Π. Στάθης) είναι άλλης τάξης ζήτημα. Το ότι η ΕΙΝΑΠ, όπως και η ΟΕΝΓΕ, δεν έχει αποκαλύψει το εγκληματικό σχέδιο της λειτουργίας των ψευδο-ΜΕΘ είναι επίσης άλλης τάξης ζήτημα. Εμείς κριτικάρουμε τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών επειδή δεν αποκαλύπτουν τα εγκληματικά πεπραγμένα της κυβέρνησης και δεν ενημερώνουν πλήρως τον ελληνικό λαό. Ομως, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης. Και είναι ευθύνη εγκληματική, καθώς οδηγεί σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Χθες, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ έστειλε σε όλα τα νοσοκομεία προς συμπλήρωση ένα αρχείο με τίτλο «Επικαιροποίηση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Υγειονομικών Περιφερειών ανά Νοσοκομείο για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19 // Φεβρουάριος 2021».

Εξηγούμε τι λέει αυτό το έγγραφο. Τα νοσοκομεία καλούνται να καταγράψουν πόσεςκλίνες ΜΕΘ-COVID μπορούν να αναπτύξουν σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης, αλλά και πόσεςκλίνες με αναπνευστήρα μπορούν να αναπτύξουν σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, ανάλογα με την πληρότητα των πραγματικών ΜΕΘ-COVID που διαθέτει το κάθε νοσοκομείο.

Οι πραγματικές ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι ήδη πλήρεις. Γι’ αυτό και καταφεύγουν ξανά στη δημιουργία ψευδο-ΜΕΘ σε χειρουργεία και θαλάμους ανάνηψης, που δε διαθέτουν την παροχή οξυγόνου που απαιτείται για μια κλίνη ΜΕΘ-COVID. Kι αυτές τις ψευδο-ΜΕΘ θα τις βαφτίσουν «νέες κλίνες ΜΕΘ». «Νέες κλίνες ΜΕΘ» θα βαφτίσουν και κάποια κρεβάτια μ’ έναν αναπνευστήρα που θα δημιουργήσουν σε άλλους χώρους των νοσοκομείων (γι’ αυτό μειώνουν τα τακτικά χειρουργεία, ώστε να μετατραπούν τα νοσοκομεία αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID).

Και βέβαια, δε θα υπάρχει εξειδικευμένο στην εντατική θεραπεία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να παρακολουθεί τους ασθενείς σ’ αυτές τις ψευδο-ΜΕΘ.

Θα επαναληφθεί, δηλαδή, αυτό που έγινε και το δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλία και στην Αττική (απλά στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπόρεσαν να το κρύψουν). Καθώς τα νοσοκομεία θα κατακλύζονται από ασθενείς, η πλειοψηφία θα διασωληνώνεται και θα αφήνεται σε απλές κλίνες, γιατί δε θα υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι ούτε σε ΜΕΘ ούτε σε ψευδο-ΜΕΘ COVID.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση, εξίσου σημαντική, που αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική τους. Δε φρόντισαν να προμηθευτούν τα υλικά και μηχανήματα που είναι απαραίτητα για να εξοπλιστούν και οι ψευδο-ΜΕΘ, αλλά και οι πραγματικές ΜΕΘ και τα οχήματα για διακομιδή διασωληνωμένων ασθενών.

