Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε σε μια μόνο φράση τα όσα είπε ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, θα λέγαμε ότι είναι ο πρωθυπουργός που εξήγγειλε 15.000 προσλήψεις στρατιωτικών και ούτε μία εκπαιδευτικού. Σε μια περίοδο που είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν το πολύ σε 15 οι μαθητές ανά τμήμα και να προσληφθούν εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τα παραπανίσια τμήματα που θα δημιουργηθούν, σε μια περίοδο που -παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών- προσλήφθηκαν οι μισοί αναπληρωτές σε σχέση μ’ αυτούς που είχαν προσληφθεί πέρυσι, την ίδια στιγμή που επικαλούνται τη δημοσιονομική στενότητα για να μη δημιουργήσουν μικρά τμήματα, ο Μητσοτάκης εξήγγειλε προσλήψεις 15.000 στρατιωτικών, ως τμήμα ενός εφιαλτικών συνεπειών εξοπλιστικού προγράμματος.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα, πέρα από τις 15.000 προσλήψεις στρατιωτικών, προβλέπει: αγορά 18 μαχητικών Rafale (12 μεταχειρισμένα, 6 καινούργια) προς αντικατάσταση των Mirage (γαλλικά και τα μεν και τα δε). Tεσσάρων νέων φρεγατών «πολλαπλού ρόλου» (δεν είπε τι τύπου θα είναι). Αναβάθμιση τεσσάρων υπαρχουσών φρεγατών ΜΕΚΟ. Τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo (αμερικάνικα). Εξασφαλίζονται Νέα αντιαρματικά όπλα για το Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία, ψηφιακά συστήματα για τον λεγόμενο κυβερνοπόλεμο (cyber warfare).
Οταν τον ρώτησαν γι’αυτό το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, περιορίστηκε να πει ότι «είναι φιλόδοξο, όμως εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας»! Δεν έδωσε καν μια τάξη μεγέθους, αλλά κατέφυγε στην παπάρα «δεν είμαι σε θέση να το κοστολογήσω, για τον απλούστατο λόγο ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές»! Λες και θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές για τα Rafale και τα Romeo (η πηγή και των δύο είναι μία) ή λες και δεν έχουν εκτίμηση τάξης μεγέθους για το κόστος των νέων φρεγατών και το κόστος της αναβάθμισης των παλιών. Απλά, δεν ήθελε να δώσει μια τάξη μεγέθους, γιατί θα «φρίκαρε» ο ελληνικός λαός με το χορό των δισεκατομμυρίων.
Απ’ όταν άρχισε η σχετική φιλολογία και τα παπαγαλάκια έπιασαν δουλειά, διαφημίζοντας το ένα και το άλλο οπλικό σύστημα, γράψαμε ότι ο ελληνικός λαός θα φορτωθεί ένα νέο γύρο αγοράς πανάκριβων εξοπλιστικών συστημάτων, για την αποπληρωμή των οποίων θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας. Το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η ιδανική διαφήμιση. Σε τέτοιες συνθήκες έγιναν και όλες οι προηγούμενες ογκώδεις παραγγελίες πολεμικού υλικού.
Πέρα από το εφιαλτικό νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ο Μητσοτάκης έβαλε αξιολογικά πρώτο στη σειρά, τα υπόλοιπα ήταν η παρουσίαση ενός κοινωνικά ανάλγητου νεοφιλελεύθερου προγράμματος διαχείρισης της κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία του κοροναϊού. Δε θα σχολιάσουμε, βέβαια, τις αηδιαστικές αναφορές για «νέα αυτοπεποίθηση» και «νέα εθνική αισιοδοξία» ή τις εξίσου αηδιαστικές αυτάρεσκες αναφορές («για αυτό είμαι εδώ, για τα δύσκολα»!), αλλά θα πιάσουμε ένα προς ένα τα «δώδεκα βήματα αυτοπεποίθησης».
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για το 2021. Θεωρώντας ότι απευθύνεται σε Χαχόλους, ο Μητσοτάκης το παρουσίασε σαν μέτρο υπέρ της εργασίας, ενώ πρόκειται καθαρά για παροχή στους καπιταλιστές. Στους εργάτες πέταξε το τυράκι του «ετήσιου οφέλους», προσπαθώντας να κρύψει τη φάκα της μείωσης των συντάξιμων αποδοχών τους, που οδηγεί σε μείωση της λεγόμενης ανταποδοτικής σύνταξης που θα πάρουν. Για να μη μιλήσουμε γι’ αυτό που θα κάνουν σε μαζική κλίμακα οι καπιταλιστές, δηλαδή να πληρώνουν στους εργάτες τα ίδια «καθαρά» και να βάζουν στην τσέπη τους ολόκληρη τη μείωση του 3% στις ασφαλιστικές εισφορές. Του Μητσοτάκη του ξέφυγε πάντως η κλασική νεοφιλελεύθερη ατάκα: «Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο αλλά κυρίως για τον εργοδότη»!
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μόνο για το 2021. Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εισπράξουν κάποιους φόρους από τους ελευθεροεπαγγελματίες. Τσοντάρισαν και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι χαμηλόμισθοι, οπότε το ποσό που θα χάσουν τα φορολογικά έσοδα δεν είναι μεγάλο. Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, που έχουν υψηλότερους μισθούς, δεν κατήργησε αυτό το μνημονιακό χαράτσι. Κι όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει το 2022, αν δηλαδή θα διατηρηθεί και τότε η μερική κατάργηση, απάντησε με θράσος ότι για το 2022 θα μιλήσει του χρόνου!
