«Μας ανησυχεί το να βρίσκουμε κρούσματα στα οποία δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε την πηγή μετάδοσης, αυτή η απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης», έλεγε ο Τσιόδρας στην αποχαιρετιστήρια «ενημέρωση» στις 26 Μάη. Τότε, τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα ήταν μικρό ποσοστό των συνολικά διαγνωσμένων κρουσμάτων. Μέχρι και την 1η Ιούλη, τα ορφανά κρούσματα ήταν ένα στα πέντε.
Τώρα, τα ορφανά κρούσματα είναι τα μισά του συνόλου, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τον Πίνακα (στοιχεία ΕΟΔΥ).
Χτες, ο Χαρδαλιάς λανσάρισε νέα θεωρία: δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα! Ρωτήθηκε: «Πώς μπορούμε, με ποιον τρόπο επιτυγχάνουμε την ικανοποιητική ιχνηλάτηση, όταν από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι σχεδόν 5 στα 10 κρούσματα είναι αγνώστου πηγής μόλυνσης;». Και απάντησε, προκαλώντας τη νοημοσύνη μας:
«Δεν ισχύει αυτό. Το έχω ξαναπεί. Δεν ξέρω πώς προκύπτει αυτό το 5 στους 10 είναι αγνώστου πηγής μόλυνσης. Εμείς από την ώρα που έρχεται το excel με όλα τα στοιχεία, η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. Μέσα από τις διαδικασίες, το έχω ξαναπεί, δεν αφορά την φάση αυτή που διανύουμε, αλλά από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν κάποια τα οποία δεν προκύπτει 100% πού μπορεί να έχουν κολλήσει, υπάρχουν ενδείξεις. Στις περιπτώσεις αυτές αναγκαζόμαστε και παίρνουμε πιο αυστηρά, πιο οριζόντια μέτρα σε σχέση και με τη χωροταξική συμπεριφορά του κρούσματος, αλλά και με τα δεδομένα που έχουμε. Εάν δούμε, δηλαδή, ότι κινείται σε ένα χώρο δουλειάς πολύ συγκεκριμένο, ο οποίος δεν προκύπτει επαφή τους με κάποιους συγκεκριμένους, προτιμούμε να κλείσουμε όλη την πτέρυγα. Εγινε αυτό και σε τράπεζες, έγινε και σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, κρούσματα που δεν καταλήγουμε, έστω μέσω ενδείξεων, πού μπορεί να έχουν κολλήσει».
Χθες, ένας γονιός κατέθεσε στην Κόντρα την εμπειρία του. Aπ’ όσα αναλυτικά έγραψε αποδεικνύεται καθαρά ότι δεν έγινε καμιά ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου κρούσματος που διαγνώστηκε σε παιδάκι. Ιδού και άλλο παράδειγμα (όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας). Εργαζόμενος εμφανίζει συμπτώματα Covid-19, κάνει τεστ, διαγιγνώσκεται θετικός. Επειδή είναι άνθρωπος με συνείδηση, δίνει αναλυτικό ραπόρτο, καταγράφοντας όλες τις επαφές του τις προηγούμενες μέρες. Κανένας δε δέχτηκε έστω ένα τηλεφώνημα από τον ΕΟΔΥ, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης ιχνηλάτηση. Εχει και συνέχεια. Κάνουν τεστ στα δύο παιδάκια του εργαζόμενου (ένα νήπιο και ένα βρέφος μερικών μηνών), όχι όμως και στη σύζυγό του. Αμα εμφανίσεις συμπτώματα, να έρθεις να σου κάνουμε τεστ ήταν η απάντηση. Η γυναίκα, βέβαια, έχει συνείδηση και φρόντισε να μπει σε καραντίνα, ενώ ενημέρωσε και όλους τους γνωστούς της με τους οποίους συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Εν προκειμένω, την όποια ιχνηλάτηση την έκανε μόνο του το συγκεκριμένο ζευγάρι. Αλλοι στη θέση τους δε θα έκαναν τίποτα. Η γυναίκα, που δεν είχε συμπτώματα, θα μπορούσε να κυκλοφορεί «ελεύθερη κι ωραία». Κι αν ήταν ασυμπτωματικός φορέας του ιού, θα μπορούσε να τον μεταδώσει σε ανθρώπους με τους οποίους θα ερχόταν σε επαφή. Οι οποίοι, βέβαια, θα καταγράφονταν επίσης ως ορφανά κρούσματα.
Ο Χαρδαλιάς δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει ψέματα. Στην πραγματικότητα, μηχανισμός ιχνηλάτησης δεν υπήρξε ποτέ. Κι αυτός ο υποτυπώδης που φτιάχτηκε, ένα γραφειοκρατικό σχήμα με ανθρώπους από τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την… Αρχή Διαφάνειας (εκεί βρήκαν διαθέσιμους), έχει καταρρεύσει στις συνθήκες της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων. Γι’ αυτό και ενώ, κατά την περίοδο από 2 Ιούλη μέχρι 23 Σεπτέμβρη, ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων τετραπλασιάστηκε, ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων εννεαπλασιάστηκε. Αυτό σημαίνει ότι ο υποτυπώδης μηχανισμός ιχνηλάτησης κατέρρευσε πλήρης.
Του ΕΟΔΥ είναι αυτά τα στοιχεία, όχι δικά μας. Τα δικά τους στοιχεία (τα υποτιμημένα, αφού ακόμα γίνονται ελάχιστα τεστ) τους ξεβρακώνουν.
Τους ξεβρακώνει και η κίνησή τους να προκηρύξουν τώρα διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβασιούχων που θα απασχοληθούν στην ιχνηλάτηση, oι οποίοι αποκλείεται να πιάσουν δουλειά πριν από τα μέσα Δεκέμβρη!
Ζητούν να προσλάβουν 192 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οχτάμηνες) «για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των διαδικασιών απομόνωσης και ελέγχου των ασθενών κορωνοϊού COVID-19 και των στενών επαφών τους καθώς και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση κάθε είδους σχετικής, υγειονομικής ή άλλης απειλής». Αυτοί θα μοιραστούν στα περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, όπως μπορείτε να δείτε στη δεύτερη σελίδα της ΚΥΑ, που την παραθέτουμε στο τέλος. Για την Αττική προβλέπονται μόνο 30 θέσεις, με 200 διαγνωσμένα κρούσματα κάθε μέρα!
H διαδικασία πρόσληψης πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 31 Οκτώβρη. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει παράταση, με δεδομένο ότι θα ακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης 40 ημερών, θα έχουμε φτάσει στα μέσα Δεκέμβρη για να πιάσουν δουλειά.
Η απόφαση για πρόσληψη 192 οχταμηνιτών δείχνει ότι προβλέπουν χειροτέρευση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την εγκληματική αδιαφορία που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το κρίσιμο ζήτημα της ιχνηλάτησης.
KYA_IXNHLATHSH