Αναφερθήκαμε αναλυτικά σ’ αυτό το ζήτημα στις 19 Δεκέμβρη, σε ρεπορτάζ με τίτλο Μια κυβέρνηση κοινωνικά ανάλγητη και παγερά αδιάφορη για τους νεκρούς που θρηνούμε κάθε μέρα. Αποκαλύψαμε ότι, μεσούντος του δεύτερου κύκλου της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ανακάλυψε» ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό που είναι απαραίτητος και στις πραγματικές ΜΕΘ, απαραίτητος για τις διακομιδές, ελλείψεις ακόμη και κινητών αναπνευστήρων. Και πρόσθεσε διάταξη σε εκπρόθεσμη τροπολογία (παράγραφος 1 του άρθρου 48 του νόμο 4753/2020), σύμφωνα με την οποία το ΙΦΕΤ ΑΕ μπορεί να προκηρύξει διαγωνισμό, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, προκειμένου να προμηθευτεί εκατοντάδες τεμάχια αυτού του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ενώ φαινόταν ότι όλα ήταν κατεπείγοντα, δεν είδαμε καμιά βιασύνη. Το ΙΦΕΤ ΑΕ εδέησε να ανεβάσει στην ιστοσελίδα του την προκήρυξη του διαγωνισμού στις 11 Δεκέμβρη. Προέβλεψε ότι στις 18 Δεκέμβρη και ώρα 11 π.μ. θα άνοιγαν οι φάκελοι με τις προσφορές των εταιριών. Εκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Σημειώναμε τότε: Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι αυτός ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί, για μια σειρά λόγους. Αν ολοκληρωθεί, στην προκήρυξη δεν προβλέπεται πόσος θα είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να γίνει η κατακύρωση του διαγωνισμού σε συγκεκριμένο/ους μειοδότη/ες. Προβλέπονται μόνο οι χρόνοι για την τμηματική και τελική παράδοση του εξοπλισμού. Ιδού το σχετικό απόσπασμα της προκήρυξης: «ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Το 50% των προσφερόμενων ειδών ενός εκάστου προμηθευτή εντός δέκα (10) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης και το υπόλοιπο 50% εντός τριάντα (30) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης».

Μ’ άλλα λόγια -γράφαμε τότε- αν τελικά ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, θα φτάσουμε στον Φλεβάρη για να γίνει η παράδοση όλου αυτού του εξοπλισμού, του τόσο απαραίτητου για να σωθούν κάποιες ζωές. Εντωμεταξύ, οι νοσηλευόμενοι στα χειρουργεία και στις άλλες ψευδο-ΜΕΘ, όσο και στις απλές κλίνες COVID-19, δεν έχουν τη νοσηλεία που θα έπρεπε να έχουν και χάνονται μέσα σε λίγες μέρες. Σαν το σκυλί στ’ αμπέλι!

Σήμερα, καθώς είδαμε ότι έβαλαν και πάλι μπροστά την πατέντα με τις ψευδο-ΜΕΘ και καθώς δεν έχουμε δει τόσο καιρό τώρα την παραμικρή αναφορά στην εξέλιξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του άκρως απαραίτητου εξοπλισμού, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το ΙΦΕΤ ΑΕ για να πληροφορηθούμε σχετικά. Το ΙΦΕΤ είναι μεν ΑΕ, όμως είναι κρατική επιχείρηση (θυγατρική του ΕΟΦ) και γι’ αυτό έχει υποχρέωση ενημέρωσης. Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για την αγενέστατη κυρία στο Τμήμα Διαγωνισμών και Προμηθειών (τηλ. 2132002479), η οποία μας παρέπεμψε και πάλι στο… υπουργείο Υγείας και αφού αρνήθηκε να μας πει το όνομά της, μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Η υπάλληλος στο τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωνε συνεχώς ότι οι γραμματείς στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι σε σύσκεψη (άλλη μια πρωτοτυπία, διότι οι γραμματείς σε όλες τις υπηρεσίες είναι στα γραφεία τους – το πολύ να συμμετάσχει ένας/μία σε σύσκεψη, όταν χρειάζεται να κρατηθούν πρακτικά). Με τα πολλά, καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με την κ. Χαραλαμπίδου, γραμματέα του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος ήταν (σωστά καταλάβατε) σε σύσκεψη. Μας παρέπεμψε στην κ. Σταύρου, υπεύθυνη για τους διαγωνισμούς, η οποία δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι, όμως είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει τρόπος υπηρεσιακής επικοινωνίας μαζί τους, τον οποίο βέβαια δεν υπέδειξαν σε εμάς, για ευνόητους λόγους: εμείς ρωτούσαμε «δύσκολα».