- «Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας». Σιγά την καινοτομία. Δεκάδες τέτοια προγράμματα έχουν γίνει, από την εποχή του Σημίτη ακόμα. Είναι όλα προγράμματα επιδότησης των καπιταλιστών, τα οποία ποτέ δεν οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας, αλλά σε ανακύκλωση ανέργων για να εισπράττουν οι καπιταλιστές την επιδότηση. «Δεν θέλουμε οι εταιρίες να πάρουν αυτούς τους εργαζόμενους και μετά στους έξι μήνες και μία μέρα να τους διώξουν. Πρέπει να υπάρχει μία εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης», είπε ο Μητσοτάκης. Υπάρχει πρωθυπουργός που δεν έχει πει το ίδιο ψέμα; Είπε επίσης, ότι «πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση, από τη στήριξη της ανεργίας -μέσα από το γνωστό τρόπο που το κάνουμε- στην επιδότηση της εργασίας». Οποία πρωτοτυπία. Το ίδιο πράγμα το ακούμε από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη. Διανθισμένο με διάφορα φληναφήματα, όπως το «αντί να σου δώσω ένα ψάρι, θα σε μάθω να ψαρεύεις».
- Συνέχιση του προγράμματος «Συνεργασία» ως το τέλος του 2020. Δηλαδή, η δυνατότητα των καπιταλιστών να δουλεύουν με εργάτες-μηχανές. Αλλους να τους βάζουν σε αναστολή εργασίας, άλλους με μειωμένο ωράριο κτλ.
- Τρίτος και τέταρτος (από τον Νοέμβρη) κύκλος «επιστρεπτέας προκαταβολής» για επιχειρήσεις. Το μέτρο δεν έχει καμιά ρήτρα προστασίας των εργατών.
- Δυνατότητα υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις για τρία χρόνια (2021-23). Το μέτρο αφορά τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που με υπερτιμολογήσεις και «πρασίνισμα» παγίων θα ρίξουν σημαντικά τη φορολογία τους.
- Αναδρομικά συνταξιούχων. Πρόκειται για το γνωστό τσαμπουκαλίδικο πετσόκομμα ακόμα και των ελάχιστων αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ (γράψαμε σχετικά τον Αύγουστο).
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά! Πρόκειται πραγματικά για εμπαιγμό. Καταργούν τον ΕΝΦΙΑ στη Γαύδο και τους Οθωνούς για να κάνουν πολιτική ρεκλάμα και την ίδια στιγμή διατηρούν αυτό το χαράτσι σε όλη τη χώρα.
- Αναβολή μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί και στην πρώτη φάση της πανδημίας, για επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κοροναϊός. Επειδή είναι γνωστό ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», δίνουν παράταση μπας και καταφέρουν να τα εισπράξουν αργότερα (ό,τι εισπράξουν, γιατί η πλειοψηφία θα ρίξει φέσι, όπως γινόταν και κατά τα μνημονιακά χρόνια).
- Επέκταση για 6 μήνες του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες. Οπως πολύ καλά γνωρίζουμε, με εξαίρεση τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, πουθενά αλλού δεν υπήρξε μείωση τιμών. Οι μαγαζάτορες, μικροί και μεγάλοι, προσπάθησαν να ισοφαρίσουν τον μειωμένο τζίρο και να βγάλουν κάποια από τα «σπασμένα» του lockdown (τα υπόλοιπα τα φόρτωσαν στους εργάτες τους).
- Συνεννοήθηκαν, είπε ο Μητσοτάκης, με τους τραπεζίτες και «η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020». Από το Γενάρη του 2021, όποιος δεν μπορεί να πάρει τη «δεύτερη ευκαιρία» (σαν τηλεπαιχνίδι ακούγεται ο όρος), θα δει το σπίτι του να βγαίνει στο σφυρί. Κι αυτό παρουσιάστηκε σαν μέτρο υπέρ των ευάλωτων!
- Παρατείνονται για 2 ακόμα μήνες τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Γιατί μόνο 2 μήνες; Μετά θα αρχίσει η… ορμητική ανάπτυξη και θα βρουν δουλειά οι άνεργοι; Κι όσοι απολύονται χωρίς να έχουν τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουν επιδότηση ανεργίας; Αυτούς θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι.
Eίχε και άλλα «καλούδια» για την εργατική τάξη ο Μητσοτάκης.
- Ανακοίνωσε την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης με τη μετατροπή της σε κεφαλαιοποιητικό «κουμπαρά», δηλαδή σε κάτι σαν τα «συμβόλαια ζωής» που πουλάνε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Το δρόμο είχαν ανοίξει ο οικονομικός του σύμβουλος Πατέλης και ο νέος υφυπουργός Τσακλόγλου, με συνεντεύξεις τους στο «Βήμα» τις τελευταίες εβδομάδες. Σ’ αυτό το θέμα θα επανέλθουμε με χωριστή ανάρτηση.
- Ανακοίνωση την κατάθεση «εργασιακού νομοσχέδιου». Κι έδωσε μια πρώτη γεύση για το περιεχόμενό του: «Λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους»! Η συμπλήρωση «χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου» είναι ο απαραίτητος φερετζές, πίσω από τον οποίο κρύβεται ένα σχέδιο παραπέρα «ελαστικοποίησης» των συνθηκών εργασίας, ώστε οι καπιταλιστές να μπορούν να στείβουν τους εργάτες, βγάζοντας απ’ αυτούς περισσότερη υπεραξία.
Είπε επίσης: «Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό». Δε φοβάται, βέβαια, η κεφαλαιοκρατία την αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Φοβάται την ανάδυση ενός νέου εργατικού συνδικαλισμού, μαχητικού και διεκδικητικού, βασισμένου σε ταξική βάση. Και θέλει από τώρα να διαμορφώσει ένα νομικό καλούπι, που σαν «γύψος» θα εμποδίζει κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.