Επειδή ο διευθύνων σύμβουλος ήταν συνεχώς (ναι, ναι!) σε σύσκεψη (είχαν ΔΣ ήταν ο τελικός ισχυρισμός της γραμματέως), αφήσαμε τηλέφωνο και ζητήσαμε να επικοινωνήσει μαζί μας, διευκρινίζοντας ότι θέλουμε να τον ρωτήσουμε για την τύχη του διαγωνισμού της 11ης Δεκέμβρη για την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού ΜΕΘ. Καταστήσαμε σαφές ότι η μη απάντηση στο ερώτημά μας σημαίνει ότι ο διαγωνισμός αυτός δεν προχώρησε. Πέρασε η μέρα κι ακόμα περιμένουμε…

Είμαστε σίγουροι ότι ο διαγωνισμός δεν προχώρησε! Γιατί να μπει σε έξοδα το κράτος; Τον Γενάρη ο αριθμός των διασωληνώσεων υποχωρούσε, οπότε… το άφησαν γι’ αργότερα. Ενδεχομένως μετά από μερικές εβδομάδες να δούμε να δημοσιεύεται η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού, προκειμένου να αποτελέσει βέλος στη φαρέτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Γιατί μ’ αυτή τη λογική κινούνται. Προπαγάνδα με εξαγγελίες, με νομοθετικές ρυθμίσεις και διαγωνισμούς που δεν ολοκληρώνονται. Και στο μεταξύ οι άνθρωποι να πεθαίνουν σαν τα σκυλιά, με τους γιατρούς σε απελπισία επειδή δεν έχουν τα μέσα να τους προσφέρουν το μέγιστο της περίθαλψης που δικαιούνται και θα έπρεπε να έχουν, για να δώσουν τη μάχη της ζωής.

Παραθέτουμε και πάλι τον πίνακα του εξοπλισμού ΜΕΘ που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία.

Οπως γράψαμε όταν τον πρωτοδημοσιεύσαμε, θέσαμε υπόψη εντατικολόγων τον πίνακα και μας εξήγησαν πού χρειάζεται η κάθε συσκευή.

  • Οπως μας εξήγησαν, οι αναπνευστικές συσκευές που διαθέτουν τα χειρουργεία δεν κάνουν για τις ΜΕΘ. Βαφτίζοντας τα χειρουργεία ΜΕΘ, θα έπρεπε τουλάχιστον να διαθέτουν απόθεμα Αναπνευστικών Συσκευών Υψηλής Ροής, προκειμένου τα χειρουργεία να λειτουργήσουν υποτυπωδώς ως ΜΕΘ. Εννοείται, βέβαια, ότι για να μπορεί μια μονάδα να λειτουργήσει ως ΜΕΘ πρέπει να έχει και μερικούς εντατικολόγους γιατρούς και νοσηλευτές με εμπειρία σε ΜΕΘ.
  • Ο δεύτερος στη λίστα εξοπλισμός (BiPAP) είναι απαραίτητος προκειμένου να προετοιμαστεί ο ασθενής για διασωλήνωση.
  • Και οι υπόλοιποι εξοπλισμοί χρειάζονται για να εφοδιαστούν οι λειτουργούσες πραγματικές ΜΕΘ, γιατί έχουν πολλές ελλείψεις.
  • Ελλείψεις υπάρχουν και στον εξοπλισμό που απαιτείται για να γίνουν οι διακομιδές.

Πέρα, λοιπόν, από την έλλειψη κενών κρεβατιών ΜΕΘ, η έλλειψη του απαραίτητου για τις διακομιδές εξοπλισμού καθιστούσε επίσης ανεφάρμοστη στην πράξη τη μεγαλόστομη κυβερνητική διακήρυξη ότι τα πάντα είναι έτοιμα για να γίνουν διακομιδές και να μην μείνει κανένας βαριά νοσών από covid-19 χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και πάλι ως τραγωδία. Ανθρωποι θα πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα διαβεβαιώνουν ότι όλα… λειτουργούν, με πίεση μεν, αλλά… ρολόι (εκμεταλλευόμενοι και τη σιωπή των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών).

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», έλεγε ένα σύνθημα που πρωτογράφτηκε στην Ισπανία την περασμένη άνοιξη και έκτοτε το έχουν υιοθετήσει πολλοί. Ωραίο ακούγεται, ωραιότατο είναι γραμμένο στους τοίχους, όμως αποκτά νόημα μόνο όταν γίνεται πράξη. Αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δυστυχώς θα βρεθούμε και πάλι στην τραγική θέση να μετράμε τους νεκρούς μας.

Κοινοποίηση: